Kako danas baš i nisam od pisanja, prelistavam stare uratke, neke dokumente i kliknem na božićnu pitu.
Kad otovorim ovaj fajl, baš uvijek pročitam recept.
Datira iz 1724.
Fascinanatan mi je i prosto mu se ne mogu načuditi.
Uživajte, ili ne :)
BOŽIĆNA PITA
Napravite tvrdu koru od dvanaest kilograma najfinijeg brašna, tri kilograma maslaca i pola kilograma rastopljene masti pa je oblikujte u oval s vrlo debelim zidovima i čvrstim dnom. Očistite puricu, gusku, kokoš, jarebicu i goluba pa ih posložite jedno do drugoga uz koru muškatnog oraha, naribani muškatni orah, sol i papar.
Imajte spremnog pirjanog zeca, raščerečenoga, s umakom, zatim šljuku, nešto divljači i divljih ptica koje uspijete pronaći. Natiskajte ih što gušće u pitu i dodajte najmanje dva kilograma maslaca. Izradite debeli poklopac i ukrasite ga božićnim oblicima po želji. Sve istrljajte žumancem i obložite paprom. Sve će se to peći četiri sata u krušnoj peći. Kada izvadite pitu, rastopite kilogram maslaca s umakom od zeca pa to vruće ulijte u pitu kroz rupicu.
Ledi Maria Grice, prema drevnome receptu koji je dobila
od svoje bake, 1742.
L.Norfolk, Gozba Johna Saturnalla
< | studeni, 2020 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Blog! Blog! Moraš otvorit blog...
Pa eto, blog.
Priče za čitanje.
Priče za uživanje.
Jer priča je život...
...i život je priča.
Uživajte!