Kako danas baš i nisam od pisanja, prelistavam stare uratke, neke dokumente i kliknem na božićnu pitu.
Kad otovorim ovaj fajl, baš uvijek pročitam recept.
Datira iz 1724.
Fascinanatan mi je i prosto mu se ne mogu načuditi.
Uživajte, ili ne :)
BOŽIĆNA PITA
Napravite tvrdu koru od dvanaest kilograma najfinijeg brašna, tri kilograma maslaca i pola kilograma rastopljene masti pa je oblikujte u oval s vrlo debelim zidovima i čvrstim dnom. Očistite puricu, gusku, kokoš, jarebicu i goluba pa ih posložite jedno do drugoga uz koru muškatnog oraha, naribani muškatni orah, sol i papar.
Imajte spremnog pirjanog zeca, raščerečenoga, s umakom, zatim šljuku, nešto divljači i divljih ptica koje uspijete pronaći. Natiskajte ih što gušće u pitu i dodajte najmanje dva kilograma maslaca. Izradite debeli poklopac i ukrasite ga božićnim oblicima po želji. Sve istrljajte žumancem i obložite paprom. Sve će se to peći četiri sata u krušnoj peći. Kada izvadite pitu, rastopite kilogram maslaca s umakom od zeca pa to vruće ulijte u pitu kroz rupicu.
Ledi Maria Grice, prema drevnome receptu koji je dobila
od svoje bake, 1742.
L.Norfolk, Gozba Johna Saturnalla
Post je objavljen 05.11.2020. u 14:27 sati.