petak, 21.11.2014.
Jesenski kolač u čaši
Sastojci:
115 grama maslaca narezanog na komadiće
170 grama tamne čokolade narezane na komadiće
3 velika jaja
65 grama šećera
1 žličica vanilije
1 žlica šećera
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Maslacem premažite 4 kalupa u kojima ćete peći kolače (posudice 180 do 240 ml) i pospite unutra malo šećera.
3. Na pari otopite maslac i čokoladu, pa odložite na stranu.
4. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Istucite žutanjke i 65 grama šećera dok smjesa ne postane bljedunjasta i pjenasta. U to ubacite vaniliju i umješajte rastopljenu čokoladu.
5. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke. Postepeno dodajte žlicu šećera dok miješate. Potom smjesu ubacite u čokoladnu i pomiješajte.
6. Smjesu raspodijelite u kalupe i pecite 10 do 15 minuta.
7. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade nekoliko minuta te ih poslužite tople u kalupima.
Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Krešo iz Koprivnice. Hvala Krešo!
>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.Oznake: recept, Kolač u čaši, kolač, Jesenski kolač u čaši, Recepti Priče o čokoladi
21.11.2014. u 06:00 •
2 Komentara •
Print •
#
petak, 31.10.2014.
Keksići za Noć vještica
Sastojci:
1 šalica ulja
2 velika jaja (istučena)
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica bijelog šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 3/4 šalice pirea od bundeve
4 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
2 žličice cimeta
2 žličice đumbira
1 žličica pimenta
1 žličica svježe ribanog muškatnog oraščića
1 žličica soli
1/2 žličice češnjaka u prahu
340 grama nasjeckane čokolade
1 1/2 šalica narezanih lješnjaka
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte ulje i jaja. Dodajte šećere i vaniliju i miksajte dok se sve dobro ne sjedini. U smjesu potom umiješajte bundevu.
3. U drugoj velikoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, piment, češnjak, sol i muškatni oraščić. Kada ste dobro promiješali ove sastojke, dodajte ih smjesi s uljem u tri navrata. Svaki put kada stavite dio suhih sastojaka, dobro izmiksajte. Smjesa bi trebala postati gusta.
4. Naposljetku dodajte nasjeckanu čokoladu i lješnjake.
5. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje, a smjesu žlicom stavite na papir. Ostavite između svakog kolačića mjesta, kako se ne bi spojili, jer će se malo podići u pećnici tijekom pečenje. Pecite oko 15 minuta.
>>
Svi recepti objavljeni na blogu
*****
Recept i foto:
Parade.com
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.Oznake: recept, noć vještica, Recepti Priče o čokoladi, Keksići
31.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
četvrtak, 30.10.2014.
Tortice za Noć vještica
Sastojci:
Za biskvit:
225 grama maslaca
225 grama šećera
225 grama oštrog brašna
4 jaja
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog đumbira
2 1/2 cm ušećerenog đumbira, sitno nasjeckanog
Za glazuru:
2 bjelanjka
250 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica soka od naranče
narančasta boja za hranu
crna boja za hranu
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 C i stavite 12 papirnatih čašica u kalup za muffine.
2. U jednoj zdjeli promiješajte brašno i prašak za pecivo, a u drugoj dobro izmiksajte šećer, maslac i jaja.
3. Spojite promiješane suhe sastojke sa smjesom od jaja te miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta pa u nju umiješajte đumbir.
4. Žlicom rasporedite smjesu u papirnate čaše i pecite 20 - 25 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju i ne narastu,
5. Za glazuju miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. U njih stavite šećer u prahu, dodjate vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
6. Razdijelite glazuru u tri posude i u jednu umiješajte sok od naranče i nekoliko kapi narančaste boje za hranu. U drugi dio umiješajte crnu boju za hranu. Žlicom stavite glazuru u slastičarsku vrećicu s tankim vrhom.
7. Razmažite narančastu glazuru po šest tortica i bijelu po ostalim.
8. Pažljivo iscrtajte tri koncentrična kruga crnom glazurom po svakoj tortici. Štapićem povucite crtu iz središta do ruba tortice, kroz svaki krug od glazure, da dobijete efekt paukove mreže.
Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslala je Mirela iz Sunje. Hvala Mirela :)
>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.
Oznake: noć vještica, recept, Recepti Priče o čokoladi
30.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 24.10.2014.
Kremasti čoko kolač
Sastojci:
Za kremu
100 g vaše najdraže čokolade
150 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
600 ml slatkog vrhnja
4 žlice soka iscijeđene naranče
100 g nasjeckane čokolade po vašem izboru
Za glazuru
50 g tamne čokolade
90 g maslaca
Priprema:
1. Otopite 250 g čokolade (za kremu) na pari.
2. Slatko vrhnje istucite u šlag, u njega potom umiješajte sok i rastopljenu čokoladu.
2. Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte narezanu čokoladu.
3. Kalup za kolače obložite folijom, ulijte u njega smjesu i ostavite u zamrzivaču tri sata.
4. Glazuru napravite tako da maslac i čokoladu rastopite na pari.
5. Nakon što se kolač ohladio, izvadite ga iz zamrzivača, okrenite ga na pladanj i prelijte glazurom.
*****
Foto: Ivana Domitrović
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, kolač, krema
24.10.2014. u 13:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 10.10.2014.
Čokoladna torta za strpljive i odvažne
Sastojci
Za biskvit:
8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
2 žlice brasna
2 žlice kakao praha
Za sirup:
100 ml vode
50 g šećera
2 naranče
1 limun
Za nadjev:
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
6
pasteriziranih žutanjaka
3 pasterizirana bjelanjka
6 žlica šećera
100 g tamne čokolade (70% kakao)
2 žlice kakao praha
Za kremu
4 bjelanjka
250 g šećera
250 g maslaca
Za glazuru
100 g tamne čokolade (70% kakao)
100 ml slatkog vrhnja (min. 35% masnoće)
Priprema biskvita:
1. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pečenju.
2. Napraviti čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka.
3. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žutanjke sa šećerom. Dodajte vaniliju, brašno i kakao te 2 žlice 'snijega', a potom lagano pomiješati pjenjačom.
4. Kad se izjednačilo, dodajte pomalo naizmjenicno orahe i 'snijeg' te polako miješajte pjenjačom da tijesto ne gubi volumen.
5. Tijesto izlijte u okrugli kalup i stavite peći. Možete podijeliti smjesu za tijesto na dva kalupa da vam poslije bude lakše razdijeliti biskvit na 4 kore.
6. Zapeći tijesto 40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pećnica ne smije otvarati da tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta možete zabosti čačkalicu u sredinu i ako izađe suha, tijesto je gotovo. Ako na njoj ostaje trag, pecite još 10 minuta.
7. Pečeni biskvit ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta.
8. Nakon 10 minuta izvadite biskvit iz kalupa i ostavite na žici da se skroz rashladi. Ne režite ga rezati toplog.
Priprema sirupa:
1. Kuhajte vodu i šećer 5 minuta, pazite da se ne zgusne. Potrebno je tek da se šećer rastopi, a potom ga ohladite.
2. U ohlađeni sirup dodajte iscijeđeni sok naranče i limuna. Promiješajte i ostavite po strani dok se biskvit ne ohladi.
Priprema nadjeva
1. Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se ohladiti do sobne temperature (ne u hladnjaku!)
2. Pjenasto umutite maslac uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Što se duže miksa, krema će biti bolja. Na kraju dodajte kakao i istopljenu čokoladu te miksajte još par minuta da se sve dobro sjedini. Krema treba biti ujednačena i glatka.
3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom tako da smjesa bude pjenasta, ali čvrsta.
4. Pjenu od jaja dodajte postepeno u umućeni maslac neprekidno miksajuci dok ne dobijete glatku i pjenastu, ali istovremeno stabilnu i čvrstu kremu koja ne curi.
Sastavljanje torte:
1. Ohlađeni biskvit razrežite na kore i svaku poprskajte sirupom.
2. Kore potom premažite nadjevom i slažite jednu na drugu.
3. Pustite da nadjev pređe preko ruba torte.
4. Složenu tortu premažite okolo tankim slojem nadjeva i ostavite je u hladnjaku da se stegne. Vi za to vrijeme možete napraviti bijelu kremu.
Priprema kreme za premazivanje i ukrašavanje
1. Bjelanjke sa šećerom stavite iznad pare i neprekidno miješajte pjenjačom da se sav šećer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima.
2. Masa bi trebala postići temperaturu 70-75 C, za ovo će vam pomoći kuhinjski termometar. Kad postigne željenu temperaturu, skinite šećernu masu s pare.
3. Miksajte šećernu masu velikom brzinom dok se ne rashladi. Pretvorit će se u čvrstu pjenu. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte maslac, komad po komad, neprekidno miksajući. Kada vam se smjesa učini neobična, nastavite miksati velikom brzinom i krema će se odjednom uvezati i postati kako treba.
4. Bijelom kremom premažite tortu izvana te je stavite u hladnjak da se ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru.
Priprema glazure:
1. Čokoladu izlomite na komadiće u vatrostalnoj zdjeli.
2. Vrhnje stavi na štednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga maknite s vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).
2. Kipuće vrhnje prelijte po čokoladi i promješajte da se ujednač. Ostavite na stolu da se rashladi do sobne temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hlađenja glazura će se malo zgusnuti.
3. Rashlađenu glazuru prelijte po torti, pustite neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.
4. Ukrasite po želji.
Recept za ovu tortu preuzet je s portala
Coolinarika.
Oznake: recept, torta, čokoladna torta, Recepti Priče o čokoladi
10.10.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 03.10.2014.
Čokoladna srca od lavande
Sastojci:
Za punjenje:
10 datulja
2 žlice sirovog kokos maslaca
3 žlice agava sirupa
1 žličica vanilije
1 žlica kokosovog ulja
1/4 šalice soka od limuna
1 žlica limunove korice
vode (koliko je potrebno)
1 1/2 žlice cvjetića sušene lavande
Za čokoladni omotač:
1/2 šalice kakao praha
1/2 šalice kokosovog maslaca ili ulja,
1/4 šalice nektara sirove agave
16 silikonski kalupa za čokoladu u obliku srca
Priprema:
1. Za punjenje pomiješati sve sastojke (osim lavande i vode) dok se ne sjedine.
2. Dodajte žlicu vode (ako treba i više), pa promiješajte smjesu temeljito. Potom umiješajte lavandu. Stavite u zamrzivač da se malo stvrdne.
3. Za čokoladni omotač pomiješajte sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
4. Uzmite kalup i popunite rupe do pola čokoladom smjesom.
5. Na to stavljajte po žličicu kreme za punjenje.
6. Prekrijte vrh s preostalom čokoladnom smjesom kako biste zatvorili praline.
7. Stavite u zamrzivač da se stvrdne, zatim izvadite iz kalupa i uživajte!
>>
Svi recepti objavljeni na blogu
Ovaj recept je preuzet sa stranice sirovahrana.hr.
*****
Foto: Lucifer Chocolate
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, praline, lavanda
03.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 19.09.2014.
Ekstremna čokoladna torta
Sastojci:
Za biskvit:
350 grama šećera
220 grama oštrog brašna
120 grama kakaa
1,5 žličica sode bikarbone
1,5 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 jaje
1 šalica mlijeka
4 žlice ulja
250 ml kipuće vode
Za kremu:
170 g maslaca
300 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 g kakaa
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 C i pripremite dva okrugla kalupa za torte.
2. U zdjeli dobro pomiješajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
4. Dodajte jaja, mlijeko i ulje te električnom miješalicom miješajte oko 3 minute.
5. Ulijte kipuću vodu i sve pomiješajte kuhačom.
6. Jednako raspodijelite u dva kalupa za torte.
7. Pecite 30 do 35 minuta. Ostavite da se ohladi, a potom izvadite biskvit iz kalupa kako bi se potpuno ohladio.
8. Električnom miješalicom miksajte maslac dok ne postane pjenast.
9. U maslac umiješajte kakao i šećer te mlijeko. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
10. Premažite biskvite kremom i ostavite tortu da se hladi u hladnjaku najmanje 3 sata.
>> Fina torta - krem sir i čokolada
>> Recepti 'Priče o čokoladi'
Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Jan iz Ptuja u Sloveniji. Hvala Jan :)
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, torta, čokoladna torta
19.09.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 12.09.2014.
Recept: Samo za odrasle!
Ovaj čokoladno alkoholni kruh pripremite samo za odrasle.
Sastojci:
110 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
180 ml likera od čokolade
230 g brašna
120 g kakaa
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice cimeta
Priprema:
1. U zdjeli pomješajte brašno s ostalim suhim sastojcima (kakaom, praškom za pecivo i cimetom)
2. U drugoj zdjeli pomješajte maslac i šećer, a potom dok miksate, dodajte jedno po jedno jaje. Dobro sve umješajte i smjesi dodajte liker.
3. Kada je smjesa s maslacem dobro izmješana, dodajte joj prethodno pomiješane suhe sastojke.
4. Kada ste sve dobro promješali, ukoliko vam se čini vodenkasto, dodajte još brašna.
5. Pecite na 200 stupnjeva 60 minuta.
Ako želite napraviti čokoladni kruh bez alkohola, recept
možete pronaći ovdje.
>> Sve recepte s bloga možete pronaći na ovom linku.
*****
Recept i foto: Heather's French PressOznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, kruh, čokoladni kruh, Čokoladno alkoholni kruh
12.09.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 05.09.2014.
Recept: Bijela torta od tamne čokolade
Sastojci:
Za biskvit:
120 g maslaca
300 g šećera
2 jaja
190 g oštrog brašna
60 g kakaa u prahu
1/2 žičice soli
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
110 ml crne kuhane kave
110 ml mlijeka
Za kremu:
500 ml slatkog vrhnja
150 g mascarponea
Priprema:
1. Ugrijte pećnicu na 175 C
2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
3. U drugoj zdjeli pomiješajte ohlađenu kavu i mlijeko.
4. U trećoj zdjeli mikserom miješajte maslac i šećer. Dok miksate, u smjesu ubacujte jedno po jedno jaje. Toj smjesi polagano dodajte trećinu prethodno pomješane suhe sastojke, potom trećinu smjese mlijeko kava, zatim sve ponovite (trećina suhih sastojaka, trećina mlijeka i kave te opet trećina suhih sastojaka, pa mlijeko i kava). Cijelo vrijeme miješajte mikserom.
5. U dva okrugla kalupa za torte (22 cm) raspodijelite smjesu na jednake dijelove.
6. Pecite 25 minuta na 175 C.
7. Biskvite izvadite iz kalupa i ostavite ih da se ohlade.
8. Za kremu električnom miješalicom pomiješajte slatko vrhnje i mascarpone.
9. Premažite jedan biskvit, pa na njega stavite drugi. Potom kremom premažite cijelu tortu i ukrasite po želji.
10. Neka se torta u hladnjaku hladi najmanje tri sata.
Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslala je Mira z Osijeka :)
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Bijela torta od tamne čokolade
05.09.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 22.08.2014.
Punjene čokoladne banane
Sastojci:
5 banana
1 limun
200 g čokolade po vašem izboru
100 g maslaca od kikirikija
50 g razmrvljenih pistacija i/ili lješnjaka
Priprema:
1. Nakon što banane ogulite, ravno odrežite krajeve i prepolovite ih na pola, a sredinu izdubite. Namočite ih u svježi sok od limuna kako bi zadržale boju.
2. Rastopite čokoladu na pari, a potom banane umočite u nju do polovice.
3. Dio banana obložen čokoladom uvaljajte u razmrvljene pistacije
4. Maslac od kikirikija stavite u špricu za kreme te njime napunite banane do vrha.
5. Desert stavite u hladnjak da se čokolada stvrdne.
>>
Svi recepti objavljeni na blogu!
Oznake: čokolada, banane, recept, Recepti Priče o čokoladi
22.08.2014. u 05:26 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 15.08.2014.
Afrička čokoladna torta!
Sastojci
Za tijesto:
60 g šećera
120 g rastopljenog maslaca
160 g oštrog brašna
25 g kakaa u prahu
Za kremu
175 grama maslaca
125 g tamne narezane čokolade (70% kakaa)
75 g tamne narezane čokolade po vašem izboru
4 velika jaja (L)
175 g šećera
75 g kakaa
350 ml slatkog vrhnja
Za nadjev
150 ml slatkog vrhnja
100 g narezane tamne čokolade po vašem izboru
Priprema:
1. Papirom za pečenje obložite okrugli kalup za torte promjera 24 cm i zagrijte pećnicu na 175C.
2. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i rukama napravite smjesu.
3. S dvije trećine te smjese prekrijte dno kalupa, a s ostatkom stranice, do visine 3 cm. Tako obloženi kalup prekrijte folijom i stavite u hladnjak.
4. Za kremu, na pari rastopite maslac. Kada je maslac rastopljen smanjite vatru i dodajte čokoladu. Miješajte cijelo vrijeme dok se sva čokolada ne rastopi.
5. U velikoj zdjeli istucite jaja. Dodajte šećer i miksajte dok ne postane kremasto.
6. Kuhačom umješajte rastopljenu čokoladu, a potom, kakao prah i vrhnje.
7. Smjesu ulijte u kalup za torte koji ste prethodno stavili u hladnjak.
8. Pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi
9. Na nadjev stavite vrhnje u lonac za kuhanje i ugrijte do vrenja, potom ugasite vatru. Umješajte čokoladu dok se ne rastopi. Ostavite da se potpuno ohladi, a potom izmiksajte mikserom.
10. Stavite nadjev na ohlađenu tortu, a tortu potom u hladnjak na nekoliko sati.
11. Ukrasite po želji.
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, torta
15.08.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 08.08.2014.
10 koraka do totalno čokoladne torte
Sastojci:
Za tijesto
150 g tamne čokolade po vašem izboru
120 g omekšalog maslaca
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
6 jaja, odvojiti žumanjke od bjelanjaka
140 g šećera
130 g oštrog brašna
Za kremu
300 g tamne čokolade po vašem izboru
300 ml slatkog vrhnja
Priprema:
1. Ugrijte pećnicu na 180C i obložite kalup za torte (promjer 24 cm) papirom za pečenje.
2. Rastopite čokoladu na pari te je ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
3. Izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol zajedno.
4. Dodajte žumanjke jedan po jedan u smjesu s maslacem i miksajte. Kad se svi sastovci stope, dodajte rastopljenu čokoladu i dobro umješajte.
5. Tucite bjelanjke dok ne budu skroz čvrsti, a postepeno im pri tom dodajte šećer.
6. 1/3 smjese s bjelanjkom dodajte u smjesu s čokoladom i dobro umješajte.
7. Dodajte ostatak bjelanjaka i brašno te sve smiješajte.
8. Smjesu stavite u kalup za pečenje torti i pecite 40 minuta. Možete i koju minutu prije provjeriti je li tijesto gotovo tako da ubodete čačkalicu u sredinu. Ako je nakon toga čačkalica suha, tijesto je gotovo. Izvadite iz pećnice i pustite neka se hladi.
9. Na pari ugrijte slatko vrhnje, a potom u njega stavite razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne rastopi. Kremu potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
10. Ohlađenom kremom prelijte tortu i stavite u hlanjak na najmanje 3 sata.
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, čokoladna torta, torta
08.08.2014. u 04:54 •
4 Komentara •
Print •
#
petak, 01.08.2014.
Čokoladni umak
Sastojci:
200 ml slatkog vrhnja
200 g krem sira
3 žličice šećera u prahu
150 g Nutelle
Priprema:
1. U zdjeli izmiksajte vrhnje da bude skroz čvrsto.
2. U drugoj zdjeli miksajte krem sir i šećer u prahu da se dobro sjedini.
3. Smjesi dodajte Nutellu i dobro izmiksajte, a potom dodajte polovicu slatkog vrhnja.
4. Nakon što ste dodali prvu polovicu slatkog vrhnja, nježno miješajte smjesu da se sve dobro sjedini, a potom dodajte preostalo vrhnje i jednako tako nježno sve izmiješajte.
5. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi.
6. Poslužite s jagodama i slatkim krekerima.
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Čokoladni umak
01.08.2014. u 05:41 •
4 Komentara •
Print •
#
petak, 18.07.2014.
Recept: Čokoladne lizalice s rižom
Sastojci:
Za lizalice - 8 krekera od riže
Za preljev - 300 g tamne čokolade
Za ukrašavanje - 80 grama usitnjenih orašastih plodova (po želji)
Priprema:
1. Krekere od riže nabodite na drveni štapić.
2. Čokoladu otopite na pari i pustite da se ohladi.
3. Umočite krekere u čokoladu, ocijedite višak preljeva i pospijte orašastim plodovima.
4. Ostavite lizalice da se osuše na zraku.
>> Narančina kora s čokoladom
>> Svi recepti objavljeni na blogu!
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Čokoladne lizalice
18.07.2014. u 06:00 •
2 Komentara •
Print •
#
petak, 11.07.2014.
Recept: Rashladite se kombinacijom čokolade i avokada
Sladoled na štapiću: Čokolada i avokado
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 8 žlica mlijeka
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice kakaa u prahu
- 60 grama tamne čokolade narezane na komadiće
- 2 žlice ulja od kokosa
1. Avokado narežite na komadiće, stavite u blender i miksajte dok ne postane kremast.
2. Dodajte mlijeko, šećer, kakao u prahu. Miksajte u blenderu nekoliko minuta.
3. Na pari rastopite čokoladu s kokosovim uljem, cijelo vrijeme miješajući.
4. Rastopljenu čokoladu dodajte smjesi u blenderu te sve zajedno dobro izmiješajte.
5. Smjesu ulijte u 8 kalupa za sladoled ('popsicles').
6. Ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata.
7. Da biste lakše 'oslobodili' svoje sladolede na štapiću, iz kalupa, nakon što ih izvadite iz zamrzivača, stavite ih 20-ak sekundi pod vruću vodu i lagano okrenite štapić sa sladoledom.
>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu 'Priče o čokoladi'
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Avokado i čokolada
11.07.2014. u 07:00 •
3 Komentara •
Print •
#
petak, 04.07.2014.
Čokoladni mousse
Sastojci:
300 g čokolade (koju volite jesti)
5 jaja
100 g šećera u prahu
300 ml slatkog vrhnja
1. Žumanjke i šećer mješajte miskerom na pari petnaestak minuta.
2. Otopite čokoladu pa je pomiješajte zajedno sa smjesom od žumanjaka.
3. Istucite bjelanjke i slatko vrhnje te ih dodajte prethodno napravljenoj smjesi.
4. Stavite u čaše, ukrasite po želji i ohladite u hladnjaku.
>>
SVI RECEPTI objavljeni na blogu!
Oznake: Recepti Priče o čokoladi, recept, Čokoladni Mousse
04.07.2014. u 07:01 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 27.06.2014.
Kremaste čokoladne lađice
Ovaj tjedan odlučla sam napraviti jedan ljetni, sasvim lagani kolač s čokoladnim pudingom.
Za tijesto:
175 g oštrog brašna
35 g šećera u prahu
125 g maslaca
1 jaje
Za kremu:
125 džema šumsko voće
300 ml mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 puding od čokolade
50 g šećera
Priprema:
1. Pomješajte brašno, šećer u prahu, i maslac narezan na kockice. Mješajte mikserom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu teksturu.
2. Dodajte jaje, promješajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.
3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, a potom stavite u duguljasti kalup. Dno izbodite vilicom.
4. Pecite 15 do 20 minuta na 200 C.
5. Nakon što se pečeno tijesto ohladi, pažljivo ga izvadite iz kalupa, pa dno premažite džemom.
6. Puding pomješajte sa šećerom i 50 ml hladnog mlijeka.
7. Ostatak mlijeka pomješajte sa 200 ml slatkog vrhnja i stavite na vatru.
8. Kad zakuha dodjate puding.i mješajući kuhajte 2 minute .
9. Prelijete preko namazanog džema i pustite neka se ohladi.
10. Kada se kolač ohladi, premažite ga istučenim vrhnjem (preostalih 100 ml)
>>
Jednostavni muffini od čokolade
Oznake: Recepti Priče o čokoladi, recept
27.06.2014. u 07:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 13.06.2014.
Čokoladna bomba
Ovaj recept, uz male preinake, preuzet je s portala studentske kuharice
Njam Njam
Sastojci:
Za biskvit
5 jaja
12 dag šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
20 dag maslaca
20 dag čokolade po vašem izboru
1 dcl mlijeka
Za čokoladni preljev:
7 dcl vrhnja za šlag
30 dag tamne čokolade
Priprema:
1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke.
2. Otopiti uz miješanje maslac i čokoladu natrganu na kockice.
3. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s maslacom.
4. Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
5. Izliti u lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje i peći u pećnici na 175 30 minimalno. Idealan lim za pečenje bi bio dimenzija 20×40 cm.
6. Još vrući biskvit ravnomjerno politi s 1 dl kipućeg mlijeka.
7. U lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije zakuhati! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična.
8. Pripremljeni, još vrući i jako tekući čokoladni preljev preliti preko još toplog biskvita.
9. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.
Oznake: čokolada, Recepti Priče o čokoladi, Čokoladna bomba
13.06.2014. u 07:00 •
2 Komentara •
Print •
#
petak, 06.06.2014.
Recept: Narančina kora s čokoladom
Za vrijeme vrućih ljetnih dana, dobro se zasladiti nečim laganim i osvježavajućim.
Sastojci:
150 g ušećerenih četvrtina narančine kore
70 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1. Rasporedite četvrtine ušećerenih naračinih kora na rešetku i ostavite na sobnoj temperaturi tijekom noći da se osuše.
2. Drugi dan narežite koru na štapiće široke 5-6 milimetara.
3. Otopite čokoladu za kuhanje na pari i ostavite je da se ohladi, da bude mlaka.
4. Potom poću vilice uronite komadiće narančine kore u čokoladu.
5. Ocijedite višak i odložite štapiće na papir za pečenje.
6. Stavite u hladnjak da se čokolada stvrdne.
VIDEO: Evo Kako ušećeriti narančinu koru
Sličan recept:
>> Recept: Bademi u čokoladi
Oznake: naranča, čokolada, recept, Recepti Priče o čokoladi
06.06.2014. u 05:01 •
0 Komentara •
Print •
#
četvrtak, 29.05.2014.
Recept: Rebrica s čokoladom!
Sastojci:
2 kg svinjskih rebrica
Za umak od čokolade:
1 nasjeckani luk
2 žlice ulja
1 ancho čili
1 žlica soli
1 žličica papra
120 ml octa
100 dkg rajčica iz konzerve (cijelih)
200 ml koncentrata rajčice
2 žličice meda
2 žličice melase
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica kumina
50 grama čokolade s čilijem
1 dcl svježe iscijeđenog soka od naranče
Malo peršina
1. Zagrijte ulje u većoj tavi.
2. Na ulje potom stavite luk i ancho čili dok ne promjene boju (10-ak minuta)
3. Dodajte ocat i ostale namirnice. Kada zakipi, smanjite toplinu i kuhajte oko 2,5 sata.
4. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom stavite u frižider na nekoliko sati (najbolje preko noći)
Za marinadu:
1 žičica papra
2 žlice soli
2 žlice šećera
2 žlice kakaa u prahu
1 žličica crvene paprike
1. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva
2. Pomiješajte sastojke za marinadu i njima natrljajte rebrica
3. Rebrica stavite u posudu za pečenje te u nju do pola dodajte vode.
4. Posudu prekrijte aluminijskom folijom, stavite je u pećnicu i ostavite da se peče 2 sata.
5. Nakon dva sata, izvadite posudu iz pećnice, ali ne skidajte foliju dok se sve ne ohladi.
6. Potom rebrica stavite na roštilj
7. Malo prepecite s obje strane, pa ih premažite umakom od čokolade.
8. Pecite ih još dok ne postanu hrskava.
>>
Recept: Čokoladni kruh
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Rebrica, čokolada, Rebrica s umakom od čokolade
29.05.2014. u 05:40 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 23.05.2014.
Recept: Sladoled od čokolade
Toplije vrijeme zahtjeva nešto što će nas rashladiti. Moj izbor je sladoled od čokolade.
Sastojci:
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
4 žumanjka
100 g tamne čokolade (narezane na komadiće)
2 žličice meda
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
1. Pomiješajte mlijeko i vrhnje i stavite da zakuha.
2. Maknite s vatre, dodajte komadiće čokolade i med, i miješajte pjenjačom dok se ne rastope.
3. Izmiksajte žumanjke i šećer.
4. Dodajte smjesu s mlijekom u smjesu od žumanjaka, dobro izmiješajte da se izjednači, pa vratite opet na vatru i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati lagano, ali ne smije zakuhati.
5. Kuhanu kremu (koja je prilično rijetka, tj. tekuća) ulijte u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo i umiješajte ekstrakt vanilije.
6. Kad se potpuno ohladi stavite je u hladnjak na 4 sata (ili cijelu noć)
7. Ako nemate stroj za sladoled, ulijte kremu u posudu pogodnu za zamrzavanje, s poklopcem i stavite u zamrzivač. Promiješajte dobro vilicom otprilike svaka 2 sata da se ne stvore veliki kristali leda.
Ovaj
recept za sladoled od čokolade pronašla sam na kulinarskom portalu
Coolinarika.
FridayLinkPack
1.
VIDEO: Sladoled od čokolade
2.
VIDEO: Sladoled od čokolade bez jaja
3.
VIDEO: 'Joy of baking' sladoled od čokolade
Oznake: Sladoled od čokolade, recept, Recepti Priče o čokoladi
23.05.2014. u 08:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 16.05.2014.
Recept: Čokoladni kruh
Sastojci:
500 g brašna
10 g soli
50 g šećera
25 g kvasca
50 g maslaca
90 g kakao praha
50 g tamne čokolade, rastopljene na pari
150 ml mlijeka
150 ml vode
90 g čokolade narezane na komadiće
Priprema:
1. U velikoj zdjeli dobro pomješajte brašno, sol, šećer, maslac, kakao, kvasac, rastopljenu čokoladu, mlijeko i vodu.
2. Smjesu iz zdjele premjestite na pobrašnjenu površinu i još jednom dobro zamijesite rukama. Vratite u zdjelu i ostavite sat vremena da se diže.
3. Dodajte komadiće čokolade i zamijesite ih u tijesto.
4. Smjesu oblikujte u oblik lopte i stavite na lim za pečenje da se još malo digne - 1 do 2 sata.
5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
6. Pecite 25 minuta i ostavite da se ohladi.
FridayLinkPack
1. VIDEO
Jednostavna priprema čokoladnog kruha
2. VIDEO
Kruh od čokolade s bananama
3.
Priča Davida Lebovitza o čokoladnom kruhu i njegov recept
Oznake: čokoladni kruh, recept, Recepti Priče o čokoladi, kruh, Kruh od čokolade, FridayLinkPack
16.05.2014. u 07:52 •
5 Komentara •
Print •
#
petak, 09.05.2014.
Domaći čokoladni tartufi
Čokoladni tartufi jedan su od mojih najdražih čokoladnih proizvoda, ali prilično su skupi kada ih kupujete u trgovini. Inače ih je veoma jednostavno pripremiti, pa kako bi izbjegla visoku cijenu, često 'zasučem rukave' i napravim ih sama kod kuće.
Razni su načini na koje ih i radim, a ovo je jedan od njih. Za još nekoliko varijacija, pogledajte videa u priloženim linkovima na dnu teksta.
Sastojci:
65 g vaše najdraže čokolade
50 g razmrvljenih prženih lješnjaka
50 g šećera u prahu
12 g kakaa u prahu
20 ml maslinova ulja
kakao u prahu za posipanje
1. Otopite čokoladu na pari i pomješajte s drugim sastojcima dodajući pomalo ulje,
2. Na radnu ploču posujte kakao
3. Od smjese oblikujte kuglice i uvaljate ih u kakao
4. Ostavite da se ohlade
FridayLinkPack
1.
VIDEO Domaći čokoladni tartufi chefa Eddyja
2.
VIDEO: Čokoladni tartufi s alkoholom
3.
VIDEO: Čokoladni tartufi za vegane
Oznake: čokolada, Čokoladni tartufi, Recepti Priče o čokoladi, FridayLinkPack
09.05.2014. u 05:33 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 02.05.2014.
Recept: Bademi u čokoladi
Dugo nisam voljela bademe, jer mi je smetao njihov gorkast okus. Međutim, kad sam ga počela zanemarivati, otkrila sam koliko prednosti u tom ljuštunjavom voću ima. Ubrzo su mi efektivno zamijenili kavu, jer jako dobro potiču koncentraciju.
A kad sam ih probala s čokoladom, odlučila sam recept podijeliti s vama.
Sastojci:
20 g šećera
10 ml vode
120 g badema
5 g maslaca
180 g vaše najdraže čokolade
1. U zdjelu stavite vodu i šećer, pa ostavite da prokuhaju.
2. Dodajte oguljene bademe i kuhajte dok šećer ne potamni.
3. Dodajte maslac i miješajte
4. Sve istresite na podlogu na kojoj se nalazi papir da se ohladi. Pri tom neka bademi budu odvojeni jedni od drugih.
5. Dok se bademi hlade, rastopite čokoladu na pari
6. Kad se bademi ohlade, prebacite ih u široku zdjelu i dodajte oko četvrtine rastopljene čokolade te miješajte dok se čokolada ne uhvati za plodove. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite svu čokoladu.
7. Višak čokolade uklonite na širokom situ i čuvajte u tegli s poklopcem, na suhom na sobnoj temperaturi.
FridayLinkPack
1.
VIDEO: Čokoladni bademi
2.
VIDEO: Ljuštunjavo voće u čokoladi
3.
VIDEO Zašto su bademi zdravi!
Oznake: recept, Recept petkom, bademi, Bademi u čokoladi, Recepti Priče o čokoladi, FridayLinkPack
02.05.2014. u 09:31 •
2 Komentara •
Print •
#
petak, 25.04.2014.
Jednostavni muffini od čokolade
Ako želite izbjeći pripravke za
muffine koji se mogu kupiti u kutiji, a svejedno ih napraviti brzo, evo jedan jednostavan recept za tu slasticu!
Sastojci
- 100 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 175 g šećera
- 225 g maslaca
- 110 g tamne čokolade
- 4 jaja, razmućena
- 75 g komadića čokolade
Zagrijte pećnicu na 200 C, a u kalupe za muffine stavite papir kalup.
U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
Rastopite čokoladu i maslac u posudi nad loncem i vodom koja lagano vrije.
Maknite lonac s vatre i unutra dodajte smjesu s brašnom.
Žlicom stavite smjesu u kalup i pecite 20-25 minuta dok ne naraste. Neka se muffini ohlade.
Možete ih jesti tako ohlađene ili još na njih staviti i kremu po želji.
FridayLinkPack
1.
VIDEO: Čokoladni muffini
2.
VIDEO: Čokoladni muffini s kremom
3.
GoodFood čokoladni muffiniOznake: Recept petkom, recept, Muffini od čokolade, FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi
25.04.2014. u 06:21 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 18.04.2014.
Maska za lice od čokolade
Kada je riječ o njezi lica, suha i umorna koža uglavnom voli čokoladu jer hrani, osvježava i obnavlja. Maska od čokolade ima lifting učinak te potiče proizvodnju kolagena i elastina, a koži daje i čvrstoću.
Za meku kožu koja odiše svježinom počastite se maskom od čokolade koju možete sami napraviti. Sve sastojke za ovu kremu možete kupiti u bilo kojoj trgovini.
Sastojci:
1/3 šalice kakaa
3 žličice zobene pahuljice
1/4 šalice meda
3 žličice kreme
1. U zdjeli pomiješajte kakao i zobene pahuljice. Dodajte med i kremu. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
2. Stavite smjesu na očišćeno lice. Lagano umasirajte u kožu i raspodjelite ravnomjerno, izbjegavajući područje oko očiju.
3. Ostavite kremu da djeluje 20-ak minuta.
4. Nakon toga je isperite s mlakom vodom.
Radite li i vi kozmetičke proizvode od čokolade? Podijelite svoj recept!
FridayLinkPack
1.
VIDEO Kako napraviti masku za lice od čokolade
2.
VIDEO Azijska maska za lice od kakaa
3.
VIDEO Jestiva maska od čokolade
Oznake: recept, maska, čokolada, lice, koža. FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi
18.04.2014. u 06:24 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 11.04.2014.
Fina torta - krem sir i čokolada
(Foto: Ilustracija)
Prije nekoliko godina radila sam tortu koja me potpuno oduševila, koliko lakoćom izrade, toliko i elegancijom okusa.
Recept sam pronašla negdje na intrentu, ali tijekom godina sam ga malo dotjerala da mi bude još finija.
Radi se o čokoladno sirnoj torti
Sastojci za biskvit:
- 60 g šećera
- 1/2 žličice meda
- 3 srednje velika žumanjka
- 1 srednje veliko jaje
- 40 g brašna
- 20 g škrobnog brašna
- 10 g kakaa
Krema od sira
- 150 g slatkog vrhja (sugar free)
- 120 g krem sira (pomiješano mascarpone i philadelphiu)
- 80 g šećera u prahu
Mekana čokoladna glazura
- 100 g slatkog nezaslađenog vrhnja
- 100 g tamne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje)
- 10 g maslaca
Priprema biskvita:
Pećnicu ugrijati na 190°C (175 ako je ventilirana). Pripremite okrugli kalup i dvije zdjele. U jednoj zdjeli treba pomiješati suhe sastojke, brašno, škrobno brašno i kakao.
U drugoj zdjeli pomiješati cijelo jaje, šećer i med te tući mikserom najvećom brzinom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati žumanjke i nastaviti miksati na najvećoj brzini.
Da je smjesa gotova znat ćete kada u nju umočite špatulu i podignite je vertikalno. Ako je smjesa gotova, napravit će se vršak koji će se, kad ga položite vodoravno, saviti na vrhu formirajući tzv. ptičji kljun.
Smanjiti brzninu miksera na najnižu i lagano sipati smjesu suhih sastojaka muteći dok se sve ne ujednači.
Istresite smjesu u kalup, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta.
Ispečeni biskvit odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Krema od sira:
Pomiješajte sir i šećeru prahu te miskajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete čvrstu kremu.
Kremu stavite na ohlađeni biskvit. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 2 sata.
Mekana čokoladna glazura:
Nasjeckajte čokoladu i zagrijte vrhnje do vrenja. Potom čokoladu prelijte vrhnjem i lagano mješajte dok se sva ne rastopi.
Dodajte omekšali maslac i sve još jednom dobro promješajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Nakon što se ohladila krema na biskvitu, izvadite je iz frižidera. Skinite obruč kalupa i na biskvit izlijte čokoladnu glazuru. Zagladite čokoaldu nožem tako da ravnomjerno prekrije gornju površinu i stranice.
FridayLinkPack
1.
VIDEO Krema od sira
2.
VIDEO Krema od sira s raznim okusima
3.
VIDEO Čokoladna torta
Oznake: torta, recept, FridayLinkPack, sir, čokolada, Recepti Priče o čokoladi
11.04.2014. u 05:31 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 04.04.2014.
Čokoladna krema ganache
Kad sam prvi put radila ganache, bila sam potpuno oduševljena njime. Moje oduševljenje bilo je još veće kad sam saznala što se s njim sve može!
Od slasno ljupkog čokoladnog ganachea može se napraviti:
- glazura
- krema
- umak
- tartufi
Izrada je jednostavna, jer sastojaka je samo nekoliko -
čokolada, slatko vrhnje i maslac.
Kada je riječ o čokoladi, najbolje je da izaberete onu koju najviše voite, onu koju bi jeli i samu, preporučuje kuharica
Stephanie Jaworski. A kada je riječ o vrhnju, ja uvijek pokušam naći 'sugar free' slatko vrhnje, jer čokolada u sebi ima sasvim dovoljno šećera.
Čokoladu treba nasjeckati na komadiće, a vrhnje ugrijati na temperaturu do vrenja. Nakon što je vrhnje ugrijano njime prelijte čokoladu i lagano je mješajte dok se ne otopi.
Ako ćete ganache koristiti
za kremu ili tartufe, najbolji je omjer: na 100 g čokolade - 50 ml vrhnja. Za
glazuru, taj bi omjer trebao biti: 100 g čokolade na 100 ml vrhnja. Radi većeg sjaja ganachea, na 100 g čokolade dodajte 20 g maslaca. Ako mu želite obogatiti okus, možete dodati vaniliju, rum...
Nakon što se čokolada dobro rastopi u vrhnju, smjesu stavite na hlađenje (ne predugo, da ne bude pretvrda).
FridayLinkPack
Petkom ću pokušati objaviti paket linkova koji skupim na temu recepta o kojem pišem -
FridayLinkPack :)
1.
VIDEO: Ganache glazura za tortu i čokoladne tarufe
2.
VIDEO: Čokoladni tartufi
3.
VIDEO: Muffini s čokoladnom kremom i malinama
4.
Kako stvrdnuti čokoladni ganache?
5.
VIDEO: Jagode u čokoladi
Kako vi radite ganache i kako ga koristite?
Oznake: Ganache, čokolada, krema, recept, FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi
04.04.2014. u 05:06 •
3 Komentara •
Print •
#