Priče o čokoladi!

petak, 24.10.2014.

Kremasti čoko kolač


Sastojci:

Za kremu

100 g vaše najdraže čokolade
150 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
600 ml slatkog vrhnja
4 žlice soka iscijeđene naranče
100 g nasjeckane čokolade po vašem izboru

Za glazuru

50 g tamne čokolade
90 g maslaca

Priprema:

1. Otopite 250 g čokolade (za kremu) na pari.

2. Slatko vrhnje istucite u šlag, u njega potom umiješajte sok i rastopljenu čokoladu.

2. Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte narezanu čokoladu.

3. Kalup za kolače obložite folijom, ulijte u njega smjesu i ostavite u zamrzivaču tri sata.

4. Glazuru napravite tako da maslac i čokoladu rastopite na pari.

5. Nakon što se kolač ohladio, izvadite ga iz zamrzivača, okrenite ga na pladanj i prelijte glazurom.

*****
Foto: Ivana Domitrović

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.

Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, kolač, krema

24.10.2014. u 13:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 04.04.2014.

Čokoladna krema ganache



Kad sam prvi put radila ganache, bila sam potpuno oduševljena njime. Moje oduševljenje bilo je još veće kad sam saznala što se s njim sve može!

Od slasno ljupkog čokoladnog ganachea može se napraviti:

- glazura
- krema
- umak
- tartufi

Izrada je jednostavna, jer sastojaka je samo nekoliko - čokolada, slatko vrhnje i maslac.

Kada je riječ o čokoladi, najbolje je da izaberete onu koju najviše voite, onu koju bi jeli i samu, preporučuje kuharica Stephanie Jaworski. A kada je riječ o vrhnju, ja uvijek pokušam naći 'sugar free' slatko vrhnje, jer čokolada u sebi ima sasvim dovoljno šećera.

Čokoladu treba nasjeckati na komadiće, a vrhnje ugrijati na temperaturu do vrenja. Nakon što je vrhnje ugrijano njime prelijte čokoladu i lagano je mješajte dok se ne otopi.

Ako ćete ganache koristiti za kremu ili tartufe, najbolji je omjer: na 100 g čokolade - 50 ml vrhnja. Za glazuru, taj bi omjer trebao biti: 100 g čokolade na 100 ml vrhnja. Radi većeg sjaja ganachea, na 100 g čokolade dodajte 20 g maslaca. Ako mu želite obogatiti okus, možete dodati vaniliju, rum...

Nakon što se čokolada dobro rastopi u vrhnju, smjesu stavite na hlađenje (ne predugo, da ne bude pretvrda).

FridayLinkPack

Petkom ću pokušati objaviti paket linkova koji skupim na temu recepta o kojem pišem - FridayLinkPack :)


1. VIDEO: Ganache glazura za tortu i čokoladne tarufe

2. VIDEO: Čokoladni tartufi

3. VIDEO: Muffini s čokoladnom kremom i malinama

4. Kako stvrdnuti čokoladni ganache?

5. VIDEO: Jagode u čokoladi


Kako vi radite ganache i kako ga koristite?



Oznake: Ganache, čokolada, krema, recept, FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi

04.04.2014. u 05:06 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!