Tko voli tamnu čokoladu zna da je ona, što ima više kakaa zapravo gorča. Tako je moguće i igrati se s okusima, pa toj gorčini dodavati šećer ili sol, voćne ili povrtne okuse, kombinacije kiselo-slatkih, slano-ljutih i još mnogih različitih okusa.
Već je poznato da konzumiranje tamne čokolade ima mnoge zdravstvene prednosti, a sada su znanstvenici pronašli način da je učine još nutritivnijom i slađom. Zanimljivo istaživanje koje se bavilo proučavanjem vremena kojeg zrno kakaa provede u različitim fazama obrade prije nego se 'pretvori' u čokoladu, predstavljeno je u ožujku na Nacionalnom sastanku i predstavljanju američkog društva kemije, najvećeg znansvenog društva na svijetu.
Samo primjera radi - zrna koja su bile pohranjena, a zatim 45 minuta pržena imala su više polifenola i veću antioksidativnu aktivnost od onih koja nisu pohranjena prije fermentacije, objašnjavaju kemičari. Novo otkrivena tehnika omogućit će zadržavanje više slatkoće u inače gorkom kakau. Posebno će biti korisne u državama Jugoistočne Azije i Latinske Amerike čija kakao zrna proizvode manje intenzivne čokoladne okuse i imaju smanjenu antioksidansku aktivnost.
Istraživači naglašavaju kako će se još detaljnije istraživati utjecaj prženja na okus svježe ubranog u usporedbi s pohranjenim zrnima kakaa. Testirat će se i različite temperature na kojima se kakao prži te vremena pohranjivanja kako bi se ustvrdilo da li čak i veće količine antioksidanta mogu biti zadržane kroz proces.
Ovisno o tome što otkriju, čokolada bi u buduće mogla biti još finija!
Nedavno sam pročitala jedan tekst 'proždrljive' majke koja je potkradala čokoladu od svoje djece. Malo me podsjetilo na mene :)
Sinoć sam pomogla Louie da pojede svog velikog čokoladnog Lindt zeku. Pod tim mislim da sam pojela Louievog čokoladnog zeca..
Počela sam lomljenjem uha. Potom sam je ponovno zamotala. Krađa je u tom trenutku izgledala gotovo nezamjetno. Moje dijete definitivno neće primijetiti da zecu nedostaje uho.
Dok sam surfala internetom, zeko me dozivao. 'Pojedi moje drugo uho, meni ne smeta', šaputao je. Pa sam to i učinila.
Potom se, bez ušiju da drže njegovu glavu, lice na neki način urušilo unutra i u samo nekoliko trenutaka cijela je stvar bila proždrljivo pojedena.
Jesam li se osjećala krivom? Malo.
Moje je dijete tek nedavno razvilo sklonost prema čokoladi. Čim ju je probao prvi put, znala sam da je naslijedio moju ljubav prema toj slastici. Ja nemam previše nezdravih poroka. Ne pušim, ne pijem (osim za posebne prigode) i pokušavam se zdravo hraniti. Međutim, slaba sam na čokoladu.
Krivim svog tatu, koji čak i sada ne može sakriti razočaranje ako mu moj brat ili ja zaboravimo kupiti čokoladu za Božić. Stoga, krivim svoje gene. Ja nisam jedina koja krade čokoladu svojoj djeci. U razgovoru s drugim majkama, najmanje su tri priznale istu stvar. Donijele smo nekoliko zaključaka kako bismo se utješile oko toga što radimo.
Mama br. 1: 'Ako je dijete nije pojelo, onda je niti ne želi, zar ne?'
Mama br. 2: 'Tako je. Što uopće imaju voljeti u velikom čokoladnom zecu?'
Mama br. 3: 'Spasile smo ih od toga da pojedu velike nezdrave zečeve! Žrtva koju mi majke podnosimo za svoju djecu....'
Mama br. 4: 'Pretilost djece postaje veliki problem... Mi ćemo učiniti sve da naša djeca ne budu pretila'
Prilično je očito da problem s čokoladom neće nestati. Ako nastavim jesti sve što je ostalo mom djetetu, pretilost djece neće biti problem, ali moj indeks tjelesne mase hoće. Mogu učiniti još samo jedno. A to je da prestanem kupovati čokoladu za svoju djecu.
Znam da se ovo dogodilo prije nekoliko dana, ali u posljednje sam vrijeme morala staviti neke stvari ispred bloga. Međutim, vjerujem da za dobru informaciju o čokoladi nikada nije prekasno :)
Na Peristilu je u subotu, Nadalina - splitska tvornica čokolade, postavila 101 kvadratni metar tamne čokolade. Divovska čokolada prijavljena je u Guinnessovu knjigu rekorda, a kušali su je Splićani i znatiželjni turisti koji su se oko nje okupljali.
Vlasnik Nadaine, Marinko Biškić objasnio je da 101 kvadrat nije slučajnost, već aluzija na 101 Dalmatinca.
Događaj je bio popraćen pjesmom 'Ti si moja čokolada...' Kako je sve izgledalo možete pogledati u priloženom videu.
***** Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Nadalina
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Jutro na godišnjem nije moglo početi bolje - sunčane zrake nagovještavale su obećavajući dan, a mene je čekala J.D. Gross čokolada koju još nisam probala.
Čokoladu sa 60 posto kakaa, isključljivo Trinitario vrste ubrane u blizini Amazone, dobila sam od dragih ljudi koji su mi dan prije bili u gostima.
Fino zapakiranih 125 grama čokolade, s naznakom korištenja samo jedne vrste kaka, obradovalo me. Ne sjećam se da sam prije probala isključivo Trinitario i bila sam uzbuđena oko toga što me čeka iza već poznatog mi branda.
‘U idealnim klimatskim uvjetima uz Amazonu, na plantažama zaštićenim od vjetra raste Trinitartio kakao koji daje ovoj čokoladi blagu i punu aromu’, piše na omotu.
Trinitario je inače spoj ekskluzivne i rijetke vrste Criollo koja unatoč brojnim pokušajima za uzgoj negdje drugdje, uspijeva samo u Južnoj Americi, te Forsestera kojeg se 80 % bere u Africi.
U okusu ove čokolade isprva se osjete cvjetne note, a potom sve više do izražaja dolazi medni okus, dok je tamnoća sasvim skrivena u slatkoći. Podsjeća me na jednu slovensku čokoladu čiji je proizvođač bio skriven jer je napravljena u marketinške svrhe jednog drugog neprehrambenog branda, ali na njoj je bilo naznačeno da je to čokolada s medom.
Budući da se u ovoj čokoladi koristi isključivo Trinitario kakao, možda je medni okus upravo njegova odlika.
Izražena slatkastost tamne čokolade upućuje mi na to da ću je sljedeći put konzumirati u trenucima kada mi treba opuštanje, nakon napornog dana ili za vrijeme druženja s prijateljima.
***** Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju tamnoj čokoladi, ne mogu se preslikati na bijelu čokoladu
Između bijele i crne čokolade postoji velika razlika, najprije u sastojcima od kojih se proizvodi, s obzirom da bijela čokolada uopće ne sadrži poželjnu kakao masu, tako se i njen nutritivni profil i učinak na organizam razlikuje od tamne čokolade, piše Jasna Ćerić, magistra nutricionizma za Magazin.hr.
Svaka se čokolada, osim bijele, dobiva iz kakao maslaca, kakao mase, arome vanilije te emulgatora sojinog lecitina. Glavni pozitivni učinci čokolade potječu upravo iz kakao mase i što je njen udio u čokoladi veći, to nam više pogoduje zdravlju.
Razlog tome su polifenoli, na prvom mjestu flavonoidi, antioksidansi koji pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti.
Zbog izostanka kakao mase, zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju tamnoj čokoladi, ne mogu se preslikati na bijelu čokoladu. Što je čokolada tamnija, to je zdravija, tako primjerice kod mliječne čokolade, pozitivan učinak kakao mase, suzbijaju proteini mlijeka.
Osim kakao maslaca i mlijeka, glavni sastojak bijele čokolade je šećer, na koji odlazi više od 50% čokolade. Osim toga, bijela čokolada ima veći udio zasićenih masnoća i kolesterola od tamne.
Jedina prednost bijele nad ostalim vrstama čokolade jeste veći udio kalcija, ipak nećemo je nabrajati u izvore kalcija, zbog velike količine šećera, zbog čega bi se trebala jesti tek povremeno i u ograničenoj količini.
Iako vrlo ukusna, bijela čokolada je, što se nutritivnog profila tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade.
*****
Foto: Popsugar.com
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
U posljednjih godinu dana pronašla sam brojne predmete napravljene od čokolade. Među njima su i haljine. Iako nisu namijenjene svakodnevnoj upotrebi, već samo modnoj reviji za vrijeme Salona Čokolade, još uvijek su prilično ugodne oku. A kako su i jestive, mnogi se vjerojatno njima i oslade, makar i samo u prolazu.
Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge osmislili su prvu svjetsku 'čokoladu za ljepotu', koja sadrži visoke razine dva moćna antioksidanta. Kažu da će jedna kockica od 7,5 g čokolade Estechoc, na dan pomoći da koža obrne prirodni proces starenja. Tvrde da čokolada smanjuje bore.
Radi se o tamnoj čokoladi sa 70 % kakaa koja sadrži flavanola kao i 100 grama obične čokolade te astaksantina kao 300 grama divljeg lososa. Obje kemikalije pomoći će u cirkulaciji i opskrbljivanju kože krvlju, što se smatra esencijalnim za zdravlje i mladolik izgled kože.
Testiranje pomlađivanja čokoladom provedeno je na volonterima u dobi između 50 i 60 godina, na kojima su nakon tri tjedna konzumacije ove čokolade bile vidljive promjene pomlađivanja. Osim toga, ova čokolada sadrži svega 38 kalorija, zbog čega se od nje deblja mnogo manje nego od ostalih čokolada. Sigurno je mogu konzumirati i dijabetičari.
Hoće li okusom davati jednako zadovoljstvo kao i tradicionalna čokolada, treba tek vidjeti. Osoba koja stoji iza ovog projekta je bivši student Cambridgea dr. Ivan Petyaev koji kaže da će u čokolada u prodaju krenuti sljedeći mjesec u Velikoj Britaniji i još nekim europskim državama, ne navodeći kojim konkretno.
200 g maslaca
80 g tamne čokolade, minimalno 70 %
120 g oraha
60 g brašna
3 jaja
100 g svježeg sira ili skute
200 g šećera
malo soli
maslinovo ulje
šećer u prahu
limunov sok
Priprema:
1. Očišćenu jezgru oraha kratko ispeci u pećnici ili na suhoj tavi te je grubo nasjeckaj na nejednake krupne komade.
2. Maslac nareži, a čokoladu natrgaj i miješaj ih u zdjeli iznad lonca kipuće vode kako bi se otopili i povezali u kremastu masu.
3. Dodaj šećer te izradi mikserom.
4. Umuti jaja pjenasto te ih dodaj smjesi koju neprestano miješaj.
5. Svježi sir izradi vilicom te pažljivo umiješaj u dobivenu smjesu.
6. Tek na kraju umiješaj brašno koje si prosijala da u njega dođe malo zraka. Sve dobro izmiješaj i dodaj prepečene orahe.
7. Izlij u kalup po želji i peci 30 min na 170 stupnjeva.
8. Umak pripremi tako da umiješaš šećer u prahu, sok iscijeđenog limuna te maslinovo ulje. Dobro promiješaj da bi dobila finu emulziju.
Britanski čokoljupci i čokoeksperti ludi su za proizvodima tamošnjeg čokolatijera Paula A Younga, koji rado pomiče granice proizvodnje čokolade i čokoladnih proizvoda. Nisam kontaktirala još s nekim tko je poznavatelj britanskog tržišta čokolade, a da u više navrata u pozitivnom kontekstu nije spomenuo Younga.
Young je nedavno čokosvijet šokirao idejom da se kakao može obrađivati bez skidanja ljuske. A potom provedbom te ideje - oduševio!
Njegova nova čokolada malo je zrnastija, ali kupci se u pravilu slažu kako ne bi znali prepoznati razliku između čokolade napravljene od oljuštenog i neoljuštenog kakaa. Naročito ako znamo da ponekad čokolatijeri namjerno manje končiraju čokoladu da bi zadržala što originalniji okus kakaa, a pri tom joj ostaje zrnastija tekstura.
Od kad se proizvodi čokolada kakvu je danas konzumiramo, proizvođači su sa suhog kakao zrna skidali ljusku, prije nego bi ga dalje obrađivali. I nitko to nije osporavao. Do prije godinu dana. Tada je naime, mladi Young, pitao - zašto? Zašto se ljušti kakao i gubi masa kupljenog proizvoda?
Pokušao je izraditi čokoladu s kakaom kojeg nije oljuštio i ona je dobro ispala. Ponudio ju je novinarima britanske internetske stranice koji prate novosti s područja čokolade, a oni kažu da je sasvim ukusna.
'Izrada čokolade od neoljuštenog zrna kakaa ne samo da je jednostavnija, već reducira i otpad. Ljuske kakaa možda jesu lagane, ali kada važete otpad koji od njih dobijete, on predstavlja značajan postotak zrna koji se jednostavno odbacuje. Ako ostavite ljuske, koristite veću masu zrna i smanjujete otpad', piše Dom Ramsey. Napominje da s obzirom na mogućnost kontaminacije valja obratiti pažnju na svaku ljusku i ipak odstraniti onu koja bi mogla umanjiti kvalitetu finalnog proizvoda.
Young kakao kupuje od farmera s Madagaskara i kaže da u pakiranju od 40 kilograma, nakon skidanja ljuske koristi 38 kilograma kakaa. Na ovaj način od kupljenog proizvoda ipak iskoristi više i tako napravi više čokolade!
***** Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Paul A Young
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Kombinacija namirnica koju konzumiramo svakodnevno ima veliki učinak na obujam struka. Kako bi s lakoćom 'uskočili' u traperice ili prošlogodišnju pripitu haljinu pomažu mali gutljaji napitaka, piše Zadovoljna.
Tamna čokolada je bogata antioksidansima flavonoidima, opušta žile i poboljšava protok krvi, snizuje krvni tlak i dokazano utječe na tjelesnu težinu.
Naime čokolada s udjelom kakaa od 72 posto smanjuje apetit i zadržava osjećaj sitosti. U blenderu izmiješajte 2 dcl jogurta, dvije žlice meda i 5 dkg tamne čokolade te polovicu banane. S obzirom da je zasitan ovaj napitak je najbolje konzumirati za doručak.
Postoje razni načini kako se riješiti sitnih bora na licu, bilo da se nalaze na području oko usta, nosa ili čela.
Ako ste ljubitelji čokolade, a ujedno se želite riješiti sitnih bora i linija na licu, imamo za vas izvanredne vijesti, piše e-zena. WebMD navodi da određena istraživanja ukazuju na činjenicu kako kakao u sebi sadrži važne flavonole, katehin i epikatehin, koji mogu poboljšati cirkulaciju i vlažnost vašeg lica, a što je još važnije, štiti ga od sunca.
Stoga se nemojte gristi ako popijete šalicu kakaa za doručak ili prije odlaska na spavanje.
Njemački čokoholičari najmanje plaćaju svoju strast!
Izvješće Udruge proizvođača slatkiša (BDSI) pokazuje kako Nijemci svoju gozbu čokoladama plaćaju manje od ostalih Europljana. Svaki Nijemac godišnje pojede 32,3 kilograma slatkiša, od toga deset kilograma čokolade. Za slatkiše izdvaja 116,65 eura godišnje, uključujući 50 eura za čokoladu.
Norvežani, Danci, Šveđani, Svicarci, Slovaci, Rusi, Bugari i Rumunji istovremeno plaćaju puno više. Košarica od 17 različitih kanditorskih proizvoda u Njemačkoj stoji 23,65 eura, a u Norveškoj više nego dvostruko, 50.05 eura. Iduća najjeftinija zemlja je Nizozemska s 24,26 eura.
Razlog razmjerno niskim cijenama u Njemačkoj je velika konkurencija trgovačkih lanaca, u kojima se po diskontnim cijenama proda 40 posto svih slatkiša, stoji u izvješću.
***** Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Pinterest
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Na blogu je već bilo riječi o tome kako ponekad prilikom topljenja čokolade, dolazi do njezinog iznenadnog stvrdnjavanja. Razlog tome je to što je rastopljena čokolada bila u doticaju s vodom - dovoljna je i mala kapljica.
Budući da je najčešći način topljenja čokolade onaj na pari, do gore navedene situacije može često doći. Za to postoji rješenje, ali kako se ne bi morali dodatno zamarati rješenjima, moguće je spriječiti da do takve situacije uopće niti ne dođe. Evo kako:
Alice Medrich za Food 52 otkrila je najsigurniji način za rastapanje čokolade.
‘Pobrinite se da su vam ruke, daska za rezanje, nož, špatula i zdjela potpuno suhi. Narežite ili razlomite čokoladu na djeliće - nema potrebe da režete precizno - te ih stavite u zdjelu. Držite sušilo za kosu udaljeno 20 do 25 centimetara od čokolade, usmjeravajući ga prema zdjeli. Uključite ga i toplim zrakom zagrijavajte čokoladu koju ćete povremeno promiješati dok ne postane rastopljena i glatka’, napisala je Alice.
Ako vam je do čokolade, slobodno propustite ovogodišnji Zagreb Coffee & Chocofest
Već nekoliko godina u Zagrebu se održava Chocofest, a od prošle godine spojen s festivalom kave pa se zove Zagreb Coffee & Chocofest.
Primijetit ćete da je u nazivu kava na prvom mjestu - dobar pokazatelj da je na ovom festivalu čokolada bačena u drugi plan.
Kada zamišljam ‘čokofestival’, razmišljam o čokoladnom hedonizmu - da na svakom koraku mogu kupiti primamljivu čokoladu, pralinu, tartuf... Neko mjesto na kojem jedna čokolada nadmašuje drugu. Zagrebački festival ove tematike sasvim je druga priča.
Prošle godine pažnju sam više obratila na čokoladnu sferu festivala i zaključila da je cijela priredba prilično otužna. U Hrvatskoj se proizvode dobre čokolade i s obzirom na to da smo prilično mala zemlja, tri velika proizvođača (Kraš, Kandid i Zvečevo) sasvim su solidan broj. Međutim, koliko se sjećam, ni jedan od njih nije izlagao na festivalu prošle godine, a prema popisu izlagača za ovu godinu također ih nema.
Moj je dojam da organizatori nisu bili dovoljno zainteresirani, uporni i snalažljivi da ih dovedu. Čokoladare su zamijenili slastičarima koji čokoladu nude samo u tragovima svojih slastičarskih proizvoda.
Pregršt je i malih čokolatijera koji također proizvode sasvim dobre čokolade, ali ni oni nisu zastupljeni na festivalu u broju koji ljubitelji čokolade zaslužuju.
Sasvim solidnu čokoladu imaju i susjedi u okruženju. Samo primjera radi, tu su slovenske Gorenjka i Cukrček, srpski Pionir koji se iz godine u godinu penje na ljestvici sto nauspješnijih kondidora, BiH proizvođači. Ne zaboravimo ni talijanske čoko majstore. A vrlo ih je malo zastupljeno na festivalu koji ima odličan odaziv posjetitelja.
Čokoladu će, prema popisu izlagača, ove godine predstaviti samo Hedona, Kunej, Nestle i Vilma. A od navedenih se jedino Hedona bavi samo proizvodnjom čokolade.
Doduše, pohvale za strateški odabran datum - u jeku Valentinova - od 12. do 15. veljače.
Međutim, ako u veljači želite čoko doživljaj, ovo je događaj koji možete propustiti. Radije se ‘zaletite’ u svoju omiljenu čokoladarnicu - mala je vjerojatnost da će biti na ovom festivalu.
***** Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Punkufer
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Veliki ljubitelj čokolade i autor britanskog bloga o čokoladi Chocablog Dom Ramsey već godinama piše o tamnoj poslastici. Nedavno je napisao poduži post o svom prvom kućnom iskustvu izrade čokolade.
Da! Čokolada se može napraviti i kod kuće i to za ne baš tako puno novaca (ako živite u Velikoj Britaniji s britanskim prihodima).
‘Prije nekoliko godina, počeo sam razmišljati o ideji da i sam napravim čokoladu. Istraživao sam i otkrio da, ako sam pametan, mogao bih to učiniti za ispod 1.000 funti (oko 10.000 kuna). To je veoma jeftino za nešto što je prije samo 20 godina bila ekskluzivna domena velikih industrijskih korporacija. Na žalost, 1.000 funti još uvijek je puno za nekoga tko se s tim bavi iz hobija i tko samo želi eksperimentirati, pa sam ideju odgodio na neko vrijeme’, napisao je.
Uskoro je otrkio neke nove podatke i čokoladu je kod kuće napravio za upola manje novca
Ako se želite upustiti u avanturu izrade čokolade u svom vlatitom domu, Ramsey je prilično slikovito objasnio korak po korak kako to učiniti i što sve korisiti kako bi mu to i uspjelo. Sada kod kuće proizvodi dovoljno čokolade da je može i prodati. A od sastojaka koristi samo kakao i šećer.
Osim teksta, svoj je pothvat i snimio, pa možete pogledati i video.
***** Tekst: Ivana Domitrović
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
U veljači 2013. u Belgiji je tiskan ograničen broj poštanskih marki koje su mirišale i imale okus po čokoladi.
500.000 markica printane su na posebnom papiru kakao arome koji je bio prekriven lakom kako bi izgledao i mirišao poput čokolade.
Na taj su način belgijske pošte proslavile značaj čokolade za svoju državu.U kreiranju ove kolekcije belgijskim stručnjacima pomogli su kolege iz Njemalke, Nizozemske i Švicarske.
Iako markice više nisu u uporabi Belgijci su rado podsjetili da se u veljači obilježava dvije godine od kad su ih predstavili javnosti.
Meni je čokolada sama po sebi fascinatna. Ali ono što je čini još privlačnijom su šareni i kreativni omoti kojima se proizvođači međusobno razlikuju.
Kako su čokolatijeri sami po sebi kreativni, (jer da nisu ne bi nastajala sva ona čuda od čokolada koja nas svake godine sve više iznenađuju) inzistiraju na tome da se i njhov slatki proizvod nađe u jednako tako kreativnoj i privlačnoj ambalaži.
Granice šarenila i oblika tu se brišu i ulazi se u sferu nenadmašive slobode vizualnog izražavanja.
Ne znam je li vas šokirao naslov, meni je informacija bila šokatna kad sam je doznala. Isto kao kad sam saznala da francuska salata nije francuska. :-) Eto, ako se uputite u Mađarsku, primjerice u jednu od budimpeštanskih slastičarni (cukrászda) koja će sigurno imati kolača da vam pamet stane, a vi nabrušeni da probate pravu “Mađaricu” – zaboravite, ništa od toga. Jednostavno, taj kolač nije njihov, piše na blogu ''Dotakuti Mađarsku''. Niti znaju za njega, niti ga konzumiraju. “Mađarica” je naš tradicionalni kolač za kojeg na samoj coolinariki imate oko 300 recepata. 300 recepata za kolač od tankih kora i čokoladne kreme!
Dugo nisam imala ni ideju zašto bi mi nazvali kolač “Mađarica”, i to onako, iz čista mira, ničim izazvani. Mislila sam si i zašto ne, zašto bi nam trebao razlog da nazovemo kolač “Mađarica”, iako nema veze s ničim što započinje s M/mađar. Ali u međuvremenu sam razvila teoriju, promatrajući kolače koji su u standardnoj ponudi mađarskih slastičarni. Ovako glasi moja teorija.
U drugoj polovini 19. stoljeća došlo je do procvata slatičarstva u Austro-Ugarskoj Monarhiji. U Budimpešti su posebne zasluge za inovativne recepte dobili Francuz Emil Gerbeaud čije ime i danas nosi napoznatija slastičarna na Trgu Vörösmartya (Vörösmarty tér) i József C. Dobos. Prvi je postao poznat po žarbo kockama (Zserbó Szelet), a drugi po Doboš torti (Dobostorta). Jezična napomena: torta se i na mađarskom kaže i piše torta. i jedan i drugi kolač u presjeku izgledaju slično i neodoljivo podsjećaju na Mađaricu, pogotovo zbog višebrojnih tankih kora i tamnih krema. Žarko kocke za kremu imaju orah i džem, a Doboš torta u kremi ima karamelu i čokoladu kao u Mađarici. Oba kolača imaju danas i moderne varijante, pogotovo Žarbo kocka koja ima raznorazne kombinacije krema, pa i čokoladne. Dakle, iako je Mađarica okusom i izgledom drugačiji od jednog i od drugog, izgledom sličniji Žarbo kocki jer se slično režu, dok je Doboš torta viša i ima tvrdi karamel na vrhu, okusom sličniji Doboš torti jer u kremi ima čokoladu, vjerujem da je dobio naziv po uzoru na ta dva kolača. Oni su prije sto godina bili zadnja moda, i nije čudo da smo se prilagodili tadašnjem trendu sa svojom varijantom.
Da mene pitate, a probala sam ih sve, rekla bih da je Mađarica prije svega naša varijanta Doboš torte.
Izaberite čokoladu po želji, dodajte posebne dodatke i uživajte u njoj! Da, to se može - na jednom super cool siteu kojeg sam nedavno otkrila. Ima naziv koji mu potpuno odgovara - ‘Moja čokolada’, jer upravo si na tom situ možete naručiti čokoladu kakvu ste sami kreirali. Osim toga, ondje možete naručiti i više od 1.000 drugih vrsta čokoladnih proizvoda.
Zanimalo me malo više o tome, pa sam im poslala upit, a gospođa Slađana Delač mi je odgovorila
1. Kako ste došli na ideju za ovakav pristup čokoladi?
Ideja o slatkoj online trgovini se je rodila još 2011. godine u studentskim danima života Andraža Gaveza kada je samoinicijativno krenuo u razvijanje svojeg poduzeća i prodaju čokolada putem web-a. Prvobitna ideja prodaje isključivo ekskluzivnih i unikatnih čokolada pokazala se je kao pun pogodak s više od 3.000 prodanih proizvoda u samo prvih godinu dana.
2. Od kada poslujete i u kojim sve državama?
Poslovanje je pokrenuto od 2011. godine, u Sloveniji - Ljubljani, i za to vrijeme smo se kontinuirano širili i povećavali asortiman, na zadovoljstvo sve većeg broja kupaca. S obzirom na logičan slijed događaja širimo online poslovanje i na hrvatsko tržište koje je u završnim fazama,dok u skorijoj budućnosti planiramo otvoriti i fizičku trgovinu u Zagrebu. Isto tako radimo na kompletnom prijevodu stranice u engleskoj verziji kako bi svi ljubitelji čokolada mogli nesmetano uživati u kupovini naših proizvoda.
Naša vizija je do 2018. godine postati vodeći čokoladni online shop u Europi te uz široku ponudu domaćih čokoladnih proizvoda nuditi i svjetski priznate brandove iz svijeta čokolade.
3. Što je specifično kod vaših čokolada, za razliku od drugih?
Specifična je ideja praćena velikom ljubavi prema čokoladi. Pored širokog asortimana od preko 1.000 čokoladnih proizvoda vrhunske kvalitete nudimo i vlastite proizvode koji u potpunosti oblikuju isključivo želje i ukus kupaca (Moja Čokolada, Moja Bombonijera i Čokoladice) što znači da svaki ljubitelj može dobiti čokoladu ili praline točno onakve kakve bi htio i koje nigdje drugdje ne može kupiti - od vrste, okusa, posipa, dodataka pa do personaliziranog natpisa i ambalaže.
Isto tako vjerujemo da čokolada nije samo nezdrava navika - čokolada ima i pozitivne učinke na naše tijelo. Zbog poticanja lučenja hormona serotonina poboljšava naše zdravlje i na taj način nam omogućava da živimo i osjećamo se zdravo i sretno. Trudimo se ponuditi kvalitetne čokolade i čokoladne proizvode s izvrsnim okusom te Vam pokazati da je život bolji s čokoladom. Moja Čokolada je mjesto gdje svi snovi ljubitelja čokolade postaju stvarnost.
Lovci u SAD-u crne medvjede mame čokoladom. Vrlo uspješno jer - i medvjedi vole čokoladu! Međutim, ove velike životinje ponekad su pametnije nego to lovci vole misliti, pa bi im proždrljivo pojeli sve čokoladne mamce i pobjegli.
Na žalost, ono što je okusom primamilo medvede to ih je, kada su čokoladu konzumirali u većoj količini i ubilo. Čak četiri medvjeda nedavno su uginula od predoziranosti tom poslasticom.
Uginuli medvjedi su pronađeni u blizini mjesta na kojemu je lovac kao mamac ostavio oko 45 kilograma čokolade i krafni.
Kako se događaj zbio na području pod nadzorom, izvršena je obdukcija ne bi li se otkrio uzrok iznenadne smrti proždrljivih medvjeda. Obudkcija je pokazala da su uginuli od predoziranosti teobrominom, gorkim alkaloidom iz drveta kakaovca koji se nalazi u čokoladi, piše New Hampshire.
Sada vlasti predlažu da se potpuno zabrani korištenje čokolade kao mamca u lovu na medvjede.
***** Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Mossourinet
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com