Priče o čokoladi!

petak, 20.02.2015.

Čokoladna torta s maslinovim uljem



Sastojci:

200 g maslaca
80 g tamne čokolade, minimalno 70 %
120 g oraha
60 g brašna
3 jaja
100 g svježeg sira ili skute
200 g šećera
malo soli
maslinovo ulje
šećer u prahu
limunov sok

Priprema:


1. Očišćenu jezgru oraha kratko ispeci u pećnici ili na suhoj tavi te je grubo nasjeckaj na nejednake krupne komade.

2. Maslac nareži, a čokoladu natrgaj i miješaj ih u zdjeli iznad lonca kipuće vode kako bi se otopili i povezali u kremastu masu.

3. Dodaj šećer te izradi mikserom.

4. Umuti jaja pjenasto te ih dodaj smjesi koju neprestano miješaj.

5. Svježi sir izradi vilicom te pažljivo umiješaj u dobivenu smjesu.

6. Tek na kraju umiješaj brašno koje si prosijala da u njega dođe malo zraka. Sve dobro izmiješaj i dodaj prepečene orahe.

7. Izlij u kalup po želji i peci 30 min na 170 stupnjeva.

8. Umak pripremi tako da umiješaš šećer u prahu, sok iscijeđenog limuna te maslinovo ulje. Dobro promiješaj da bi dobila finu emulziju.

9. Prelij preko tople pečene torte.

Ovaj recept preuzet je s Gastro.hr.

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Oznake: recept, čokoladna torta, torta

20.02.2015. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 10.10.2014.

Čokoladna torta za strpljive i odvažne


Sastojci

Za biskvit:

8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
2 žlice brasna
2 žlice kakao praha

Za sirup:


100 ml vode
50 g šećera
2 naranče
1 limun

Za nadjev:


250 g maslaca
150 g šećera u prahu
6 pasteriziranih žutanjaka
3 pasterizirana bjelanjka
6 žlica šećera
100 g tamne čokolade (70% kakao)
2 žlice kakao praha

Za kremu


4 bjelanjka
250 g šećera
250 g maslaca

Za glazuru

100 g tamne čokolade (70% kakao)
100 ml slatkog vrhnja (min. 35% masnoće)

Priprema biskvita:

1. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pečenju.

2. Napraviti čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka.

3. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žutanjke sa šećerom. Dodajte vaniliju, brašno i kakao te 2 žlice 'snijega', a potom lagano pomiješati pjenjačom.

4. Kad se izjednačilo, dodajte pomalo naizmjenicno orahe i 'snijeg' te polako miješajte pjenjačom da tijesto ne gubi volumen.

5. Tijesto izlijte u okrugli kalup i stavite peći. Možete podijeliti smjesu za tijesto na dva kalupa da vam poslije bude lakše razdijeliti biskvit na 4 kore.

6. Zapeći tijesto 40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pećnica ne smije otvarati da tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta možete zabosti čačkalicu u sredinu i ako izađe suha, tijesto je gotovo. Ako na njoj ostaje trag, pecite još 10 minuta.

7. Pečeni biskvit ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta.

8. Nakon 10 minuta izvadite biskvit iz kalupa i ostavite na žici da se skroz rashladi. Ne režite ga rezati toplog.

Priprema sirupa:

1. Kuhajte vodu i šećer 5 minuta, pazite da se ne zgusne. Potrebno je tek da se šećer rastopi, a potom ga ohladite.

2. U ohlađeni sirup dodajte iscijeđeni sok naranče i limuna. Promiješajte i ostavite po strani dok se biskvit ne ohladi.

Priprema nadjeva


1. Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se ohladiti do sobne temperature (ne u hladnjaku!)

2. Pjenasto umutite maslac uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Što se duže miksa, krema će biti bolja. Na kraju dodajte kakao i istopljenu čokoladu te miksajte još par minuta da se sve dobro sjedini. Krema treba biti ujednačena i glatka.

3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom tako da smjesa bude pjenasta, ali čvrsta.

4. Pjenu od jaja dodajte postepeno u umućeni maslac neprekidno miksajuci dok ne dobijete glatku i pjenastu, ali istovremeno stabilnu i čvrstu kremu koja ne curi.

Sastavljanje torte:

1. Ohlađeni biskvit razrežite na kore i svaku poprskajte sirupom.

2. Kore potom premažite nadjevom i slažite jednu na drugu.

3. Pustite da nadjev pređe preko ruba torte.

4. Složenu tortu premažite okolo tankim slojem nadjeva i ostavite je u hladnjaku da se stegne. Vi za to vrijeme možete napraviti bijelu kremu.

Priprema kreme za premazivanje i ukrašavanje


1. Bjelanjke sa šećerom stavite iznad pare i neprekidno miješajte pjenjačom da se sav šećer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima.

2. Masa bi trebala postići temperaturu 70-75 C, za ovo će vam pomoći kuhinjski termometar. Kad postigne željenu temperaturu, skinite šećernu masu s pare.

3. Miksajte šećernu masu velikom brzinom dok se ne rashladi. Pretvorit će se u čvrstu pjenu. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte maslac, komad po komad, neprekidno miksajući. Kada vam se smjesa učini neobična, nastavite miksati velikom brzinom i krema će se odjednom uvezati i postati kako treba.

4. Bijelom kremom premažite tortu izvana te je stavite u hladnjak da se ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru.

Priprema glazure:

1. Čokoladu izlomite na komadiće u vatrostalnoj zdjeli.

2. Vrhnje stavi na štednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga maknite s vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).

2. Kipuće vrhnje prelijte po čokoladi i promješajte da se ujednač. Ostavite na stolu da se rashladi do sobne temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hlađenja glazura će se malo zgusnuti.

3. Rashlađenu glazuru prelijte po torti, pustite neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.

4. Ukrasite po želji.

Recept za ovu tortu preuzet je s portala Coolinarika.

Oznake: recept, torta, čokoladna torta, Recepti Priče o čokoladi

10.10.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 19.09.2014.

Ekstremna čokoladna torta



Sastojci:

Za biskvit:
350 grama šećera
220 grama oštrog brašna
120 grama kakaa
1,5 žličica sode bikarbone
1,5 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 jaje
1 šalica mlijeka
4 žlice ulja
250 ml kipuće vode

Za kremu:
170 g maslaca
300 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 g kakaa

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 175 C i pripremite dva okrugla kalupa za torte.

2. U zdjeli dobro pomiješajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.

4. Dodajte jaja, mlijeko i ulje te električnom miješalicom miješajte oko 3 minute.

5. Ulijte kipuću vodu i sve pomiješajte kuhačom.

6. Jednako raspodijelite u dva kalupa za torte.

7. Pecite 30 do 35 minuta. Ostavite da se ohladi, a potom izvadite biskvit iz kalupa kako bi se potpuno ohladio.

8. Električnom miješalicom miksajte maslac dok ne postane pjenast.

9. U maslac umiješajte kakao i šećer te mlijeko. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

10. Premažite biskvite kremom i ostavite tortu da se hladi u hladnjaku najmanje 3 sata.

>> Fina torta - krem sir i čokolada

>> Recepti 'Priče o čokoladi'

Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Jan iz Ptuja u Sloveniji. Hvala Jan :)

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.


Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, torta, čokoladna torta

19.09.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 15.08.2014.

Afrička čokoladna torta!



Sastojci

Za tijesto:

60 g šećera
120 g rastopljenog maslaca
160 g oštrog brašna
25 g kakaa u prahu

Za kremu

175 grama maslaca
125 g tamne narezane čokolade (70% kakaa)
75 g tamne narezane čokolade po vašem izboru
4 velika jaja (L)
175 g šećera
75 g kakaa
350 ml slatkog vrhnja

Za nadjev

150 ml slatkog vrhnja
100 g narezane tamne čokolade po vašem izboru


Priprema:


1. Papirom za pečenje obložite okrugli kalup za torte promjera 24 cm i zagrijte pećnicu na 175C.

2. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i rukama napravite smjesu.

3. S dvije trećine te smjese prekrijte dno kalupa, a s ostatkom stranice, do visine 3 cm. Tako obloženi kalup prekrijte folijom i stavite u hladnjak.

4. Za kremu, na pari rastopite maslac. Kada je maslac rastopljen smanjite vatru i dodajte čokoladu. Miješajte cijelo vrijeme dok se sva čokolada ne rastopi.

5. U velikoj zdjeli istucite jaja. Dodajte šećer i miksajte dok ne postane kremasto.

6. Kuhačom umješajte rastopljenu čokoladu, a potom, kakao prah i vrhnje.

7. Smjesu ulijte u kalup za torte koji ste prethodno stavili u hladnjak.

8. Pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi

9. Na nadjev stavite vrhnje u lonac za kuhanje i ugrijte do vrenja, potom ugasite vatru. Umješajte čokoladu dok se ne rastopi. Ostavite da se potpuno ohladi, a potom izmiksajte mikserom.

10. Stavite nadjev na ohlađenu tortu, a tortu potom u hladnjak na nekoliko sati.

11. Ukrasite po želji.




Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, torta

15.08.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 08.08.2014.

10 koraka do totalno čokoladne torte



Sastojci:

Za tijesto

150 g tamne čokolade po vašem izboru
120 g omekšalog maslaca
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
6 jaja, odvojiti žumanjke od bjelanjaka
140 g šećera
130 g oštrog brašna

Za kremu

300 g tamne čokolade po vašem izboru
300 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Ugrijte pećnicu na 180C i obložite kalup za torte (promjer 24 cm) papirom za pečenje.

2. Rastopite čokoladu na pari te je ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

3. Izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol zajedno.

4. Dodajte žumanjke jedan po jedan u smjesu s maslacem i miksajte. Kad se svi sastovci stope, dodajte rastopljenu čokoladu i dobro umješajte.

5. Tucite bjelanjke dok ne budu skroz čvrsti, a postepeno im pri tom dodajte šećer.

6. 1/3 smjese s bjelanjkom dodajte u smjesu s čokoladom i dobro umješajte.

7. Dodajte ostatak bjelanjaka i brašno te sve smiješajte.

8. Smjesu stavite u kalup za pečenje torti i pecite 40 minuta. Možete i koju minutu prije provjeriti je li tijesto gotovo tako da ubodete čačkalicu u sredinu. Ako je nakon toga čačkalica suha, tijesto je gotovo. Izvadite iz pećnice i pustite neka se hladi.

9. Na pari ugrijte slatko vrhnje, a potom u njega stavite razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne rastopi. Kremu potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

10. Ohlađenom kremom prelijte tortu i stavite u hlanjak na najmanje 3 sata.


Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, čokoladna torta, torta

08.08.2014. u 04:54 • 4 KomentaraPrint#

petak, 11.04.2014.

Fina torta - krem sir i čokolada


(Foto: Ilustracija)

Prije nekoliko godina radila sam tortu koja me potpuno oduševila, koliko lakoćom izrade, toliko i elegancijom okusa.

Recept sam pronašla negdje na intrentu, ali tijekom godina sam ga malo dotjerala da mi bude još finija.

Radi se o čokoladno sirnoj torti

Sastojci za biskvit:
- 60 g šećera
- 1/2 žličice meda
- 3 srednje velika žumanjka
- 1 srednje veliko jaje
- 40 g brašna
- 20 g škrobnog brašna
- 10 g kakaa

Krema od sira
- 150 g slatkog vrhja (sugar free)
- 120 g krem sira (pomiješano mascarpone i philadelphiu)
- 80 g šećera u prahu

Mekana čokoladna glazura
- 100 g slatkog nezaslađenog vrhnja
- 100 g tamne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje)
- 10 g maslaca

Priprema biskvita:

Pećnicu ugrijati na 190°C (175 ako je ventilirana). Pripremite okrugli kalup i dvije zdjele. U jednoj zdjeli treba pomiješati suhe sastojke, brašno, škrobno brašno i kakao.

U drugoj zdjeli pomiješati cijelo jaje, šećer i med te tući mikserom najvećom brzinom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati žumanjke i nastaviti miksati na najvećoj brzini.

Da je smjesa gotova znat ćete kada u nju umočite špatulu i podignite je vertikalno. Ako je smjesa gotova, napravit će se vršak koji će se, kad ga položite vodoravno, saviti na vrhu formirajući tzv. ptičji kljun.

Smanjiti brzninu miksera na najnižu i lagano sipati smjesu suhih sastojaka muteći dok se sve ne ujednači.

Istresite smjesu u kalup, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta.

Ispečeni biskvit odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Krema od sira:

Pomiješajte sir i šećeru prahu te miskajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete čvrstu kremu.

Kremu stavite na ohlađeni biskvit. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 2 sata.

Mekana čokoladna glazura:

Nasjeckajte čokoladu i zagrijte vrhnje do vrenja. Potom čokoladu prelijte vrhnjem i lagano mješajte dok se sva ne rastopi.

Dodajte omekšali maslac i sve još jednom dobro promješajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Nakon što se ohladila krema na biskvitu, izvadite je iz frižidera. Skinite obruč kalupa i na biskvit izlijte čokoladnu glazuru. Zagladite čokoaldu nožem tako da ravnomjerno prekrije gornju površinu i stranice.


FridayLinkPack

1. VIDEO Krema od sira

2. VIDEO Krema od sira s raznim okusima

3. VIDEO Čokoladna torta




Oznake: torta, recept, FridayLinkPack, sir, čokolada, Recepti Priče o čokoladi

11.04.2014. u 05:31 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.03.2014.

Sirova čokolada Labooko



Jučer sam prvi put probala ‘sirovu čokoladu’. Radi se o Labookou, poznatog austrijskog proizvođača Zotter.

Labooko ima iznenađujuće intenzivan i grub okus zemlje i dima. Suha tamnoća zaslađena je kokosovim šećerom te cjelokupnom dugotrajnom okusu daje potpuniju i poznatiju notu.

Čim se razmota pakiranje osjeti se fini, ali nešto (meni) nepoznatiji miris surovog kakaa koji odmah daje naslutiti da se radi o uistinu malo poznatom načinu proizvodnje čokolade na kakvu sam inače navikla.

Zotter na omotu napominje da je čokolada končirana (homogeniziranje čokoladne mase) svega 12 sati, kako bi se zadržalo što više izvornog okusa kakaa. Također, istaknuto je da je napravljena s 80 posto kakaa.

‘Okus ove čokolade malo je grublji i originalniji. Sliči napornom putovanju u divljinu', riječi su kojima je opisano ono što skriva lijepi šareni omot.

Sirova čokolada sve je veći hit među proizvođačima. Osim što na taj način kakao zadržava što više svojih zdravijih i izvornih svojstava, mislim da čokoljupci u potrazi za novim okusima stavljaju poprilične izazove pred proizvođače koji ih pak dosjetljivim modeliranjem kakaa pokušavaju zadovoljiti.

Draži su mi svileni okusi

Osobno, više volim nježne, dugo končirane, svilene i elegantne okuse u čokoladi. Ali, divljina, intenzitet i suhoća Labooka također imaju svoje čari. Definitivno bih je probala ponovno, nekom drugom prilikom, kad budem imala malo više čokoladne zrelosti.

S obzirom na to da je sasvim avanturistički robusna, bio je veliki izazov pojesti njezina 100 grama, kako meni, tako i mojim ukućanima. Pa sam onime što je od nje ostalo obogatila svoju čokoladno-voćnu tortu.

Inače, Lubooko je, napominje se u opisu na omotu, proizvedena od 79 posto kakaa i kokosa koji imaju Fairtrade certifikat. Osim sirovosti čokolade, proizvođači, naročito veliki, vole se pohvaliti da kakao ili barem dio kakaa s kojim proizvode svoje čokoladne slatkiše, imaju Fairtrade certifikat.

Ta potvrda, naime, službeno garantira da je kakao farmeru pristojno plaćen, a da je isti taj farmer učinio sve da njegov kakao bude organski proizveden. Ipak, mnogi su čokoladni stručnjaci, uključujući i Sarah Jane Evans, autoricu knjige 'Chocolate Unwrapped' , izrazili sumnjičavost prema načinu na koji se dobiva certifikat. Ističu da vjeruju kako je većina Fairtrade certifikata izdana u skladu s normama koje zastupa ta organizacija. Ali, ostavljaju mogućnost da dio kakaa proizveden pod Fairtrade certifikatom nije sukladan propisanim normama.

Sirova čokolada s 80 posto kakaa definitivno još traži privikavanje čokoljubnih nepaca, a i tada, vjerujem, bit će prvi izbor samo velikim i hrabrim pustolovima kakav je Claudio Corallo.



Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


...

Oznake: čokolada, Sarah Jane Evans, sirova čokolada, torta, kakao, Priče o čokoladi

09.03.2014. u 14:10 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!