8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
2 žlice brasna
2 žlice kakao praha
Za sirup:
100 ml vode
50 g šećera
2 naranče
1 limun
Za nadjev:
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
6 pasteriziranih žutanjaka
3 pasterizirana bjelanjka
6 žlica šećera
100 g tamne čokolade (70% kakao)
2 žlice kakao praha
Za kremu
4 bjelanjka
250 g šećera
250 g maslaca
Za glazuru
100 g tamne čokolade (70% kakao)
100 ml slatkog vrhnja (min. 35% masnoće)
Priprema biskvita:
1. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pečenju.
2. Napraviti čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka.
3. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žutanjke sa šećerom. Dodajte vaniliju, brašno i kakao te 2 žlice 'snijega', a potom lagano pomiješati pjenjačom.
4. Kad se izjednačilo, dodajte pomalo naizmjenicno orahe i 'snijeg' te polako miješajte pjenjačom da tijesto ne gubi volumen.
5. Tijesto izlijte u okrugli kalup i stavite peći. Možete podijeliti smjesu za tijesto na dva kalupa da vam poslije bude lakše razdijeliti biskvit na 4 kore.
6. Zapeći tijesto 40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pećnica ne smije otvarati da tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta možete zabosti čačkalicu u sredinu i ako izađe suha, tijesto je gotovo. Ako na njoj ostaje trag, pecite još 10 minuta.
7. Pečeni biskvit ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta.
8. Nakon 10 minuta izvadite biskvit iz kalupa i ostavite na žici da se skroz rashladi. Ne režite ga rezati toplog.
Priprema sirupa:
1. Kuhajte vodu i šećer 5 minuta, pazite da se ne zgusne. Potrebno je tek da se šećer rastopi, a potom ga ohladite.
2. U ohlađeni sirup dodajte iscijeđeni sok naranče i limuna. Promiješajte i ostavite po strani dok se biskvit ne ohladi.
Priprema nadjeva
1. Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se ohladiti do sobne temperature (ne u hladnjaku!)
2. Pjenasto umutite maslac uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Što se duže miksa, krema će biti bolja. Na kraju dodajte kakao i istopljenu čokoladu te miksajte još par minuta da se sve dobro sjedini. Krema treba biti ujednačena i glatka.
3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom tako da smjesa bude pjenasta, ali čvrsta.
4. Pjenu od jaja dodajte postepeno u umućeni maslac neprekidno miksajuci dok ne dobijete glatku i pjenastu, ali istovremeno stabilnu i čvrstu kremu koja ne curi.
Sastavljanje torte:
1. Ohlađeni biskvit razrežite na kore i svaku poprskajte sirupom.
2. Kore potom premažite nadjevom i slažite jednu na drugu.
3. Pustite da nadjev pređe preko ruba torte.
4. Složenu tortu premažite okolo tankim slojem nadjeva i ostavite je u hladnjaku da se stegne. Vi za to vrijeme možete napraviti bijelu kremu.
Priprema kreme za premazivanje i ukrašavanje
1. Bjelanjke sa šećerom stavite iznad pare i neprekidno miješajte pjenjačom da se sav šećer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima.
2. Masa bi trebala postići temperaturu 70-75 C, za ovo će vam pomoći kuhinjski termometar. Kad postigne željenu temperaturu, skinite šećernu masu s pare.
3. Miksajte šećernu masu velikom brzinom dok se ne rashladi. Pretvorit će se u čvrstu pjenu. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte maslac, komad po komad, neprekidno miksajući. Kada vam se smjesa učini neobična, nastavite miksati velikom brzinom i krema će se odjednom uvezati i postati kako treba.
4. Bijelom kremom premažite tortu izvana te je stavite u hladnjak da se ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru.
Priprema glazure:
1. Čokoladu izlomite na komadiće u vatrostalnoj zdjeli.
2. Vrhnje stavi na štednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga maknite s vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).
2. Kipuće vrhnje prelijte po čokoladi i promješajte da se ujednač. Ostavite na stolu da se rashladi do sobne temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hlađenja glazura će se malo zgusnuti.
3. Rashlađenu glazuru prelijte po torti, pustite neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.
4. Ukrasite po želji.
Recept za ovu tortu preuzet je s portala Coolinarika.