Priče o čokoladi!

srijeda, 25.02.2015.

FOTO Haljine od čokolade

U posljednjih godinu dana pronašla sam brojne predmete napravljene od čokolade. Među njima su i haljine. Iako nisu namijenjene svakodnevnoj upotrebi, već samo modnoj reviji za vrijeme Salona Čokolade, još uvijek su prilično ugodne oku. A kako su i jestive, mnogi se vjerojatno njima i oslade, makar i samo u prolazu.











>> Čokoladni namještaj više nije samo šala

25.02.2015. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 23.02.2015.

Napravili čokoladu za pomlađivanje!



Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge osmislili su prvu svjetsku 'čokoladu za ljepotu', koja sadrži visoke razine dva moćna antioksidanta. Kažu da će jedna kockica od 7,5 g čokolade Estechoc, na dan pomoći da koža obrne prirodni proces starenja. Tvrde da čokolada smanjuje bore.

Radi se o tamnoj čokoladi sa 70 % kakaa koja sadrži flavanola kao i 100 grama obične čokolade te astaksantina kao 300 grama divljeg lososa. Obje kemikalije pomoći će u cirkulaciji i opskrbljivanju kože krvlju, što se smatra esencijalnim za zdravlje i mladolik izgled kože.

Testiranje pomlađivanja čokoladom provedeno je na volonterima u dobi između 50 i 60 godina, na kojima su nakon tri tjedna konzumacije ove čokolade bile vidljive promjene pomlađivanja. Osim toga, ova čokolada sadrži svega 38 kalorija, zbog čega se od nje deblja mnogo manje nego od ostalih čokolada. Sigurno je mogu konzumirati i dijabetičari.

Hoće li okusom davati jednako zadovoljstvo kao i tradicionalna čokolada, treba tek vidjeti. Osoba koja stoji iza ovog projekta je bivši student Cambridgea dr. Ivan Petyaev koji kaže da će u čokolada u prodaju krenuti sljedeći mjesec u Velikoj Britaniji i još nekim europskim državama, ne navodeći kojim konkretno.

>> Kakaom protiv bora

Oznake: čokolada, bore, Pomlađivanje, ljepota

23.02.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 20.02.2015.

Čokoladna torta s maslinovim uljem



Sastojci:

200 g maslaca
80 g tamne čokolade, minimalno 70 %
120 g oraha
60 g brašna
3 jaja
100 g svježeg sira ili skute
200 g šećera
malo soli
maslinovo ulje
šećer u prahu
limunov sok

Priprema:


1. Očišćenu jezgru oraha kratko ispeci u pećnici ili na suhoj tavi te je grubo nasjeckaj na nejednake krupne komade.

2. Maslac nareži, a čokoladu natrgaj i miješaj ih u zdjeli iznad lonca kipuće vode kako bi se otopili i povezali u kremastu masu.

3. Dodaj šećer te izradi mikserom.

4. Umuti jaja pjenasto te ih dodaj smjesi koju neprestano miješaj.

5. Svježi sir izradi vilicom te pažljivo umiješaj u dobivenu smjesu.

6. Tek na kraju umiješaj brašno koje si prosijala da u njega dođe malo zraka. Sve dobro izmiješaj i dodaj prepečene orahe.

7. Izlij u kalup po želji i peci 30 min na 170 stupnjeva.

8. Umak pripremi tako da umiješaš šećer u prahu, sok iscijeđenog limuna te maslinovo ulje. Dobro promiješaj da bi dobila finu emulziju.

9. Prelij preko tople pečene torte.

Ovaj recept preuzet je s Gastro.hr.

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Oznake: recept, čokoladna torta, torta

20.02.2015. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 16.02.2015.

Otkrio kako do još više čokolade



Britanski čokoljupci i čokoeksperti ludi su za proizvodima tamošnjeg čokolatijera Paula A Younga, koji rado pomiče granice proizvodnje čokolade i čokoladnih proizvoda. Nisam kontaktirala još s nekim tko je poznavatelj britanskog tržišta čokolade, a da u više navrata u pozitivnom kontekstu nije spomenuo Younga.

Young je nedavno čokosvijet šokirao idejom da se kakao može obrađivati bez skidanja ljuske. A potom provedbom te ideje - oduševio!


Njegova nova čokolada malo je zrnastija, ali kupci se u pravilu slažu kako ne bi znali prepoznati razliku između čokolade napravljene od oljuštenog i neoljuštenog kakaa. Naročito ako znamo da ponekad čokolatijeri namjerno manje končiraju čokoladu da bi zadržala što originalniji okus kakaa, a pri tom joj ostaje zrnastija tekstura.

Od kad se proizvodi čokolada kakvu je danas konzumiramo, proizvođači su sa suhog kakao zrna skidali ljusku, prije nego bi ga dalje obrađivali. I nitko to nije osporavao. Do prije godinu dana. Tada je naime, mladi Young, pitao - zašto? Zašto se ljušti kakao i gubi masa kupljenog proizvoda?

Pokušao je izraditi čokoladu s kakaom kojeg nije oljuštio i ona je dobro ispala. Ponudio ju je novinarima britanske internetske stranice koji prate novosti s područja čokolade, a oni kažu da je sasvim ukusna.

'Izrada čokolade od neoljuštenog zrna kakaa ne samo da je jednostavnija, već reducira i otpad. Ljuske kakaa možda jesu lagane, ali kada važete otpad koji od njih dobijete, on predstavlja značajan postotak zrna koji se jednostavno odbacuje. Ako ostavite ljuske, koristite veću masu zrna i smanjujete otpad', piše Dom Ramsey. Napominje da s obzirom na mogućnost kontaminacije valja obratiti pažnju na svaku ljusku i ipak odstraniti onu koja bi mogla umanjiti kvalitetu finalnog proizvoda.

Young kakao kupuje od farmera s Madagaskara i kaže da u pakiranju od 40 kilograma, nakon skidanja ljuske koristi 38 kilograma kakaa. Na ovaj način od kupljenog proizvoda ipak iskoristi više i tako napravi više čokolade!

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Paul A Young


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, ljuska, kakao, zrno kakaa, Paul A Young, čokolatijer, Priče o čokoladi

16.02.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 13.02.2015.

Čaroban napitak od tamne čokolade



Kombinacija namirnica koju konzumiramo svakodnevno ima veliki učinak na obujam struka. Kako bi s lakoćom 'uskočili' u traperice ili prošlogodišnju pripitu haljinu pomažu mali gutljaji napitaka, piše Zadovoljna.

Tamna čokolada je bogata antioksidansima flavonoidima, opušta žile i poboljšava protok krvi, snizuje krvni tlak i dokazano utječe na tjelesnu težinu.

Naime čokolada s udjelom kakaa od 72 posto smanjuje apetit i zadržava osjećaj sitosti. U blenderu izmiješajte 2 dcl jogurta, dvije žlice meda i 5 dkg tamne čokolade te polovicu banane. S obzirom da je zasitan ovaj napitak je najbolje konzumirati za doručak.

>> Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Oznake: čokolada, napitak, Napitak od čokolade, tamna čokolada

13.02.2015. u 08:04 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 11.02.2015.

Kakaom protiv bora


Postoje razni načini kako se riješiti sitnih bora na licu, bilo da se nalaze na području oko usta, nosa ili čela.

Ako ste ljubitelji čokolade, a ujedno se želite riješiti sitnih bora i linija na licu, imamo za vas izvanredne vijesti, piše e-zena. WebMD navodi da određena istraživanja ukazuju na činjenicu kako kakao u sebi sadrži važne flavonole, katehin i epikatehin, koji mogu poboljšati cirkulaciju i vlažnost vašeg lica, a što je još važnije, štiti ga od sunca.

Stoga se nemojte gristi ako popijete šalicu kakaa za doručak ili prije odlaska na spavanje.

>> Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ako vas zanimaju i ostale prirodne metode uklanjanja bora na licu, pročitajte cijeli članak na e-zena.

Oznake: kakao, bore

11.02.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 10.02.2015.

Njemački čokoholičari najmanje plaćaju svoju strast!


Izvješće Udruge proizvođača slatkiša (BDSI) pokazuje kako Nijemci svoju gozbu čokoladama plaćaju manje od ostalih Europljana. Svaki Nijemac godišnje pojede 32,3 kilograma slatkiša, od toga deset kilograma čokolade. Za slatkiše izdvaja 116,65 eura godišnje, uključujući 50 eura za čokoladu.

Norvežani, Danci, Šveđani, Svicarci, Slovaci, Rusi, Bugari i Rumunji istovremeno plaćaju puno više. Košarica od 17 različitih kanditorskih proizvoda u Njemačkoj stoji 23,65 eura, a u Norveškoj više nego dvostruko, 50.05 eura. Iduća najjeftinija zemlja je Nizozemska s 24,26 eura.

Razlog razmjerno niskim cijenama u Njemačkoj je velika konkurencija trgovačkih lanaca, u kojima se po diskontnim cijenama proda 40 posto svih slatkiša, stoji u izvješću.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Pinterest


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Čokoholičari

10.02.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 08.02.2015.

Kako najsigurnije rastopiti čokoladu



Na blogu je već bilo riječi o tome kako ponekad prilikom topljenja čokolade, dolazi do njezinog iznenadnog stvrdnjavanja. Razlog tome je to što je rastopljena čokolada bila u doticaju s vodom - dovoljna je i mala kapljica.

>> Super fora s čokoladom koja se prilikom topljenja - stvrdnjava

Budući da je najčešći način topljenja čokolade onaj na pari, do gore navedene situacije može često doći. Za to postoji rješenje, ali kako se ne bi morali dodatno zamarati rješenjima, moguće je spriječiti da do takve situacije uopće niti ne dođe. Evo kako:

Alice Medrich za Food 52 otkrila je najsigurniji način za rastapanje čokolade.

‘Pobrinite se da su vam ruke, daska za rezanje, nož, špatula i zdjela potpuno suhi. Narežite ili razlomite čokoladu na djeliće - nema potrebe da režete precizno - te ih stavite u zdjelu. Držite sušilo za kosu udaljeno 20 do 25 centimetara od čokolade, usmjeravajući ga prema zdjeli. Uključite ga i toplim zrakom zagrijavajte čokoladu koju ćete povremeno promiješati dok ne postane rastopljena i glatka’, napisala je Alice.

>> Kad vam život da rastopljenu čokoladu, vi...
*****
Tekst: ivana Domitrović
Foto: James Ransom

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Rastapanje čokolade

08.02.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 06.02.2015.

Ako vam je do čokolade, slobodno propustite ovogodišnji Zagreb Coffee & Chocofest



Već nekoliko godina u Zagrebu se održava Chocofest, a od prošle godine spojen s festivalom kave pa se zove Zagreb Coffee & Chocofest.

Primijetit ćete da je u nazivu kava na prvom mjestu - dobar pokazatelj da je na ovom festivalu čokolada bačena u drugi plan.

Kada zamišljam ‘čokofestival’, razmišljam o čokoladnom hedonizmu - da na svakom koraku mogu kupiti primamljivu čokoladu, pralinu, tartuf... Neko mjesto na kojem jedna čokolada nadmašuje drugu. Zagrebački festival ove tematike sasvim je druga priča.

Prošle godine pažnju sam više obratila na čokoladnu sferu festivala i zaključila da je cijela priredba prilično otužna. U Hrvatskoj se proizvode dobre čokolade i s obzirom na to da smo prilično mala zemlja, tri velika proizvođača (Kraš, Kandid i Zvečevo) sasvim su solidan broj. Međutim, koliko se sjećam, ni jedan od njih nije izlagao na festivalu prošle godine, a prema popisu izlagača za ovu godinu također ih nema.

>> VIDEO Biraju se najtalentiraniji svjetski čokolatijeri

Moj je dojam da organizatori nisu bili dovoljno zainteresirani, uporni i snalažljivi da ih dovedu. Čokoladare su zamijenili slastičarima koji čokoladu nude samo u tragovima svojih slastičarskih proizvoda.

Pregršt je i malih čokolatijera koji također proizvode sasvim dobre čokolade, ali ni oni nisu zastupljeni na festivalu u broju koji ljubitelji čokolade zaslužuju.

Sasvim solidnu čokoladu imaju i susjedi u okruženju. Samo primjera radi, tu su slovenske Gorenjka i Cukrček, srpski Pionir koji se iz godine u godinu penje na ljestvici sto nauspješnijih kondidora, BiH proizvođači. Ne zaboravimo ni talijanske čoko majstore. A vrlo ih je malo zastupljeno na festivalu koji ima odličan odaziv posjetitelja.

Čokoladu će, prema popisu izlagača, ove godine predstaviti samo Hedona, Kunej, Nestle i Vilma. A od navedenih se jedino Hedona bavi samo proizvodnjom čokolade.

Doduše, pohvale za strateški odabran datum - u jeku Valentinova - od 12. do 15. veljače.

Međutim, ako u veljači želite čoko doživljaj, ovo je događaj koji možete propustiti. Radije se ‘zaletite’ u svoju omiljenu čokoladarnicu - mala je vjerojatnost da će biti na ovom festivalu.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Punkufer


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

06.02.2015. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 04.02.2015.

VIDEO Čokoladu možete napraviti i kod kuće



Veliki ljubitelj čokolade i autor britanskog bloga o čokoladi Chocablog Dom Ramsey već godinama piše o tamnoj poslastici. Nedavno je napisao poduži post o svom prvom kućnom iskustvu izrade čokolade.

Da! Čokolada se može napraviti i kod kuće i to za ne baš tako puno novaca (ako živite u Velikoj Britaniji s britanskim prihodima).

>> VIDEO U radionici vrhunskog čokolatijera

‘Prije nekoliko godina, počeo sam razmišljati o ideji da i sam napravim čokoladu. Istraživao sam i otkrio da, ako sam pametan, mogao bih to učiniti za ispod 1.000 funti (oko 10.000 kuna). To je veoma jeftino za nešto što je prije samo 20 godina bila ekskluzivna domena velikih industrijskih korporacija. Na žalost, 1.000 funti još uvijek je puno za nekoga tko se s tim bavi iz hobija i tko samo želi eksperimentirati, pa sam ideju odgodio na neko vrijeme’, napisao je.

Uskoro je otrkio neke nove podatke i čokoladu je kod kuće napravio za upola manje novca

Ako se želite upustiti u avanturu izrade čokolade u svom vlatitom domu, Ramsey je prilično slikovito objasnio korak po korak kako to učiniti i što sve korisiti kako bi mu to i uspjelo. Sada kod kuće proizvodi dovoljno čokolade da je može i prodati. A od sastojaka koristi samo kakao i šećer.

Osim teksta, svoj je pothvat i snimio, pa možete pogledati i video.

*****
Tekst: Ivana Domitrović

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Napraviti čokoladu kod kuće

04.02.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.02.2015.

VIDEO Štampanje čokoladnih poštanskih markica



U veljači 2013. u Belgiji je tiskan ograničen broj poštanskih marki koje su mirišale i imale okus po čokoladi.

500.000 markica printane su na posebnom papiru kakao arome koji je bio prekriven lakom kako bi izgledao i mirišao poput čokolade.

Na taj su način belgijske pošte proslavile značaj čokolade za svoju državu.U kreiranju ove kolekcije belgijskim stručnjacima pomogli su kolege iz Njemalke, Nizozemske i Švicarske.

Iako markice više nisu u uporabi Belgijci su rado podsjetili da se u veljači obilježava dvije godine od kad su ih predstavili javnosti.

>> Čokoladni namještaj više nije samo šala

02.02.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!