Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chocochocolate

Marketing

Ako vam je do čokolade, slobodno propustite ovogodišnji Zagreb Coffee & Chocofest



Već nekoliko godina u Zagrebu se održava Chocofest, a od prošle godine spojen s festivalom kave pa se zove Zagreb Coffee & Chocofest.

Primijetit ćete da je u nazivu kava na prvom mjestu - dobar pokazatelj da je na ovom festivalu čokolada bačena u drugi plan.

Kada zamišljam ‘čokofestival’, razmišljam o čokoladnom hedonizmu - da na svakom koraku mogu kupiti primamljivu čokoladu, pralinu, tartuf... Neko mjesto na kojem jedna čokolada nadmašuje drugu. Zagrebački festival ove tematike sasvim je druga priča.

Prošle godine pažnju sam više obratila na čokoladnu sferu festivala i zaključila da je cijela priredba prilično otužna. U Hrvatskoj se proizvode dobre čokolade i s obzirom na to da smo prilično mala zemlja, tri velika proizvođača (Kraš, Kandid i Zvečevo) sasvim su solidan broj. Međutim, koliko se sjećam, ni jedan od njih nije izlagao na festivalu prošle godine, a prema popisu izlagača za ovu godinu također ih nema.

>> VIDEO Biraju se najtalentiraniji svjetski čokolatijeri

Moj je dojam da organizatori nisu bili dovoljno zainteresirani, uporni i snalažljivi da ih dovedu. Čokoladare su zamijenili slastičarima koji čokoladu nude samo u tragovima svojih slastičarskih proizvoda.

Pregršt je i malih čokolatijera koji također proizvode sasvim dobre čokolade, ali ni oni nisu zastupljeni na festivalu u broju koji ljubitelji čokolade zaslužuju.

Sasvim solidnu čokoladu imaju i susjedi u okruženju. Samo primjera radi, tu su slovenske Gorenjka i Cukrček, srpski Pionir koji se iz godine u godinu penje na ljestvici sto nauspješnijih kondidora, BiH proizvođači. Ne zaboravimo ni talijanske čoko majstore. A vrlo ih je malo zastupljeno na festivalu koji ima odličan odaziv posjetitelja.

Čokoladu će, prema popisu izlagača, ove godine predstaviti samo Hedona, Kunej, Nestle i Vilma. A od navedenih se jedino Hedona bavi samo proizvodnjom čokolade.

Doduše, pohvale za strateški odabran datum - u jeku Valentinova - od 12. do 15. veljače.

Međutim, ako u veljači želite čoko doživljaj, ovo je događaj koji možete propustiti. Radije se ‘zaletite’ u svoju omiljenu čokoladarnicu - mala je vjerojatnost da će biti na ovom festivalu.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Punkufer


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Post je objavljen 06.02.2015. u 06:00 sati.