Priče o čokoladi!

subota, 31.01.2015.

FOTO Genijalna šarena pakiranja za čokolade



Meni je čokolada sama po sebi fascinatna. Ali ono što je čini još privlačnijom su šareni i kreativni omoti kojima se proizvođači međusobno razlikuju.

Kako su čokolatijeri sami po sebi kreativni, (jer da nisu ne bi nastajala sva ona čuda od čokolada koja nas svake godine sve više iznenađuju) inzistiraju na tome da se i njhov slatki proizvod nađe u jednako tako kreativnoj i privlačnoj ambalaži.

Granice šarenila i oblika tu se brišu i ulazi se u sferu nenadmašive slobode vizualnog izražavanja.

>> Čokoladni namještaj više nije samo šala

Čokoladne figure bogate okusima pakiraju se u kompatibilne kutijice i omote pune impresivne osobnosti onih koji su ih stvorili.

Već neko vrijeme prikupljam fotografije pakiranja čokoladnih proizvoda koja mi se sviđaju i objavljujem na Facebook stranici bloga.

Ako i vi pronađete neko simpatično pakiranje koje vas je nečim osvojilo, pošaljite mi fotografiju i rado ću je objaviti.

Fotografije pakiranja koja su mi privukla pažnju možete pogledati na ovom linku.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Pinterest


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Pakiraje, Pakiranja, kreativnost

31.01.2015. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 30.01.2015.

Mađarica nije mađarski kolač



Ne znam je li vas šokirao naslov, meni je informacija bila šokatna kad sam je doznala. Isto kao kad sam saznala da francuska salata nije francuska. :-) Eto, ako se uputite u Mađarsku, primjerice u jednu od budimpeštanskih slastičarni (cukrászda) koja će sigurno imati kolača da vam pamet stane, a vi nabrušeni da probate pravu “Mađaricu” – zaboravite, ništa od toga. Jednostavno, taj kolač nije njihov, piše na blogu ''Dotakuti Mađarsku''. Niti znaju za njega, niti ga konzumiraju. “Mađarica” je naš tradicionalni kolač za kojeg na samoj coolinariki imate oko 300 recepata. 300 recepata za kolač od tankih kora i čokoladne kreme!

Dugo nisam imala ni ideju zašto bi mi nazvali kolač “Mađarica”, i to onako, iz čista mira, ničim izazvani. Mislila sam si i zašto ne, zašto bi nam trebao razlog da nazovemo kolač “Mađarica”, iako nema veze s ničim što započinje s M/mađar. Ali u međuvremenu sam razvila teoriju, promatrajući kolače koji su u standardnoj ponudi mađarskih slastičarni. Ovako glasi moja teorija.

U drugoj polovini 19. stoljeća došlo je do procvata slatičarstva u Austro-Ugarskoj Monarhiji. U Budimpešti su posebne zasluge za inovativne recepte dobili Francuz Emil Gerbeaud čije ime i danas nosi napoznatija slastičarna na Trgu Vörösmartya (Vörösmarty tér) i József C. Dobos. Prvi je postao poznat po žarbo kockama (Zserbó Szelet), a drugi po Doboš torti (Dobostorta). Jezična napomena: torta se i na mađarskom kaže i piše torta. i jedan i drugi kolač u presjeku izgledaju slično i neodoljivo podsjećaju na Mađaricu, pogotovo zbog višebrojnih tankih kora i tamnih krema. Žarko kocke za kremu imaju orah i džem, a Doboš torta u kremi ima karamelu i čokoladu kao u Mađarici. Oba kolača imaju danas i moderne varijante, pogotovo Žarbo kocka koja ima raznorazne kombinacije krema, pa i čokoladne. Dakle, iako je Mađarica okusom i izgledom drugačiji od jednog i od drugog, izgledom sličniji Žarbo kocki jer se slično režu, dok je Doboš torta viša i ima tvrdi karamel na vrhu, okusom sličniji Doboš torti jer u kremi ima čokoladu, vjerujem da je dobio naziv po uzoru na ta dva kolača. Oni su prije sto godina bili zadnja moda, i nije čudo da smo se prilagodili tadašnjem trendu sa svojom varijantom.

Da mene pitate, a probala sam ih sve, rekla bih da je Mađarica prije svega naša varijanta Doboš torte.

Više postova o Mađarskoj, možete pročitati na blogu ''Dotaknuti Mađarsku''.

*****
Tekst: Dijana Eraković
Foto: Coolinarika


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

30.01.2015. u 06:06 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 29.01.2015.

Kreirajte sami svoju čokoladu



Izaberite čokoladu po želji, dodajte posebne dodatke i uživajte u njoj! Da, to se može - na jednom super cool siteu kojeg sam nedavno otkrila. Ima naziv koji mu potpuno odgovara - ‘Moja čokolada’, jer upravo si na tom situ možete naručiti čokoladu kakvu ste sami kreirali. Osim toga, ondje možete naručiti i više od 1.000 drugih vrsta čokoladnih proizvoda.

>> Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu

Zanimalo me malo više o tome, pa sam im poslala upit, a gospođa Slađana Delač mi je odgovorila

1. Kako ste došli na ideju za ovakav pristup čokoladi?

Ideja o slatkoj online trgovini se je rodila još 2011. godine u studentskim danima života Andraža Gaveza kada je samoinicijativno krenuo u razvijanje svojeg poduzeća i prodaju čokolada putem web-a. Prvobitna ideja prodaje isključivo ekskluzivnih i unikatnih čokolada pokazala se je kao pun pogodak s više od 3.000 prodanih proizvoda u samo prvih godinu dana.

2. Od kada poslujete i u kojim sve državama?

Poslovanje je pokrenuto od 2011. godine, u Sloveniji - Ljubljani, i za to vrijeme smo se kontinuirano širili i povećavali asortiman, na zadovoljstvo sve većeg broja kupaca. S obzirom na logičan slijed događaja širimo online poslovanje i na hrvatsko tržište koje je u završnim fazama,dok u skorijoj budućnosti planiramo otvoriti i fizičku trgovinu u Zagrebu. Isto tako radimo na kompletnom prijevodu stranice u engleskoj verziji kako bi svi ljubitelji čokolada mogli nesmetano uživati u kupovini naših proizvoda.

Naša vizija je do 2018. godine postati vodeći čokoladni online shop u Europi te uz široku ponudu domaćih čokoladnih proizvoda nuditi i svjetski priznate brandove iz svijeta čokolade.

3. Što je specifično kod vaših čokolada, za razliku od drugih?

Specifična je ideja praćena velikom ljubavi prema čokoladi. Pored širokog asortimana od preko 1.000 čokoladnih proizvoda vrhunske kvalitete nudimo i vlastite proizvode koji u potpunosti oblikuju isključivo želje i ukus kupaca (Moja Čokolada, Moja Bombonijera i Čokoladice) što znači da svaki ljubitelj može dobiti čokoladu ili praline točno onakve kakve bi htio i koje nigdje drugdje ne može kupiti - od vrste, okusa, posipa, dodataka pa do personaliziranog natpisa i ambalaže.

Isto tako vjerujemo da čokolada nije samo nezdrava navika - čokolada ima i pozitivne učinke na naše tijelo. Zbog poticanja lučenja hormona serotonina poboljšava naše zdravlje i na taj način nam omogućava da živimo i osjećamo se zdravo i sretno. Trudimo se ponuditi kvalitetne čokolade i čokoladne proizvode s izvrsnim okusom te Vam pokazati da je život bolji s čokoladom. Moja Čokolada je mjesto gdje svi snovi ljubitelja čokolade postaju stvarnost.

Više o ovim čokoladama doznajte ovdje: http://www.mojacokolada.hr

****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Moja čokolada


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

29.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 27.01.2015.

Medvjedi se predozirali čokoladom



Lovci u SAD-u crne medvjede mame čokoladom. Vrlo uspješno jer - i medvjedi vole čokoladu! Međutim, ove velike životinje ponekad su pametnije nego to lovci vole misliti, pa bi im proždrljivo pojeli sve čokoladne mamce i pobjegli.

Na žalost, ono što je okusom primamilo medvede to ih je, kada su čokoladu konzumirali u većoj količini i ubilo. Čak četiri medvjeda nedavno su uginula od predoziranosti tom poslasticom.

>> Novi trend: ‘Šmrkanje’ čokolade za 2 dolara

Uginuli medvjedi su pronađeni u blizini mjesta na kojemu je lovac kao mamac ostavio oko 45 kilograma čokolade i krafni.

Kako se događaj zbio na području pod nadzorom, izvršena je obdukcija ne bi li se otkrio uzrok iznenadne smrti proždrljivih medvjeda. Obudkcija je pokazala da su uginuli od predoziranosti teobrominom, gorkim alkaloidom iz drveta kakaovca koji se nalazi u čokoladi, piše New Hampshire.

Sada vlasti predlažu da se potpuno zabrani korištenje čokolade kao mamca u lovu na medvjede.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Mossourinet


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada. medvjedi

27.01.2015. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.01.2015.

Čokolada s paprom i limunom natjerat će vas da se koncentrirate na uspjeh!



Cachet Tamna čokolada obogaćena limunom i crnim paprom.
57% kakao, 1 posto papra, 3 posto limuna


Kad ste jako ambiciozni, onda otići u Bruxelles usred terorističke krize nije problem. Upravo to je prošlog tjedna učinila moja kolegica Tea. Duge cijevi vojske i policije na ulicama belgijskog glavnog grada nisu je spriječile da tijekom akademskog putovanja, obiđe trgovine, kupi darove i donese ih u domovinu. Meni je donijela Cachetovu tamnu čokoladu obogaćenu limunom i crnim paprom. Već po kombinaciji koju je odabrala prilično je jasno da je Tea beskompromisno i neosporno osoba koja će se bez ikakvog ustručavanja uhvatiti u koštac s često i nezavidnim situacijama. I u tome je ona moja uzor.

>> Što o vama govore kombinacije koje volite s čokoladom

A sada više o paprenoj kombinaciji koju je izabrala:

Pristojnih 100 grama čokolade bogato je okusom. S čvrstom samouvjerenošću rekla bih da je upravo proizvođač u savršenoj kombinaciji pogodio savršen omjer sastojaka: kakaa - 57 posto, limuna - tri posto i crnog papra - jedan posto.

Glatka čokolada i zrnasti elementi dodanih okusa sasvim se upotpunjuju. Dok kakaasti dio čokolade nepcu osigurava poznati okus, papar ga pokušava ‘zaljutiti’, a kiselkasti limun vraća ravnotežu, pa okusi plešu u podatnoj harmoniji. Veliku ulogu u ovome odigrala je i jača doza šećera koja je povezala tri jaka i samodovoljna okusa koji svaki za sebe u kockici koja se topi u ustima, pokušava preuzeti dominaciju i u tom pokušaju usrećuje osjetila.

Okus dugo ostaje u ustima i osvježava um. Međutim, nekoliko minuta nakon kušanja apsolutno dominantnu poziciju ipak preuzima papar koji se zadržava do samog kraja carevanja ovog deserta.

‘Još’, pomislila sam nakon prve kockice.

Bilo je teško samovoljno prestati jesti takvu čokoladu jer ovo je prvi put da kušam tu kombinaciju, koja je izvedena na zavidnoj čokolatijerskoj razini - belgijskoj. A znamo da, kada je riječ o istančanosti okusa, Belgija je majka čokolade.

Osim po okusu, čokolada je i vizualno primamljiva. Unatoč tome što sadržava zrnasti papar, čokolatijer je uspio izvesti da joj površine s prednje i zadnje strane ostanu glatke, a prednja strana uz to još i oblikovana u elegantne veće kocke.

Dok jedem ovu čokoladu razmišljam kako bi bila sasvim pristojna zamjena za zajutrak - svakog jutra. Stoga što je ovo čokolada koja će vas razbuditi i nagnati da ostanete koncentrirani na ostvarenje svog dnevnog cilja - na uspjeh!



>> Galeriju fotografija možete pogledati na ovom linku.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Cachet, čokolada, recenzija, Recenzija čokolade

25.01.2015. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

petak, 23.01.2015.

Novi trend: ‘Šmrkanje’ čokolade za 2 dolara



Gastronomija uvijek iznova pokazuje koliko kreativna može biti. Ponekad su noviteti toliko izvan očekivanja da ih se promatra s dozom skepse, ali i šoka.

Na blogu sam već pisala o belgijskom čokolatijeru Dominiqueu Personneu koji je osmislio čokoladni prah s opremom za 'šmrkanje'.

Vrlo ubrzo njegova oprema je postala dio usluge pojedinih restorana koji poslužuju čokoladu u prahu pomiješanu s mentom i dodatnim začinima po želji gosta. Uz to, gost dobije i plastičnu opremu za ‘ušmrkavanje’ posluženog mu praha.

>> Najbolja čokolada na svijetu je....

Ovakav jednokratni užitak u Vancuveru koji je počeo s ovom praksom, košta dva dolara, a može se kupiti i kantica cijelog praha za 12 dolara, dok pribor stoji 109 dolara.

U priloženom videu možete pogledati kako izgleda novi čokoladni trend.



*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto:Trilist.com


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

23.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.01.2015.

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

(Profesor Paul Hadley)

Sigurno se sjećate panike od prije nekoliko mjeseci kada se pisalo da dolazi velika nestašica kakaa i da ćemo uskoro oskudijevati s čokoladom. E pa, samo da se zna, cijela ‘vojska’ ljudi radi na tome da ne manjka kakaa i poručuju: Uvjereni smo da do nestašice čokolade neće doći!

Jedan od njih je i profesor Paul Hadley u Velikoj Britaniji koji u svojim blatnjavim cipelama obilazi staklenik u Berkshireu, nazvanom Međunarodna karantena za kakao.

Iako se nalazi u Velikoj Britaniji, 400 vrsta kakaa u stakleniku u kojem on radi, uživa u tropskim klimatskim uvjetima. Da bi se ugodilo biljkama, temperatura u staklenicima nikada ne pada ispod 23 stupnja tijekom dana niti ispod 19 stupnjeva tijekom noći.

>> Ne brinite, čokolade neće nestati

‘Pio sam pivo u pubu i netko me pitao zanima li me rad s kakaom?’, ispričao je profesor Hadley. 30 godina nakon tog događaja, projekt financira čokoladna industrija i Vlada SAD-a, a vodi Sveučilište Reading, piše New Zealand Stuff.

Njegov je posao da biljke kakaa premjesti iz Amerike na plantaže i istraživačke institute diljem svijeta, a da pri tom izbjegne nametnike i bolesti na biljci.

Proteklih sto godina, bolesti su imale ‘razorni efekt’ na mjestu s kojeg potječe kakao - srednjoj Americi. Jedna od bolesti koje su opustošile mnoge plantaže kakaa je i bolest vještičje metle.

Plantaže zaražene gljivicama mogu izgubiti cijele usjeve, a upravo zbog njih je proizvodnja kakaa u Brazilu 1990-ih bila na koljenima. I to baš ondje gdje raste najkvalitetniji kakao - Criollo.

Uostalom, tamošnje prašume skrivaju još nepoznate vrste kakaa, od kojih bi neke mogle riješiti problem sve veće potražnje za tom biljkom.

Prodaja čokolade raste, ali s obzirom na to da je kakao krhka biljka koja voli samo određene klimatske uvijete, prilično je ograničena njezina proizvodnja. Kako nitko ne bi ostao bez željene čokolade traži se rješenje za mogućnost veće sadnje kakaa.

Industriji su, tvrdi profesor Hadley, potrebne nove vrste - biljke koje su otpornije na nametnike i bolesti, koje uz to daju i više plodova.

Većina proizvođača kakaa su farmeri koji kakao uzgajaju na malom komadu zemlje, u najsiromašnijim dijelovima Afrike. A oni si ne mogu priuštiti raditi eksperimente s biljkama. Zato im mora pomoći ostatak svijeta. U skladu s tim botaničari odlaze u Amazonu te pretražuju prašume ne bi li našli nove vrste kakaa.

>> Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Uzimaju sjeme i reznice te ih šalju putem banke gena u Trinidadu i Costa Rici u Hadleyjev centar. Reznice ondje rastu dvije godine, izdvojene od ostalih biljki, u manjem stakleniku. Pažljivo se nadziru radi nametnika i bolesti jer se virusi u kakau mogu ‘skrivati’ više od godinu dana.

‘Ne želimo da nametnici i bolesti pronađu put do Ghane ili Indonezije. To bi bilo grozno’, kaže profesor Hadley.

Nakon dvije godine, kada je profesor potpuno siguran da biljke nisu zaražene, one se pridružuju ostalima u velikom stakleniku i čekaju narudžbu iz istraživačkih centara diljem svijeta koji križaju kakao kako bi dobili više stabiljke s većom otpornosti na nametnike i bolesti te većim plodovima.

‘Svijet neće ostati bez kakaa. Da industrija nije učinila ništa povećala bi se razliku između ponude i potražnje. Ali industrija radi nešto. Cijela kakao zajednica radi na zatvaranju razlike i ja sam uvjeren da će se to dogoditi’, zaključuje profesor Hadley.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: New Zealand Stuff


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: kakao, Nestašica, čokolada

21.01.2015. u 08:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.01.2015.

VIDEO Biraju se najtalentiraniji svjetski čokolatijeri


Najizazovnije natjecanje u dokazivanju čokolatijerskih sposobnosti The World Chocolate Masters, koje se održava svake druge godine, ovoga puta ima temu - Inspiracija iz prirode.

Od natjecatelja se očekuje da se okrenu prirodi svog kraja i iz nje crpe ‘osjetilnu inspiraciju’. Organizatori napominju kako očekuju svjetle boje i odvažne kombinacije okusa osmišljene pomoću stručnosti i kreativnosti.

>> Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

The World Chocolate Masters poznat je po tome što na njemu sudjeluju najtalentiraniji i najkreativiji čokolatijeri iz cijelog svijeta, s iznimnim osjećajem za kompetetivnost. Odabir finalista provodi se u nekoliko država. Iako u Hrvatskoj nije organiziran odabir finalista i hrvatski čokolatijeri mogu sudjelovati, natjecanjem u nekoj od zemalja navedenih na popisu stranice The World Chocolate Masters

Finale se ove godine održava u Parizu, tijekom najvećeg čokoladnog događaja godine Salon du Chocolate, od 28. do 30. listopada.

Kako su u Italiji čokolatijeri shvatili temu 'Inspiracija iz pririode', pogledajte u priloženom videu.



*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: The World Chocolate Masters

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, The World Chocolate Masters, The World Chocolate Masters 2015

19.01.2015. u 06:03 • 0 KomentaraPrint#

subota, 17.01.2015.

VIDEO U radionici vrhunskog čokolatijera



Tijekom posjete jednom od svjetski najpoznatijih čokolatijera - Patricku Rogeru, videom je zabilježeno kako izgleda kada se čokolada proizvodi za užitak nepca, ali i oka.

17.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.01.2015.

Što o vama govore kombinacije koje volite s čokoladom



Gastro novinarka Emma Lord koja je i sama neko vrijeme radila u industriji slastica te naučila koji tip ljudi naručuje određenu kombinaciju s čokoladom, otkrila je na portalu Bustle ovu tajnu.

Ona je uvjerena da ovih 8 kombinacija otkriva kakva ste osoba.

1. Čokolada s jagodama
Vi ste entuzijasti i u pravilu svoj puni potencijal najbolje ostvarujete u velikim grupama. Sa svima možete biti prijatelji.

2. Čokolada s višnjama
Vi ste noćna ptica i volite biti pomalo misteriozni, jer ne želite da svatko ‘gura nos’ u vaš privati život.

3. Čokolada s keksima

Vi ste hrabri. Sa životnim izazovima se suočavate odvažno i uvijek tražite dodatni angažman.

4. Čips s čokoladom
Na tulumu ste najzabavnija osoba. Privlačite ljude poput magneta te oni s vama dijele i najprivatnije informacije.

5. Pereci s čokoladom

Vi ostvarujete prijateljstva kamo god pošli. Vjerojatno stoga što ste uvijek nasmiješeni i svakome ćete uputiti lijepu riječ.

6. Čokolada s citrusom
Vi ste ‘slatkica’ u društvu. Ljudi si ne mogu pomoći, a da vam ponekad ne tepaju. Osim toga skloni ste nestašluku.

7. Banane s čokoladom

Iako volite tulumariti, nije vam teško ni ostati kod kuće. Jednako se ugodno osjećate sami kao i u društvu. Rano ustajete, ali san vam puno znači pa ćete često ranije leći u krevet.

8. Čokolada sa sirnim slasticama
Vi ste pokretači modernog svijeta, istinski vizionari. Rijetko kad imate slobodnog vremena jer svaku sekundu iskorištavate maksimalno.

Ja se mogu pomalo pronaći u svakoj od ovih točaka :) S čim vi volite svoju čokoladu i je li Emma u pravu?

*****
Tekst: Ivana Domitrović

15.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 13.01.2015.

Čokolada kao pristupačni luksuz



Ono što je zajedničko proizvodima od kakaa danas i davnih dana, kada su ga ljudi tek počeli konzumirati, jest to da ih (proizvode od kakaa/čokolade) oni koji ga (kakao) proizvode, u pravilu uopće ne kušaju.

Kakao kulturu razvili su Maje i Asteci, ali kod njih je ona bila rezervirana za elite. Ljudi koji su brali kakao i od njega izrađivali okrepljujući napitak za kraljeve, vojsku, odabrane, nisu pili čokoladu, taj apsolutni hit vladara. Ni današnjim farmerima na plantažama kakaa, u pravilu, nije dostupna čokolada jer im je - preskupa.

Tona kakaa (očišćenog i osušenog) stoji oko 2.800 američkih dolara, dok je 1980-ih njegova cijena bila 3.750 dolara, što je danas ekvivalent 10.000 dolara, podatak je do kojeg je došao Matt Percival, novinar CNN-a koji je godinama istraživao ekonomiju kakaa ‘kakao-nomiju’ (cocoa-nomics).

I nije neka tajna da je u lancu proizvodnje čokolade najmanje plaćen farmer koji uzgaja kakao. A njegov obol u procesu dobivanja čokolade iznimno je važan. Ne samo zato što opskrbljuje proizvođača namirnicom bez koje čokolada niti ne postoji, već i stoga što način na koji se tretira i suši zrno, daje čokoladi konačnu aromu koja može presuditi radi li se o dobroj ili vrhunskoj poslastici.

Farmer koji uzgaja kakao živi u prosjeku 51 godinu sa svega dva dolara dnevno, podaci su Fairtrade Internationala. Kada je jednom prilikom Fortin Bley, predsjednik afričke mreže Fairtradea i farmer na Obali Bjelokosti, upitan koliko proizvođača kakaa jede čokoladu, odgovorio je prilično jasno. 'Jesti čokoladu je luksuz! Proizvođač kakaa zna da postoji finalni proizvod i da se zove čokolada te je vidi u trgovinama. Ali, tu sve staje.'

Većina današnje vrijednosti prodane čokolade (oko 70 posto), tvrdi Percival, odlazi na troškove marketinga, istraživanja i razvoja, a tek mali dio zarade konačnog proizvoda pripada kakao farmerima.

Potražnja za kakaom sve je veća, a cijena mu je sve manja. Ako dodamo tome da se za branje te poslastice u nekim slučajevima koriste i djeca robovi koja nikada ne vide novac od svog mukotrpnog rada, slika o tome koliko je kakao jeftino plaćena roba, je prilično jasna.

Većina farmera koji žive od uzgoja kakaa na malo, u većini slučajeva nikada nisu probali čokoladu. Nisu je probali ni Maje i Asteci koji su od kakaa radili napitak za gošćenje elita.


Da bi dalo plodove, drvetu kakaa treba oko pet godina od kad se posadi, a onda daje oko 20 mahuna godišnje. Dvostruko toliko potrebno je da bi se proizveo jedan kilogram kakao smjese. Ne čudi stoga da interes za proizvodnju kakaa kod malih farmera opada.

A što se tiče pristupačnog luksuza, očito je da nije pristupačan baš svima.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Sarafresh.com


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, kakao, farmeri, plantaža, Matt Percival, cijena, proizvodnja, asteci, maje

13.01.2015. u 06:31 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.01.2015.

VIDEO Ovako izgleda kad se čokolada printa


Sve se više stvari u posljednje vrijeme može dobiti korištenjem 3D printera. Od nedavno je i čokolada jedna od njih.

Najnoviji čoko 3D printer najavio je 3D Systems. Njihov CocoJet, 3D printer razvijen je u suradnji s američkim proizvođačem čokolade Hershey. U najavi ovog modela 3D printera, stoji kako će printati čokoladu prilagođenog dizajna, bilo da se radi o tamnoj, mliječnoj ili bijeloj čokoladi.

‘Naše partnerstvo s Hersheyjem, najvećim proizvođačem čokolade u Sjevernoj Americi i globalnim liderom u proizvodnji čokolade i slatkiša, dopušta nam da stvorimo jedinstveno, uzbudljivo i personalizirano jestivo iskustvo’, rekao je Chuck Hull, suosnivač 3DS.

>> 5 fascinantnih činjenica o čokoladi

Dodaje kako printanje čokolade, proširuje inovaciju 3D printanja i na kulinarstvo.

Ali to je tek jedan u nizu 3D printera čokolade. Jedan od zanimljivijih proizvođača je Choc Edge, koji vodi blog o printanim čokoladama.

A kako izgleda kad vam se čokolada printa naočigled, možete pogledati u priloženom videu.

11.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.01.2015.

Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?



Kada je riječ o spravljanju slastica s čokoladom, do nedavno sam uvijek posezala za onom koju najviše volim jer tada i čokoladni kolač dobije okus koji mi se inače sviđa. Međutim, portal ShopSmart, u konzultacijama sa slastičarima, navodi kako bi to trebalo izbjegavati te koristiti čokoladu koja najviše odgovara ostalim sastojcima.

>> Kad vam život da rastopljenu čokoladu, vi...

U većini kuharica, kada je među sastojcima čokolada, stoji - čokolada za kuhanje. Ali, čokolade za kuhanje obično imaju određeni postotka kakaa, a za recept koji radite možda ga treba više ili manje.

‘Ukoliko u receptu ne piše koliko točno kakaa treba sadržavati čokolada, preporučljivo je koristiti onu od 54 do 60 posto’, kaže Alice Medrich, autorica knjige ‘Seriously Bitter Sweet’.

Evo koje čokolade koristiti u pojedinima prilikama:

Nezaslađena, gorka čokolada ne sadrži šećer, dodatne okuse niti dodane masti. Sastoji se samo od kakaa tretiranog do tekućeg stanja a potom oblikovanog u čokoladnu ploču. Najbolja je za svaki recept u kojem se treba osjetiti jaki čokoladni okus, naročito za brownije - čokoladni biskvit. Od ovakve se čokolade radi i dobra vruća čokolada.

Gorkoslatka i poluslatka čokolada tehnički su ista stvar. Ako imaju sličan postotak čokolade, mogu biti korištene naizmjenično u receptima. Obje su vrste napravljene sa šećerom i najmanje 35 posto kakaa. Najbolje su za razne čokoladne biskvite i glazure.

Kakao u prahu
je nezaslađena čokoladna tekućina procesirana kako bi se odstranila većina masti, a potom u krutom stanju smljevena u kakao prah. Najbolji je izbor za izradu čokoladnih umaka. Može se koristiti i za druge slastice ukoliko se u njima ne traži prašak za pecivo ili soda bikarbona.

Čokolada sa 70% kakaa
(i više) Čokolade s visokim postotkom kakaa imaju manje šećera, zbog čega je okus intenzivan. Ali takve čokolade mogu upiti tekućinu smjese za tijesto što rezultira suhim biskvitom, zrnastim mousseovima i kiselim ganacheom. Najbolje su za grickanje i stavljanje u recepte koji izričito traže čokoladu s tako visokim postotkom kakaa.

Mliječne čokolade sadrže nizak postotak kakaa, podosta šećera i mlijeka u prahu te masti. Nije pogodna za spravljanje kolača, a najbolje je da je samu jedete.

Bijela čokolada ne sadrži kakao koji čini tamni dio, već kakao maslac, najmanje 20 %, potom oko 14 posto mlijeka u prahu te ne više od 55 % šećera. Moguće je da su u pojedinim bijelim čokoladama dodane još vanilija i drugi sastojci. Najbolja je za voćne deserte, naprimjer kekse s brusnicama i komadićima bijele čokolade.

>> Svi recepti objavljeni na blogu
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Recipe.com

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, kolači, Čokolada u kolačima

09.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 07.01.2015.

Prošli mjesec blog 'Priče o čokoladi!' primijetila je ekipa portala 'Dom i stil' te su napravili intervju samnom. Prenosim dio, a cijeli možete pročitati na ovom linku.

Blog Priče o čokoladi nije klasičan gastro blog, specijalizirala si se samo za jednu namirnicu, najveću poslasticu među slatkim – čokoladu. Zašto baš čokolada?

Kad sam počela pisati blog, nisam bila svjesna da se radi o gastro blogu, više sam mislila da je to osobni blog o mom viđenju industrije čokolade. Ali onda su ljudi o njemu pričali kao o gastro blogu, pa su me nagovarali da stavljam recepte i tako je dobio jaču gastro notu. Na kraju kada razmislim, čokolada je slastica, a slastice spadaju u domenu gastro, pa je i blog gastro :) A drugačiji je vjerojatno jer ni sama nisam ispočetka poimala njegovu gastro poveznicu. To se izraženo promijenilo u prosincu kada sam ga punila većinom s receptima, jer sam htjela s čitateljima podijeliti fine kolače, kekse i torte koje volim jesti tijekom blagdana. Obožavama prosinac jer tada stvarno ne pazim što jedem, a jedem najviše slatkoga.

Prateći blog otkrila sam da ima jako puno priča o čokoladi, najdraži su mi mitovi o čokoladi koje redovito objavljuješ te recenzije. Sigurno postoji puno priča koje bi voljela ispričati, no, postoje li “čoko” mjesta koja bi čitateljima voljela otkriti, a možda i sama posjetiti?


Velika mi je želja otići u Bruxelles i “pobrstiti” tamošnje male prodavaonice čokolade. Belgija je veoma poznata po čokoladi, ali većinom kroz velike kompanije kao što su Barry Callabout i Godiva. Međutim, oni su toliko veliki i globalni da se malo toga u njihovoj čokoladi može nazvati belgijsko. Mali belgijski proizvođači koji imaju izvorne recepte svoje kulture i lokalnog ukusa, obično ne prodaju izvan zemlje. Voljela bih osjetiti autohtoni belgijski čokoladni okus. Osim toga, veoma je popularan i francuski obrtnik-umjetnik Patrick Rogere koji u Parizu ima nekoliko prodavaonica. Tu je i skupa, ali navodno najbolja čokolada na svijetu – Valrhona. Nju još nisam probala, ali bih voljela. Budući da moja kćer Morana sad već ima četiri godine i kvalitetnije precipira svijet oko sebe, možda 2015. s njom organiziram neki čoko put u Francusku i Belgiju.

Za vrijeme pisanja bloga sigurno si otkrila puno novih priča, informacija i mitova vezanih za čokoladu, postoji li neka koju možeš istaknuti, jer te baš iznenadila?


Da, iznenadila me informacija o tvornici čokolade Godiva. Oni su naime, pravno registrirali ime Godiva i napravili zabranu njezina korištenja. A Godiva je povijesna ličnost, simbol hrabrosti, suprotstavljanja i upornosti. Ona je društveno ‘svepripadalo’. Mjesto kroz koje je na konju navodno prošla gola zaogrnuta samo kosom, ima niz poslovnih i ugostiteljskih prostora koje nose upravo to ime. I ako se oni nisu osjećali prozvani pravno ga registrirati na isključivo korištenje, bilo je bahato od jedne kompanije koja prodaje čokoladu da to učini i brani loklima da se zovu Godiva.

Iznenadila me i informacija da su prije nekoliko desetaka godina proizvođači u proizvode koje su nazivali čokolada stavljali prah crvene cigle. S obzirom da sam u 80-ima bila dijete, a nisam sigurna da su propisi o hrani tada bilo regulirani ovako strogo kao danas, pitam se jesam li kao dijete ponekad zapravo u organizam unosila ciglu.

Koja ti je najdraža čokoladna poslastica?

Teško je izdvojiti. Volim tamnu čokoladu, što tamnije to bolje. Ponekad mi odgovara njezina gorčina, naročito ako osjećam da nemam energije. A ponekad, kad mi se događa nešto lijepo ili kada se opušam, volim praline punjene kremom od lješnjaka ili čokoladne tartufe/truffles – meke kuglice čokolade uvaljane u kakao. Prije nego njih počnem jesti, moram se ograničiti na neki broj. Npr. izvadim samo tri tartufa i spremim kutiju s ostalima, jer bi ih u suprotnom sve pojela, a onda bi mi vjerojatno bilo zlo.

A najbolja čokolada koju si probala? Ona kojoj se često vraćaš?

Nesporno Ritter Sport. Iako nisam o njima još ništa pisala na blogu, toliko su posebne da post mora biti savršen. Zato toliko odugovlačiim s njim.

Postoji li mjesto, osim toplog doma, gdje za hladnog, zimskog, dana voliš popiti najfiniju toplu čokoladu?

Jako volim Zagreb, a njegov centar tijekom adventa posljednjih je godina stvarno poseban doživljaj, kako za turiste tako i za same stanovnike Zagreba. Topla čokolada u takvom magično-zimskom okruženju sasvim prija.

07.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.01.2015.

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa


Tamni i suhi komadić odlomljen s tanke ploče čokolade zapakirane u poseban omot, koji se umorno rastapa u ustima, bio je moj prvi susret s čokoladom od 99 % kakaa. Moj izbor bio je proizvođač Lindt, jer on mi je poznat, a 99% kakaa dovoljno je iznenađenje samo po sebi.

Naravno 99% kakaa u čokoladi znači da kušate čokoladu koja se ne nalazi baš u svakoj zdjeli sa slatkišima, koja se ne nudi poznanicima, tek tako u prolazu. 99% kakaa je svečana prilika, poseban ugođaj, dojam i društvo. Čokolada s 99% kakaa je sasvim novo životno iskustvo.

Inače sam ljubiteljica Lindtovih proizvoda i zato sam odabrala baš njihovu čokoladu. Na omotu su označili kako je treba probati tek nakon upoznavanja s ostalim tamnim čokoladama. Prvo valja krenuti sa 70% kakaa, pa 85%, pa tek onda se odvažiti na hrabri korak uživanja u čokoladi s 99% kakaa.

Nakon što sam kušala navedene tamne čokolade, otvorila sam i ovu - 'najjaču'. Ali tamna suhoća izvučena iz zrnja kakaa koja obavija osjetila, svejedno me iznenadila. Da, bilo je to sasvim drugačije čokoladno iskustvo.

‘Da biste okusili puni buke kakao arome, pokušajte kušanju pridružiti i kavu’, stoji na omotu pažljivo zamotane tanke ploče čokolade. Upravo je tako i bilo. A potom se opojni intenzitet svilenkastosti gorčine rastapao na jeziku. Do izražaja je i više došla i sol.

Ako ste za nešto slatko, ova čokolada nije izbor, jer sadrži sasvim malo šećera, Na 50 grama čokolade, samo je dva grama šećera. A samo jednom kockicom zadovoljene su cjelodnevne potrebe za čokoladom.

Sve recenzije čokolada na blogu


****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović



Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

06.01.2015. u 06:00 • 7 KomentaraPrint#

subota, 03.01.2015.

VIDEO: Je li i vas ovako iznenadio blagdanski poklon?

Prošlog mjeseca mnogi su dobili poklone koji su ih potpuno iznenadili. Među njima je bila i jedna baka kojoj je obitelj darovala kutiju u kojoj je naizgled bio iPhone. Dok je baka otvarala kutiju, gunđala je kako nema pojma što će s iPhonom jer ne zna rukovati modernom tehnologijom.

Kad je otvorila kutiju i izvadila ‘iPhone’, rekli su joj neka ga zagrize. Baka je ostala u čudu, a nakon pomnijeg promatranja poklona primjetila je da je dobila čokoladu oblikovanu u iPhone.

Čokoladni namještaj više nije samo šala


Tada je odahnula i zahvalila na poklonu s kojim ipak zna što će :)

Reakciju bake pogledajte u priloženom videu.

Oznake: čokolada, poklon, iphone, Čokoladni iPhone

03.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 02.01.2015.

4 velike stvari u industriji čokolade 2014!


Listajući svoje ovogodišnje bilješke o čokoladi, otkrila sam da se temelje na nekoliko velikih stvari koje su obilježile čokoladnu industriju ove godine. Gledajući sve skupa, mislim da je 2014. bila velika godina za čokoladu, a sve što se događalo posljedice će imati u vremenu koje dolazi. Tko zna, možda promjene primjetimo već u 2015. u koju ulazimo ovoga tjedna.

1. Prodor čokolade na kinesko tržište


Početkom godine, najveći američki proizvođač čokolade Hershey potpisao je lukrativni ugovor s najvećim kineskim proizvođačem slatkiša i tako je zapadna čokolada na velika vrata pronašla put u najbrojniju naciju svijeta. Proizvodne pogone u Kini već otprije ima najveći europski proizvođač čokolade Barry Callebaut i Mars.

2. Sve glasnije o nedostatku kakaa i mogućoj nestašici čokolade


Sve se više govori o nestašici čokolade do 2020. godine, što zbog povećane potražnje, što zbog raspirivanja konflikta na područjima na kojima on raste, što zbog ebole, a što zbog jačih povika da uvijeti rada na farmama kakaa trebaju biti humaniji. Naime, do nedavno su se naveliko za rad na njima koristila djeca robovi, a tijekom 2014. sve je veći broj farmi na kojima se provodi kontrola i one farme koje poštuju pravila održivog razvoja dobivaju poticaje i certifikate. Njihov je kakao skuplji, ali bolje kotira kod kupaca.

Kompanija Barry Callebaut već godinama upozorava na 'vjerojatnu' nestašicu čokolade do 2020., da bi već u studenom promijenila ploču. 'Još uvijek mislimo da će do 2020. biti deficit kaka, ali također vjerujemo da će deficit biti manji nego što smo ranije predviđali', rekao je glasnogovornik BC-a, Raphael Wermuth. Ono što BC nije uzeo u obzir jesu daljnji kreativni razvoji u industriji čokolade koji su izvan utjecaja megalomanskih kompanija kao što su Hershey i Barry Callebaut.

Mišljenja više čokoladara o ovom pitanju početkom prosinca objavio je INC.com

3. Sve poželjnija čokolada 'od zrna do čokolade'

Hit proizvodnja je od zrna do čokolade, a uvodi se još jedna novina, proizvodnja čokolade na samim farmama kakaa, dakle proizvodnja od sadnje drveta kakaa do čokolade. Sve je više ovakvih proizvođača i očekuje se njihov bum u sljedećih nekoliko godina.

>> Posjet tvornici čokolade na Havajima

>> Ovako se čokolada proizvodi na Madagaskaru

4. Zanatska čokolada

Zanatski proizvedena čokolada sve je rasprostranjenija i traženija, pa osim velikih tvornica, i nauštrb veće cijene i hrvatski se kupci rado obraćaju malim čokoladarnicama koje ručno proizvode vlastitu čokoladu.

>> Ručno rađene čokolade u Hrvatskoj

Ono što je i dalje ostalo isto jest da ljude više fascinira sama čokolada, kakva god ona bila, nego njezin glavni sastojak i koliko ga je zapravo u proizvodu kojeg se naziva čokolada.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Čokolada u 2014.

02.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!