Priče o čokoladi!

petak, 09.01.2015.

Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?



Kada je riječ o spravljanju slastica s čokoladom, do nedavno sam uvijek posezala za onom koju najviše volim jer tada i čokoladni kolač dobije okus koji mi se inače sviđa. Međutim, portal ShopSmart, u konzultacijama sa slastičarima, navodi kako bi to trebalo izbjegavati te koristiti čokoladu koja najviše odgovara ostalim sastojcima.

>> Kad vam život da rastopljenu čokoladu, vi...

U većini kuharica, kada je među sastojcima čokolada, stoji - čokolada za kuhanje. Ali, čokolade za kuhanje obično imaju određeni postotka kakaa, a za recept koji radite možda ga treba više ili manje.

‘Ukoliko u receptu ne piše koliko točno kakaa treba sadržavati čokolada, preporučljivo je koristiti onu od 54 do 60 posto’, kaže Alice Medrich, autorica knjige ‘Seriously Bitter Sweet’.

Evo koje čokolade koristiti u pojedinima prilikama:

Nezaslađena, gorka čokolada ne sadrži šećer, dodatne okuse niti dodane masti. Sastoji se samo od kakaa tretiranog do tekućeg stanja a potom oblikovanog u čokoladnu ploču. Najbolja je za svaki recept u kojem se treba osjetiti jaki čokoladni okus, naročito za brownije - čokoladni biskvit. Od ovakve se čokolade radi i dobra vruća čokolada.

Gorkoslatka i poluslatka čokolada tehnički su ista stvar. Ako imaju sličan postotak čokolade, mogu biti korištene naizmjenično u receptima. Obje su vrste napravljene sa šećerom i najmanje 35 posto kakaa. Najbolje su za razne čokoladne biskvite i glazure.

Kakao u prahu
je nezaslađena čokoladna tekućina procesirana kako bi se odstranila većina masti, a potom u krutom stanju smljevena u kakao prah. Najbolji je izbor za izradu čokoladnih umaka. Može se koristiti i za druge slastice ukoliko se u njima ne traži prašak za pecivo ili soda bikarbona.

Čokolada sa 70% kakaa
(i više) Čokolade s visokim postotkom kakaa imaju manje šećera, zbog čega je okus intenzivan. Ali takve čokolade mogu upiti tekućinu smjese za tijesto što rezultira suhim biskvitom, zrnastim mousseovima i kiselim ganacheom. Najbolje su za grickanje i stavljanje u recepte koji izričito traže čokoladu s tako visokim postotkom kakaa.

Mliječne čokolade sadrže nizak postotak kakaa, podosta šećera i mlijeka u prahu te masti. Nije pogodna za spravljanje kolača, a najbolje je da je samu jedete.

Bijela čokolada ne sadrži kakao koji čini tamni dio, već kakao maslac, najmanje 20 %, potom oko 14 posto mlijeka u prahu te ne više od 55 % šećera. Moguće je da su u pojedinim bijelim čokoladama dodane još vanilija i drugi sastojci. Najbolja je za voćne deserte, naprimjer kekse s brusnicama i komadićima bijele čokolade.

>> Svi recepti objavljeni na blogu
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Recipe.com

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, kolači, Čokolada u kolačima

09.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 03.12.2014.

Čoko pepermint kolačići


Za 25 do 30 kolačića:

Sastojci:


Za unutarnji dio:
240 grama šećera u prahu
20 grama omekšalog maslaca
1/4 žličice jestivog ulja od peperminta
70 ml mlijeka

Za oblog od čokolade:
240 grama narezane tamne čokolade
20 grama maslaca

Priprema:

1. Na pleh za pečenje stavite aluminijsku foliju i pospite na nju šećer u prahu.
2. Mlijeko zagrijte na peći i pustite da isparava dok vam ne ostane 30 ml.
3. U zdjelu stavite šećer, maslac, pepermint ulje i mlijeko te miksajte dok ne postane kremasto. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak oko sat vremena, odnosno dok se ne stvrdne dovoljno da možete od smjese napraviti loptice.
4. Nakon što ste napravili loptice, stavite ih na pripremljeni pleh te pritisnite dlanom dok se ne spuste, trebale bi biti promjera oko 4 cm i debljine 6 cm. Prekrijte ih i stavite u hladnjak da još malo očvrsnu, na sat vremna ili još bolje tijekom cijele noći.

Čokoladni oblog

1. Rastopite čokoladu i maslac na pari.
2. Izvadite kolačiće iz hladnjaka i umačite ih jedan po jedan u rastopljenu čokoladu te vraćajte na pleh.
3. Stavite kolačiće u hladnjak na sat vremena. Rok trajanja ovih kolača, ako ih držite u hladnjaku je mjesec dana.

Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Saša iz Zemuna u Srbiji. Hvala Saša!

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

Oznake: recept, kolači, čokoladni kolači, pepermint

03.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!