Priče o čokoladi!

petak, 02.01.2015.

4 velike stvari u industriji čokolade 2014!


Listajući svoje ovogodišnje bilješke o čokoladi, otkrila sam da se temelje na nekoliko velikih stvari koje su obilježile čokoladnu industriju ove godine. Gledajući sve skupa, mislim da je 2014. bila velika godina za čokoladu, a sve što se događalo posljedice će imati u vremenu koje dolazi. Tko zna, možda promjene primjetimo već u 2015. u koju ulazimo ovoga tjedna.

1. Prodor čokolade na kinesko tržište


Početkom godine, najveći američki proizvođač čokolade Hershey potpisao je lukrativni ugovor s najvećim kineskim proizvođačem slatkiša i tako je zapadna čokolada na velika vrata pronašla put u najbrojniju naciju svijeta. Proizvodne pogone u Kini već otprije ima najveći europski proizvođač čokolade Barry Callebaut i Mars.

2. Sve glasnije o nedostatku kakaa i mogućoj nestašici čokolade


Sve se više govori o nestašici čokolade do 2020. godine, što zbog povećane potražnje, što zbog raspirivanja konflikta na područjima na kojima on raste, što zbog ebole, a što zbog jačih povika da uvijeti rada na farmama kakaa trebaju biti humaniji. Naime, do nedavno su se naveliko za rad na njima koristila djeca robovi, a tijekom 2014. sve je veći broj farmi na kojima se provodi kontrola i one farme koje poštuju pravila održivog razvoja dobivaju poticaje i certifikate. Njihov je kakao skuplji, ali bolje kotira kod kupaca.

Kompanija Barry Callebaut već godinama upozorava na 'vjerojatnu' nestašicu čokolade do 2020., da bi već u studenom promijenila ploču. 'Još uvijek mislimo da će do 2020. biti deficit kaka, ali također vjerujemo da će deficit biti manji nego što smo ranije predviđali', rekao je glasnogovornik BC-a, Raphael Wermuth. Ono što BC nije uzeo u obzir jesu daljnji kreativni razvoji u industriji čokolade koji su izvan utjecaja megalomanskih kompanija kao što su Hershey i Barry Callebaut.

Mišljenja više čokoladara o ovom pitanju početkom prosinca objavio je INC.com

3. Sve poželjnija čokolada 'od zrna do čokolade'

Hit proizvodnja je od zrna do čokolade, a uvodi se još jedna novina, proizvodnja čokolade na samim farmama kakaa, dakle proizvodnja od sadnje drveta kakaa do čokolade. Sve je više ovakvih proizvođača i očekuje se njihov bum u sljedećih nekoliko godina.

>> Posjet tvornici čokolade na Havajima

>> Ovako se čokolada proizvodi na Madagaskaru

4. Zanatska čokolada

Zanatski proizvedena čokolada sve je rasprostranjenija i traženija, pa osim velikih tvornica, i nauštrb veće cijene i hrvatski se kupci rado obraćaju malim čokoladarnicama koje ručno proizvode vlastitu čokoladu.

>> Ručno rađene čokolade u Hrvatskoj

Ono što je i dalje ostalo isto jest da ljude više fascinira sama čokolada, kakva god ona bila, nego njezin glavni sastojak i koliko ga je zapravo u proizvodu kojeg se naziva čokolada.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Čokolada u 2014.

02.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!