Priče o čokoladi!

utorak, 17.03.2015.

J.D. Gross - Trinitario pun meda



Jutro na godišnjem nije moglo početi bolje - sunčane zrake nagovještavale su obećavajući dan, a mene je čekala J.D. Gross čokolada koju još nisam probala.

Čokoladu sa 60 posto kakaa, isključljivo Trinitario vrste ubrane u blizini Amazone, dobila sam od dragih ljudi koji su mi dan prije bili u gostima.

Fino zapakiranih 125 grama čokolade, s naznakom korištenja samo jedne vrste kaka, obradovalo me. Ne sjećam se da sam prije probala isključivo Trinitario i bila sam uzbuđena oko toga što me čeka iza već poznatog mi branda.

‘U idealnim klimatskim uvjetima uz Amazonu, na plantažama zaštićenim od vjetra raste Trinitartio kakao koji daje ovoj čokoladi blagu i punu aromu’, piše na omotu.


Trinitario je inače spoj ekskluzivne i rijetke vrste Criollo koja unatoč brojnim pokušajima za uzgoj negdje drugdje, uspijeva samo u Južnoj Americi, te Forsestera kojeg se 80 % bere u Africi.

U okusu ove čokolade isprva se osjete cvjetne note, a potom sve više do izražaja dolazi medni okus, dok je tamnoća sasvim skrivena u slatkoći. Podsjeća me na jednu slovensku čokoladu čiji je proizvođač bio skriven jer je napravljena u marketinške svrhe jednog drugog neprehrambenog branda, ali na njoj je bilo naznačeno da je to čokolada s medom.

>> Ovo je čokolada s pričom i emocijama!

Budući da se u ovoj čokoladi koristi isključivo Trinitario kakao, možda je medni okus upravo njegova odlika.

Izražena slatkastost tamne čokolade upućuje mi na to da ću je sljedeći put konzumirati u trenucima kada mi treba opuštanje, nakon napornog dana ili za vrijeme druženja s prijateljima.







*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Recenzija čokolade, čokolada, J.D.Gross

17.03.2015. u 06:51 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.01.2015.

Čokolada s paprom i limunom natjerat će vas da se koncentrirate na uspjeh!



Cachet Tamna čokolada obogaćena limunom i crnim paprom.
57% kakao, 1 posto papra, 3 posto limuna


Kad ste jako ambiciozni, onda otići u Bruxelles usred terorističke krize nije problem. Upravo to je prošlog tjedna učinila moja kolegica Tea. Duge cijevi vojske i policije na ulicama belgijskog glavnog grada nisu je spriječile da tijekom akademskog putovanja, obiđe trgovine, kupi darove i donese ih u domovinu. Meni je donijela Cachetovu tamnu čokoladu obogaćenu limunom i crnim paprom. Već po kombinaciji koju je odabrala prilično je jasno da je Tea beskompromisno i neosporno osoba koja će se bez ikakvog ustručavanja uhvatiti u koštac s često i nezavidnim situacijama. I u tome je ona moja uzor.

>> Što o vama govore kombinacije koje volite s čokoladom

A sada više o paprenoj kombinaciji koju je izabrala:

Pristojnih 100 grama čokolade bogato je okusom. S čvrstom samouvjerenošću rekla bih da je upravo proizvođač u savršenoj kombinaciji pogodio savršen omjer sastojaka: kakaa - 57 posto, limuna - tri posto i crnog papra - jedan posto.

Glatka čokolada i zrnasti elementi dodanih okusa sasvim se upotpunjuju. Dok kakaasti dio čokolade nepcu osigurava poznati okus, papar ga pokušava ‘zaljutiti’, a kiselkasti limun vraća ravnotežu, pa okusi plešu u podatnoj harmoniji. Veliku ulogu u ovome odigrala je i jača doza šećera koja je povezala tri jaka i samodovoljna okusa koji svaki za sebe u kockici koja se topi u ustima, pokušava preuzeti dominaciju i u tom pokušaju usrećuje osjetila.

Okus dugo ostaje u ustima i osvježava um. Međutim, nekoliko minuta nakon kušanja apsolutno dominantnu poziciju ipak preuzima papar koji se zadržava do samog kraja carevanja ovog deserta.

‘Još’, pomislila sam nakon prve kockice.

Bilo je teško samovoljno prestati jesti takvu čokoladu jer ovo je prvi put da kušam tu kombinaciju, koja je izvedena na zavidnoj čokolatijerskoj razini - belgijskoj. A znamo da, kada je riječ o istančanosti okusa, Belgija je majka čokolade.

Osim po okusu, čokolada je i vizualno primamljiva. Unatoč tome što sadržava zrnasti papar, čokolatijer je uspio izvesti da joj površine s prednje i zadnje strane ostanu glatke, a prednja strana uz to još i oblikovana u elegantne veće kocke.

Dok jedem ovu čokoladu razmišljam kako bi bila sasvim pristojna zamjena za zajutrak - svakog jutra. Stoga što je ovo čokolada koja će vas razbuditi i nagnati da ostanete koncentrirani na ostvarenje svog dnevnog cilja - na uspjeh!



>> Galeriju fotografija možete pogledati na ovom linku.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Cachet, čokolada, recenzija, Recenzija čokolade

25.01.2015. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.11.2014.

Čokolada Bellarom: Kiselost kakaa govori sve


I istinski ljubitelji čokolade tankog džepa mogu uživati u kvalitetnoj čokoladi. Jedna od njih je Bellarom, Lidlova čokolada pristupačne cijene.

Tamna čokolada od 100 grama sa 74% kakaa u Lidlu košta 7,99 kuna.

Proizvođač je već na omotu poručio kupcu kakva se čokolada nalazi u pakiranju. 'S Bellarom tamnom čokoladom, Lidl i Raiforest Alliance aktivno su uključeni u održivu poljoprivredu i društvo odgovorno za tržište kakaa, a to je dio našeg motta 'Na putu za bolje sutra'. The Rainforest Alliance je nezavisna organizacija za zaštitu okoliša, prije svega posvećena pošumljavanju, kontroli zagađenja voda, zaštiti divljih životinja i biljaka, kontroli zaštite od štetočina, zaštiti prirodnih resursa, te zdravstvenoj zaštiti i edukaciji radnika na farmama', piše na omotu.

Kada se otvori papir u koji je zapakirana, osjeti se blagi miris kakaa. Ovo nije jedna od onih čokolada čiji miris kakaa ispuni prostoriju, ali ga sasvim solidno osjetite ako ste joj u blizini. Ploča izgleda jako lijepo, dostojanstveno tanko, bez mana na ravnoj i glatkoj poleđini, a s ugraviranim logom na predivnim kockicama s prednje strane. Lom je čvrst i zvučan. Prvi dojam o ovoj čokoladi za mene je jako dobar.

>> Iznenadila me jeftina čokolada

Čokoladu treba još i probati :) Sasvim prvi okus koji se javlja i kojeg prati miris kakaa je okus kave. Izražajan je i nesporan. Potom dolazi snažna kiselost kakaa. Ova čokolada nema toliko tamnoće inače prisutne kod tamnih čokolada s tako visokim postotokom kakaa, već većinom prevladava kiselost koja se zadržava u ustima. To može biti zbog malo ili čak nimalo dodanog šećera.

Ako je suditi po ovoj stranici, kiselost kakaa dolazi više do izražaja u Bellarom tamnoj čokoladi, jer u njoj nema šećera. Količina šećera nije navedena niti na omotu, iako u sastojcima na web stranici piše da šećera ima. Ako ga i ima to je vrlo malo, jer ga je zaista teško prepoznati.

Ovu bih čokoladu preporučila samo ljubiteljima prave čokolde, koji vole doživjeti kakao s njegovim pratećim okusom kiselosti. Definitvno nije nešto što ćete ponuditi djeci ili konzumirati u trenucima u kojima se želite opustiti. Ovo je čokolada koja se jede kada vam treba energije, da vas probudi, spusti na zemlju i suoči sa stvarnosti dnevnih zadataka.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Bellarom, čokolada, recenzija, Recenzija čokolade

13.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!