Priče o čokoladi!

nedjelja, 25.01.2015.

Čokolada s paprom i limunom natjerat će vas da se koncentrirate na uspjeh!



Cachet Tamna čokolada obogaćena limunom i crnim paprom.
57% kakao, 1 posto papra, 3 posto limuna


Kad ste jako ambiciozni, onda otići u Bruxelles usred terorističke krize nije problem. Upravo to je prošlog tjedna učinila moja kolegica Tea. Duge cijevi vojske i policije na ulicama belgijskog glavnog grada nisu je spriječile da tijekom akademskog putovanja, obiđe trgovine, kupi darove i donese ih u domovinu. Meni je donijela Cachetovu tamnu čokoladu obogaćenu limunom i crnim paprom. Već po kombinaciji koju je odabrala prilično je jasno da je Tea beskompromisno i neosporno osoba koja će se bez ikakvog ustručavanja uhvatiti u koštac s često i nezavidnim situacijama. I u tome je ona moja uzor.

>> Što o vama govore kombinacije koje volite s čokoladom

A sada više o paprenoj kombinaciji koju je izabrala:

Pristojnih 100 grama čokolade bogato je okusom. S čvrstom samouvjerenošću rekla bih da je upravo proizvođač u savršenoj kombinaciji pogodio savršen omjer sastojaka: kakaa - 57 posto, limuna - tri posto i crnog papra - jedan posto.

Glatka čokolada i zrnasti elementi dodanih okusa sasvim se upotpunjuju. Dok kakaasti dio čokolade nepcu osigurava poznati okus, papar ga pokušava ‘zaljutiti’, a kiselkasti limun vraća ravnotežu, pa okusi plešu u podatnoj harmoniji. Veliku ulogu u ovome odigrala je i jača doza šećera koja je povezala tri jaka i samodovoljna okusa koji svaki za sebe u kockici koja se topi u ustima, pokušava preuzeti dominaciju i u tom pokušaju usrećuje osjetila.

Okus dugo ostaje u ustima i osvježava um. Međutim, nekoliko minuta nakon kušanja apsolutno dominantnu poziciju ipak preuzima papar koji se zadržava do samog kraja carevanja ovog deserta.

‘Još’, pomislila sam nakon prve kockice.

Bilo je teško samovoljno prestati jesti takvu čokoladu jer ovo je prvi put da kušam tu kombinaciju, koja je izvedena na zavidnoj čokolatijerskoj razini - belgijskoj. A znamo da, kada je riječ o istančanosti okusa, Belgija je majka čokolade.

Osim po okusu, čokolada je i vizualno primamljiva. Unatoč tome što sadržava zrnasti papar, čokolatijer je uspio izvesti da joj površine s prednje i zadnje strane ostanu glatke, a prednja strana uz to još i oblikovana u elegantne veće kocke.

Dok jedem ovu čokoladu razmišljam kako bi bila sasvim pristojna zamjena za zajutrak - svakog jutra. Stoga što je ovo čokolada koja će vas razbuditi i nagnati da ostanete koncentrirani na ostvarenje svog dnevnog cilja - na uspjeh!



>> Galeriju fotografija možete pogledati na ovom linku.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Cachet, čokolada, recenzija, Recenzija čokolade

25.01.2015. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 01.12.2014.

RECENZIJE ČOKOLADA

>> J.D. Gross - Trinitario pun meda

>> Čokolada s paprom i limunom natjerat će vas da se koncentrirate na uspjeh!

>> Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

>> Čokolada Bellarom: Kiselost kakaa govori sve

>> Okus jeftine čokolade pobijedio skupu konkurenciju

>> Iznenadila me jeftina čokolada

>> Rustika - samo lijepo zapakirana čokolada

>> Ovo je čokolada s pričom i emocijama - J.D.Gross

>> Čokolada koja će vas podsjećati na zaslađeni ljetni dan u prirodi

>> Skupa ljetna čokolada 'Taste of...'

>> Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu

>> Recenzija: Suchard, Finessa Mandel Honig

>> Kratak osvrt na čokoladu s punjenjem - panna cotta šumsko voće

>> Mak Zara mliječna čokolada

>> Ručno izrađene čokolade u Hrvatskoj

>> Nisam mogla odoljeti: Privlačna žuta čokolada!

>> Kraš čokolade

>> Organska čokolada - gepa, vivani, rapunzel

>> Sirova čokolada Labooko

Oznake: recenzije, recenzija, recenzije čokolada

01.12.2014. u 05:58 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.11.2014.

Čokolada Bellarom: Kiselost kakaa govori sve


I istinski ljubitelji čokolade tankog džepa mogu uživati u kvalitetnoj čokoladi. Jedna od njih je Bellarom, Lidlova čokolada pristupačne cijene.

Tamna čokolada od 100 grama sa 74% kakaa u Lidlu košta 7,99 kuna.

Proizvođač je već na omotu poručio kupcu kakva se čokolada nalazi u pakiranju. 'S Bellarom tamnom čokoladom, Lidl i Raiforest Alliance aktivno su uključeni u održivu poljoprivredu i društvo odgovorno za tržište kakaa, a to je dio našeg motta 'Na putu za bolje sutra'. The Rainforest Alliance je nezavisna organizacija za zaštitu okoliša, prije svega posvećena pošumljavanju, kontroli zagađenja voda, zaštiti divljih životinja i biljaka, kontroli zaštite od štetočina, zaštiti prirodnih resursa, te zdravstvenoj zaštiti i edukaciji radnika na farmama', piše na omotu.

Kada se otvori papir u koji je zapakirana, osjeti se blagi miris kakaa. Ovo nije jedna od onih čokolada čiji miris kakaa ispuni prostoriju, ali ga sasvim solidno osjetite ako ste joj u blizini. Ploča izgleda jako lijepo, dostojanstveno tanko, bez mana na ravnoj i glatkoj poleđini, a s ugraviranim logom na predivnim kockicama s prednje strane. Lom je čvrst i zvučan. Prvi dojam o ovoj čokoladi za mene je jako dobar.

>> Iznenadila me jeftina čokolada

Čokoladu treba još i probati :) Sasvim prvi okus koji se javlja i kojeg prati miris kakaa je okus kave. Izražajan je i nesporan. Potom dolazi snažna kiselost kakaa. Ova čokolada nema toliko tamnoće inače prisutne kod tamnih čokolada s tako visokim postotokom kakaa, već većinom prevladava kiselost koja se zadržava u ustima. To može biti zbog malo ili čak nimalo dodanog šećera.

Ako je suditi po ovoj stranici, kiselost kakaa dolazi više do izražaja u Bellarom tamnoj čokoladi, jer u njoj nema šećera. Količina šećera nije navedena niti na omotu, iako u sastojcima na web stranici piše da šećera ima. Ako ga i ima to je vrlo malo, jer ga je zaista teško prepoznati.

Ovu bih čokoladu preporučila samo ljubiteljima prave čokolde, koji vole doživjeti kakao s njegovim pratećim okusom kiselosti. Definitvno nije nešto što ćete ponuditi djeci ili konzumirati u trenucima u kojima se želite opustiti. Ovo je čokolada koja se jede kada vam treba energije, da vas probudi, spusti na zemlju i suoči sa stvarnosti dnevnih zadataka.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Bellarom, čokolada, recenzija, Recenzija čokolade

13.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 23.10.2014.

Okus jeftine čokolade pobijedio skupu konkurenciju


Prošlog tjedna napisala sam post o Sparovoj jeftinoj čokoladi koja me ugodno iznenadila svojim dobrim okusom za prilično nisku cijenu. Htjela sam provjeriti je li to tako samo meni ili je čokolada stvarno dobra i drugima.

Nakon što sam ujutro objavila post, četiri različite čokolade sa sličnim postotkom kakaa (oko 50%), spremila sam u vrećice. Označila sam ih brojevima kako oni koji će čokolade probati ne znaju koju točno konzumiraju, da bi njihovi odgovori bili što vjerniji onome što će okusiti, a ne već prije stvorenom dojmu o nekoj čokoladi.

I prije nego sam ih ponudila kolegama, dobila sam komentare blogera na post o Sparovoj čokoladi. Tako je Dante napisao da je probao tu čokoladu i da je ostao ugodno iznenađen. Kao i ja :)

Bookeraj se također složila da je Spar dobar kada je riječ o jeftinim čokoladama, a Windfuckersister pohvalio Fin Carre iz Lidla (koja je također bila među čokoladama koje sam kolegama ponudila za kušanje) te naveo da je ‘apsolutni šampion tamna čokolada sa đumbirom’ Fin Carrea. Nisam je probala, ali budem. Jedva čekam zapravo!

>> Ovo je čokolada s pričom i emocijama!

Kada sam došla na posao, na stol sam stavila brojevima označene vrećice u kojima su bile čokolade i zamolila kolege da probaju te da mi kažu kako bi ih ocjenili od jedan do deset.

Među čokoladama su, osim Sparove tamne čokolade, bili još i Lind swiss Classic, Fina Caree tamna i obična čokolada za kuhanje. Moje kolege nije bilo moguće zavarati i čokolada za kuhanje najslabije je ocijenjena, s prosjekom 5,4, potom je bila Lind, s prosjekom 6, nakon nje Fin Carre sa 6,1, a Sparova čokolada dobila je prosječnu ocjenu 7,4! Napominjem da nisu znali koje čokolade kušaju kada su im davali ocjene.

Prije sam mislila da malo što može nadmašiti Lindt, ali ovoga puta to su uspjele obje niskobudžetne čokolade koje su se našle u konkurenciji!
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović/Damir Mirda


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: recenzija, Spar, čokolada, Fin Carre, Lind swiss Classic

23.10.2014. u 05:27 • 4 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.10.2014.

Iznenadila me jeftina čokolada


Poznato je pravilo da skupa čokolada može biti loša, a da jeftina čokolada ne može biti dobra. Međutim, srećom, nisam slijedila to pravilo kada sam posegnula za jednom jeftinom čokoladom. Jeftina znači da je 100 grama tamne čokolade s minimalno 50 posto kakaa koštalo 4,49 kuna.

Prilično dobra cijena za ono što se nudi u pakiranju. Fini miris kakaa, solidan zvuk čvrstog loma, elegantno otapanje u ustima i dugotrajan osjet tamnoće koji je prisutan kod kvalitetnih čokolada.

Ploča ovih 100 grama brižno je formirana i na poleđini je sasvim ravna bez ikakvih nedostataka (barem ova koju sam ja kupila. Može se pojaviti kakva manja rupica ili slična neravnina). Prednju stranu oblikuju ukrašene kockice, a kada sam dio stavila u usta, nisam mogla odoljeti porivu da je izgrizem i pojedem. Ovo testiranje bilo je provedeno na nekoliko kockica, sve dok nisam uspješno pričekala da se jedna svojom brzinom rastopi.

Rastapanje je trajalo dovoljno dugo da mi se svidi, da upotpuni svoj dojam kako bi joj dala prolaznu ocjenu. Pa čak i više od toga.

U mom kvartu tek se nedavno otvorio Spar. Kada sam ondje prvi puta kupovala čokoladu bila je to čokolada za kuhanje od 250 grama, koja je sadržavala više od 40 posto kakaa, a koštala je oko 13 kuna. S njom sam napravila muffine koji su ispali odlično.

Nakon toga sam ponešto hrabrije kupila Spar tamnu čokoladu koju sam gore opisala. Imala sam sumnje u nju - kakva će biti, kakva može biti jeftina čokolada ako je slijediti pravilo o skupoći kakaa? A kada sam je probala, zaista sam se iznenadila. To naravno nije nikakva ekskluzivna čokolada, ali je dobra. I preporučila bi je svima, naročito stoga što je prihvatljiva i po cijeni.

Testirat ću ovu čokoladu sa svojim kolegama. Ponudit ću im nekoliko čokolada čiji se postotak kakaa kreće oko 50 posto, među kojima će biti ova jeftina i jedna skuplja, ali neću im reći o kojim se točno čokoladama radi. Jedva čekam da čujem njihove komentare.

>> Evo kako kušati čokoladu!

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com


Oznake: čokolada, recenzija, Spar, tamna čokolada

16.10.2014. u 05:00 • 5 KomentaraPrint#

četvrtak, 02.10.2014.

Rustika - samo lijepo zapakirana čokolada


Ovu sam čokoladu kupila iz jednog veoma plitkog razloga - bila mi je lijepa. Priznajem, vizualno me totalno privukla, a budući da sam prilično brzo morala odlučiti koju ću kupiti, jer sam bila u žurbi, nisam je sasvim dobro proučila. Tek kad sam stigla kući, vidjela sam da je to samo zgodno ukrašena mliječna čokolada, zapakirana na zanimljiv način.

Radi se o čokoladnom proizvodu slovenskog proizvođača Rustika. Nisam pronašla njihovu stranicu na internetu, pa ukoliko netko s tim bude imao više sreće, neka mi u komentaru ostavi link ili pošalje na mail.

Primamljivo upakirani proizvod u sebi sadrži 35 % kakao dijelova, što ga po mišljenju mnogih čokolatijera ne svrstava u kategoriju čokolade, već čokoladnog proizvoda.

Razdijeljen je na četiri manja kruga, od kojih je svaki ukrašen nekim dodatkom. Na omotu piše da ima orašastih plodova, ali ima tu i usitnjenog suhog voća, čini mi se brusnica ili ribizla.

>> Mak Zara mliječna čokolada

Odvajanje ukrašenih čokoladnih krugova od ambalaže nije bilo lako. Bili su gotovo zalijepljeni za crnu podlogu i samo jedan od četiri kruga uspjela sam izvaditi u cijelosti. Svi su se ostali razlomili, i to na više dijelova. Bili su mekani, čak i na temperaturi od 17 stupnjeva. Ljepljivi. Previše slatki.

Lijepo izgleda. I to joj je sva prednost. Naravno, za ljubitelje mliječnih čokoladnih proizvoda može biti sasvim solidna, ali za nekoga tko traži bogatiji i istančaniji okus u svakodnevnom desertu, ovaj bi proizvod samo mogao pokvariti željno iščekivan miris snažnog kakaa.

Iako jesam vizualni tip i lako me 'kupiti' lijepim izgledom, volim proučiti čokoladu koju kupujem. Ovaj me primjer podsjetio i zašto je tako. Ma znate i sami, proizvođači nešto lijepo zapakiraju i na tome dobiju prve dojmove fasciniranosti. Tek kad počnete koristiti proizvod vidite da u njemu zapravo nema ničeg posebnoga, Tako je, nažalost, bilo i s ovom čokoladom. Ali to ne znači da odustajem od Rustike. Samo moram pronaći njihovu tamnu čokoladu (ukoliko je imaju), s većim postotkom kakaa.

>> Čokolada koja će vas podsjećati na zaslađeni ljetni dan u prirodi

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Rustika, Čokolada Rustika, recenzija

02.10.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.09.2014.

Ovo je čokolada s pričom i emocijama!


Tijekom jednog dječjeg rođendana na kojem sam nedavno bila, poveo se razgovor o čokoladi. Ugodno ćakulanje o proizvodu koji je svima prisutnima bio više-manje drag, završilo je malim poklonom za mene - čokoladom J.D.Gross. Arriba Superieur edel cacao.

Moj prijatelj Tihomir, kaže da ga je kupio u Lidlu, po pristupačnoj cijeni s obzirom na ekskluzivnost okusa koji pruža ova čokolada s 81 posto kakaa.

Sljedeći dan, kad sam je probavala, dogodilo mi se nešto što mi se s čokoladom obično ne događa. Evo što:

Otvorivši otmjeno pakiranje, miris čokolade bio je nesporan, ali je izostao izraženi intenzitet kojeg već pri otvaranju omota imaju obećavajuće čokolade. Počela se odmah lagano i slabo topiti pod prstima. Možda to i ne bi bilo toliko primjetno inače, ali koncentrirala sam se na to da obratim pozornost na svaki detalj. Snap je bio tu, međutim također mekaniji i neodlučniji.

A onda... kada mi se 81 posto kakaa počelo topiti u ustima... vidjela sam sve što se treba vidjeti kada jedete Čokoladu, s velikim Č!

Dok mi se kiselkasto zemljani okus širio osjetilima, vidjela sam fermentiranje kakaa, sušenje na zemlji i stapanje mirisa vrijednog zrnja s ostalim usjevima koji rastu u blizini.

Vidjela sam farmere sa šeširima na glavi, kako pokraj sušenog zrnja prolaze s listovima duhana ostavljajući svoj dominantan miris na suhoj tamnoći kiselosti kakaa... kavu koja raste tek koji kilometar dalje od farme kakaa i obogaćuje ga svojim prisustvom.

Cijeli spektar mirisa miješao se na suncu tropskog tla prekrivenog kakaom, dok su oko njega šetali ljudi, svatko okupljen svojim dnevnim zadatkom.

Vidjela sam nemilosrdno sirovu moć nekompromitiranog zrnja u strojevima za izradu čokolade, uskraćivanje šećera kako bi ona bila još gorča i jača od ostalih poznatih, nijansirane greške u temperiranju zbog kojih mi je ova čokolada bila posebna, suha, na momente blago zrnasta, ali nesporno snažna i samouvjerena...

Kroz okus mi se pokazao svijet o kojem sam čitala, ali mi ga ni jedna čokolada do sada nije dočarala tako jasno i precizno.

81% navedenog kakaa javlja se svake sekunde božanstvenog topljenja i osvajanja okusnih pupoljaka.

Ovo je čokolada s pričom i emocijama.

Bilo je nešto ugodno i opuštajuće u toj priči, htjela sam da potraje... ali valjalo se vratiti u stvarnost...

>> Nisam mogla odoljeti: Privlačna žuta čokolada!

>> Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu

>> 'Hrvatska' čokolada od 50 kuna!

>> Ručno izrađene čokolade u Hrvatskoj



*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com


Oznake: recenzija, J.D.Gross, čokolada

25.09.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 05.08.2014.

Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu


(Foto: Darija Brnović)

Dok je još bila u Ljubljani, moja prijateljica Darija fotografirala je zapakiranu čokoladu sasvim ležerno položenu na stol kafića u koji se došla osvježiti. Objavila ju je na Facebooku i tako mi najavila što me čeka kad se vidimo.

Darija ima ‘njuh’ za dobre stvari, dobru priču, dobre fotke... Zato me nije začudilo kada me taj slovenski proizvod potpuno oborio s nogu.
Već dugo nisam probala tako dobru čokoladu!

85 g čokolade sa šafranom - Cukrček, slovenskog proizvođača, ima punu tamnoću mirisa, baš onakvog kakvog volim u svojoj čokoladi.

Iako je u jednom trenutku bila izložena malo višoj temperaturi, nakon nekoliko minuta provedenih u hladnjaku, lom joj je i dalje bio savršen - odrješit, konkretan, jak, trenutačan!

Već se tada dalo naslutiti da će nadmašiti veći broj čokolada koje sam kušala.

Osvježavajući šafran prikriven u kakau, sasvim je pojačao kakaasti okus i produžio njegovo trajanje. Jak, čvrst, fin okus egzotičnog bilja koje je svojom prisutnošću okrznulo kakao dok je još rastao na nekoj dalekoj farmi, pristojno je u proizvodu bio prilagođen našim zapadnim osjetilima sa sjeverne polutke. I takav je dugo ostao u ustima i na jeziku.

62% kakaa, kako je naznačeno na omotu, izgledalo mi je kao savršena doza tog mljevenog zrnja da bi se bez pretjeranog napora kušalo proizvod. Sasvim opušteno bilo je lako okusno probaviti svaki njezin segment i pri tome uživati.

Cukrček je za mene novo otkriće i svakako ću probati još koji od njihovih proizvoda.


>> Recenzija čokolade: Suchard, Finessa Mandel Honig


Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com


Oznake: recenzija, Cukrček, čokolada, šafran, tamna čokolada

05.08.2014. u 04:27 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 29.07.2014.

Recenzija: Suchard, Finessa Mandel Honig



Čokoladni proizvod Suchard, Finessa Mandel Honig


Jedna dobra duša nedavno me iznenadila čokoladom koju mi je kupila na putovanju u Austriji. Fino pakiranje čekalo me kad sam se sasvim kasno navečer vratila kući s posla. Jedva sam izdržala sljedeće jutro da probam čokoladu, nepcem neokaljanim dnevnim obrocima.

Ustala sam, kao Chloe Doutre Rousell u pet sati ujutro, da probam čokoladu i zapišem nekoliko riječi o njoj.

Na prvi pogled, pakiranje čokolade Finesse proizvođača Suchard bilo je obećavajuće. 130 grama proizvoda u kojem se nalazi 30% kakaa proizvedenog pod certifikatom ekološke udruge 'Rainforest Alliance', zapakirano je u lijepo dzajniran kartonski omot.

'Fina tamna čokolada punjena medom i orašastim plodovima', piše na omotu


Kada se otvori pakiranje pred nama je naizgled jednostavna čokoladna ploča, bez dodatnih ukrasa kakvima obično pribjegavaju čokolatijeri ne bi li im pošlo za rukom da naprave i vizualnu razliku svog proizvoda od drugih.

Čim ovaj čokoladni proizvod 'dotakne' osjet njuha, osjeti se intenzivan miris meda i proljetne livade s diskretnim, ali ne zanemarivim kakaom.

Kada se prelomi čokoladu 'ljepljivim' lomom, vidi se kako se u njoj krije bijelo punjenje najavljeno na pakiranju.

S obzirom da sama čokolada čini manji dio ovog proizvoda, njezin se okus razumljivo utapa u mnogo značajnijem dijelu - punjenju.

U čokoladnom dijelu ipak mogu diskretno razaznati svojevrsnu kavenu notu. Cjelokupnom dojmu zamjeram suhoću i brzu topivost čokolade iako nije izložena visokoj temepraturi (15 stupnjeva)

Fini orašasti plodovi obogaćuju i upotpunjuju medasti okus. Ali, što zahvaljujući medu, što mlijeku, što još dodanom sladilu, okusi badema i kakaa blago su zasjenjeni šećerom. I iako se isprva osjeća određena suhoća, ona veoma brzo pokazuje svoju svrhu u zaokruživanju svilenkastih okusa popraćenih medom.

Svima kojima su draže čokolade s punjenjem nešto intenzivnijeg i težeg okusa od same čokolade, preporučam da je probaju.

>> Kratak osvrt na čokoladu s punjenjem - panna cotta šumsko voće

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: čokolada, recenzija, Suchard, Finessa Mandel Honig, Punjena čokolada, Čokolada s punjenjem, Austrija, Austrijska čokolada

29.07.2014. u 05:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!