utorak, 17.03.2015.
J.D. Gross - Trinitario pun meda
Jutro na godišnjem nije moglo početi bolje - sunčane zrake nagovještavale su obećavajući dan, a mene je čekala J.D. Gross čokolada koju još nisam probala.
Čokoladu sa 60 posto kakaa, isključljivo Trinitario vrste ubrane u blizini Amazone, dobila sam od dragih ljudi koji su mi dan prije bili u gostima.
Fino zapakiranih 125 grama čokolade, s naznakom korištenja samo jedne vrste kaka, obradovalo me. Ne sjećam se da sam prije probala isključivo Trinitario i bila sam uzbuđena oko toga što me čeka iza već poznatog mi branda.
‘U idealnim klimatskim uvjetima uz Amazonu, na plantažama zaštićenim od vjetra raste Trinitartio kakao koji daje ovoj čokoladi blagu i punu aromu’, piše na omotu.
Trinitario je inače spoj ekskluzivne i rijetke vrste Criollo koja unatoč brojnim pokušajima za uzgoj negdje drugdje, uspijeva samo u Južnoj Americi, te Forsestera kojeg se 80 % bere u Africi.
U okusu ove čokolade isprva se osjete cvjetne note, a potom sve više do izražaja dolazi medni okus, dok je tamnoća sasvim skrivena u slatkoći. Podsjeća me na jednu slovensku čokoladu čiji je proizvođač bio skriven jer je napravljena u marketinške svrhe jednog drugog neprehrambenog branda, ali na njoj je bilo naznačeno da je to čokolada s medom.
>>
Ovo je čokolada s pričom i emocijama!
Budući da se u ovoj čokoladi koristi isključivo Trinitario kakao, možda je medni okus upravo njegova odlika.
Izražena slatkastost tamne čokolade upućuje mi na to da ću je sljedeći put konzumirati u trenucima kada mi treba opuštanje, nakon napornog dana ili za vrijeme druženja s prijateljima.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Oznake: Recenzija čokolade, čokolada, J.D.Gross
17.03.2015. u 06:51 •
2 Komentara •
Print •
#
četvrtak, 25.09.2014.
Ovo je čokolada s pričom i emocijama!
Tijekom jednog dječjeg rođendana na kojem sam nedavno bila, poveo se razgovor o čokoladi. Ugodno ćakulanje o proizvodu koji je svima prisutnima bio više-manje drag, završilo je malim poklonom za mene - čokoladom
J.D.Gross. Arriba Superieur edel cacao.
Moj prijatelj Tihomir, kaže da ga je kupio u Lidlu, po pristupačnoj cijeni s obzirom na ekskluzivnost okusa koji pruža ova čokolada s 81 posto kakaa.
Sljedeći dan, kad sam je probavala, dogodilo mi se nešto što mi se s čokoladom obično ne događa. Evo što:
Otvorivši otmjeno pakiranje, miris čokolade bio je nesporan, ali je izostao izraženi intenzitet kojeg već pri otvaranju omota imaju obećavajuće čokolade. Počela se odmah lagano i slabo topiti pod prstima. Možda to i ne bi bilo toliko primjetno inače, ali koncentrirala sam se na to da obratim pozornost na svaki detalj. Snap je bio tu, međutim također mekaniji i neodlučniji.
A onda... kada mi se 81 posto kakaa počelo topiti u ustima... vidjela sam sve što se treba vidjeti kada jedete Čokoladu, s velikim Č!
Dok mi se kiselkasto zemljani okus širio osjetilima, vidjela sam fermentiranje kakaa, sušenje na zemlji i stapanje mirisa vrijednog zrnja s ostalim usjevima koji rastu u blizini.
Vidjela sam farmere sa šeširima na glavi, kako pokraj sušenog zrnja prolaze s listovima duhana ostavljajući svoj dominantan miris na suhoj tamnoći kiselosti kakaa... kavu koja raste tek koji kilometar dalje od farme kakaa i obogaćuje ga svojim prisustvom.
Cijeli spektar mirisa miješao se na suncu tropskog tla prekrivenog kakaom, dok su oko njega šetali ljudi, svatko okupljen svojim dnevnim zadatkom.
Vidjela sam nemilosrdno sirovu moć nekompromitiranog zrnja u strojevima za izradu čokolade, uskraćivanje šećera kako bi ona bila još gorča i jača od ostalih poznatih, nijansirane greške u temperiranju zbog kojih mi je ova čokolada bila posebna, suha, na momente blago zrnasta, ali nesporno snažna i samouvjerena...
Kroz okus mi se pokazao svijet o kojem sam čitala, ali mi ga ni jedna čokolada do sada nije dočarala tako jasno i precizno.
81% navedenog kakaa javlja se svake sekunde božanstvenog topljenja i osvajanja okusnih pupoljaka.
Ovo je čokolada s pričom i emocijama.
Bilo je nešto ugodno i opuštajuće u toj priči, htjela sam da potraje... ali valjalo se vratiti u stvarnost...
>>
Nisam mogla odoljeti: Privlačna žuta čokolada!
>>
Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu
>>
'Hrvatska' čokolada od 50 kuna!
>>
Ručno izrađene čokolade u Hrvatskoj
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Oznake: recenzija, J.D.Gross, čokolada
25.09.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#