petak, 20.02.2015.
Čokoladna torta s maslinovim uljem
Sastojci:
200 g maslaca
80 g tamne čokolade, minimalno 70 %
120 g oraha
60 g brašna
3 jaja
100 g svježeg sira ili skute
200 g šećera
malo soli
maslinovo ulje
šećer u prahu
limunov sok
Priprema:
1. Očišćenu jezgru oraha kratko ispeci u pećnici ili na suhoj tavi te je grubo nasjeckaj na nejednake krupne komade.
2. Maslac nareži, a čokoladu natrgaj i miješaj ih u zdjeli iznad lonca kipuće vode kako bi se otopili i povezali u kremastu masu.
3. Dodaj šećer te izradi mikserom.
4. Umuti jaja pjenasto te ih dodaj smjesi koju neprestano miješaj.
5. Svježi sir izradi vilicom te pažljivo umiješaj u dobivenu smjesu.
6. Tek na kraju umiješaj brašno koje si prosijala da u njega dođe malo zraka. Sve dobro izmiješaj i dodaj prepečene orahe.
7. Izlij u kalup po želji i peci 30 min na 170 stupnjeva.
8. Umak pripremi tako da umiješaš šećer u prahu, sok iscijeđenog limuna te maslinovo ulje. Dobro promiješaj da bi dobila finu emulziju.
9. Prelij preko tople pečene torte.
Ovaj recept preuzet je s Gastro.hr.
>> Sve recepte s bloga
možete pronaći ovdje!
Oznake: recept, čokoladna torta, torta
20.02.2015. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 10.10.2014.
Čokoladna torta za strpljive i odvažne
Sastojci
Za biskvit:
8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
2 žlice brasna
2 žlice kakao praha
Za sirup:
100 ml vode
50 g šećera
2 naranče
1 limun
Za nadjev:
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
6
pasteriziranih žutanjaka
3 pasterizirana bjelanjka
6 žlica šećera
100 g tamne čokolade (70% kakao)
2 žlice kakao praha
Za kremu
4 bjelanjka
250 g šećera
250 g maslaca
Za glazuru
100 g tamne čokolade (70% kakao)
100 ml slatkog vrhnja (min. 35% masnoće)
Priprema biskvita:
1. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pečenju.
2. Napraviti čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka.
3. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žutanjke sa šećerom. Dodajte vaniliju, brašno i kakao te 2 žlice 'snijega', a potom lagano pomiješati pjenjačom.
4. Kad se izjednačilo, dodajte pomalo naizmjenicno orahe i 'snijeg' te polako miješajte pjenjačom da tijesto ne gubi volumen.
5. Tijesto izlijte u okrugli kalup i stavite peći. Možete podijeliti smjesu za tijesto na dva kalupa da vam poslije bude lakše razdijeliti biskvit na 4 kore.
6. Zapeći tijesto 40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pećnica ne smije otvarati da tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta možete zabosti čačkalicu u sredinu i ako izađe suha, tijesto je gotovo. Ako na njoj ostaje trag, pecite još 10 minuta.
7. Pečeni biskvit ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta.
8. Nakon 10 minuta izvadite biskvit iz kalupa i ostavite na žici da se skroz rashladi. Ne režite ga rezati toplog.
Priprema sirupa:
1. Kuhajte vodu i šećer 5 minuta, pazite da se ne zgusne. Potrebno je tek da se šećer rastopi, a potom ga ohladite.
2. U ohlađeni sirup dodajte iscijeđeni sok naranče i limuna. Promiješajte i ostavite po strani dok se biskvit ne ohladi.
Priprema nadjeva
1. Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se ohladiti do sobne temperature (ne u hladnjaku!)
2. Pjenasto umutite maslac uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Što se duže miksa, krema će biti bolja. Na kraju dodajte kakao i istopljenu čokoladu te miksajte još par minuta da se sve dobro sjedini. Krema treba biti ujednačena i glatka.
3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom tako da smjesa bude pjenasta, ali čvrsta.
4. Pjenu od jaja dodajte postepeno u umućeni maslac neprekidno miksajuci dok ne dobijete glatku i pjenastu, ali istovremeno stabilnu i čvrstu kremu koja ne curi.
Sastavljanje torte:
1. Ohlađeni biskvit razrežite na kore i svaku poprskajte sirupom.
2. Kore potom premažite nadjevom i slažite jednu na drugu.
3. Pustite da nadjev pređe preko ruba torte.
4. Složenu tortu premažite okolo tankim slojem nadjeva i ostavite je u hladnjaku da se stegne. Vi za to vrijeme možete napraviti bijelu kremu.
Priprema kreme za premazivanje i ukrašavanje
1. Bjelanjke sa šećerom stavite iznad pare i neprekidno miješajte pjenjačom da se sav šećer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima.
2. Masa bi trebala postići temperaturu 70-75 C, za ovo će vam pomoći kuhinjski termometar. Kad postigne željenu temperaturu, skinite šećernu masu s pare.
3. Miksajte šećernu masu velikom brzinom dok se ne rashladi. Pretvorit će se u čvrstu pjenu. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte maslac, komad po komad, neprekidno miksajući. Kada vam se smjesa učini neobična, nastavite miksati velikom brzinom i krema će se odjednom uvezati i postati kako treba.
4. Bijelom kremom premažite tortu izvana te je stavite u hladnjak da se ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru.
Priprema glazure:
1. Čokoladu izlomite na komadiće u vatrostalnoj zdjeli.
2. Vrhnje stavi na štednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga maknite s vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).
2. Kipuće vrhnje prelijte po čokoladi i promješajte da se ujednač. Ostavite na stolu da se rashladi do sobne temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hlađenja glazura će se malo zgusnuti.
3. Rashlađenu glazuru prelijte po torti, pustite neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.
4. Ukrasite po želji.
Recept za ovu tortu preuzet je s portala
Coolinarika.
Oznake: recept, torta, čokoladna torta, Recepti Priče o čokoladi
10.10.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 19.09.2014.
Ekstremna čokoladna torta
Sastojci:
Za biskvit:
350 grama šećera
220 grama oštrog brašna
120 grama kakaa
1,5 žličica sode bikarbone
1,5 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 jaje
1 šalica mlijeka
4 žlice ulja
250 ml kipuće vode
Za kremu:
170 g maslaca
300 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 g kakaa
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 C i pripremite dva okrugla kalupa za torte.
2. U zdjeli dobro pomiješajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
4. Dodajte jaja, mlijeko i ulje te električnom miješalicom miješajte oko 3 minute.
5. Ulijte kipuću vodu i sve pomiješajte kuhačom.
6. Jednako raspodijelite u dva kalupa za torte.
7. Pecite 30 do 35 minuta. Ostavite da se ohladi, a potom izvadite biskvit iz kalupa kako bi se potpuno ohladio.
8. Električnom miješalicom miksajte maslac dok ne postane pjenast.
9. U maslac umiješajte kakao i šećer te mlijeko. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
10. Premažite biskvite kremom i ostavite tortu da se hladi u hladnjaku najmanje 3 sata.
>> Fina torta - krem sir i čokolada
>> Recepti 'Priče o čokoladi'
Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Jan iz Ptuja u Sloveniji. Hvala Jan :)
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, torta, čokoladna torta
19.09.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 08.08.2014.
10 koraka do totalno čokoladne torte
Sastojci:
Za tijesto
150 g tamne čokolade po vašem izboru
120 g omekšalog maslaca
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
6 jaja, odvojiti žumanjke od bjelanjaka
140 g šećera
130 g oštrog brašna
Za kremu
300 g tamne čokolade po vašem izboru
300 ml slatkog vrhnja
Priprema:
1. Ugrijte pećnicu na 180C i obložite kalup za torte (promjer 24 cm) papirom za pečenje.
2. Rastopite čokoladu na pari te je ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
3. Izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol zajedno.
4. Dodajte žumanjke jedan po jedan u smjesu s maslacem i miksajte. Kad se svi sastovci stope, dodajte rastopljenu čokoladu i dobro umješajte.
5. Tucite bjelanjke dok ne budu skroz čvrsti, a postepeno im pri tom dodajte šećer.
6. 1/3 smjese s bjelanjkom dodajte u smjesu s čokoladom i dobro umješajte.
7. Dodajte ostatak bjelanjaka i brašno te sve smiješajte.
8. Smjesu stavite u kalup za pečenje torti i pecite 40 minuta. Možete i koju minutu prije provjeriti je li tijesto gotovo tako da ubodete čačkalicu u sredinu. Ako je nakon toga čačkalica suha, tijesto je gotovo. Izvadite iz pećnice i pustite neka se hladi.
9. Na pari ugrijte slatko vrhnje, a potom u njega stavite razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne rastopi. Kremu potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
10. Ohlađenom kremom prelijte tortu i stavite u hlanjak na najmanje 3 sata.
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, čokoladna torta, torta
08.08.2014. u 04:54 •
4 Komentara •
Print •
#