Priče o čokoladi!

petak, 20.02.2015.

Čokoladna torta s maslinovim uljem



Sastojci:

200 g maslaca
80 g tamne čokolade, minimalno 70 %
120 g oraha
60 g brašna
3 jaja
100 g svježeg sira ili skute
200 g šećera
malo soli
maslinovo ulje
šećer u prahu
limunov sok

Priprema:


1. Očišćenu jezgru oraha kratko ispeci u pećnici ili na suhoj tavi te je grubo nasjeckaj na nejednake krupne komade.

2. Maslac nareži, a čokoladu natrgaj i miješaj ih u zdjeli iznad lonca kipuće vode kako bi se otopili i povezali u kremastu masu.

3. Dodaj šećer te izradi mikserom.

4. Umuti jaja pjenasto te ih dodaj smjesi koju neprestano miješaj.

5. Svježi sir izradi vilicom te pažljivo umiješaj u dobivenu smjesu.

6. Tek na kraju umiješaj brašno koje si prosijala da u njega dođe malo zraka. Sve dobro izmiješaj i dodaj prepečene orahe.

7. Izlij u kalup po želji i peci 30 min na 170 stupnjeva.

8. Umak pripremi tako da umiješaš šećer u prahu, sok iscijeđenog limuna te maslinovo ulje. Dobro promiješaj da bi dobila finu emulziju.

9. Prelij preko tople pečene torte.

Ovaj recept preuzet je s Gastro.hr.

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Oznake: recept, čokoladna torta, torta

20.02.2015. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 10.10.2014.

Čokoladna torta za strpljive i odvažne


Sastojci

Za biskvit:

8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
2 žlice brasna
2 žlice kakao praha

Za sirup:


100 ml vode
50 g šećera
2 naranče
1 limun

Za nadjev:


250 g maslaca
150 g šećera u prahu
6 pasteriziranih žutanjaka
3 pasterizirana bjelanjka
6 žlica šećera
100 g tamne čokolade (70% kakao)
2 žlice kakao praha

Za kremu


4 bjelanjka
250 g šećera
250 g maslaca

Za glazuru

100 g tamne čokolade (70% kakao)
100 ml slatkog vrhnja (min. 35% masnoće)

Priprema biskvita:

1. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pečenju.

2. Napraviti čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka.

3. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žutanjke sa šećerom. Dodajte vaniliju, brašno i kakao te 2 žlice 'snijega', a potom lagano pomiješati pjenjačom.

4. Kad se izjednačilo, dodajte pomalo naizmjenicno orahe i 'snijeg' te polako miješajte pjenjačom da tijesto ne gubi volumen.

5. Tijesto izlijte u okrugli kalup i stavite peći. Možete podijeliti smjesu za tijesto na dva kalupa da vam poslije bude lakše razdijeliti biskvit na 4 kore.

6. Zapeći tijesto 40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pećnica ne smije otvarati da tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta možete zabosti čačkalicu u sredinu i ako izađe suha, tijesto je gotovo. Ako na njoj ostaje trag, pecite još 10 minuta.

7. Pečeni biskvit ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta.

8. Nakon 10 minuta izvadite biskvit iz kalupa i ostavite na žici da se skroz rashladi. Ne režite ga rezati toplog.

Priprema sirupa:

1. Kuhajte vodu i šećer 5 minuta, pazite da se ne zgusne. Potrebno je tek da se šećer rastopi, a potom ga ohladite.

2. U ohlađeni sirup dodajte iscijeđeni sok naranče i limuna. Promiješajte i ostavite po strani dok se biskvit ne ohladi.

Priprema nadjeva


1. Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se ohladiti do sobne temperature (ne u hladnjaku!)

2. Pjenasto umutite maslac uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Što se duže miksa, krema će biti bolja. Na kraju dodajte kakao i istopljenu čokoladu te miksajte još par minuta da se sve dobro sjedini. Krema treba biti ujednačena i glatka.

3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom tako da smjesa bude pjenasta, ali čvrsta.

4. Pjenu od jaja dodajte postepeno u umućeni maslac neprekidno miksajuci dok ne dobijete glatku i pjenastu, ali istovremeno stabilnu i čvrstu kremu koja ne curi.

Sastavljanje torte:

1. Ohlađeni biskvit razrežite na kore i svaku poprskajte sirupom.

2. Kore potom premažite nadjevom i slažite jednu na drugu.

3. Pustite da nadjev pređe preko ruba torte.

4. Složenu tortu premažite okolo tankim slojem nadjeva i ostavite je u hladnjaku da se stegne. Vi za to vrijeme možete napraviti bijelu kremu.

Priprema kreme za premazivanje i ukrašavanje


1. Bjelanjke sa šećerom stavite iznad pare i neprekidno miješajte pjenjačom da se sav šećer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima.

2. Masa bi trebala postići temperaturu 70-75 C, za ovo će vam pomoći kuhinjski termometar. Kad postigne željenu temperaturu, skinite šećernu masu s pare.

3. Miksajte šećernu masu velikom brzinom dok se ne rashladi. Pretvorit će se u čvrstu pjenu. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte maslac, komad po komad, neprekidno miksajući. Kada vam se smjesa učini neobična, nastavite miksati velikom brzinom i krema će se odjednom uvezati i postati kako treba.

4. Bijelom kremom premažite tortu izvana te je stavite u hladnjak da se ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru.

Priprema glazure:

1. Čokoladu izlomite na komadiće u vatrostalnoj zdjeli.

2. Vrhnje stavi na štednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga maknite s vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).

2. Kipuće vrhnje prelijte po čokoladi i promješajte da se ujednač. Ostavite na stolu da se rashladi do sobne temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hlađenja glazura će se malo zgusnuti.

3. Rashlađenu glazuru prelijte po torti, pustite neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.

4. Ukrasite po želji.

Recept za ovu tortu preuzet je s portala Coolinarika.

Oznake: recept, torta, čokoladna torta, Recepti Priče o čokoladi

10.10.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 19.09.2014.

Ekstremna čokoladna torta



Sastojci:

Za biskvit:
350 grama šećera
220 grama oštrog brašna
120 grama kakaa
1,5 žličica sode bikarbone
1,5 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 jaje
1 šalica mlijeka
4 žlice ulja
250 ml kipuće vode

Za kremu:
170 g maslaca
300 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 g kakaa

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 175 C i pripremite dva okrugla kalupa za torte.

2. U zdjeli dobro pomiješajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.

4. Dodajte jaja, mlijeko i ulje te električnom miješalicom miješajte oko 3 minute.

5. Ulijte kipuću vodu i sve pomiješajte kuhačom.

6. Jednako raspodijelite u dva kalupa za torte.

7. Pecite 30 do 35 minuta. Ostavite da se ohladi, a potom izvadite biskvit iz kalupa kako bi se potpuno ohladio.

8. Električnom miješalicom miksajte maslac dok ne postane pjenast.

9. U maslac umiješajte kakao i šećer te mlijeko. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

10. Premažite biskvite kremom i ostavite tortu da se hladi u hladnjaku najmanje 3 sata.

>> Fina torta - krem sir i čokolada

>> Recepti 'Priče o čokoladi'

Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Jan iz Ptuja u Sloveniji. Hvala Jan :)

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.


Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, torta, čokoladna torta

19.09.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 08.08.2014.

10 koraka do totalno čokoladne torte



Sastojci:

Za tijesto

150 g tamne čokolade po vašem izboru
120 g omekšalog maslaca
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
6 jaja, odvojiti žumanjke od bjelanjaka
140 g šećera
130 g oštrog brašna

Za kremu

300 g tamne čokolade po vašem izboru
300 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Ugrijte pećnicu na 180C i obložite kalup za torte (promjer 24 cm) papirom za pečenje.

2. Rastopite čokoladu na pari te je ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

3. Izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol zajedno.

4. Dodajte žumanjke jedan po jedan u smjesu s maslacem i miksajte. Kad se svi sastovci stope, dodajte rastopljenu čokoladu i dobro umješajte.

5. Tucite bjelanjke dok ne budu skroz čvrsti, a postepeno im pri tom dodajte šećer.

6. 1/3 smjese s bjelanjkom dodajte u smjesu s čokoladom i dobro umješajte.

7. Dodajte ostatak bjelanjaka i brašno te sve smiješajte.

8. Smjesu stavite u kalup za pečenje torti i pecite 40 minuta. Možete i koju minutu prije provjeriti je li tijesto gotovo tako da ubodete čačkalicu u sredinu. Ako je nakon toga čačkalica suha, tijesto je gotovo. Izvadite iz pećnice i pustite neka se hladi.

9. Na pari ugrijte slatko vrhnje, a potom u njega stavite razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne rastopi. Kremu potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

10. Ohlađenom kremom prelijte tortu i stavite u hlanjak na najmanje 3 sata.


Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, čokoladna torta, torta

08.08.2014. u 04:54 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!