četvrtak, 30.04.2015.
Čokolada će biti još finija!
Tko voli tamnu čokoladu zna da je ona, što ima više kakaa zapravo gorča. Tako je moguće i igrati se s okusima, pa toj gorčini dodavati šećer ili sol, voćne ili povrtne okuse, kombinacije kiselo-slatkih, slano-ljutih i još mnogih različitih okusa.
Već je poznato da konzumiranje tamne čokolade ima mnoge zdravstvene prednosti, a sada su znanstvenici pronašli način da je učine još nutritivnijom i slađom. Zanimljivo istaživanje koje se bavilo proučavanjem vremena kojeg zrno kakaa provede u različitim fazama obrade prije nego se 'pretvori' u čokoladu, predstavljeno je u ožujku na Nacionalnom sastanku i predstavljanju američkog društva kemije, najvećeg znansvenog društva na svijetu.
Samo primjera radi - zrna koja su bile pohranjena, a zatim 45 minuta pržena imala su više polifenola i veću antioksidativnu aktivnost od onih koja nisu pohranjena prije fermentacije, objašnjavaju kemičari. Novo otkrivena tehnika omogućit će zadržavanje više slatkoće u inače gorkom kakau. Posebno će biti korisne u državama Jugoistočne Azije i Latinske Amerike čija kakao zrna proizvode manje intenzivne čokoladne okuse i imaju smanjenu antioksidansku aktivnost.
Istraživači naglašavaju kako će se još detaljnije istraživati utjecaj prženja na okus svježe ubranog u usporedbi s pohranjenim zrnima kakaa. Testirat će se i različite temperature na kojima se kakao prži te vremena pohranjivanja kako bi se ustvrdilo da li čak i veće količine antioksidanta mogu biti zadržane kroz proces.
Ovisno o tome što otkriju, čokolada bi u buduće mogla biti još finija!
10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!
10 najskupljih čokolada na svijetu
Recenzija čokolade s paprom i limunom
Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?
Kreirajte sami svoju čokoladu
Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa
Ovako izgleda život na farmi kakaovca
Evo zašto neće doći do nestašice čokolade
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: čokolada, Fina čokolada
30.04.2015. u 07:33 •
0 Komentara •
Print •
#