utorak, 03.03.2015.
Zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju tamnoj čokoladi, ne mogu se preslikati na bijelu čokoladu
Između bijele i crne čokolade postoji velika razlika, najprije u sastojcima od kojih se proizvodi, s obzirom da
bijela čokolada uopće ne sadrži poželjnu kakao masu, tako se i njen nutritivni profil i učinak na organizam razlikuje od tamne čokolade, piše Jasna Ćerić, magistra nutricionizma za
Magazin.hr.
Svaka se čokolada, osim bijele, dobiva iz kakao maslaca, kakao mase, arome vanilije te emulgatora sojinog lecitina. Glavni pozitivni učinci čokolade potječu upravo iz kakao mase i što je njen udio u čokoladi veći, to nam više
pogoduje zdravlju.
Razlog tome su
polifenoli, na prvom mjestu
flavonoidi,
antioksidansi koji pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti.
>>
Bijela čokolada - 'ona nema gorčine baš nimalo'
Zbog izostanka kakao mase, zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju tamnoj čokoladi, ne mogu se preslikati na bijelu čokoladu.
Što je čokolada tamnija, to je zdravija, tako primjerice kod mliječne čokolade, pozitivan učinak kakao mase, suzbijaju proteini mlijeka.
Osim kakao maslaca i mlijeka, glavni sastojak bijele čokolade je šećer, na koji odlazi više od 50% čokolade. Osim toga, bijela čokolada ima veći udio zasićenih masnoća i kolesterola od tamne.
Jedina prednost bijele nad ostalim vrstama čokolade jeste veći udio kalcija, ipak nećemo je nabrajati u izvore kalcija, zbog velike količine šećera, zbog čega bi se trebala jesti tek povremeno i u ograničenoj količini.
Iako vrlo ukusna, bijela čokolada je, što se nutritivnog profila tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade.
*****
Foto: Popsugar.com
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Oznake: čokolada, bijela čokolada, Nutritivne vrijednosti
03.03.2015. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#