Priče o čokoladi!

utorak, 02.12.2014.

Zimski čokoladni kolač


Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
100 g šećera
100 g maslaca
100 g tamne čokolade
1 žlica mekog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žlica krušnih mrvica
100 g lješnjaka
nekoliko žlica džema od marelice ili naranče

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje
1,5 žlica šećera u prahu
3-4 žlice mlijeka
25 g maslaca

Priprema:


1. Lješnjake propeći u pećnici ili na tavi. Kada budu gotovi treba ih samljeti.

2. Na pari otopiti čokoladu i maslac, pa ostaviti da se ohladi.

3. Zagrijte pećnicu na 180C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.

4. Miksajte jaja i šećer tri-četiri minute, dok ne postanu svijetla i pjenasta.

5. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu i maslac, pa lagano promiješajte žicom za mućenje.

6. Pomoću cjediljke dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom, a zatim dodajte krušne mrvice i lješnjake.

7. Sve lagano promiješate tek toliko da se masa ujednači i lijepo sjedini.

8. Prelijte pripremljeno tijesto u pleh i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Najbolje je čačkalicom provjeriti je li pečeno.

9. Pečeni kolač izvadite iz pleha. Ohlađenu koru presijecite da bi se dobile dvije kore, a potom ih premažite džemom, pa stavite u hladnjak.

10. Istopite u zdjeli na laganoj vatri čokoladu, šećer u prahu i mlijeko. Kada se čokolada istopi, dodati maslac, miješajući dok se ne istopi i lijepo ne sjedini s prethodnom masom.

11. Tu glazuru prelijte preko kolača. Ostavite da se malo ohladi, pa vratite u frižider. Ostaviti da odstoji jedan dan prije serviranja.

Ovaj recept i fotografija preuzeti su s bloga Moje grne.

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

Oznake: recept, čokolada, čokoladni kolač, kolač

02.12.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

petak, 21.11.2014.

Jesenski kolač u čaši


Sastojci:

115 grama maslaca narezanog na komadiće
170 grama tamne čokolade narezane na komadiće
3 velika jaja
65 grama šećera
1 žličica vanilije
1 žlica šećera

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Maslacem premažite 4 kalupa u kojima ćete peći kolače (posudice 180 do 240 ml) i pospite unutra malo šećera.

3. Na pari otopite maslac i čokoladu, pa odložite na stranu.

4. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Istucite žutanjke i 65 grama šećera dok smjesa ne postane bljedunjasta i pjenasta. U to ubacite vaniliju i umješajte rastopljenu čokoladu.

5. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke. Postepeno dodajte žlicu šećera dok miješate. Potom smjesu ubacite u čokoladnu i pomiješajte.

6. Smjesu raspodijelite u kalupe i pecite 10 do 15 minuta.

7. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade nekoliko minuta te ih poslužite tople u kalupima.

Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Krešo iz Koprivnice. Hvala Krešo!
>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

Oznake: recept, Kolač u čaši, kolač, Jesenski kolač u čaši, Recepti Priče o čokoladi

21.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

petak, 07.11.2014.

Čokoladni mousse kolač



Sastojci:

Za podlogu:

600 g keksa Digestive (razmrvljenih)
100 g omekšalog maslaca

1. Rukama dobro pomješajte smjesu.

Za mousse:

300 g čokolade
5 jaja
50 g šećera u prahu
300 ml slatkog vrhnja

1. Žumanjke i šećer miješajte miskerom na pari petnaestak minuta.

2. Otopite čokoladu pa je pomiješajte zajedno sa smjesom od žumanjaka.

3. Istucite bjelanjke i slatko vrhnje te ih dodajte prethodno napravljenoj smjesi.

Ganache:

200 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

1. Zagrijte vrhnje do vrenja, pa njome prelijete čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.

Za ukras:


100 grama komadića čokolade

Sastavljanje:


1. Stavite 200 grama razmrvljenih Digestive keksa na pleh za kolače, a potom na njih polovicu pripremljenog moussa.

2. Ponovite postupak, pa na drugi sloj moussa stavite preostalih 200 grama razmrvljenih keksi.

3. Na vrh stavite pripremljeni ganache a na njega pospijte komadiće čokolade.

*****
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.

Oznake: recept, kolač, Mousse kolač, Čokoladni mousse kolač

07.11.2014. u 06:00 • 4 KomentaraPrint#

petak, 24.10.2014.

Kremasti čoko kolač


Sastojci:

Za kremu

100 g vaše najdraže čokolade
150 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
600 ml slatkog vrhnja
4 žlice soka iscijeđene naranče
100 g nasjeckane čokolade po vašem izboru

Za glazuru

50 g tamne čokolade
90 g maslaca

Priprema:

1. Otopite 250 g čokolade (za kremu) na pari.

2. Slatko vrhnje istucite u šlag, u njega potom umiješajte sok i rastopljenu čokoladu.

2. Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte narezanu čokoladu.

3. Kalup za kolače obložite folijom, ulijte u njega smjesu i ostavite u zamrzivaču tri sata.

4. Glazuru napravite tako da maslac i čokoladu rastopite na pari.

5. Nakon što se kolač ohladio, izvadite ga iz zamrzivača, okrenite ga na pladanj i prelijte glazurom.

*****
Foto: Ivana Domitrović

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.

Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, kolač, krema

24.10.2014. u 13:00 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.06.2014.

Apsolutni čokoladni doživljaj



U subotu sam radila apsolutni čokoladni kolač. Kažem apsolutni jer je u svaki njegov segment bila uključena čokolada ili kakao u prahu. U jednom trenutku miris čokolade bio je toliko intenzivan da sam pomislila da se nalazim na nekoj plantaži neopterećenoj gradskim smogom, na kojoj fermentiraju kakao zrnca.

Na radnoj ploči nalazilo se nekoliko vrsta tamnih čokolada, a njihova opojna sirovost stopila se s česticama prostora kao da je ondje oduvijek pripadala. Moja kuhinja nikada prije nije bila tako zemljano slatkasta.

>> Dosadna i zanimljiva čokolada

Dok sam je sjeckala na komadiće, nježno mi se topila pod prstima. Zvuk svake različite čokolade bio je drugačiji kada bi hladan čelik preko nje konkretnom odlučnošću dotaknuo drvenu dasku za rezanje. A tamni kakaasti miris koji me radovao bivao je sve jači.

Različite čokolade, različiti mirisi, različit zvuk, različit izgled, različit dojam - a sve ljepljivo čokoladno.

Bilo je teško odoljeti zatvoriti oči i zamisliti da se i ja rastapam s tom čokoladom i stapam s njom u beskrajno zadovoljstvo.

Sjeckanje, rastapanje na pari, rastapanje u vrhnju, miješanje, pečenje, hlađenje... Moja čokolada je dala sve od sebe da mi ispuni subotu nekom neodoljivom sirovom izvornošću kojoj se nisam nadala.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: čokolada, kolač, kakao, Priče o čokoladi

02.06.2014. u 08:11 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!