Priče o čokoladi!

srijeda, 31.12.2014.

Sretna Nova godina uz puno čokolade i još puno postova!



Završava godina u kojoj sam počela pisati blog. Ono što je počelo kao pisanje mojih promišljanja o industriji čokolade, u osam mjeseci razvilo se u jednom novom smjeru.

Moji dragi kolege bili su nesebični u davanju savjeta, kako o čokoladi tako i o blogosferi kojoj sam se pridružila ne znajući ništa o njoj. Po pitanju samog bloga najviše mi je pomogao Ribafish kojem neizmjerno zahvaljujem i poručujem - smišljam jedan poseban čokoladni kolač samo za tebe :)

Zahvaljujem i ostalim blogerima koji su sudjelovali u čitanju i savjetovanju te obogaćivali postove svojim komentarima.

Zahvalu upućujem i gospodinu Dubravku Vitlovu, čokolatijeru iz Zadra koji mi je više puta izašao u susret savjetima o čokoladi. Nadam se da će se ta suradnja nastaviti.

Puno zahvaljujem čitateljima koji su mi na mail slali recepte. Nadam se da će uživati u slatkim poklonima koje sam im poslala.

Svima koji su imali strpljenja slušati o čokoladi, čak i kada sam pretjerala i bila dosadna...

Počevši od pisanja tekstova za ‘svojih deset prijatelja’, moram priznati da mi je laskalo kada sam vidjela da blog čita i više od deset ljudi, pa sam se potrudila da pišem i postove koji će biti zanimljiviji, aktualniji, a ponekad samo lijepi - to je ono kad zalijepim samo sliku :)

Nakon nekoliko mjeseci bloganja, mogu zaključiti i kako mi je ovo bila dobra vježba, ne samo u pisanju i ‘žvakanju’ informacija o čokoladi, već sam se odvažila i uhvatiti u koštac s društvenim mrežama i na njima promoviralai blog.

Želim nam svima sljedeće godine puno čokolade i još puno postova!

Ivana

****
Foto: Totum foods

31.12.2014. u 17:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 29.12.2014.

Kneževska torta


Ljetos sam radila jednu odličnu tortu. Recept sam preuzela s Coolinarike, a naziv i okus torte potpuno su kneževski, kakav bi trebao i biti ulazak u Novu godinu. Probajte je i vi!

Sastojci:

Za biskvit
2 jaja
75 g šećera
75 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo

Za tri kreme i ukrašavanje:
100 g malina (zamrznutih)
10 listića bijele želatine
1 mahuna vanilije
150 g svijetlog meda
400 g svježeg sira
800 ml vrhnja za šlag
1 žlica kakaa
suncokretovo ulje za kalup

Za kalup
oko 17 piškota
kakao za posipanje

Priprema:

1. Pećnicu zagrijati na 180°C. Dno kalupa (promjer 26 cm) namastite maslacem.

2. Za biskvit izmiksati jaja s 2 žlice vruće vode i šećerom dok ne nastane pjenasta smjesa. Zatim pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte po smjesi i promiješajte.

3. Smjesu izliti u kalup i peći oko 15 min. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

4. Za tri kreme najprije odmrznite maline pa ih pomoću štapnog miksera izmiksajte da dobijete pire. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi. Istružite srž mahuni vanilije.

5. Med i srž vanilije miješajući ugrijte u loncu. Želatinu otopite u tome, maknite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi.

6. Malo prije nego se smjesa stvrdne, umiješati svježi sir. Stucite vrhnje za šlag te lagano umiješajte u smjesu sira i meda. Mješavinu razdjelite na tri porcije.

7. U jednu trećinu kreme umiješajte kakao, a pire od maline umiješajte u drugu. Kalup u obliku kupole (26 cm na gornjem rubu) najprije premažite suncokretovim uljem i zatim pospite dobro šećerom u prahu. Zatim u kalup stavite bijelu kremu i lijepo je zagladite. Kremu od maline polako stavite na bijelu kremu, zagladite, pa na to stavite kremu od kakaa i lagano zagladite. Držite u hladnjaku 1 sat. Biskvit stavite na kremu, lagano ga pritisnite i ostavite 8 sati (ili preko noći) u hladnjaku.

8. Zatim uklonite zdjelu tj. tortu izokrenite pažljivo na pladanj (vjerojatno će trebati malo udariti dno zdjele da se torta odvoji od njenih stijenki). Oko torte posložite raspolovljene piškote, te po želji ukrasite puslicama šlaga. Pospite kakaom.

Za oblikovanje torte u kupolu dobra je plastična ili staklena zdjela za salatu. Promjer treba biti oko 25 cm.

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

29.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 28.12.2014.

28.12.2014. u 09:44 • 1 KomentaraPrint#



U jeku blagdanskog ozračja uživajmo u slatkim i šarenim dekoracijama.

28.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 26.12.2014.

5 recepata za zdravu vruću čokoladu

U ovih pet vrsta vruće čokolade možete uživati bez imalo grižnje savijesti:

1. Vruća čokolada s četiri sastojka: rižino mlijeko, nezaslađeni kakao, sirovi šećer, ekstrakt vanilije. Recept možete pronaći na blogu Chic Life.



2. Vruća čokolada koja će vam zasladiti dan i napuniti vas energijom. Recept možete pronaći na blogu My New Roots

.

3. Vruća čokolada koja sadrži hidrolizat proteina kolagena. Recept možete pronaći na blogu Kula mama.



4. Vruća čokolada sa sirovim medom. Recept možete pronaći na blogu Mind Body Green.



5. Vruća domaća meksička čokolada. Recept možete pronaći na blogu Skinny Ms.



*****
Foto: Chic Life/ My New Roots/ Kula mama/ Mind Body Green/ Skinny Ms

26.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.12.2014.

VIDEO Najljepši božični kolači iz kuhinje Valrhone

Prema mnogima, najfinija čokolada Valrhona, ove je godine među prvima predstavila svoje blagdanske prijedloge slastica. U priloženom videu, pogledajte kako izgledaju.

25.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 24.12.2014.

10 koraka do čokoladne torte



Ovaj je recept ove godine bio totalni hit! Isprobajte ga i vi za blagdane.


Sastojci:

Za tijesto

150 g tamne čokolade po vašem izboru
120 g omekšalog maslaca
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
6 jaja, odvojiti žumanjke od bjelanjaka
140 g šećera
130 g oštrog brašna

Za kremu

300 g tamne čokolade po vašem izboru
300 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Ugrijte pećnicu na 180C i obložite kalup za torte (promjer 24 cm) papirom za pečenje.

2. Rastopite čokoladu na pari te je ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

3. Izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol zajedno.

4. Dodajte žumanjke jedan po jedan u smjesu s maslacem i miksajte. Kad se svi sastovci stope, dodajte rastopljenu čokoladu i dobro umješajte.

5. Tucite bjelanjke dok ne budu skroz čvrsti, a postepeno im pri tom dodajte šećer.

6. 1/3 smjese s bjelanjkom dodajte u smjesu s čokoladom i dobro umješajte.

7. Dodajte ostatak bjelanjaka i brašno te sve smiješajte.

8. Smjesu stavite u kalup za pečenje torti i pecite 40 minuta. Možete i koju minutu prije provjeriti je li tijesto gotovo tako da ubodete čačkalicu u sredinu. Ako je nakon toga čačkalica suha, tijesto je gotovo. Izvadite iz pećnice i pustite neka se hladi.

9. Na pari ugrijte slatko vrhnje, a potom u njega stavite razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne rastopi. Kremu potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

10. Ohlađenom kremom prelijte tortu i stavite u hlanjak na najmanje 3 sata.


24.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 23.12.2014.

Ne brinite, čokolade neće nestati



Prošlog se mjeseca podigla velika buka oko informacije da kakau prijeti nestašica katastrofalnih razmjera. Forbes je najavio 'Veliku nestašicu čokolade', a Guardian 'Kakao krizu'. Kao razloge za to naveli su klimatske promjene, povećanje potražnje čokolade u Kini, odumiranje stabala kakaovca...

Povodom ovoga, The National je podsjetio na pojedine jednako bombastične naslove iz 2006., 2009. i 2011.
- Huffington Post: 'Zbog nestašice kakaa porast će cijena čokolade';
- Daily Mail: 'Najgora nestašica kakaa u 40 godina podiže cijene kakaa';
- The Grocer: 'Upozorenje na nestašicu kakaa'.

Na nestašicu kakaa, čini se, upozoravaju nas gotovo svake godine, a nekim čudom, trgovine su uvijek pune čokolada, dok se mnoge solidne kvalitete mogu pronaći i po sasvim povoljnim cijenama.

10 najskupljih čokolada na svijetu


Stabla na kojima raste kakao, osnovni sastojak čokolade, raste na specifičnom području, oko 20 stupnja iznad i ispod ekvatora. Oko 70 posto svjetskog kakaa dolazi iz Zapadne Afrike, od toga većina s Obale Bjelokosti i Gane. U te dvije države raste na čak dva milijuna malih obiteljskih farmi, od kojih se pojedine, prema brojnim izvorima, oslanjaju na rad djece robova.

Uzgajanjem kakaa farmeri se u pravilu ne mogu obogatiti, ali međunarodne kompanije koje kupuju zrno od njih - mogu.

The National za primjer uzima kompaniju koja proizvodi čokoladu - Barry Callebaut. Ova kompanija ima tvornice u 30 zemalja te proizvođače čokoladom opskrbljuje sirovim materijalom. Prošle je godine, prema pisanju The Nationala, BC prodao robe u vrijednosti 5 milijardi dolara, a nedavno su proslavili porast prodaje za 12 posto s profitom većim od 260 milijuna dolara.

>> 5 mitova o čokoladi

U godišnjem izvještaju, međutim stoji, kako su tijekom ove godine cijene kakaa pokazale stalni trend rasta, koji je odraz smanjene proizvodnje u nekim područjima. Cijene su do kolovoza porasle za 25 posto, odnosno na više od 3.100 dolara po toni zrna kakaa. Ali snažan pritok kakaa iz dva glavna izvora Obale Bjelokosti i Gane, znači da će sezona 2013./2014. biti završena s blagim viškom kakaa na tržištu.

Nakon priopćenja o nestašici kakaa kojeg su poznavatelji tog tržišta ismijali, BC ublažava predikcije. 'Trenutačno mislimo kako neće biti deficita od milijun tona 2020. Mislimo da će nedostajati kakaa, ali mnogo manje.'

'Mislim da su izvještaji o nestašici kakaa pretjerani, jer samo primjerice Brazil mnogo investira u veći uzgoj kakaa', kaže Katrina Markoff, osnivačica Vosges Haut-Chocolat, za Inc.com.

Cijene čokolade su kontinuirano rasle proteklih deset godina, a veličina pojedinih čokoladnih ploča se smanjivala. Tako ste sigurno mogli primijetiti da su pojedine Kraševe čokolade koje su nekada težile 100 grama, u jednom trenutku smanjene na 80 grama.

Međunarodna organizacija za kakao je decidirano priopćila kako 'nema nestašice kakaa', iako bi u sljedećih nekoliko godina moglo doći do manje proizvodnje kakaa u odnosu na potrošnju. Ali zato postoje brojne zalihe koje bi neko vrijeme mogle pokrivati razliku. Dodaju k tome kako proizvodnja kakaa na Obali Bjelokosti i u Gani nikada nije bila veća računajući prvih devet mjeseci ove godine.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Wllnes World


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Nestašica, kakao

23.12.2014. u 06:00 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.12.2014.

10 najboljih recepata ove godine

Na blogu je ove godine objavljen poveći broj rcepata, a pojedini su vam bili posebno zanimljivi, pa time i klikani. Možda se i vi odlučite svoj blagdanski stol obogatiti jednim od deset najčitanijih recepata na blogu:

1. Čokoladni mousse kolač
2. Kremasti čoko kolač
3. Čokoladna torta za strpljive i odvažne
4. Recept samo za odrasle
5. Nougat caramel tartlets
6. Punjene čokoladne banane
7. 2 minute do čoko keksa
8. Čokoladni umak
9. Kolač u čaši
10. Zimski čokoladni kolač

22.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 21.12.2014.



Čokoladna torta za mene je uvijek bila izvor radosti i opuštanja. Kada je dan bio iscrpljujuć ili pun prepreka, komad čokoladne torte uvijek bi mi vratio dobro raspoloženje. A i veseli i slavljenički trenuci uvijek su slađi kada se na tanjuru nađe nešto ovako fino, kremasto i čokoladno.

21.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

subota, 20.12.2014.

Medine šape



Sastojci:

3 šalice oštrog brašna
1/4 praška za pecivo
1 šalica šećera
1 jaje
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica maslaca
2 žlice meda
šećer u prahu

1. Pomiješajte sve sastojke i umijesite mekano tijesto. Ostavite na hladnom oko pola sata.
2. Kalup za šape namastite, pobrašnite i punite, do 2/3 volumena kalupića.
3. Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
4. Nakon pečenja, šapice pospite šećerom u prahu i pustite neka malo odstoje.

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.
*****
Foto: Coolinarika

20.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 19.12.2014.

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!










Meni je najbolji broj 7, a vama?

>> Vruća čokolada za jako hladne dane

FB 10 načina za začiniti vruću čokoladu. Ja ću probati broj 7 i 10, a vi?

*****
Infografika: Huffington Post

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: vruća čokolada

19.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 18.12.2014.

FOTO Prosinačke ideje



Foto: http://blogit.mtv.fi



Foto: Pinterest/Jasmine Dixson



Foto: Cakes dekor



Foto: That bold chick



Foto:Pintarest/Lilo Taart



Foto: Pintarest



Foto: Flickr



Foto: Pintarest

18.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 17.12.2014.

Čokoladni kruh za posebno hladne dane



Sastojci:

500 g brašna
10 g soli
50 g šećera
25 g kvasca
50 g maslaca
90 g kakao praha
50 g tamne čokolade, rastopljene na pari
150 ml mlijeka
150 ml vode
90 g čokolade narezane na komadiće

Priprema:

1. U velikoj zdjeli dobro pomješajte brašno, sol, šećer, maslac, kakao, kvasac, rastopljenu čokoladu, mlijeko i vodu.

2. Smjesu iz zdjele premjestite na pobrašnjenu površinu i još jednom dobro zamijesite rukama. Vratite u zdjelu i ostavite sat vremena da se diže.

3. Dodajte komadiće čokolade i zamijesite ih u tijesto.

4. Smjesu oblikujte u oblik lopte i stavite na lim za pečenje da se još malo digne - 1 do 2 sata.

5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

6. Pecite 25 minuta i ostavite da se ohladi.


Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

17.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 16.12.2014.

5 neizostavnih čokoladnih poklona


Poklone najdražim nam osobama uvijek možemo obogatiti još pokojim slatkišem. Ako ste se odlučili da taj slatkiš bude čokolada, pročitajte pet mojih preporuka. Nakon cjelogodišnjeg testiranja raznih čokolada, ove će se naći u poklon vrećicama moje obitelji i prijatelja:

Mliječne i lagane čokolade valja darivati djeci i umjerenim ljubiteljima čokolade, dok tamne i sirove mogu biti poklon za one istančanijeg ukusa.

1. Vitlov - mliječna čokolada s bademima i cimetom. Do izražaja odmah dolazi okus badema i kakaa, a kasnije se sve intenzivnije i ugodnije razvija okus cimeta koji dopunjuje čokoladu. Iako se okus cimeta razvija intenzivno, nije napadan, već se potpuno uklapa s kakaom i bademom. Također, sasvim je očito tijekom kušanja, da je u ovu čokoladu uloženo puno truda i kreativnosti.

2. Cukrček - čokolada sa šafranom. Osvježavajući šafran prikriven u kakau, sasvim pojačava kakaasti okus i produžuje njegovo trajanje. Jak, čvrst, fin okus egzotičnog bilja koje je svojom prisutnošću okrznulo kakao dok je još rastao na nekoj dalekoj farmi, pristojno je u proizvodu prilagođen našim zapadnim osjetilima sa sjeverne polutke. I takav dugo ostaje u ustima i na jeziku.

3. La Chocolate - čokoladarnica u središtu Zagreba ima odlične praline napravljene od belgijske čokolade. Koju god vrstu pralina da izaberete ne možete pogriješiti.

4. Zotter Labooko - Sirova čokolada Labooko ima iznenađujuće intenzivan i grub okus zemlje i dima. Suha tamnoća zaslađena je kokosovim šećerom te cjelokupnom dugotrajnom okusu daje potpuniju i poznatiju notu.

5. J.D. Gross - 81% kakaa u ovoj čokoladi javlja se svake sekunde božanstvenog topljenja i osvajanja okusnih pupoljaka. Osjeća se uskraćivanje šećera kako bi ona bila još gorča i jača od ostalih poznatih sirovih čokolada, te nijansirane greške u temperiranju zbog kojih mi je ova čokolada bila posebna, suha, na momente blago zrnasta, ali nesporno snažna i samouvjerena.

Više recenzija čokolada možete pročitati ovdje.

Imate li i vi kakvih prijedloga za poklon čokolade
, ostavite komentar ispod posta ili mi napišite mail na priceocokoladi@gmail.com.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: WebMD


Oznake: pokloni, čokolada, darivanje, Čokolada za poklon

16.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.12.2014.

Ukradeno 260 tona čokolade, pronađeno 50


50 tona čokolade pronađeno je u hladnjačama u blizini Napulja, što je mali dio čokolade ukradene od kompanije Lindt posljednjih mjeseci.

0ko 260 tona Lindt čokolade nestalo je posljednjih nekoliko mjeseci u Italiji, objavila je talijanska agencija Ansa. Ukupna vrijednost nestale čokolade procijenjena je na oko 8 milijuna eura! Prve sumnje o krađi pojavile su se u ljeto kada su direktori podružnice kompanije na sjeveru Italije primijetili da nedostaju kutije, posebno kutije s crvenim pralinama, u kontingentima koji se šalju u inozemstvo.

Nakon interne istrage utvrđeno je da jedna špediterska tvrtka koja se nalazi blizu Milana od travnja preusmjerava dio robe prema jugu Italije. Direktor te firme kao i njezin jedini zaposlenik uhićeni su u listopadu, ali su do tada već 'utopili' veći dio ukradene robe.

>> Jeste li i vi ovisni o čokoladi?

Početkom prosinca policija je u raciji u skladištu u Sezeu, između Rima i Napulja, pronašla 20 tona čokolade. U drugoj raciji koja je uslijedila u skladištu-zamrzivaču u Noli, u podnožju Vezuva, policija je pronašla stotine paleta s po 5.000 kartona s kutijama čokolade, procijenjene ukupne vrijednosti od 1,5 milijuna eura.
*****
Tekst je preuzet sa linkis.com
Foto: Lindt


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, lindt, Ukradeno, Ukradena čokolada, italija

15.12.2014. u 05:28 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 14.12.2014.


Kad obične štapiće umočite u rastopljenu čokoladu na nju možete zalijepiti štošta šareno i privlačno oku, kao što su različiti bombončići.

14.12.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 12.12.2014.

Suhi keksi


Iako nema čokolade, ovo je neizostavni suhi kolačić na mom blagdanskom stolu.

Sastojci:


70 g šećera
120 g brašna
1 vanilin šećer
2 žličice praška za pecivo
50 g maslaca
50 ml ulja

Priprema:


1. Zagrijte pećnicu na 125 °C.

2. Miješajte maslac i šećer mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte sve ostale sastojke i umiješajte tijesto rukama.

3. Formirajte otprilike 30.ak kugla koje lagano utisnete da dobijete kolačić. Slažite ih na lim prekriven papirom za pečenje.

4. Pecite 20 minuta do pola sata. Kolačići ne bi trebali promijeniti boju.

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

12.12.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.12.2014.

VIDEO Čokoladni auto kojem ne možete odoljeti

Ovo bi bio idealan poklon za neke čokoljupce

11.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 10.12.2014.

Mačje oči


Za biskvit:

6 žumanjaka
6 žlica šećera
3 žlice kakaa
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
6 bjelanjaka

Za kremu:

2 jaja
150 g šećera
1 dl mlijeka
150 g maslaca
4 banane
100 g čokolade po želji

Za glazuru:

100 g čokolade
80 g maslaca
2 kapi ulja

1. Najprije žumanjke izmiješajte sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.

2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom pa ga dodajte u pjenastu smjesu od žumanjaka.

3. Bjelanjke istucite u snijeg i dodajte u smjesu.

4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ulijte promiješanu smjesu.

5. Stavite peći na 200 stupnjeva 30 minuta.

6. Dok se kolač peče pripremite kremu, tako što ćete umutiti jaja, šećer i mlijeko i kuhajte na pari.

7. Kad se krema ohladi dodajte pjenasto izrađeni maslac.

8. Po želji kremi možete dodati i 100 g čokolade.

9. Kada je biskvit pečen, umotajte ga u roladu zajedno sa papirom.

10. Kad se biskvit ohladi, razmotajte roladu i namažite pripremljenom kremom, a u sredinu položite po dvije banane uzduž kolača.

11. Mačje oči ponovno savijte.

12. Čokoladnu glazuru pripremite na pari tako što ćete u čokoladu dodati maslac i 2 kapi ulja.

13. Mačje oči su skoro pripravljene, još samo morate pričekati par sati da se stisnu i ohlade.

Ovaj recept i fotografija preuzeti su sa stranice kolaci.eu.

>> Sve recepte objavljene na blogu možete pronaći ovdje!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

10.12.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 09.12.2014.

VIDEO Čokoladna gromada od 4 tone izložena u zračnoj luci



Najveća čokoladna struktura, replika Burj Khalife, od kraja studenog do 14. prosinca izložena je u Međunarodnoj zračnoj luci Dubai i svi putnici mogu je vidjeti.

Čokoladna skulptura visoka je 13,5 metara, a njezin je tvorac čokolatijer Andrew Farrugia iz Malte. Ova čokoladna gromada teška je čak 4200 kilograma, a za njezinu je izradu Farruginom timu trebalo 1050 sati. Čokoladu iz skulpture nitko neće kušati jer će nakon izložbe biti rastavljena i bačena zbog zdravstvene sigurnosti.

>> Evo što se sve radi od čokolade

'Ovo je moj najveći izazov', rekao je Farrugia, kojem ovo nije prva velika čokoladna skulptura. On je prošle godine u Bruxellesu od čokolade napravio 34 metara dug parni vlak. 'Napravio sam detaljan plan kako proizvesti ovako tešku strukturu jer se radi o gotovo pet tona čokolade. Bila je to intenzivna operacija budući da je struktura veoma delikatna i može se slomiti. Bila je to stvar točnih izračuna i mjerenja', dodaje.

Opisao je kako je unutarnji dio morao biti robustan, s veoma debelim komadima čokolade. 'Prvo smo napravili središnji dio, a potom sve dijelove prilijepili na njega. Na unutarnji dio utrošeno je 70 posto čokolade. Svi su ostali dijelovi zalijepljeni za njega, nismo slagali odozdo prema gore jer bi se tako sve srušilo', kaže Farrugio za National.

S timom je radio na temperaturi od 18 do 22 stupnja kako se čokolada ne bi rastopila. 'Vrućina i čokolada ne idu zajedno. Kada bi se tretirala višom temperaturom, došlo bi do topljenja i skulptura bi se srušila. Kada smo dijelove podizali kranom, srce mi se uzlupalo, jer se i zbog jedne male greške sve moglo srušiti', opisao je Farrugio,

Jedna strana ove impresivne skulpture je otvorena kako bi se u nju moglo ući i vidjeti da je sve napravljeno samo od čokolade.



*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: The National


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Čokoladna skulptura, Andrew Farrugia, burj khalifa

09.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 08.12.2014.

Mađarica


Sastojci:

Za tijesto:

600 g oštrog brašna
60 g maslaca
2 jaja
200 g šećera
prašak za pecivo
2 dcl mlijeka

Za kremu:
1l mlijeka
40 g kakaa
100 g brašna
150 g šećera
100 g omekšalog maslaca

Za glazuru:

200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

1. Izmiksajte jaja, šećer i mlijeko. U posebnoj zdjeli dobro promiješajte brašno i prašak za pecivo, pa ih dodajte u smjesu s jajima. Kada se sve dobro sjedinilo, dodajte omekšali maslac i tijesto zamijesite rukama,

2. Smjesu podijelite na 5 dijelova od kojih ćete razvaljati kore na tanke površine pravokutna oblika.

3. Kore stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite svaku koru posebno na 200 C ne duže od 5-6 min.

4. U jednoj posudi umutite 0,2 l mlijeka, brašno i kakao, u drugu 0.8 l mlijeka i šećer te kuhajte na laganoj vatri do vrenja. Zavrelo mlijeko maknite s vatre te dodajte smjesu s kakaom uz neprestano miješanje kako se ne bi napravile grudice. Vratite na vatru i nastavite miješati.

5. U ohlađenu smjesu dodati prethodno izmiksan maslac i još malo sve zajedno miješati dok smjesa ne postane jednolična.

Slaganje:


1. Na koru stavite filu i tako ponavljajte postupak do zadnje kore.

2. Rastopite čokoladu za kuhanje i njome premažite posljednji sloj kore.

3. Ostavite da se ohladi preko noći.

>> Svi recepti s bloga!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

08.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 07.12.2014.


Zimski ugođaji nepresušan su izvor gastronomske kreativnosti. Tako je i ovaj muffin, sasvim uobičajeni čokoladni kolačić dobio pahuljicu i plavičastu kremu kako bi nas podsjetio na snijeg i godišnje doba koje nam se približava.

07.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 05.12.2014.

6 jednostavnih koraka do čokoladnih keksića


Sastojci:

125 g maslaca
150 g šećera
1 jaje
100 g tamne čokolade
150 g glatkog brašna
Prašak za pecivo
30 g kakaa
75 g narezane tamne čokolade

Priprema:

1. Maslac, šećer i jaje izmiješajte električnom miješalicom.
2. Otopite 100 grama tamne čokolade na pari te je dodajte smjesi s jajem i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Pomješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i kakao te ih umiješajte u smjesu s čokoladom.
4. Potom umiješajte narezanu čokoladu i pomiješajte.
5. Pomoću vrećice za ukrašavanje oblikujte kolačiće i stavljajte ih na lim obložen papirom za pečenje.
6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.

Više recepata za blagdanske dane možete pronaći ovdje.

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

Oznake: recept, Keks, Čokoladni keks

05.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 03.12.2014.

Čoko pepermint kolačići


Za 25 do 30 kolačića:

Sastojci:


Za unutarnji dio:
240 grama šećera u prahu
20 grama omekšalog maslaca
1/4 žličice jestivog ulja od peperminta
70 ml mlijeka

Za oblog od čokolade:
240 grama narezane tamne čokolade
20 grama maslaca

Priprema:

1. Na pleh za pečenje stavite aluminijsku foliju i pospite na nju šećer u prahu.
2. Mlijeko zagrijte na peći i pustite da isparava dok vam ne ostane 30 ml.
3. U zdjelu stavite šećer, maslac, pepermint ulje i mlijeko te miksajte dok ne postane kremasto. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak oko sat vremena, odnosno dok se ne stvrdne dovoljno da možete od smjese napraviti loptice.
4. Nakon što ste napravili loptice, stavite ih na pripremljeni pleh te pritisnite dlanom dok se ne spuste, trebale bi biti promjera oko 4 cm i debljine 6 cm. Prekrijte ih i stavite u hladnjak da još malo očvrsnu, na sat vremna ili još bolje tijekom cijele noći.

Čokoladni oblog

1. Rastopite čokoladu i maslac na pari.
2. Izvadite kolačiće iz hladnjaka i umačite ih jedan po jedan u rastopljenu čokoladu te vraćajte na pleh.
3. Stavite kolačiće u hladnjak na sat vremena. Rok trajanja ovih kolača, ako ih držite u hladnjaku je mjesec dana.

Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Saša iz Zemuna u Srbiji. Hvala Saša!

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

Oznake: recept, kolači, čokoladni kolači, pepermint

03.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 02.12.2014.

Zimski čokoladni kolač


Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
100 g šećera
100 g maslaca
100 g tamne čokolade
1 žlica mekog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žlica krušnih mrvica
100 g lješnjaka
nekoliko žlica džema od marelice ili naranče

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje
1,5 žlica šećera u prahu
3-4 žlice mlijeka
25 g maslaca

Priprema:


1. Lješnjake propeći u pećnici ili na tavi. Kada budu gotovi treba ih samljeti.

2. Na pari otopiti čokoladu i maslac, pa ostaviti da se ohladi.

3. Zagrijte pećnicu na 180C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.

4. Miksajte jaja i šećer tri-četiri minute, dok ne postanu svijetla i pjenasta.

5. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu i maslac, pa lagano promiješajte žicom za mućenje.

6. Pomoću cjediljke dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom, a zatim dodajte krušne mrvice i lješnjake.

7. Sve lagano promiješate tek toliko da se masa ujednači i lijepo sjedini.

8. Prelijte pripremljeno tijesto u pleh i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Najbolje je čačkalicom provjeriti je li pečeno.

9. Pečeni kolač izvadite iz pleha. Ohlađenu koru presijecite da bi se dobile dvije kore, a potom ih premažite džemom, pa stavite u hladnjak.

10. Istopite u zdjeli na laganoj vatri čokoladu, šećer u prahu i mlijeko. Kada se čokolada istopi, dodati maslac, miješajući dok se ne istopi i lijepo ne sjedini s prethodnom masom.

11. Tu glazuru prelijte preko kolača. Ostavite da se malo ohladi, pa vratite u frižider. Ostaviti da odstoji jedan dan prije serviranja.

Ovaj recept i fotografija preuzeti su s bloga Moje grne.

>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!

Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

Oznake: recept, čokolada, čokoladni kolač, kolač

02.12.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 01.12.2014.

Dobrodošli u prosinac!


Obožavam prosinac. U tom je mjesecu rođena moja kći, pa osim uobičajenih datuma za darivanje tu je još jedan - poseban rođendanski. Prosinac je možda jedini mjesec kada ne brinemo previše o slatkim delicijama koje unesemo u organizam. A ima ih obilje.

Uskoro će se pred nama naći mnogo slasnih zalogaja i bit će im teško odoljeti. Mnogi od njih bit će obogaćeni čokoladom, pa će i odolijevanje biti teže. Ne odolijevajte, počastite se, zaslužili ste. Godina se bliži kraju, zatvaramo jedno poglavlje, zasigurno imate razloga za slavlje. Od više od 300 dana iza nas, barem je jedan bio uspješan. Prisjetite ga se i nazdravite mu!

Ovaj će mjesec biti malo drugačiji na blogu. Kako je prosinac sasvim poseban mjesec i zaslužuje sasvim poseban tretman, tako će biti i ovdje. Za početak, bit će manje tekstova o samoj čokoladi, a mnogo više recepata kojima biste mogli obogatiti ovaj slavljenički mjesec.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: NZ Girl


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

01.12.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

RECENZIJE ČOKOLADA

>> J.D. Gross - Trinitario pun meda

>> Čokolada s paprom i limunom natjerat će vas da se koncentrirate na uspjeh!

>> Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

>> Čokolada Bellarom: Kiselost kakaa govori sve

>> Okus jeftine čokolade pobijedio skupu konkurenciju

>> Iznenadila me jeftina čokolada

>> Rustika - samo lijepo zapakirana čokolada

>> Ovo je čokolada s pričom i emocijama - J.D.Gross

>> Čokolada koja će vas podsjećati na zaslađeni ljetni dan u prirodi

>> Skupa ljetna čokolada 'Taste of...'

>> Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu

>> Recenzija: Suchard, Finessa Mandel Honig

>> Kratak osvrt na čokoladu s punjenjem - panna cotta šumsko voće

>> Mak Zara mliječna čokolada

>> Ručno izrađene čokolade u Hrvatskoj

>> Nisam mogla odoljeti: Privlačna žuta čokolada!

>> Kraš čokolade

>> Organska čokolada - gepa, vivani, rapunzel

>> Sirova čokolada Labooko

Oznake: recenzije, recenzija, recenzije čokolada

01.12.2014. u 05:58 • 0 KomentaraPrint#

Recepti 'Priče o čokoladi'

>> Čokoladna torta s maslinovim uljem

>> Čaroban napitak od tamne čokolade

>> Suhi keksi

>> Mačje oči

>> Mađarica

>> 6 jednostavnih koraka do čokoladnih keksića

>> Čoko pepermint kolačići

>>Zimski čokoladni kolač

>>Vruća čokolada za jako hladne dane

>> Jesenski kolač u čaši

>> Nougat-caramel tartlets

>> Čokoladni mousse kolač

>> Keksići za Noć vještica

>> Tortice za Noć vještica

>> Kremasti čoko kolač

>> Najfiniji muffini koje sam jela

>> Čokoladna torta za strpljive i odvažne

>> Praline: Čokoladna srca od lavande

>> 2 minute do čoko keksa!

>> Ekstremna čokoladna torta

>> Samo za odrasle: Čokoladno alkoholni kruh

>> Bijela torta od tamne čokolade

>> Punjene čokoladne banane

>> Afrička čokoladna torta

>> 10 koraka do totalno čokoladne torte

>> Čokoladni umak

>> Čokoladno-voćni gris

>> Čokoladne lizalice s rižom

>> Sladoled na štapiću: Čokolada i avokado

>> Čokoladni mousse

>> Kremaste čokoladne lađice

>> Kneževska torta

>> Čokoladna bomba

>> Narančina kora s čokoladom

>> Rebrica s čokoladom!

>> Sladoled od čokolade

>> Čokoladni kruh

>> Domaći čokoladni tartufi

>> Bademi u čokoladi

>> Jednostavni muffini od čokolade

>> Fina torta - krem sir i čokolada

>> Čokoladna krema ganache


Oznake: recepti, Recepti za čokoladne kolače, Recepti za čokoladne torte, Recept kolač od čokolade, Recept torta od čokolade, Torte od čokolade, Torta od čokolade, Kolači od čokolade, Kolač od čokolade

01.12.2014. u 05:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!