Priče o čokoladi!

nedjelja, 30.11.2014.

Čokolada i istraživanja


Nedavno mi je jedna prijateljica rekla da je glupo razgovarati o istraživanjima i pozivati se na njih kada su ona sama proturječna i često besmislena, odnosno svako novo istraživanje pobija ono prethodno. Ima smisla to što je rekla, ali mislim da veliku ulogu u tumačenju istraživanja kao nečeg 'glupog' imaju mediji koji potpuno pogrešno interpretiraju cijelu sliku i trud istraživača koji su radili na projektu. Jedan od tih primjera bila je i tema ovotjednog posta na blogu, kada je u naslovima bila istaknuta riječ čokolada, a istraživanje se odnosilo na samo jedan segment samo jednog sastojka čokolade.

Čokoladom do boljeg pamćenja?


Kao i u svemu ostalom, i kada je o čokoladi i istraživanjima riječ, treba se koncentrirati na kapacitet sagledavanja šire slike.
*****
Foto: Pintarest

30.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 28.11.2014.

Vruća čokolada za jako hladne dane


Sastojci:

150 g čokolade s 60% kakaa
200 ml punomasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
jedna mala žlica smeđeg šećera
prstohvat soli
po želji malo cimeta

Priprema:

1. Čokoladu nasjeckajte na što sitnije komadiće. Mlijeko i vrhnje pomiješajte i prelijte u lonac pa stavite da se kuha na srednje jakoj vatri.

2. Čim smjesa provrije prelijte je preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu, ukoliko vam se stvaraju grudice nježno ih razbijte pomoću pjenjače.

3. Na kraju dodajte prstohvat soli koja će pojačati okus čokolade i malo cimeta po želji.

Savjet: Umjesto cimeta u vruću čokoladu, ukoliko želite isprobati neke nove okuse i pojačati doživljaj u ustima, dodajte malo muškatnog oraščića, naribanog svježeg đumbira ili čilija u prahu. Ukoliko vas muči kašalj ili prehlada u vrući napitak dodajte sjemenke anisa, prilikom propreme potrebno ih je prokuhati s mlijekom. Sjemenka anisa sadržava anetol, tvar koja je odlično sredstvo protiv prehlade i bronhitisa.

Da bi vam vruća čokolada bila što finija, najbolje bi bilo da stavite onu koju biste jeli i samu.

>> Više recepata možete pronaći ovdje .

*****
Ovaj recept preuzet je s portala Zadovoljna.hr
Foto: lynnaisha.wordpress.com

Oznake: recepti, vruća čokolada

28.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 26.11.2014.

Čokoladom do boljeg pamćenja?


Prošlog tjedna privuklo me nekoliko naslova koji su mudro upućivali na to da je provedeno jedno istraživanje o tome kako čokolada poboljšava pamćenje. Ali kako to obično bude u komercijalnim medijima s tekstovima o istraživanju, zamijenjena su dva pojma koja imaju malo toga zajedničkog - flavonol i čokolada.

Pod naslovom čokolada poboljšava pamćenje, skrivao se tekst sadržaja da pamćenje zapravo poboljšava jedan sastojak kakaa, glavni sastojak čokolade (ako nije mliječna). U bombastičnom istraživanju je otkriveno da bi zaista flavonol kojeg dobijemo u čokoladi poboljšao naše pamćenje, treba dnevno pojesti oko sedam ploča tamne čokolade. Svakom pravom konzumentu čokolade ne pada na pamet da pojede tu količinu u jednom danu, jer osim flavonola, sa sedam ploča (oko 700 grama) čokolade, u sebe će unijeti daleko više štetnih tvari poput šećera.

Dakle, čokolada neće poboljšati vaše pamćenje. Pamćenje bi vam moglo poboljšati nekoliko kapi flavonola, koji je antioksidant, ako ih negdje možete nabaviti, ili grickanje kakao zrnja.

>> INFOGRAFIKA: 5 mitova o čokoladi

Guardian se pak referirao na studiju objavljenu u magazinu Nature Neuroscience, tijekom koje su istraživani efekti pića s visokim postotkom kakaa, naspram pića s niskim postotokom kakaa, kod 37 ljudi starih od 50 do 70 godina.

Istraživači su otkrili da ljudi koji su prilikom testiranja konzumirali kakao s visokom razinom flavonola, imali bolje rezultate na kognitivnom testiranju te su imali bolji protok krvi na području mozga povezanim s pamćenjem.

‘U prosjeku, njihovi su testovi bili kao da su ih rješavali ljudi tri desetljeća mlađi’, rekao je stariji autor studije dr. Scott A Small. Studija je provedena na malom broju osoba i nije testiran nitko mlađi od 50 godina.

Zbog brojnih prednosti preporučljivo je jesti tamnu čokoladu s najmanje70% kakaa. Ona spada među zdravije čokolade, jer ima malo šećera, njezine masti dolaze od kakao maslaca i sadrži željezo i magnezij. Međutim, budući da komercijalna čokolada koja se najviše prodaje sadrži 500 kalorija na svakih 100 grama, vrijedi malo pripaziti s njezinom konzumacijom.

>> Stogodišnjakinja jede čokoladu svaki dan
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Pinterest


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, pamćenje, Flavonol, kakao, istraživanje

26.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 25.11.2014.

5 mitova o čokoladi


Već desetljećima se kroz razgovore provlače tvrdnje o čokoladi koje smo prihvatili kao točne, ali istraživanja su ih odbacila ili nikada nisu potvrdila. Kada se radi o čokoladi treba donijeti pametnu odluku. Naravno, ako pojedete cijelu ploču Milka čokolade, ne radite dobro svom zdravlju Ali, nekoliko kockica kvalitetne tamne čokolade može vam koristiti. Također, smoothieju možete dodati nekoliko žličica kakao praha i on će biti zdraviji. Šećer iz voća neutralizirat će gorkost kakaa, a dodat ćete mu nekoliko nutritivnih sastojaka.

INFOGRAFIKA: 5 mitova o čokoladi


Informacije niže u tekstu temelje se na 30 grama tamne čokolade sa 70 posto kakaa, odnosno jednoj žličici kakao praha.

1. mit: Zbog čokolade vam se kvare zubi

Šećer je zasigurno loš za zube, ali nije svaka čokolada pretrpana šećerom. 30 grama tamne čokolade sadrži oko sedam grama šećera, manje nego je prisutno u manjoj jabuci, dok žlica kakao praha uopće nema šećera. Jedan je zubar objavio tekst o četiri načina na koja čokolada može biti dobra za zube.

2. mit: Čokolada uzrokuje akne

Zapravo nema istraživanja koje bi potvrdilo da čokolada izaziva akne. ‘Već se desetljećima čokolada dovodi u vezu s aknama, bez bilo kojeg uvjerljivog podatka koji bi prihvatio ili odbacio tu teoriju’, rekla je dermatologinja s američkog Sveučilišta Duke Diana McShane.

3. mit: Čokolada ima visok postotak masti

To je točno kada se radi o čokoladnoj ploči. 30 grama tamne čokolade sadrži oko 12 grama masti (7 grama zasićenih masti), ali kakao prah je namirnica s malo masti. Žlica kakao praha ima samo jedan jedan gram masti i nimalo zasićenih masti. Ako radite smoothie s nekoliko žlica kakaa, dobit ćete tek nekoliko grama masti.

4. mit: U čokoladi su samo prazne kalorije


Većina čokoladnih proizvoda u sebi imaju mnogo šećera, ali zato valja izabrati pravi čokoladni slatkiš. Tamna čokolada ima najveću koncentraciju kakaa. 30 grama tamne čokolade daje vam 19 posto dnevno preporučene doze željeza i 2,2 grama proteina. Kakao je dobar izvor magnezija, fosfora, bakra i mangana.

5. mit: Čokolada sadrži puno kofeina

Ako ste osjetljivi na kofein, valja napomenuti da čokolada sadrži ovaj stimulans, ali u prilično maloj količini. 30 grama tamne čokolade sadrži 22,4 mg kofeina, a žličica kakao praha sadrži 12,1 mg kofeina. Radi usporedbe, jedna šalica kave sadrži 95 mg kofeina.

>> 10 najskupljih čokolada na svijetu
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Pinterest


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Mitovi o čokoladi. Čokolada, Karijes, kalorije, šećer, Akne

25.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.11.2014.

INFOGRAFIKA: 5 mitova o čokoladi


Fascinantnost čokolade konstantno se preispituje raznim istraživanjima. Što je toliko privlačno u njoj da je ljudi konzumiraju, a ipak pri tom osjećaju grižnju savjest i kakve posljedice ona ostavlja po naš organizam?

Čokolade od prije deset i više godina nisu ono što su čokolade danas. Recepti se mijenjaju, ali ostaje jedan važan sastojak bez kojeg se ne može. O njegovoj količini se oprezno odlučuje. Radi se o kakau. Konačnu verziju o tome koliko je kakaa potrebno u nekom proizvodu da bi se zvao čokolada, nisu donijeli čokoladari ni prehrambeni stručnjaci. Ovo je pitanje završavalo na sudovima. U nekoliko država neslaganje je otišlo toliko daleko da se moralo zakonom propisati koja je minimalna količina kakaa u ploči na čijem omotu smije pisati čokolada.

Vrlo nedavno, još za trajanja mladosti nekog danas 60-godišnjaka, na policama trgovina mogle su se pronaći 'čokolade' koje su u sebi sadržavale prah crvene cigle i tko zna kakvi još sumnjivi sastojci. Ne čudi stoga da se još i danas o tamnoj poslastici mogu čuti razni mitovi. Jer kada su nastajali, oni nisu bili samo mitovi, već su vrlo vjerojatno (ne postoje istraživanja, zato ne mogu reći potpuno točno) od 'čokolade' nastajali karijesi i vjerojatno je bila puna praznih kalorija. Zamislite da u 100 grama 'čokolade' dobijete jedan posto kakaa, 50 % šećera, 10 % cigle, 30 % biljnog ulja....

Ovo nam pokušavaju 'prodati' već godinama

Danas su potrošači daleko zaštićeniji, a kontrole su česte kako u tvorničkim pogonima tako i u samim trgovinama. I kupci su puno oprezniji i teže ih je prevariti. Komad ploče omotan u papir na kojem piše čokolada, vrlo je vjerojatno upravo to - čokolada s minimalno 30% kakaa, bez praha crvene cigle. Brojna istraživanja pokazala su prednosti i nedostatke kozumacije čokolade.

Unatoč tome valja provjeriti sastojke na omotu, a čak ne morate uvijek posegnuti ni za skupljom čokoladom da bi bili sigurni u njezinu kvalitetu. Ali pravilo je uvijek isto - što veći posotak kakaa to bolje!

Ovog tjedna na blogu čitajte više o mitovima koji su vezani za čokoladu i o flavanolu - jednom od magičnih sastojaka kakaa.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Infografika: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Inforgafika, Mitovi, čokolada

24.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 23.11.2014.

Kakao


Ovo je glavni sastojak najdražeg nam slatkiša - čokolade. Puno je truda, volje i znanja potrebno da se proizvede, a to je tek prvi korak u dugom lancu proizvodnje čokolade. Koliko je dug taj lanac najbolje oslikava podatak da se proizvodnja jedne čokoladne ploče odvija uz pomoć ljudi i stojeva na nekoliko kontinenata.

>> Ovako se čokolada proizvodi na Madagaskaru

***
Foto: unchocolatdansmonroman.fr

23.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 21.11.2014.

Jesenski kolač u čaši


Sastojci:

115 grama maslaca narezanog na komadiće
170 grama tamne čokolade narezane na komadiće
3 velika jaja
65 grama šećera
1 žličica vanilije
1 žlica šećera

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Maslacem premažite 4 kalupa u kojima ćete peći kolače (posudice 180 do 240 ml) i pospite unutra malo šećera.

3. Na pari otopite maslac i čokoladu, pa odložite na stranu.

4. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Istucite žutanjke i 65 grama šećera dok smjesa ne postane bljedunjasta i pjenasta. U to ubacite vaniliju i umješajte rastopljenu čokoladu.

5. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke. Postepeno dodajte žlicu šećera dok miješate. Potom smjesu ubacite u čokoladnu i pomiješajte.

6. Smjesu raspodijelite u kalupe i pecite 10 do 15 minuta.

7. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade nekoliko minuta te ih poslužite tople u kalupima.

Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslao je Krešo iz Koprivnice. Hvala Krešo!
>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.

Oznake: recept, Kolač u čaši, kolač, Jesenski kolač u čaši, Recepti Priče o čokoladi

21.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 19.11.2014.

VIDEO Pogledajte kako radi ovaj uzgajivač kakaa!

Nedavno sam pronašla video s pričom simpatičnog farmera koji uzgaja kakao u Obali Bjelokosti.

Na farmi Adriena Kouadioa, uzgaja se kakao po principu ekološke i društvene održivosti, pa čokolade proizvođača koje kupuju kakao od njega imaju certifikat Rainforest Alliance.

Što Adrien radi, pogledajte u 2,5 minutnom videu.


Oznake: Adrien Kouadio

19.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 18.11.2014.

Ovako se čokolada proizvodi na Madagaskaru


Meni je Madagaskar poznat po najezdama komaraca. Ali, bez obzira na najezde komaraca, na toj otočnoj državi sve se više pažnje posvećuje uzgoju kakaa i proizvodnji čokolade.

Jedna od zapaženijih tvornica čokolade ondje je Madécasse (čita se: Medejkas) koja predvodi način na koji male tvrtke država u razvoju, posluju s razvijenim svijetom. Reportažu o njoj, objavio je portal za zaštitu okoliša Mongabay.com .

Kompaniju Madécasse osnovala su dva bivša pripadnika Mirovnih snaga koji su bili stacionirani na Madagaskaru, a po završetku službe vratili su se ondje ne bi li pomogli na drugačiji način.

Vidjeli su propust u industriji čokolade te sada pokušavaju doprinijeti njegovom ispravljanju. Naime, oko 70 posto kakaa raste u Africi, a manje od jedan posto nađe svoj put natrag prema državama u kojima kakao raste.

Madécasse pojednostavljuje način proizvodnje čokolade na način da se cijeli proces obavlja na području na kojem se uzgaja kakao - na Madagaskaru.

Kakao beru, fermentiraju i suše farmeri u sjevernoj regiji otoka. Umjesto da se sljedeći koraci, kako je uobičajeno, obavljaju u Europi i SAD-u, vlasnici Madecassea, zrno zadržavaju na Madagaskaru i ono se ondje dalje procesira - peče, melje, končira (miješanje kakaa na visokim temperaturama, nekoliko sati. Na taj se način smanjuje vlaga i uklanja kiselost kakaa) i oblikuje. Čokolade se potom ručno umotaju u papir i šalju na destinacije diljem svijeta.

Posjet tvornici čokolade na Havajima

‘S obzirom na to da se svi ovi procesi događaju na istom području, veća je vjerojatnost kontrole kvalitete’, rekao je osnivač Madécasse Tim McCollum za Mongabay te dodao: ‘Obično su aktivnosti koje se događaju na farmi, u odnosu na ono što se događa u tvornici, udaljene oceanima.'

Istraživači iz američkog ministarstva za agrokulturu 2012. su analizirali uzorke kakaa koje koristi Madecasse. Na iznenađenje svih, radilo se o jednoj vrsti Criolla za koju se smatralo da je izumrla. Criollo je jedan od tri glavne vrste kakaa, te ima svoje podvrste. Inače Criollo daje najbolji okus i najkvalitetniji kakao, ali lako je podložan bolestima i daje najmanje prinosa, pa ga farmeri rijetko uzgajaju.

’Po mom mišljenju, stvarna prijetnja Criollu ili bilo kojem kakau s boljim okusom su velike kompanije koje se bave proizvodnjom čokolade, čiji se lanac nabave česo vodi najnižom mogućom cijenom kakaa, i kvalitetu kakaa smatraju nevažnom’, kaže McCollum.

Nakon otkrića ove vrste Criolla, u partnerstvu s Fine Chocolate Industry Association (FCIA) i američkim ministarstvom agrikulture, oformljena je Inicijativa za očuvanje dragocjenog kakaa, a kvalitetna čokolada dolazi do sve većeg broja kupaca.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Mongabay


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Madécasse, Madagaskar, kakao, čokolada, Proizvodnja čokolade

18.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.11.2014.

INFOGRAFIKA Moderniziranje farmi kakaa


Iako 70 posto kakaa raste u Africi, čak manje od jedan posto nađe svoj put natrag prema državama u kojima on raste. Dva bivša pripadnika Mirovnih snada odlučila su promijeniti taj postotak, barem malo, pa su otvorili tvornicu čokolade na Madagascaru. Kako izgleda njihov projekt čitajte ovaj tjedan na blogu!
***
Infografika: Hershey

Oznake: infografika, kakao

17.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 16.11.2014.


Hershey Kisses koje možete vijedi na fotografiji, jedna su od najtraženijih čokoladica u SAD-u.

Kada sam prvi put čula za Hersheyja, bio je to za mene dobar filantropski primjer, pomalo nevjerojatan, ali očito sasvim moguć. Nisam tada još probala njegove čokolade i bilo je sasvim jasno, da koliko god bljutave bile, dio su nečeg dobrog.

>> Hershey: Čokoladar izgradio grad u kojem je skoro sve besplatno

Navodno su Milton i Kitty bili beskrajno zaljubljeni, novca im nije nedostajalo i mogli su imati što god su poželjeli. Ali, kako život svakome uskrati nešto, tako je i njima uskratio mogućnost da imaju djecu. Da su rođeni samo stoljeće kasnije, vjerojatno bi se podvrgli tretmanu umjetne oplodnje, ali početkom 20. st. to nije bila opcija.

I umjesto da ogorčeno zamrze svijet i ljude, kako se obično dogodi kad nam život uskrati nešto veliko na što mislimo da imamo pravo, Milton i Kitty otvorili su školu za siročad. Njihova plemenita ideja razvijala se sljedećih desetljeća i sada su u gradu Hershey organizirane brojne obitelji koje primaju djecu iz obitelji narušenih odnosa i slabijeg imovinskog statusa te im pružaju dom i obrazovanje.

Milton je bio mag u stvaranju kapitala, a Kitty je znala da nema šanse da sami potroše sav taj novac, pa su ga pametno uložili u one koji su nespretniji u zgrtanju bogatstva ili su okolnosti nalagale da bi im egzistencija mogla biti narušena, i omogućili im sasvim solidan život.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Pinterest


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Milton Hershey, Kitty Hershey, Hershey, čokolada, Filantrop

16.11.2014. u 05:34 • 0 KomentaraPrint#

petak, 14.11.2014.

Nougat-caramel tartlets


Za 16 košarica

Sastojci:
Za tijesto:
150 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
35 g šećera u prahu
1 manje jaje
85 g maslaca
korica limuna
125 g nougata

Za karamel:
150 g šećera
50 g vode
75 g slatkog vrhnja
35 g maslaca

Za ganache:
80 g slatkog vrhnja
80 g tamne čokolade

Priprema:
1. Pomješajte brašno, prašak za pecivo, koricu limuna i šećer u prahu.

2. Maslac narežite na listiće i utrljajte ga u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.

3. Dodajte jaje i umjestite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odmori barem pola sata.

4. Od tijesta otkidajte komade (težine cca 18 g), zarolajte ih u kuglicu i stavite u silionski kalup za muffin. Prstima ga ujednačeno pritisnite na dno kalupa te mu izvlačite stranice do vrha kalupa. Neka vas ne brine ako vam tijesto izgleda pretanko- tijekom pečenja- spustit će se i biti prave debljine.

5. Košarice pecite na 180°C 12-15 minuta, odnosno dok ne počnu rumeniti na vrhovima. Ostavite da se ohlade u kalupima.

6. Nougat otopite na pari te ga rasporedite u košarice. Umjesto nougata slobodno koristite vama drag lješnjak namaz - ili sami napravite pastu od lješnjaka, kakaa, maslaca i šećera u prahu.

7. Za karamel: Stavite šećer i vodu u zdjelu i zagrijavajte. Povremeno podignite zdjelu sa vatre i zavrtite tako da otopljeni šećer prijeđe po stranicama zdjele. Na taj način sprečavate da se stvore kristali šećera u karamelu. Karamel nikako ne smijete miješati žlicom inače će se stvoriti kristali.

8. Kad šećer poprimi jantarnu boju i kad stanete iznad zdjele, a isparavanje vas "grize za oči", sklonite šećer s vatre i dodajte mu slatko vrhnje i maslac. Oprez- temperatura šećera je jako visoka - morate paziti da vas ne poprska. Po potrebi možete još kratko vratiti na vatru da se maslac otopi. Nalijte karamel u košarice skoro do vrha. Ostavite da se ohladi.

9. Za ganache zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Izmješajte da dobijete glatku smjesu i žličicom stavljajte preko karamela. Ostavite da se ganache stegne.

10. Za dekoraciju otopite malo čokolade i kistom je nanesite na vrh ruba košarice te ga umočite u mljevene lješnjake.

*****
Recept i foto preuzeti s bloga: Torta, pinjur, pjat

Oznake: recept

14.11.2014. u 05:30 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.11.2014.

Čokolada Bellarom: Kiselost kakaa govori sve


I istinski ljubitelji čokolade tankog džepa mogu uživati u kvalitetnoj čokoladi. Jedna od njih je Bellarom, Lidlova čokolada pristupačne cijene.

Tamna čokolada od 100 grama sa 74% kakaa u Lidlu košta 7,99 kuna.

Proizvođač je već na omotu poručio kupcu kakva se čokolada nalazi u pakiranju. 'S Bellarom tamnom čokoladom, Lidl i Raiforest Alliance aktivno su uključeni u održivu poljoprivredu i društvo odgovorno za tržište kakaa, a to je dio našeg motta 'Na putu za bolje sutra'. The Rainforest Alliance je nezavisna organizacija za zaštitu okoliša, prije svega posvećena pošumljavanju, kontroli zagađenja voda, zaštiti divljih životinja i biljaka, kontroli zaštite od štetočina, zaštiti prirodnih resursa, te zdravstvenoj zaštiti i edukaciji radnika na farmama', piše na omotu.

Kada se otvori papir u koji je zapakirana, osjeti se blagi miris kakaa. Ovo nije jedna od onih čokolada čiji miris kakaa ispuni prostoriju, ali ga sasvim solidno osjetite ako ste joj u blizini. Ploča izgleda jako lijepo, dostojanstveno tanko, bez mana na ravnoj i glatkoj poleđini, a s ugraviranim logom na predivnim kockicama s prednje strane. Lom je čvrst i zvučan. Prvi dojam o ovoj čokoladi za mene je jako dobar.

>> Iznenadila me jeftina čokolada

Čokoladu treba još i probati :) Sasvim prvi okus koji se javlja i kojeg prati miris kakaa je okus kave. Izražajan je i nesporan. Potom dolazi snažna kiselost kakaa. Ova čokolada nema toliko tamnoće inače prisutne kod tamnih čokolada s tako visokim postotokom kakaa, već većinom prevladava kiselost koja se zadržava u ustima. To može biti zbog malo ili čak nimalo dodanog šećera.

Ako je suditi po ovoj stranici, kiselost kakaa dolazi više do izražaja u Bellarom tamnoj čokoladi, jer u njoj nema šećera. Količina šećera nije navedena niti na omotu, iako u sastojcima na web stranici piše da šećera ima. Ako ga i ima to je vrlo malo, jer ga je zaista teško prepoznati.

Ovu bih čokoladu preporučila samo ljubiteljima prave čokolde, koji vole doživjeti kakao s njegovim pratećim okusom kiselosti. Definitvno nije nešto što ćete ponuditi djeci ili konzumirati u trenucima u kojima se želite opustiti. Ovo je čokolada koja se jede kada vam treba energije, da vas probudi, spusti na zemlju i suoči sa stvarnosti dnevnih zadataka.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Bellarom, čokolada, recenzija, Recenzija čokolade

13.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 12.11.2014.

'Pepeljara okus' u luksuznoj čokoladi


''Čini se da je ljubazni Belgijanac Joseph Draps volio svoj proizvod izrađen u obitelji te je dijelio uzorke kamo god bi išao. U avionu na putu u New York šezdesetih godina 20. stoljeća pružio je kutiju pralina Amerikancu koji je sjedio do njega. ‘Ah’, obradovao se stranac, ‘poznajem ih; to su omiljeni slatkiši moje supruge.’ Nagovorio je Drapsove da ga posjete u Waldorf-Astroiji. Kada su Drapsovi to i učinili, Amerikanac ga je pitao koliko vrijedi posao. I, čuvši iznos, ispisao je ček na dvostruku sumu.

Naravno, kao i tako mnogo velikih priča, ni ova nije baš sasvim istinita. Nećakinja Drapsovih Jo koja vodi muzej čokolade u Bruxellesu, smijala se kada sam želio provjeriti je li istina. ‘To izgleda kao prilično dobra povijest, zar ne?’ rekla je. ‘Joseph Draps je mrtav’, kazala je, ali je predložila da nazovem njezina oca Pierra, kako bih saznao točnu verziju. Iako je odavno u mirovini, Pierre je bio partner u Godivi s bratom davnih šezdesetih godina.

‘Pa’, rekao je kada sm mu ponovio priču, ‘nije baš tako’. Zapravo, sjećao se Amerikanca gospodina Murphyja koji je ušao u trgovinu na Grand-Placeu. Umjesto uobičajenih pet stotina grama čokolade koje je većina kupaca zahtijevala, želio je kupiti čitavo mjesto. Braća su bila zaprepaštena idejom. Posao je bio u obitelji otkako ga je njihov otac započeo 1929. godine i nazvao prema legendarnoj goloj ženi iz Coventryja. No, oni su iznijeli cifru. A čovjek je prihvatio.

>> Čokoladni rat: Prijete tužbama zbog imena Godiva

Točno je u obje priče da je američki kupac bio Bev Murphy, tadašnji direktor Campbell Soup Company. Najprije je njegova kompanija kupila jednu trećinu tvrtke i isposlovala ekskluzivna izvozna prava. Godine 1974. Campbell je pojeo cijelu stvar. Već tri desetljeća Godiva Chocolatier nije bila belgijska ništa više od onih crveno bijelih konzervi pileće juhe s rezancima koja postoji u svakom kuhinjskom ormaru u Americi.

Unatoč njezinih više od dvije stotine butika u velikim američkim gradovima i barem još tisuću prodajnih mjesta u američkim robnim kućama ili specijaliziranim trgovinama, da ne spominjemo ostatak svijeta. Godivu nije lako upoznati. Moji su prvi pozivi bili usmjereni na agenciju za oglašavanje, koja me uputila na izjave za javnost na Godivinoj web-stranici. To je teško prihvatljiv način za izvjestitelje da prikupe informacije.
(...)
Joseph Draps koji je svoju čokoladu prodavao na komade, živi u službenoj Godivinoj predodžbi: ‘Imao je izvanredno oko za detalj... I usavršio je jedinstvenu formulu bogate čokolade neusporedive glatkoće.’ Trebalo bi mi mnogo vremena da pronađem živi glas da mi objasni kako su čak i izvanredno oko i mirna ruka odavno mrtvog Drapsa mogli pratiti svu tu čokoladu.

Zapravo, moja početna jednostrana komunikacija s web-stranicom postavila je više pitanja od onih na koje je odgovorila. ‘Godiva’, pisalo je, ‘je bila prva koja je stvorila koncept vrhunske čokolade.’, Poznavao sam mnoštvo uglednih proizvođača čokolade koji se s time ne bi složili. Majstor čokoladar Thierry Muret izjavio je da je znak kvalitete Godve bio svježina: lošije čokolade imale su duži rok trajanja. No zašto je tako mnogo Godivinih proizvoda označeno krajnjim rokom upotrebe koji je više od šest mjeseci u budućnosti?
(...)
Godivini izlošci su u cjelini prekrasni. Na svakom prodajnom mjestu bomboni su smješteni sa zlatnim sjajem, vješto poslagani da podraže osjetila. Za svaku sezonu i svaki blagdan nešto domišljato privlači pogled. Prodavači su gotovo uvijek ljubazni i voljni pomoći.

Problem je što je meni toliko te primamljive čokolade imalo okus kao da je netko ispustio mnogo šećera u rastopljeni vosak za svijeće. Masni osjećaj otupljuje nekoliko nota koje se pojavljuju iz čokolade. Prečesto snažni sastojci potpuno prevladavaju nad čokoladom. Katkad bih osjetio lagani metalni okus. To sam, naravno, bio samo ja. Mnogi su profesionalci koje sam upitao za savjet obično bili manje milosrdni. Chloe ju je kušala i izvijestila o naznakama prepunjene pepeljare''
, ovako je Godivu opisao nekadašnji reporter Associated Pressa Mort Rosenblum u knjizi ‘Čokolada’, 2006. godine.

Ponešto od toga se promijenilo s Godivom. Primjerice, više nije niti u belgijskom niti američkom vlasništvu, već u rukama turske kompanije Yildiz Holding koja je za nju 2008. godine dala 850 milijuna dolara. Ali, i dalje se prezentira kao luksuzna i kvalitetna čokolada kojoj bi se novčanici trebali klanjati.

>> 10 najskupljih čokolada na svijetu

*****
Tekst: Ivana Domitrović/Mort Rosenblum
Foto: Godiva

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Godiva, Mort Rosenblum, čokolada, Luksuzna čokolada

12.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 11.11.2014.

Čokoladar izgradio grad u kojem je skoro sve besplatno


Mjesto kao iz bajke - tako bi se moglo nazvati naselje Hershey u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji koje broji nešto više od 14.000 stanovnika. Nastalo je na ideji filantropa Miltona Hersheyja koji je svoje poslovno carstvo prije više od 100 godina izgradio na čokoladi. Upravo zato Hershey je poznat i kao ‘Čokograd’ ili ‘Najslađe mjesto na svijetu’.

‘Njegova je vizija bila industrijska utopija, pravi čokoladni grad u kojem bi svatko tko želi mogao dobiti posao, u kojem bi djeca rasla na svježem zraku, u kojem bi se hipoteke gubile u neprolaznom blagostanju’, napisao je Joel Glenn Brenner opisujući Hersheyja u knjizi ‘Carevi čokolade’.

Uz pomoć poslovne spretnosti tu je svoju viziju i ostvario. ‘Osigurao je besplatnu medicinski skrb, financirao električnu energiju, vodu i tramvajsku uslugu, kazalište, plesnu dvoranu, bazen, školu i hokejaško igralište. Vodio je robnu kuću u gradu, ljekarnu i - dvojbeni blagoslov - novine. Gradio je kuće za službenike uprave i radnike, a svaka je bila projektirana drugačije da bi se izbjegao izgled kompanijina grada’, napisao je Mort Roseblum u knjizi ‘Čokolada’.

Milton Hershey i njegova supruga Kitty otišli su i korak dalje od brige za svoje radnike. Vjerovali su da je općenito moguće izgraditi bolje društvo, pa su velik dio svog poslovnog bogatstva uložili u obrazovanje djece bez roditelja.

Samo želi svijetu pokloniti savršenu čokoladu

‘Od svih njegovih projekata, škola Hershey, utemeljena za problematičnu siročad, bila je njegova prva ljubav. Bila je to Kittyna zamisao. Par je darovao 485 jutara zemlje, zajedno sa svojim posjedom, gospodarskim zgradama i stokom kao jezgrom za ono što je trebalo biti uzorna institucija za stotine siromašnih i nesretnih dječaka.

Tri godine nakon Kittyne smrti, Hershey je potiho prepisao čitavo svoje bogatstvo na Hershey Trust, kako bi škola nastavila raditi. Dar je uključivao ne samo još tisuće jutara zemlje, nego i njegov udio u kompaniji, vrijedan više od 60 milijuna dolara. U dobi od 61 godine, s preostalih dva i pol desetljeća života, Hershey je darovao sve što je imao.

Hersheyjev prvobitni dar Milton Hershey trustu narastao je do vrijednosti od više od 5 milijardi dolara do 2002. godine. Škola je imala 1.200 učenika, od vrtićke dobi do 12. razreda, a više nisu svi bili djevojčice i dječaci iz razorenih domova u gradu. Potrošeno je 96.000 dolara na godinu na svakog učenika, a od toga nije bilo štete (op.a. za proračun tvornice od koje živi cijeli gradić)’, piše Rosenblum.

2011. godine škola je proslavila 100 godina postojanja i još uvijek se može pohvaliti upisom učenika čiji su se roditelji našli u teško prebrodivim životnim poteškoćama, poput ovisnosti ili izrazito narušenog zdravstvenog stanja.

A da bi život u tom gradu mogao postati još profitabilniji pokazuje i podatak o ulasku Hersheyja u ogromno kinesko tržište. Naime, uprava tvornice Hershey početkom siječnja završila je pregovore o kupnji najvećeg proizvođača slatkiša u Kini Shanghai Golden Monkey Food Joint Stock Co., Ltd. (SGM). Potpuno preuzimanje 80 posto vlasništva te 25-godišnje kompanije dogodilo se u drugom kvartalu ove godine kada će stanovnici Kine početi konzumirati jednu od najprodavanijih američkih čokolada.

Priča o filantropskoj naravi kralja američke čokolade prilično je zahvalna gledajući iz društvene perspektive. Ali, imala sam priliku probati Hersheyjeve čokoladice i upravo su onakve kakve pravi čokoladari ne bi držali u svojim prodavaonicama - okusa voska i ljepila.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Hershey


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Hershey, Najslađi grad na svijetu, Milton Hershey, tvornica, grad

11.11.2014. u 06:00 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 10.11.2014.

INFOGRAFIKA: 5 velikih svjetskih proizvođača čokolade


Kada je riječ o proizvodnji čokolade, Europljani vode glavnu riječ. Uvezli su njezinu prvu inačicu, usavršili okus i proizvodnju, a potom je u takvom obliku predstavljaju ostatku svijeta. Do nedavno je pojam čokolade u SAD-u bila mješavina malo kakaa, puno šećera i ostalih dodataka. Tek od nedavno tamošnje tržište sve više oponaša europsko u potrazi za gorkastim okusom tamnog slatkiša. Slično je i s Azijom, budući da oni tek otkrivaju čokoladu.

Stoga ne čudi da među najvećim proizvođačima čokolade veći broj zauzimaju Europljani. Ovog tjedna na blogu doznajte više o intimnoj priči Hersheyja i ekstravagantnoj Godivi.

10.11.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.11.2014.

Luksuzne čokolade


Čokolada umotana u jestivo zlato zvuči luksuzno do te mjere da je lako pomisliti kako bi upravo takva čokolada bila najskuplja čokolada na svijetu. Ali, privlačan luksuz zlata u cijeni je nadmašio francuski tartuf. I to za nekoliko tisuća kuna! Pola kilograma čokolade u kojoj se nalazi tartuf, skuplja je od čokolade koja je omotana zlatom.

A obje vrste skupcjene čokolade imaju svoje kupce koji ne kupuju samo ove, već i ostale čokolade čija se cijena mjeri u tisućama kuna.

U želji da pridobiju kupce debljeg džepa, čokolatijeri smišljaju brojne načine kako se dodvoriti njihovom nepcu. Od zlata, preko tartufa, do izbora rijetkog stabla kakaovaca na kojem raste vrhunski kakao koji pronalazi put u čokolade za odabarane.

Čokolada više definitivno nije samo čokolada, već statusni simbol ljudske domišljatosti...

>> 10 najskupljih čokolada na svijetu

Oznake: Luksuzne čokolade, čokolada

09.11.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 07.11.2014.

Čokoladni mousse kolač



Sastojci:

Za podlogu:

600 g keksa Digestive (razmrvljenih)
100 g omekšalog maslaca

1. Rukama dobro pomješajte smjesu.

Za mousse:

300 g čokolade
5 jaja
50 g šećera u prahu
300 ml slatkog vrhnja

1. Žumanjke i šećer miješajte miskerom na pari petnaestak minuta.

2. Otopite čokoladu pa je pomiješajte zajedno sa smjesom od žumanjaka.

3. Istucite bjelanjke i slatko vrhnje te ih dodajte prethodno napravljenoj smjesi.

Ganache:

200 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

1. Zagrijte vrhnje do vrenja, pa njome prelijete čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.

Za ukras:


100 grama komadića čokolade

Sastavljanje:


1. Stavite 200 grama razmrvljenih Digestive keksa na pleh za kolače, a potom na njih polovicu pripremljenog moussa.

2. Ponovite postupak, pa na drugi sloj moussa stavite preostalih 200 grama razmrvljenih keksi.

3. Na vrh stavite pripremljeni ganache a na njega pospijte komadiće čokolade.

*****
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.

Oznake: recept, kolač, Mousse kolač, Čokoladni mousse kolač

07.11.2014. u 06:00 • 4 KomentaraPrint#

četvrtak, 06.11.2014.

ISIS čokolade kupce podsjetile na teroriste


Iako čokoladu proizvode još od 1923. godine, a pod nazivom ISIS od 1996., od nedavno se taj belgijski proizvođač našao u velikim problemima. Kupci su njihove čokolade počeli izbjegavati!
Jedan belgijski proizviđač čokolade već godinama se zove ISIS. Sve do nedavno kupci nisu vidjeli ništa sporno u tome, jer do nedavno to nije ni bilo sporno. A onda odjednom, čokoladara su počeli poistovjećivati sa zloglasnom Islamskom državom, poznatom i pod nazivom ISIS (Islamic State in Iraq and Syria), pa su čokoladarnicu počeli zaobilaziti u širokom luku.

Beligijski čokoladar ISIS ime ima po skraćenici prijašnjeg naziva 'Italo Suisse' (Italija Švicarska), gdje je njegov osnivač, još davnih 1920-ih naučio kako raditi čokoladu.

Čokoladni rat: Prijete tužbama zbog imena Godiva

Od kada su otvorili web stranicu, dali su joj naziv ISIS, a url je ‘www.isischocolates.be’. ‘Još od 1923. u ISIS-u radimo premium belgijsku čokoladu s najvećom brižnosti’, piše na stranici. Ali sve je manje kupaca koji žele kupiti omot na kojem piše ISIS, jer ih podjeća na stravu koja se događa u Islamskoj državi.

'Izabrali smo naziv ISIS, jer je to ime našeg branda. Da smo znali da će se jednoga dana tako zvati teroristička organizacija, nikada tako ne bismo nazvali čokolade', rekla je glasnogovornica kompanije koja će se od sada zvati 'Libeert' po prezimenu obitelji vlasnika, u nadi da će kupci biti spremniji pojesti njihovu čokoladu.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: ISIS Chocolates


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com


Oznake: ISIS, ISIS čokolade, Belgija, kupci, ISIS chocolates

06.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 05.11.2014.

10 najskupljih čokolada na svijetu



1. Knipschildt
Cijena: $2.600 za pola kg (oko 15.000 kuna)

Knipschildt Chocolatier 1999. osnovao je Fritz Knipschildt, koji je svoje kulinarsko putovanje započeo kao šef kuhinje u Odensi u Danskoj. Najskuplji komad čokolade koju prodaje je ekstravagantni tartuf La Madeline au Truffe i košta 250 dolara. To je tamni čokoladni tartuf, ispunjeni crnim francuskim tartufom. Kupiti se može samo ako ga prije toga naručite. Napravljen je od Valrhonine čokolade sa 70% kakaa, stopljene s kremastim ganacheom koji sadrži ulje tartufa. U njega se stavlja tamni tartuf i potom se još pospe kakao prahom. Jedan La Madeline au Truffe teži oko 10 grama, a rok trajanja mu je sedam dana.

2. Richart:
Cijena: $850 za pola kg (oko 5.060 kuna)

Čokolade Richard na tržištu su još od 1925. Danas imaju više desetaka prodavaonica u Europi, SAD-u i Japanu, a u svakoj više desetaka vrsta poslastica među kojima se teško odlučiti samo za jednu. U ekskluzivnom pakiranju u obliku sefa, Petits RICHART dolazi 112 malih bombona teških po 4 grama. Na njihovoj web stranici stoji kako su već svi rasprodani.



3. Delafee

Cijena: $508 za pola kg (oko 3.000 kuna)

Za one koji vole da im čokolada sjaji, uvijek postoji Delafee, posebno pripremljena s finim kakao zrnima i komadićima jestivog 24-karatnog zlata koji se u svaku pločicu čokolade unosi ručno. U ovoj čokoladi nalaze se još šećer, ulje kokosa, kakaov maslac, mlijeko u prahu i vanilija.



4. To’ak Chocolate
Cijena: $260 po ploči (oko 1.500 kuna)

Veoma rijetka tamna čokolada može se pronaći u čokoladarnici Jerryja Totha u Chicagu. On kakao nabavlja s vrste stabla Fino y de Aroma koje raste u džungli u Ekvadoru. To’akove čokolade pakirane su u drvene kutije. U njima su i upute koje savjetuju da se čokoladu razdijeli da malene dijelove te rastopi na jeziku. U kutiji se nalazi još i pinceta napravljena od španjolskog brijesta s kojima se uzima čokolada, kako prsti ne bi pokvarili izvornu tamnoću luksuznog okusa.

5. Vosges Haut Chocolat
Cijena: $125 per pound (oko 740 kuna)

Vosge ima nekoliko prepoznatljivih okusa, uključujući Nagu, odnosno mliječnu čokoladu sa slatkim indijskim curryjem i kokosom. Tu su i čokolade Black Pearl, tamna čokolada s đumbirom i wasabijem... The Groove Collection najskuplje je njihovo pakiranje bombonijera koje košta 125 dolara.U pakiranje su osim čokoladica uključeni, jedna knjiga, jedan CD i jedna gramofonska ploča američkog glazbenog izvođača. Rok trajanja upakiranih čokoladica je dva tjedna.


6. Godiva “G” Collection
Cijena: $120 za pola kg (oko 700 kuna)

Godiva, svjetski poznata čokoladarnica, prvo je otvorena u Belgiji, a na tržište je, između ostalog, plasirala i jednu od najskupljih čokolada na svijetu. Čokoladice ''G'' napravljene su od različitih sastojaka i okusa, kao što je palet d’or, tasmanijski med i meksička ljuta čokolada. Svaka čokolada napravljena je od vrhunskog kakaa i drugih sastojaka, za svaki bombon različito. Kolekcija po pakiranju sastavljena je od 15 ručno izrađenih čokolada, čokoladara Normana Lovea.

7. Marcolini
Cijena: $102,50 (oko 600 kuna)

Iako je mnogo čokolatijera zauzelo svoje mjestu u Europi, malo koji uspio je osvojiti i američko tržište. Jedan od njih je Pierre Marcolini koji je predstavljen i u svojedobno najgledanijem talk showu u SAD-u 'Oprah'. Marcolinijeva čokolada temelji se na postupku 'od kakaa do čokolade', što znači da ne kupuje gotovo čokoladu koju kasnije prerađuje, već sam radi svoju čokoladu od prvog koraka - procesiranja zrna kakaa.

On smatra da svaki kupac ima poseban ukus te stoga nudi mnogobrojne varijacije okusa za luksuzno tržište.

Otkrio kako do još više čokolade


8. Debauve & Gallais
Cijena: $94 za pola kg (oko 550 kuna)

Debauve & Gallais tradicionalno proizvodi čokolade s malo šećera i visokom kvalitetom kakaa. Ne koriste soju lecitin niti bilo koji drugi pojačivač okusa. Sastojci uključuju lješnjake iz Piemnota, turske grožđice, španjolske bademe... U proizvodnji Debauve & Gallais čokolada, ne koriste se boje niti drugi aditivi.

9. Chuao
Cijena: $79 za pola kg (oko 470 kuna)

Čokolatijer Chuao nazvan je po regiji koja proizvodi kakao - Chauo, u Venezueli, a brand koristi europske tehnike kako bi proizveo venezuelansku čokoladu. U njihovim ručno izrađenim čokoladama koriste se samo svježi sastojci.

Brand su osnovali Michael i Richard Antonorsi iz Venezuele, koji dolaze iz obitelji uzgajivača kakaa. Nakon što su preuzeli obiteljski posao, dva brata preselila su u Kaliforniju te osnovali čokoladarnicu Chau 2002.

10. Richard Donnelly
Cijena: $75 (oko 460 kuna)

Richard Donnelly čokoladu je počeo proizvoditi 1988. nakon što je zanat izučio kod vrhunskih čokolatijeru u Parizu i Bruxellesu. Njegove su čokolade ručno izrađene od najboljih francuskih i belgijskih couvertura. Fokusira se na izradu jednostavnih, ali sofisticiranih okusa, zbog čega je i osvojio brojne nagrade.
*****
Tekst: Ivana Domitrović/Top 10 list
Foto: Knipschildt/Richart/Delafee/Vosges

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: najskuplje čokolade, čokolada, čokolade, Knipschildt, Richart, Delafee, To’ak Chocolate, Vosges Haut Chocolat, Godiva, Marcolini, Debauve & Gallais, Chuao, Richard Donnelly

05.11.2014. u 06:00 • 7 KomentaraPrint#

utorak, 04.11.2014.

Čokolada od 1.500 kuna dolazi s uputama kako je pojesti


Kada sam jednu čokoladu platila gotovo 50 kuna, mislila sam da je to puno. Međutim, ima jedna koja se prodaje za 260 dolara (oko 1.500 kuna). S tom čokoladom dolazi i vodič na 116 stranica - ‘Kako ovo pojesti’.

Veoma rijetka tamna čokolada može se pronaći u čokoladarnici Jerryja Totha u Chicagu. Čokolada je toliko skupa iz više razloga, a jedan od njih je i taj da se kakao za nju nabavlja s rijetke vrste stabla Fino y de Aroma koje raste u džungli u Ekvadoru, piše Patch.

Nedavno je vlasnik tvornice čokolade To’ak Chocolate, organizirao kušanje čokolade kako bi predstavio prvu seriju od 574 skupocjene tamne čokolade. Kako ide prodaja, množe se pratiti na web stranici tvornice.

>> INFOGRAFIKA: Najskuplje čokolade na svijetu

Toth vjeruje da će njegove ekskluzivne tamne čokolade pronaći mjesto na tržištu, kao što je to bilo sa skupocjenim vinima i drugim luksuznim prehrambenim proizvodima.

Do prije petnaestak godina radio je kao investicijski bankar na Wall Streetu, a 2002. preselio se u Ekvador kako bi pronašao drugačiji način života. Ondje je počeo surađivati s jednim lokalnim investitorom i 14 farmera na plantaži kakaa te osnovao To’ak Chocolate.

‘U najboljem slučaju nadamo se da ćemo zaraditi radeći nešto što volimo. Ali, mislim da nikada neću zaraditi toliko novca da i sam mogu kupiti ovakvu čokoladu’, kaže Toth.

To’akove čokolade pakirane su u drvene kutije. U njima su i upute koje savjetuju da se čokoladu razdijeli da malene dijelove te rastopi na jeziku. U kutiji se nalazi još i pinceta napravljena od španjolskog brijesta s kojima se uzima čokolada, kako prsti ne bi pokvarili izvornu tamnoću luksuznog okusa.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: toakchocolate.com


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, skupa čokolada, točak, Fino y de Aroma, Jerry Toth

04.11.2014. u 06:00 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 03.11.2014.

INFOGRAFIKA: Najskuplje čokolade na svijetu



Oznake: najskuplje čokolade, čokolada

03.11.2014. u 06:49 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 02.11.2014.


Proteklog tjedna pripremali smo se za Noć vještica. Isprobali smo razne recepte i kombinacije. Neke više, neke manje uspješno. Najvažnije je da smo se pri tom dobro zabavili!

Oznake: noć vještica

02.11.2014. u 09:46 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!