petak, 14.11.2014.
Nougat-caramel tartlets
Za 16 košarica
Sastojci:
Za tijesto:
150 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
35 g šećera u prahu
1 manje jaje
85 g maslaca
korica limuna
125 g nougata
Za karamel:
150 g šećera
50 g vode
75 g slatkog vrhnja
35 g maslaca
Za ganache:
80 g slatkog vrhnja
80 g tamne čokolade
Priprema:
1. Pomješajte brašno, prašak za pecivo, koricu limuna i šećer u prahu.
2. Maslac narežite na listiće i utrljajte ga u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.
3. Dodajte jaje i umjestite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odmori barem pola sata.
4. Od tijesta otkidajte komade (težine cca 18 g), zarolajte ih u kuglicu i stavite u silionski kalup za muffin. Prstima ga ujednačeno pritisnite na dno kalupa te mu izvlačite stranice do vrha kalupa. Neka vas ne brine ako vam tijesto izgleda pretanko- tijekom pečenja- spustit će se i biti prave debljine.
5. Košarice pecite na 180°C 12-15 minuta, odnosno dok ne počnu rumeniti na vrhovima. Ostavite da se ohlade u kalupima.
6. Nougat otopite na pari te ga rasporedite u košarice. Umjesto nougata slobodno koristite vama drag lješnjak namaz - ili sami napravite pastu od lješnjaka, kakaa, maslaca i šećera u prahu.
7. Za karamel: Stavite šećer i vodu u zdjelu i zagrijavajte. Povremeno podignite zdjelu sa vatre i zavrtite tako da otopljeni šećer prijeđe po stranicama zdjele. Na taj način sprečavate da se stvore kristali šećera u karamelu. Karamel nikako ne smijete miješati žlicom inače će se stvoriti kristali.
8. Kad šećer poprimi jantarnu boju i kad stanete iznad zdjele, a isparavanje vas "grize za oči", sklonite šećer s vatre i dodajte mu slatko vrhnje i maslac. Oprez- temperatura šećera je jako visoka - morate paziti da vas ne poprska. Po potrebi možete još kratko vratiti na vatru da se maslac otopi. Nalijte karamel u košarice skoro do vrha. Ostavite da se ohladi.
9. Za ganache zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Izmješajte da dobijete glatku smjesu i žličicom stavljajte preko karamela. Ostavite da se ganache stegne.
10. Za dekoraciju otopite malo čokolade i kistom je nanesite na vrh ruba košarice te ga umočite u mljevene lješnjake.
*****
Recept i foto preuzeti s bloga:
Torta, pinjur, pjatOznake: recept
14.11.2014. u 05:30 •
0 Komentara •
Print •
#