petak, 31.10.2014.
Keksići za Noć vještica
Sastojci:
1 šalica ulja
2 velika jaja (istučena)
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica bijelog šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 3/4 šalice pirea od bundeve
4 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
2 žličice cimeta
2 žličice đumbira
1 žličica pimenta
1 žličica svježe ribanog muškatnog oraščića
1 žličica soli
1/2 žličice češnjaka u prahu
340 grama nasjeckane čokolade
1 1/2 šalica narezanih lješnjaka
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte ulje i jaja. Dodajte šećere i vaniliju i miksajte dok se sve dobro ne sjedini. U smjesu potom umiješajte bundevu.
3. U drugoj velikoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, piment, češnjak, sol i muškatni oraščić. Kada ste dobro promiješali ove sastojke, dodajte ih smjesi s uljem u tri navrata. Svaki put kada stavite dio suhih sastojaka, dobro izmiksajte. Smjesa bi trebala postati gusta.
4. Naposljetku dodajte nasjeckanu čokoladu i lješnjake.
5. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje, a smjesu žlicom stavite na papir. Ostavite između svakog kolačića mjesta, kako se ne bi spojili, jer će se malo podići u pećnici tijekom pečenje. Pecite oko 15 minuta.
>>
Svi recepti objavljeni na blogu
*****
Recept i foto:
Parade.com
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.Oznake: recept, noć vještica, Recepti Priče o čokoladi, Keksići
31.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
četvrtak, 30.10.2014.
Tortice za Noć vještica
Sastojci:
Za biskvit:
225 grama maslaca
225 grama šećera
225 grama oštrog brašna
4 jaja
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog đumbira
2 1/2 cm ušećerenog đumbira, sitno nasjeckanog
Za glazuru:
2 bjelanjka
250 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica soka od naranče
narančasta boja za hranu
crna boja za hranu
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 C i stavite 12 papirnatih čašica u kalup za muffine.
2. U jednoj zdjeli promiješajte brašno i prašak za pecivo, a u drugoj dobro izmiksajte šećer, maslac i jaja.
3. Spojite promiješane suhe sastojke sa smjesom od jaja te miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta pa u nju umiješajte đumbir.
4. Žlicom rasporedite smjesu u papirnate čaše i pecite 20 - 25 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju i ne narastu,
5. Za glazuju miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. U njih stavite šećer u prahu, dodjate vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne postane gusta i sjajna.
6. Razdijelite glazuru u tri posude i u jednu umiješajte sok od naranče i nekoliko kapi narančaste boje za hranu. U drugi dio umiješajte crnu boju za hranu. Žlicom stavite glazuru u slastičarsku vrećicu s tankim vrhom.
7. Razmažite narančastu glazuru po šest tortica i bijelu po ostalim.
8. Pažljivo iscrtajte tri koncentrična kruga crnom glazurom po svakoj tortici. Štapićem povucite crtu iz središta do ruba tortice, kroz svaki krug od glazure, da dobijete efekt paukove mreže.
Ovaj recept na mail 'Priče o čokoladi!' poslala je Mirela iz Sunje. Hvala Mirela :)
>> Sve recepte s bloga možete pronaći ovdje!
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com.
Oznake: noć vještica, recept, Recepti Priče o čokoladi
30.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
srijeda, 29.10.2014.
FOTO: Čoko ideje za Noć vještica
Recept za narančastu vruću čokoladu možete pronaći na: Home is where the boat is
Recept za vještičje šešire možete pronaći na: Momables
Kolačiće s bundevama možete naručiti ovdje: Etsy
Recept za Halloween keks-pauk možete pronaći na: A Spicy Perspective
Recept za čokoladne perece možete pronaći na: Fork and Beans
Recept za vještičje šešire od korneta možete pronaći na: Taste of Home
Recept za čokoladne jabuke možete pronaći na: Candy Apples
Recept za čokoladne lizalice možete pronaći na: Hungry Happenings
Recept za kandže možete pronaći na: Disfunctional DesignesOznake: noć vještica
29.10.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
utorak, 28.10.2014.
VIDEO Nije trik: Insekti u čokoladi
U slatkim i hrskavim obrocima naročito su uživala djeca. Pod fontanu rastopljene čokolade i karamela, stavljali su cvrčke i crve, a potom ih konzumirali. Insekti koje je za konzumaciju odobrila američka Agencija za hranu i lijekove, bili su prekriveni čokoladom, a velik dio posjetitelja jednog od najvećeg insektarija, su ih jeli.
Ovo je dio dojma koji je agencija AP objavila iz Insektarija Audubon Butterfly Garden, u New Orleansu koji je svoja vrata otvorio ljubiteljima slatkiša, ne bi li ih privukao da doznaju više o insektima koji su sve popularniji u novijoj kuhinji.
Iako je sve izgledalo kao trik povodom Noći vještica, zapravo se radilo o ozbiljnom pristupu uvoda u dobar dio buduće prehrane.
Kako je sve popularnija kuhinja u kojoj dominiraju jela s insektima, ovaj je događaj privukao tisuće ljudi, dok je u sklopu muzeja i ugostiteljski objekt koji priprema obroke od insekata.
>>
Evo kako izgleda čokoladna kupaonica
‘Ovdje ljudi imaju zaista različite reakcije. Dolaze oni koji znaju da se bube jedu i dolaze ih ovdje jesti. Također dolaze ljudi koji se boje buba i ne žele ih jesti’, rekao je
Zack Lemann, menadžer programa Muzeja. Dodaje kako je američka Agencija za hranu i lijekove, odobrila više od 60 dijelova insekata koji se smiju stavljati u čokoladu za prehrambene svrhe.
Hranidbenost insekata u novoj kuhinji
Da ne bi bilo naodmet uvesti insekte u prehranu, govori i podatak da primjerice 100 grama cvrčaka sadrži jednaku količinu proteina kao i 100 grama piletine, odreska ili slanine te veliku dozu vitamina i minerala kao što su kalcij, željezo i cink. Uz sve to, meso cvrčka je iznimno niskokalorično, a bogato je i vlaknima.
Diljem svijeta postoji čak 2,5 milijarde ljudi čija svakodnevna prehrana sadržava insekte kao zamjenu za voće, povrće te životinjsko meso, posebice u Africi i Aziji.
'Kukci su vrlo hranjivi. Bogat su izbor proteina, minerala i masnoća. Vrlo su važni u populaciji mnogih zemalja u razvoju, u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, tako da već imaju važnu ulogu u prehrani. Dvije milijarde ljudi, odnosno trećina svjetske populacije redovito jede insekte', rekla je nedavno Eva Ursula Muller s Odjela UN-a za ekonomsku politiku šuma.
'Quiche od brašnenog crva, spring rolice od skakavaca i druga jela od kukaca odgovor su na globalnu krizu hrane', izjavio je nizozemski znanstvenik Arnold van Huis.
Profesor na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj izjavio je da kukci sadrže više proteina od odrezaka, njihov uzgoj manje košta i konzumiraju manje vode.
'Djeca nemaju problema s jedenjem kukaca, ali odrasli imaju, a samo ih isprobavanje takve hrane i iskustvo može natjerati da promijene mišljenje', smatra Van Huis dodajući da je problem psihološke prirode. A insektarij je vjerojatno smatrao da su možda kukci prihvatljiviji okusu, ako se nalaze u čokoladi.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Amarillo.com
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: Insekti, čokolada, Insekti u čokoladi, Bube
28.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 27.10.2014.
Priprema za Noć vještica :)
Ovaj tjedan pripremam se za
Noć vještica. Mojoj kćeri koja će uskoro navršiti četiri godine, prošle je godine bila velika radost kada je djed u izrezbarenu bundevu stavio svijeću i to joj pokazao. Veseli me što ćemo ove godine zajedno raditi zanimljive prigodne kolačiće, jer posljednjih mjeseci puno vremena provodi u kuhinji i voli ručicama raditi smjese s brašnom.
Ovaj vikend počele smo izrađivati razne oblike koji nas podsjećaju na Halloween, a naš mali stol na kojeg stavljamo figure, bit će pun do 31.10. Kostimiranje će također biti dio naše ovotjedne zabave. Nismo još odlučile u što ćemo se obući u petak, ali imamo još vremena!
Već imam nekoliko tematskih recepata kojima ćemo obilježiti ovaj tjedan i samu Noć vještica, a ako i vi imate recept koji želite podijeliti, pošaljite ga na mail
priceocokoladi@gmail.com i rado ću ga objaviti.
>>
FOTO Čoko ideje za Noć vještica
>>
VIDEO Nije trik: Insekti u čokoladi
>>
Tortice za Noć vještica
>>
Keksići za Noć vještica
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Placeofmytaste.comOznake: noć vještica, bundeva, Kostimiranje, recepti
27.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 24.10.2014.
Kremasti čoko kolač
Sastojci:
Za kremu
100 g vaše najdraže čokolade
150 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
600 ml slatkog vrhnja
4 žlice soka iscijeđene naranče
100 g nasjeckane čokolade po vašem izboru
Za glazuru
50 g tamne čokolade
90 g maslaca
Priprema:
1. Otopite 250 g čokolade (za kremu) na pari.
2. Slatko vrhnje istucite u šlag, u njega potom umiješajte sok i rastopljenu čokoladu.
2. Dobro izmiješajte električnom miješalicom, pa umiješajte narezanu čokoladu.
3. Kalup za kolače obložite folijom, ulijte u njega smjesu i ostavite u zamrzivaču tri sata.
4. Glazuru napravite tako da maslac i čokoladu rastopite na pari.
5. Nakon što se kolač ohladio, izvadite ga iz zamrzivača, okrenite ga na pladanj i prelijte glazurom.
*****
Foto: Ivana Domitrović
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, kolač, krema
24.10.2014. u 13:00 •
1 Komentara •
Print •
#
četvrtak, 23.10.2014.
Okus jeftine čokolade pobijedio skupu konkurenciju
Prošlog tjedna napisala sam post o
Sparovoj jeftinoj čokoladi koja me ugodno iznenadila svojim dobrim okusom za prilično nisku cijenu. Htjela sam provjeriti je li to tako samo meni ili je čokolada stvarno dobra i drugima.
Nakon što sam ujutro objavila post, četiri različite čokolade sa sličnim postotkom kakaa (oko 50%), spremila sam u vrećice. Označila sam ih brojevima kako oni koji će čokolade probati ne znaju koju točno konzumiraju, da bi njihovi odgovori bili što vjerniji onome što će okusiti, a ne već prije stvorenom dojmu o nekoj čokoladi.
I prije nego sam ih ponudila kolegama, dobila sam komentare blogera na post o Sparovoj čokoladi. Tako je
Dante napisao da je probao tu čokoladu i da je ostao ugodno iznenađen. Kao i ja :)
Bookeraj se također složila da je Spar dobar kada je riječ o jeftinim čokoladama, a
Windfuckersister pohvalio Fin Carre iz Lidla (koja je također bila među čokoladama koje sam kolegama ponudila za kušanje) te naveo da je ‘apsolutni šampion tamna čokolada sa đumbirom’ Fin Carrea. Nisam je probala, ali budem. Jedva čekam zapravo!
>> Ovo je čokolada s pričom i emocijama!
Kada sam došla na posao, na stol sam stavila brojevima označene vrećice u kojima su bile čokolade i zamolila kolege da probaju te da mi kažu kako bi ih ocjenili od jedan do deset.
Među čokoladama su, osim Sparove tamne čokolade, bili još i
Lind swiss Classic,
Fina Caree tamna i obična
čokolada za kuhanje. Moje kolege nije bilo moguće zavarati i čokolada za kuhanje najslabije je ocijenjena, s prosjekom 5,4, potom je bila Lind, s prosjekom 6, nakon nje Fin Carre sa 6,1, a Sparova čokolada dobila je prosječnu ocjenu 7,4! Napominjem da nisu znali koje čokolade kušaju kada su im davali ocjene.
Prije sam mislila da malo što može nadmašiti Lindt, ali ovoga puta to su uspjele obje niskobudžetne čokolade koje su se našle u konkurenciji!
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović/Damir Mirda
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: recenzija, Spar, čokolada, Fin Carre, Lind swiss Classic
23.10.2014. u 05:27 •
4 Komentara •
Print •
#
srijeda, 22.10.2014.
Rat čokoladnih torti: Čija je Sacherica?
Jedna od najpoznatijih torti koja je izvukla najbolje od čokolade, još uvijek je predmet prgavljenja bečke kulinarske elite. Niti devet godina sudskog spora, unatoč presudi, nije ljubiteljima istaknutog deserta dalo odgovor na pitanje - gdje pojesti najbolju Sachericu. Mnogi blogeri i nakon posjeta Beču i testiranja torte kod dva najveća rivala (
Demel Cafe i
hotela Sacher), još uvijek nisu sasvim sigurni čiju bi tortu izabrali.
Puno se pisalo o ratu Sacher torti ili ‘ratu čokoladnih torti’ u Beču, odnosno rivalstvu između dva slastičarska ‘establišmenta’ oko čokoladne torte.
Svi znamo za Sachericu, čokoladni spužvasti biskvit premazan pekmezom i ‘zapakiran’ stvrdnutim čokoladnim omotačem. Uz nju možete dobiti i tučeno vrhnje, ovisno o tome gdje ćete naručiti ovu slasticu. Smatra se da je nastala u 19. stoljeću, kada se šef kuhinje razbolio, pa je njegov zamjenik morao osmisliti tortu za jednu važnu kraljevsku večeru. Odlučio se za kombinaciju biskvita i pekmeza i po tome postao globalno poznat.
Nekoliko desetaka godina kasnije, kad je popularnost Sacherice uzela maha, više je slastičarskih ustanova željelo da baš njihova Sacher torta nosi naziv originalna. Ali, samo je jedan original.
Rivalstvo između Demel Cafe i hotela Sacher bjesnilo je 1950-ih godina oko toga tko od njih ima pravo nazvati svoju kuću ‘originalnim domom Sacher torte’. Bitka se vodila devet dugih godina, a onda je dogovoreno da je pobjednik Hotel Sacher!
>>
Čokoladni rat: Prijete tužbama zbog imena Godiva
''Dugogodišnji 'rat torti' završio je 1963. izvansudskom nagodbom kojom je hotel Sacher dobio pravo da svoju tortu nazove 'Original – Sacher – Torte' (krasi je okrugli čokoladni pečat), a Demelu je dopuštena proizvodnja pod nazivom 'Eduard Sacher Torte' ili 'Ur – Sachertorte', tj. prva verzija (krasi je trokutasti čokoladni pečat). Osnovna razlika između njih je u tzv. aprikotiranju. Sloj pekmeza od marelica se u originalnoj varijanti hotela nalazi po sredini torte i ispod čokoladne glazure (na površini i sa strane), a u Demelovoj varijanti samo ispod glazure'', piše
Story.
Prema upravi hotela, originalan recept za Sacher tortu, koji datira iz 1832., čuva se na sigurnom. Šef slastica Alfred Buxbaum kaže da je ključna tajna u tome što se u čokoladnom oblogu koriste različite čokolade, a izgleda da se radi o tamnim čokoladama, točno određene temperature i dodatnim tajnim koracima u proizvodnji finalnog proizvoda. I upravo je to bilo ključno za uspjeh originalne Sacherice.
Ali, je li desert uistinu toliko spektakularan da potakne rivalstvo? Ili je legenda rođena radi publiciteta?
Kako god bilo, osobno nisam ljubitelj Sacherice. Mislim da je rješenje s pekmezom prebanalno za kraljevski, skupocjeni i izrazito promoviran recept.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: BBC/Hunger Hunger
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: Sacher Torta, Demel, Hotel Sacher, Rat torti
22.10.2014. u 06:00 •
4 Komentara •
Print •
#
utorak, 21.10.2014.
Čokoladni rat: Prijete tužbama zbog imena Godiva
Proizvođač luksuzne čokolade
Godiva, razbijesnio je povjesničare zbog tvrdnji da imaju ekskluzivno pravo koristiti ime Lady Godiva i sliku ikone kako jaše na konju.
Sve je počelo kada su se odvjetnici Godiva Chocolates obratili britanskom vlasniku puba Lady Godiva u Genevi sa zahtjevom da prestane koristiti to ime, jer tvrde da krši intelektualno vlasništvo kompanije.
Tvrtka je, naime, već registrirala ime Godiva kao zaštitni znak u Velikoj Britaniji, što znači da zabranu može tražiti od bilo kojeg britanskog ugostiteljskog objekta, uključujući i Coventry koji brine o očuvanju sjećanja na ovu englesku heroinu i koji je komentirao ovaj slučaj..
‘Mislim da nitko ne zna kakve bi posljedice zabrane mogle izazvati. Ovaj je zahtjev nečuven! Ali, koliko će daleko ići kada je riječ o izazivanju korištenja Lady Godiva? Sumnjam da bi izazvali Coventry da koristi ime za grad Lady Godiva, ali nikada se ne zna. Kažu da bi drugi ljudi koristeći to ime mogli zbuniti njihove kupce, pa što bi se tada dogodilo s kafićima i restoranima Coventryja koji koriste ime Godiva? Cijela je stvar potpuno suluda’, rekao je Keith Draper, predsjedatelj društva Coventry, za
Coventry Telegraph.
Vlasnik puba je u čudu, ali i u očaju. ‘To je nevjerojatno. Ne znam zašto su mene targetirali. Možda su mislili da ću biti laka meta. Možda su mislili, ukoliko krenu protiv Coventryja, bit će nadjačani. Nazvali smo pub prema Godivi jer smo htjeli poznatu englesku heroinu s dobrom pričom. Nema nikog boljeg za to od Lady Godive’, rekao je Glen Simons, vlasnik puba.
Rat čokoladnih torti: Čija je Sacherica?
Iz tvornice Godiva čokolada hladno su se oglasili pozivajući se na svoja prava. ‘Lady Godiva Chocolates jedna je od najpoznatijih svjetskih brandova s jedinstvenom reputacijom, naslijeđem i imenom. Osim čokolada i trgovina koje ih prodaju, također imamo i rastući broj Godiva kafića. Jasno je da nam je važno osigurati da potrošači ne budu zbunjeni tko im poslužuje hranu i piće koristeći ime Godiva i njezinu sliku’, rekla je Adele Santarelli, direktorica marketinga Godiva Chocolates.
Tko je bila Lady Godiva?
Lady Godiva, ako je vjerovati legendi, bila je milosrdna supruga nemilostrdnog plemića koji je svojim podanicima u Coventryu nametao nesnošljivo visoki porez.
Kada su joj se obratili stanovnici grada Coventrya, ona je odlučila pomoći mještanima. U više je navrata tražila supruga da snizi poreze, međutim, on je njezne molbe vrlo hladno odbijao.
Kako je Lady Godiva bila uporna, nije odustajala od svojeg zahtjeva. Nakon što se već umorio od upornog odbijanja, njezin je suprug Leofric, da bi je se riješio, kazao kako će sniziti porez samo ako ona kroz Coventry prođe gola na konju.
Godiva se nije dala omesti, pa je to i učinila. Nakon što je prekrivena samo svojom kosom projahala kroz Convetry, njezin je suprug odradio svoj dio pogodbe i smanji seljanima porez.
Zbog ovog hrabrog poteza, Godive se Englezi rado prisjećaju i danas, te su stoga jedan dan u godini (12. rujna) posvetili upravo njoj.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Slika: Lady Godiva by John Collier
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: Lady Godiva, Godiva, Godiva Chocolates, Coventry
21.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 20.10.2014.
Gdje su najbolje azijske čokolade?
Izvor: Huffington Post
20.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
nedjelja, 19.10.2014.
Vrhunac čokoladnog tjedna bilo je probavanje čokolada u uredu. Zajedničke karakteristike četiri ponuđene čokolade bile su da su tamne i da im se postotak kakaa kreće oko 50%. Dojmovi su bili različiti, a koja je čokolada s prosječnom ocjenom nadmašila ostale tri, čitajte sljedećeg tjedna na blogu :)
>>
Iznenadila me jeftina čokolada
19.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 17.10.2014.
Najfiniji muffini koje sam jela
Sastojci:
110 g maslaca
100 g šećera
75 g oštrog brašna
20 g kakaa
Prstohvat praška za pecivo
2 jaja
Priprema:
1. Ugrijte pećnicu na 190 C.
2. U jednoj manjoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno i prašak za pecivo
3. U drugoj, većoj zdjeli dobro izmiksajte šećer i maslac, a potom dodajte prethodno pomiješane suhe sastojke.
4. Kada se sve dobro sjedini, dodajte jedno po jedno jaje i pomiješajte.
5. Rasporedite u kalupe i pecite 15 minuta.
Ovaj
recept nastao je kada sam slučajno stavila pogrešan omjer onoga što je pisalo u kuharici, pa sam malo duže miksala sastojke redom za koji sam smatrala da bi bio ispravan. I to su bili najbolji muffini koje sam napravila.
*****
Foto: Pinterest
Imate li i vi recept koji želite podijeliti s drugima? Pošaljite ga na mail priceocokoladi@gmail.com, a svakog petka najbolji će biti objavljen.Oznake: recept, muffini, Recept priče o čokoladi
17.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
četvrtak, 16.10.2014.
Iznenadila me jeftina čokolada
Poznato je pravilo da
skupa čokolada može biti loša, a da
jeftina čokolada ne može biti dobra. Međutim, srećom, nisam slijedila to pravilo kada sam posegnula za jednom jeftinom čokoladom. Jeftina znači da je 100 grama tamne čokolade s minimalno 50 posto kakaa koštalo
4,49 kuna.
Prilično dobra cijena za ono što se nudi u pakiranju. Fini miris kakaa, solidan zvuk čvrstog loma, elegantno otapanje u ustima i dugotrajan osjet tamnoće koji je prisutan kod kvalitetnih čokolada.
Ploča ovih 100 grama brižno je formirana i na poleđini je sasvim ravna bez ikakvih nedostataka (barem ova koju sam ja kupila. Može se pojaviti kakva manja rupica ili slična neravnina). Prednju stranu oblikuju ukrašene kockice, a kada sam dio stavila u usta, nisam mogla odoljeti porivu da je izgrizem i pojedem. Ovo testiranje bilo je provedeno na nekoliko kockica, sve dok nisam uspješno pričekala da se jedna svojom brzinom rastopi.
Rastapanje je trajalo dovoljno dugo da mi se svidi, da upotpuni svoj dojam kako bi joj dala prolaznu ocjenu. Pa čak i više od toga.
U mom kvartu tek se nedavno otvorio Spar. Kada sam ondje prvi puta kupovala čokoladu bila je to čokolada za kuhanje od 250 grama, koja je sadržavala više od 40 posto kakaa, a koštala je
oko 13 kuna. S njom sam napravila muffine koji su ispali odlično.
Nakon toga sam ponešto hrabrije kupila Spar tamnu čokoladu koju sam gore opisala. Imala sam sumnje u nju - kakva će biti, kakva može biti jeftina čokolada ako je slijediti pravilo o skupoći kakaa? A kada sam je probala, zaista sam se iznenadila. To naravno nije nikakva ekskluzivna čokolada, ali je dobra. I preporučila bi je svima, naročito stoga što je prihvatljiva i po cijeni.
Testirat ću ovu čokoladu sa svojim kolegama. Ponudit ću im nekoliko čokolada čiji se postotak kakaa kreće oko 50 posto, među kojima će biti ova jeftina i jedna skuplja, ali neću im reći o kojim se točno čokoladama radi. Jedva čekam da čujem njihove komentare.
>>
Evo kako kušati čokoladu!
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Oznake: čokolada, recenzija, Spar, tamna čokolada
16.10.2014. u 05:00 •
5 Komentara •
Print •
#
srijeda, 15.10.2014.
Hoće li čokolada biti sljedeća žrtva ebole?
Romantiku čokolade u pitanje od nedavno dovode i prizemljeni medicinski problemi. Već se dugo govori o mogućoj nestašici kakaa, jer je za njim veća potražnja nego ga je u ovom trenutku moguće proizvesti, a pored toga tu su i nezavidni društveni izazovi koji umanjuju mogućnost da ga se
proizvede u punom potencijalu.
Sada se među izazovima našla i jedna bolest -
ebola, za koju se strahuje da bi se mogla proširiti u više država u Zapadnoj Africi i pogoditi najveće izvoznike kakaa, koji već ionako posljednjih godinu dana, povećavaju cijenu vrijednog zrnja.
Oko 70% svjetskih zaliha čokolade dolazi iz Zapadne Afrike, a čak 55% globalnih izvoznika kakaa nalazi se na rizičnim područjima - u Obali Bjelokost i Gani. Upravo oni diktiraju cijenu, a ona se, prema podacima
Svjetske organizacije kakaa, uzastopno povećava od svibnja 2013. godine.
Analitičar za tržišnu vrijednost kakaa u kompaniji IBIS World,
Amal Ahmad kaže da su do sada cijene kakaa više bile povezane s ekonomskim trendovima, jer je velika globalna potražnja ograničena količinom mogućnosti globalne opskrbe, nego s ebolom.
Epidemija će povećati cijene kakaa značajno, tvrdi on, samo ako ona pogodi radnike na poljima kakaa, što će još dodatno ograničiti opskrbu.
Ali na neki način to se već događa, jer je Obala Bjelokosti zatvorila svoje granice s
Liberijom i
Gvinejom, što je onemogućilo brojnim radnicima iz tih država da dođu raditi na farme kakaa u jeku sezone branja plodova.
Obala Bjelokosti u kojoj živi oko 20 milijuna stanovnika, još nema zabilježenih slučajeva oboljelih od ebole, ali već se nagađa da bi epidemija mogla dodatno povećati cijene. Cijene kakaa, prema podacima iz rujna, skočile su sa 2.700 dolara po toni, na 3.400 dolara.
Svjetska organizacija kakaa sada prikuplja donacije od velikih kompanija poput Nestlea i Marsa za ‘Inicijativu Ebola’, o kojoj javnost još nije upoznata, ali plan je otkriti detalje tijekom godišnjeg sastanka Organizacije u Danskoj. Zna se tek da bi novac trebao pomoći Crvenom križu i Caritasu da na terenu rade na zaustavljanju širenja opasne epidemije.
Trenutačna epidemija je najgora od kada je virus ebole identificiran 1976. godine, s više od 8.000 do sada prijavljenih slučajeva.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: southwestsystemsuk.com
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Oznake: čokolada, Ebola
15.10.2014. u 06:00 •
6 Komentara •
Print •
#
utorak, 14.10.2014.
Čokolada prodaje i lijekove
Nakon što sam otkrila slani
mesni obrok s čokoladom, mislila sam da je to najneobičniji pristup obogaćivanja okusa tim slatkišom. Ali, čitajući jedan blog, nedavno sam otkrila još jedan veoma neobičan pristup iskorištavanja čokolade.
Naime, okus kakaa se nalazi i u lijeku za kašalj. Blogerica
Cat Davis piše kako njezina kćer koja pohađa osnovnu školu, zbog kašlja, nije mogla spavati dobar dio noći. A kada je otkrila sirup s okusom čokolade, bio je to pravi spas.
“Moja najmlađa kćer probala je sirup kada je imala prehladu zbog koje tijekm noći nije mgla spavati. Iako je bila skeptična prema tamnoj boji lijeka, popila ga je bez borbe. Vjerujem da su njezine točne riječi bile: ‘Mama, to nije bilo tako strašno’. Za pola sata mirno je spavala u krevetu”, napisala je Davis.
Radi se o lijeku
Dr. Cocoa, za koji je Davis napisla da je prvi lijek obogaćen okusom čokolade. Međutim, poslije sam saznala da se sličan lijek još od prije može kupiti i u Hrvatskoj -
Bisolvon lijek za kašalj ima okus čokolade i trešnje.
Nisam probala, pa ne znam kako se okus čokolade stopio sa sirupom koji naročito djeci nije drag, ali zadobio je moju pažnju ako ni zbog čega drugog, onda zbog dodavanja okusa meni fine čokolade.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Cat Davis
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: lijek, okus čokolade
14.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 13.10.2014.
Intenzivan šećer i intenzivna sol pomiješani s gorčinom kakaa, moraju dati neodoljivu desertnu poslasticu, naročito kada uz to dolazi još cijeli niz okusa, kao što je prikazano na ovoj fotografiji...
>>
Recepti 'Priče o čokoladi'
>>
Recenzije čokolada
13.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
nedjelja, 12.10.2014.
Jesen nam omogućuje da budemo kreativniji na malo drugačiji - prirodniji način. Gotovo sve što pronađemo u prirodi može nam poslužiti kao inspiracija i dijelić onoga što ćemo staviti na stol. Čokolada u ovome ima posebno mjesto, bila kruta ili rastopljena, odlično se slaže sa svim što nam daje jesen.
12.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 10.10.2014.
Čokoladna torta za strpljive i odvažne
Sastojci
Za biskvit:
8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
2 žlice brasna
2 žlice kakao praha
Za sirup:
100 ml vode
50 g šećera
2 naranče
1 limun
Za nadjev:
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
6
pasteriziranih žutanjaka
3 pasterizirana bjelanjka
6 žlica šećera
100 g tamne čokolade (70% kakao)
2 žlice kakao praha
Za kremu
4 bjelanjka
250 g šećera
250 g maslaca
Za glazuru
100 g tamne čokolade (70% kakao)
100 ml slatkog vrhnja (min. 35% masnoće)
Priprema biskvita:
1. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pečenju.
2. Napraviti čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka.
3. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žutanjke sa šećerom. Dodajte vaniliju, brašno i kakao te 2 žlice 'snijega', a potom lagano pomiješati pjenjačom.
4. Kad se izjednačilo, dodajte pomalo naizmjenicno orahe i 'snijeg' te polako miješajte pjenjačom da tijesto ne gubi volumen.
5. Tijesto izlijte u okrugli kalup i stavite peći. Možete podijeliti smjesu za tijesto na dva kalupa da vam poslije bude lakše razdijeliti biskvit na 4 kore.
6. Zapeći tijesto 40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pećnica ne smije otvarati da tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta možete zabosti čačkalicu u sredinu i ako izađe suha, tijesto je gotovo. Ako na njoj ostaje trag, pecite još 10 minuta.
7. Pečeni biskvit ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta.
8. Nakon 10 minuta izvadite biskvit iz kalupa i ostavite na žici da se skroz rashladi. Ne režite ga rezati toplog.
Priprema sirupa:
1. Kuhajte vodu i šećer 5 minuta, pazite da se ne zgusne. Potrebno je tek da se šećer rastopi, a potom ga ohladite.
2. U ohlađeni sirup dodajte iscijeđeni sok naranče i limuna. Promiješajte i ostavite po strani dok se biskvit ne ohladi.
Priprema nadjeva
1. Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se ohladiti do sobne temperature (ne u hladnjaku!)
2. Pjenasto umutite maslac uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Što se duže miksa, krema će biti bolja. Na kraju dodajte kakao i istopljenu čokoladu te miksajte još par minuta da se sve dobro sjedini. Krema treba biti ujednačena i glatka.
3. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom tako da smjesa bude pjenasta, ali čvrsta.
4. Pjenu od jaja dodajte postepeno u umućeni maslac neprekidno miksajuci dok ne dobijete glatku i pjenastu, ali istovremeno stabilnu i čvrstu kremu koja ne curi.
Sastavljanje torte:
1. Ohlađeni biskvit razrežite na kore i svaku poprskajte sirupom.
2. Kore potom premažite nadjevom i slažite jednu na drugu.
3. Pustite da nadjev pređe preko ruba torte.
4. Složenu tortu premažite okolo tankim slojem nadjeva i ostavite je u hladnjaku da se stegne. Vi za to vrijeme možete napraviti bijelu kremu.
Priprema kreme za premazivanje i ukrašavanje
1. Bjelanjke sa šećerom stavite iznad pare i neprekidno miješajte pjenjačom da se sav šećer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima.
2. Masa bi trebala postići temperaturu 70-75 C, za ovo će vam pomoći kuhinjski termometar. Kad postigne željenu temperaturu, skinite šećernu masu s pare.
3. Miksajte šećernu masu velikom brzinom dok se ne rashladi. Pretvorit će se u čvrstu pjenu. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte maslac, komad po komad, neprekidno miksajući. Kada vam se smjesa učini neobična, nastavite miksati velikom brzinom i krema će se odjednom uvezati i postati kako treba.
4. Bijelom kremom premažite tortu izvana te je stavite u hladnjak da se ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru.
Priprema glazure:
1. Čokoladu izlomite na komadiće u vatrostalnoj zdjeli.
2. Vrhnje stavi na štednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga maknite s vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).
2. Kipuće vrhnje prelijte po čokoladi i promješajte da se ujednač. Ostavite na stolu da se rashladi do sobne temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hlađenja glazura će se malo zgusnuti.
3. Rashlađenu glazuru prelijte po torti, pustite neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavite u hladnjak da se glazura stvrdne.
4. Ukrasite po želji.
Recept za ovu tortu preuzet je s portala
Coolinarika.
Oznake: recept, torta, čokoladna torta, Recepti Priče o čokoladi
10.10.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
srijeda, 08.10.2014.
Kalifornija luda za čokoladom od kanabisa
Legalizacija marihuane u pojedinim državama otvorila je razne mogućnosti. Jedna od njih je i THC čokolada.
Domišljati proizvođači čokolade u Sjedinjenim Američkim Državama, dosjetili su se kako tržištu ponuditi novu vrstu čokolade. Pa se na njihovim policama mogu pronaći čokoladni proizvodi obogaćeni marihuanom, odnosno njezinim, u mnogim državama još spornim dijelom - THC-om.
Jedan od proizvođača koji je krenuo s takvom proizvdnjom je
Kiva Confections. Oni nude cijelu liniju proizvoda obogaćenih ovim, za mnoge - ljekovitim, svojstvom. Glavni takav proizvod im je Kiva čokoladna pločica koja osim kakaa sadrži i 180 miligrama THC-a.
‘Kiva bar’ ima šest različitih okusa - Vanilla Chai mliječna čokolada, tamna čokolada s kupinom, mliječna čokolada Mint Irish Cream, tamna čokolada Tangerine, obična mliječna čokolada i tamna čokolada.
Osim čokoladnih ploča, tu je i njihova manja verzija - čokoladni bomboni koji sadrže 15 -45 miligrama THC-a.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Kiva Confections
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
08.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
utorak, 07.10.2014.
Za 'ovisnost' o čokoladi sami smo krivi
Nikada nisam pomislila da sam ovisna o čokoladi zato što je volim jesti i vjerojatno je konzumiram svaki dan (ili skoro svaki dan). Ali prije nekoliko dana sam otvorila zanimljivo napisan članak o tome koliko ljudi vjeruju da čokolada stvara ovisnost te istraživanje koje pokazuje da ovisnost o čokoladi, u obliku u kojem ovisnost postoji kod droge ili alkohola - ne postoji.
U jednom je dijelu članak malo šupalj jer ne navodi kada, gdje, niti tko je proveo studiju. Ipak, zanimljiv je pa ću ga prepričati.
Dakle, teorije zavjere nisu zaobišle ni čokoladu. Prema nekima, čokolada (ili kakao) zašpricani su kemikalijama koje sliče svemu, od kave do marihuane i zato žudimo za njom. Je li to farmakološko čudo kojemu ne možemo odoljeti? Nije!
Vrijeme je da sami sebi priznamo da samo volimo okus kaka, šećera, često i mlijeka, zapakiran u lijepi omot. I vrijeme je da to prihvatimo.
U jednom istraživanju, bili su uključeni ljudi koji osjećaju želju za čokoladom, a dano im je nekoliko različitih stupnjeva utjehe.
Jedni su dobili običnu čokoladu. Drugi su dobili bijelu čokoladu, koja je napravljena od kakao maslaca i ne sadrži kemikalije poput mliječnih ili tamnih čokolada. Treća je skupina dobila male tablete koje sadrže sve kemikalije koje sadrži komad čokolade, dok četvrta skupina nije dobila ništa.
Svi su potom morali istraživače izvijestiti koliko je bila zadovoljena njihova želja za čokoladom. Rezultati su pokazali da je samo jednoj skupini želja za čokoladom bila totalno zadovoljena - to su bili oni koji su dobili običnu čokoladu. Potom su bili ljudi koji su dobili bijelu čokoladu. Oni koji su dobili tabletu, rekli su da njihova želja nije bila nimalo utažena. A isto je bilo i s onima koji nisu dobili ništa.
Stoga ispada da naša tijela, kada je riječ o čokoladi, nisu poklonici kemije, već smo samo ljudi koji vole jesti čokoladu i imati osjećaj samoobmane, zaključuje autorica članka
Esther Inglis-Arkell
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: She knows
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
07.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 06.10.2014.
INFOGRAFIKA: Tko najviše voli čokoladu?
Prema infografici koju sam pronašla prije nekoliko dana, u čokoladi najviše uživaju, odnosno najviše je kupuju Švicarci. S obzirom na to da se čokolada još uvijek najviše konzumira u Europi, u obzir su ovdje uzete samo europske države. Nešto manje, ali još uvijek podosta, čokoladu vole Austrijanci, a potom Irci. Tko se još nalazi na popisu pogledajte u priloženoj infografici.
Za toliko konzumiranje čokolade, može se okriviti 'ovisnost', smatraju mnogi. Međutim, može li se zaista postati ovisan o čokoladi, čitajte sutra na blogu!
06.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
nedjelja, 05.10.2014.
Savršenu jesen rado zamišljam sa šalicom vruće čokolade u prirodi obojanoj raznim nijansama jesensko smeđe... Šuštanje lišća, prikladna blaga hladnoća i mirisi topline iz kuhinje. Uživajmo u danima koji nam dolaze i donose bogate plodove jeseni.
*****
Foto: desktopnexus.com
05.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
petak, 03.10.2014.
Čokoladna srca od lavande
Sastojci:
Za punjenje:
10 datulja
2 žlice sirovog kokos maslaca
3 žlice agava sirupa
1 žličica vanilije
1 žlica kokosovog ulja
1/4 šalice soka od limuna
1 žlica limunove korice
vode (koliko je potrebno)
1 1/2 žlice cvjetića sušene lavande
Za čokoladni omotač:
1/2 šalice kakao praha
1/2 šalice kokosovog maslaca ili ulja,
1/4 šalice nektara sirove agave
16 silikonski kalupa za čokoladu u obliku srca
Priprema:
1. Za punjenje pomiješati sve sastojke (osim lavande i vode) dok se ne sjedine.
2. Dodajte žlicu vode (ako treba i više), pa promiješajte smjesu temeljito. Potom umiješajte lavandu. Stavite u zamrzivač da se malo stvrdne.
3. Za čokoladni omotač pomiješajte sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
4. Uzmite kalup i popunite rupe do pola čokoladom smjesom.
5. Na to stavljajte po žličicu kreme za punjenje.
6. Prekrijte vrh s preostalom čokoladnom smjesom kako biste zatvorili praline.
7. Stavite u zamrzivač da se stvrdne, zatim izvadite iz kalupa i uživajte!
>>
Svi recepti objavljeni na blogu
Ovaj recept je preuzet sa stranice sirovahrana.hr.
*****
Foto: Lucifer Chocolate
Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, praline, lavanda
03.10.2014. u 06:00 •
0 Komentara •
Print •
#
četvrtak, 02.10.2014.
Rustika - samo lijepo zapakirana čokolada
Ovu sam čokoladu kupila iz jednog veoma plitkog razloga - bila mi je lijepa. Priznajem, vizualno me totalno privukla, a budući da sam prilično brzo morala odlučiti koju ću kupiti, jer sam bila u žurbi, nisam je sasvim dobro proučila. Tek kad sam stigla kući, vidjela sam da je to samo zgodno ukrašena mliječna čokolada, zapakirana na zanimljiv način.
Radi se o čokoladnom proizvodu slovenskog proizvođača Rustika. Nisam pronašla njihovu stranicu na internetu, pa ukoliko netko s tim bude imao više sreće, neka mi u komentaru ostavi link ili pošalje na mail.
Primamljivo upakirani proizvod u sebi sadrži 35 % kakao dijelova, što ga po mišljenju mnogih čokolatijera ne svrstava u kategoriju čokolade, već čokoladnog proizvoda.
Razdijeljen je na četiri manja kruga, od kojih je svaki ukrašen nekim dodatkom. Na omotu piše da ima orašastih plodova, ali ima tu i usitnjenog suhog voća, čini mi se brusnica ili ribizla.
>>
Mak Zara mliječna čokolada
Odvajanje ukrašenih čokoladnih krugova od ambalaže nije bilo lako. Bili su gotovo zalijepljeni za crnu podlogu i samo jedan od četiri kruga uspjela sam izvaditi u cijelosti. Svi su se ostali razlomili, i to na više dijelova. Bili su mekani, čak i na temperaturi od 17 stupnjeva. Ljepljivi. Previše slatki.
Lijepo izgleda. I to joj je sva prednost. Naravno, za ljubitelje mliječnih čokoladnih proizvoda može biti sasvim solidna, ali za nekoga tko traži bogatiji i istančaniji okus u svakodnevnom desertu, ovaj bi proizvod samo mogao pokvariti željno iščekivan miris snažnog kakaa.
Iako jesam vizualni tip i lako me 'kupiti' lijepim izgledom, volim proučiti čokoladu koju kupujem. Ovaj me primjer podsjetio i zašto je tako. Ma znate i sami, proizvođači nešto lijepo zapakiraju i na tome dobiju prve dojmove fasciniranosti. Tek kad počnete koristiti proizvod vidite da u njemu zapravo nema ničeg posebnoga, Tako je, nažalost, bilo i s ovom čokoladom. Ali to ne znači da odustajem od Rustike. Samo moram pronaći njihovu tamnu čokoladu (ukoliko je imaju), s većim postotkom kakaa.
>>
Čokolada koja će vas podsjećati na zaslađeni ljetni dan u prirodi
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com
Oznake: Rustika, Čokolada Rustika, recenzija
02.10.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#
srijeda, 01.10.2014.
Super fora s čokoladom koja se prilikom topljenja - stvrdnjava
Nekoliko puta mi se dogodilo da se čokolada dok je topim na pari, samo odjednom stvrdne. Mislila sam da je problem u samoj čokoladi, ali onda mi se to dogodilo kada sam jednu veću čokoladnu ploču topila dva dana, odnosno jedan dio sam uspješno rastopila jedan dan, ali sljedeći dan, drugi dio iste čokolade mi se odjednom na pari nakon početnog topljenja počeo stvrdnjavati.
Pretpostavila sam da nije problem u čokoladi i pokušala sam pronaći razlog zašto se to dogodilo. Na stranici gastro maga
Joe Pastryja pronašla sam odgovor. Joe tvrdi da se čokolada počne stvrdnjavati kada tijekom topljenja u nju dospije voda. Samo i neprimjetna kapljica može naizgled uništiti topljenje čokolade.
Ali, Joe piše da je to lako rješivo. ‘Rješenje je još vode. Mala količina vode uzrokovala je problem, a veća količina će problem riješiti tako što će stvoriti još sirupa i dopustiti istopljenoj čokoladnoj mješavini da ponovno bude tekuća. Stoga smjesi čokolade koja se stvrdnjava dodajte žlicu vruće vode.
Miješajte i nekoliko trenutaka kasnije dobit ćete rastopljenu čokoladu, naravno ne iste kvalitete. Neće biti dobra za temperiranje, ali bit će dobra za primjerice - ganache', savjetuje Joe.
>>
Zagrijavanje, hlađenje, zagrijavanje - savršeno temperiranje za savršenu čokoladu
>>
Recepti za čokoladne torte i kolače!
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Joe Pastry
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: čokolada, topljenje, Joe Pastry
01.10.2014. u 06:00 •
1 Komentara •
Print •
#