Priče o čokoladi!

srijeda, 15.10.2014.

Hoće li čokolada biti sljedeća žrtva ebole?


Romantiku čokolade u pitanje od nedavno dovode i prizemljeni medicinski problemi. Već se dugo govori o mogućoj nestašici kakaa, jer je za njim veća potražnja nego ga je u ovom trenutku moguće proizvesti, a pored toga tu su i nezavidni društveni izazovi koji umanjuju mogućnost da ga se proizvede u punom potencijalu.

Sada se među izazovima našla i jedna bolest - ebola, za koju se strahuje da bi se mogla proširiti u više država u Zapadnoj Africi i pogoditi najveće izvoznike kakaa, koji već ionako posljednjih godinu dana, povećavaju cijenu vrijednog zrnja.

Oko 70% svjetskih zaliha čokolade dolazi iz Zapadne Afrike, a čak 55% globalnih izvoznika kakaa nalazi se na rizičnim područjima - u Obali Bjelokost i Gani. Upravo oni diktiraju cijenu, a ona se, prema podacima Svjetske organizacije kakaa, uzastopno povećava od svibnja 2013. godine.

Analitičar za tržišnu vrijednost kakaa u kompaniji IBIS World, Amal Ahmad kaže da su do sada cijene kakaa više bile povezane s ekonomskim trendovima, jer je velika globalna potražnja ograničena količinom mogućnosti globalne opskrbe, nego s ebolom.

Epidemija će povećati cijene kakaa značajno, tvrdi on, samo ako ona pogodi radnike na poljima kakaa, što će još dodatno ograničiti opskrbu.

Ali na neki način to se već događa, jer je Obala Bjelokosti zatvorila svoje granice s Liberijom i Gvinejom, što je onemogućilo brojnim radnicima iz tih država da dođu raditi na farme kakaa u jeku sezone branja plodova.

Obala Bjelokosti u kojoj živi oko 20 milijuna stanovnika, još nema zabilježenih slučajeva oboljelih od ebole, ali već se nagađa da bi epidemija mogla dodatno povećati cijene. Cijene kakaa, prema podacima iz rujna, skočile su sa 2.700 dolara po toni, na 3.400 dolara.

Svjetska organizacija kakaa sada prikuplja donacije od velikih kompanija poput Nestlea i Marsa za ‘Inicijativu Ebola’, o kojoj javnost još nije upoznata, ali plan je otkriti detalje tijekom godišnjeg sastanka Organizacije u Danskoj. Zna se tek da bi novac trebao pomoći Crvenom križu i Caritasu da na terenu rade na zaustavljanju širenja opasne epidemije.

Trenutačna epidemija je najgora od kada je virus ebole identificiran 1976. godine, s više od 8.000 do sada prijavljenih slučajeva.

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: southwestsystemsuk.com


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, Ebola

15.10.2014. u 06:00 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!