Držim da neće ponestati čokolade, no potajno će u skoro svim čokoladama biti povećan udio šećera, a smanjen udio kakaa.
Luksuzne čokolade s 80+% udjela kakaa će poskupjeti, i to poprilično. Bogati ljudi će uvijek platiti koliko god treba za svoje luksuze. Profinjene čokolade s 60% udjela kakaa će malo poskupjeti i malo smanjiti udjele. Obične čokolade (čokolada za kuhanje i sl.) će zadržati istu cijenu, ali smanjiti udio kakaa do te razine da će postati smatrane "kakao pločama" kakve trenutno možemo vidjeti na dnu polica trgovačkih lanaca kao in-house marke.
U svakom slučaju gdje udio bude smanjen, biti će nadomješten hidrogeniranim biljnim mastima i pojačivačima okusa.
Dakle, od ovoga će kao i uvijek najviše patiti "obično" pučanstvo.
15.10.2014. (13:34)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nisam neki veliki konzument čokoloda. Uglavnom konzumiram tzv crnu čokoloda s minimalno 60% kakaa. No ako je neće biti ništa, neću je jesti. Da parafraziram M-A.; "Ako neće biti čokolade, jest ćemo kruh!"
15.10.2014. (14:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ne vjerujem da si nećemo moći priuštiti čokoladu u dogledno vrijeme, ali za veći postotak kakaa u njoj zasigurno ćemo morati odvajati više novca. S druge strane, sve je više privatnih farmi kakaovca na kojima kakao uzgajaju sami proizvođači čokolade, što znači da ne snose dodatni trošak posredovanja burze kakaa kada kupuju osnovnu namirnicu za svoj proizvod i to umanjuje njegovu cijenu. U istom kontekstu, mali afrički farmeri koji nisu mogli realizirati svoju egzistenciju na temelju proizvodnje kakaa, svoje farme ili prodaju ili na njima sade nešto drugo. Ali, valja promotriti i situaciju konfliktnih područja na kojima raste kakao. Zbog njih cijena kakaa i raste, ali samo do te granice (bar ja tako mislim) dok na noge ne stanu farme u drugim dijelovima svijeta, npr. Vijetnamu ili na Havajima, koje su također pogodne za uzgoj kakaa, ali su se tamošnji stanovnici tek od nedavno time počeli baviti i od toga već zarađuju pristojno za život i zato ih je sve više. A proizvođačima čokolade on postaje dostupniji, pristupačniji i kvalitetniji,
15.10.2014. (18:59)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Čokolada, gotovo sva, oliti više od 80 ili 90% čokolade, proizvod je ropskog rada djece (jer većina jeftine čokolade dolazi iz Afrike). Evo filmić: https://www.youtube.com/watch?v=ZNpwIzeyjKQ
A sad podatak koji neću dobro sročit, i ispravno kazat jer ga se ne sjećam točno, ali pročitala sam prije godinu dana mali naslov u novinama: UN odredio prijelazno razdoblje do 2018 da djeca koja beru kakao prestanu bit roblje...
Inače kupujem čokoladu sa 80% kakaa, jer smatram da je šećer djevojčin najveći neprijatelj, veći od nikotina.
Zanimljiva mi je činjenica da ima toliko vegetarijanaca i sličnih aktivista koji zbog svojih uvjerenja ozbiljno mijenjaju svoj jelovnik, dok nisam upoznala ni jednu osobu koja se spremna odreći čokolade zbog činjenice da proizvodnja čokolade potiče otmicu i ropstvo djece.
Inače sviđa mi se jako blog, i sve pohvale dizajnu i postovima!!!
15.10.2014. (19:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Hvala Sapunerija :) Mislim da je grubo govoriti o ovako visokom postotku kakaa kojeg beru djeca robovi. Nesporno je i više puta dokazano, a i same velike tvrtke koje proizvode čokoladu su priznale da kakao beru i djeca robovi. Oni također tvrde da se bore protiv toga, ali teško je vjerovati u to dok se ne vide neki konkretni rezultati. A podatke o djeci robovima svi u bilo kojoj inudstriji u kojoj se ona koriste, skrivaju kao zmija noge. Međutim, postoje farme koje ni ne pomišljaju na to da iskoriste ljude, a kamoli djecu do mjere izrabljivanja. Ima npr. Claudio Corallo na Sao Tomeu, ima Wilie's Cacao u Venezueli, koji sami proizvode svoj kakao, uključuju lokalne stanovnike u berbu i prenose znanje o uzgoju. Naravno da moramo biti osvješteni o tome što jedemo i od kud to dolazi, ali treba sagledati problem iz više kuteva i nastojati kupovati ono za što znamo ili pretpostavljamo, vjerujemo da je proizvedeno u skladu s našim načelima.
15.10.2014. (19:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mislim da sam taj postotak izvukla odnegdje pročitano, ne sječam se više.
Mislim da je skupa čokolada prilično rijetka, iako je zvučna i fensi reklamirana pa se čini da je zastupljena više na tržištu. Promislim li koji postotak ljudi na svijetu kupuje skupu čokoladu, valjda samo onaj bogati dio... Široka potrošnja treba bit konkurenta (nestle naprimjer). A kako konkurirat besplatnoj radnoj snazi pošteno plaćenim teškim fizičkim radom?
No dobro, nisam toliko osviješteni potrošač da ne bih povremeno uživala u čokoladi, iako ako mogu izabrat, izabrala bih između one koja ima markicu da je kontroliarnog porijekla i ove druge, izaberem prvu, iako nisam sigurna jel to u bio&bio dućanima ima više...
15.10.2014. (21:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Igniss
Vrlo zanimljiv post.
Držim da neće ponestati čokolade, no potajno će u skoro svim čokoladama biti povećan udio šećera, a smanjen udio kakaa.
Luksuzne čokolade s 80+% udjela kakaa će poskupjeti, i to poprilično. Bogati ljudi će uvijek platiti koliko god treba za svoje luksuze.
Profinjene čokolade s 60% udjela kakaa će malo poskupjeti i malo smanjiti udjele.
Obične čokolade (čokolada za kuhanje i sl.) će zadržati istu cijenu, ali smanjiti udio kakaa do te razine da će postati smatrane "kakao pločama" kakve trenutno možemo vidjeti na dnu polica trgovačkih lanaca kao in-house marke.
U svakom slučaju gdje udio bude smanjen, biti će nadomješten hidrogeniranim biljnim mastima i pojačivačima okusa.
Dakle, od ovoga će kao i uvijek najviše patiti "obično" pučanstvo.
15.10.2014. (13:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
semper_contra
Nisam neki veliki konzument čokoloda. Uglavnom konzumiram tzv crnu čokoloda s minimalno 60% kakaa. No ako je neće biti ništa, neću je jesti. Da parafraziram M-A.; "Ako neće biti čokolade, jest ćemo kruh!"
15.10.2014. (14:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Priče o čokoladi
Ne vjerujem da si nećemo moći priuštiti čokoladu u dogledno vrijeme, ali za veći postotak kakaa u njoj zasigurno ćemo morati odvajati više novca. S druge strane, sve je više privatnih farmi kakaovca na kojima kakao uzgajaju sami proizvođači čokolade, što znači da ne snose dodatni trošak posredovanja burze kakaa kada kupuju osnovnu namirnicu za svoj proizvod i to umanjuje njegovu cijenu. U istom kontekstu, mali afrički farmeri koji nisu mogli realizirati svoju egzistenciju na temelju proizvodnje kakaa, svoje farme ili prodaju ili na njima sade nešto drugo. Ali, valja promotriti i situaciju konfliktnih područja na kojima raste kakao. Zbog njih cijena kakaa i raste, ali samo do te granice (bar ja tako mislim) dok na noge ne stanu farme u drugim dijelovima svijeta, npr. Vijetnamu ili na Havajima, koje su također pogodne za uzgoj kakaa, ali su se tamošnji stanovnici tek od nedavno time počeli baviti i od toga već zarađuju pristojno za život i zato ih je sve više. A proizvođačima čokolade on postaje dostupniji, pristupačniji i kvalitetniji,
15.10.2014. (18:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sapunerija
Čokolada, gotovo sva, oliti više od 80 ili 90% čokolade, proizvod je ropskog rada djece (jer većina jeftine čokolade dolazi iz Afrike). Evo filmić:
https://www.youtube.com/watch?v=ZNpwIzeyjKQ
A sad podatak koji neću dobro sročit, i ispravno kazat jer ga se ne sjećam točno, ali pročitala sam prije godinu dana mali naslov u novinama: UN odredio prijelazno razdoblje do 2018 da djeca koja beru kakao prestanu bit roblje...
Inače kupujem čokoladu sa 80% kakaa, jer smatram da je šećer djevojčin najveći neprijatelj, veći od nikotina.
Zanimljiva mi je činjenica da ima toliko vegetarijanaca i sličnih aktivista koji zbog svojih uvjerenja ozbiljno mijenjaju svoj jelovnik, dok nisam upoznala ni jednu osobu koja se spremna odreći čokolade zbog činjenice da proizvodnja čokolade potiče otmicu i ropstvo djece.
Inače sviđa mi se jako blog, i sve pohvale dizajnu i postovima!!!
15.10.2014. (19:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Priče o čokoladi
Hvala Sapunerija :) Mislim da je grubo govoriti o ovako visokom postotku kakaa kojeg beru djeca robovi. Nesporno je i više puta dokazano, a i same velike tvrtke koje proizvode čokoladu su priznale da kakao beru i djeca robovi. Oni također tvrde da se bore protiv toga, ali teško je vjerovati u to dok se ne vide neki konkretni rezultati. A podatke o djeci robovima svi u bilo kojoj inudstriji u kojoj se ona koriste, skrivaju kao zmija noge. Međutim, postoje farme koje ni ne pomišljaju na to da iskoriste ljude, a kamoli djecu do mjere izrabljivanja. Ima npr. Claudio Corallo na Sao Tomeu, ima Wilie's Cacao u Venezueli, koji sami proizvode svoj kakao, uključuju lokalne stanovnike u berbu i prenose znanje o uzgoju. Naravno da moramo biti osvješteni o tome što jedemo i od kud to dolazi, ali treba sagledati problem iz više kuteva i nastojati kupovati ono za što znamo ili pretpostavljamo, vjerujemo da je proizvedeno u skladu s našim načelima.
15.10.2014. (19:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sapunerija
Mislim da sam taj postotak izvukla odnegdje pročitano, ne sječam se više.
Mislim da je skupa čokolada prilično rijetka, iako je zvučna i fensi reklamirana pa se čini da je zastupljena više na tržištu. Promislim li koji postotak ljudi na svijetu kupuje skupu čokoladu, valjda samo onaj bogati dio...
Široka potrošnja treba bit konkurenta (nestle naprimjer). A kako konkurirat besplatnoj radnoj snazi pošteno plaćenim teškim fizičkim radom?
No dobro, nisam toliko osviješteni potrošač da ne bih povremeno uživala u čokoladi, iako ako mogu izabrat, izabrala bih između one koja ima markicu da je kontroliarnog porijekla i ove druge, izaberem prvu, iako nisam sigurna jel to u bio&bio dućanima ima više...
15.10.2014. (21:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...