srijeda, 22.10.2014.
Rat čokoladnih torti: Čija je Sacherica?
Jedna od najpoznatijih torti koja je izvukla najbolje od čokolade, još uvijek je predmet prgavljenja bečke kulinarske elite. Niti devet godina sudskog spora, unatoč presudi, nije ljubiteljima istaknutog deserta dalo odgovor na pitanje - gdje pojesti najbolju Sachericu. Mnogi blogeri i nakon posjeta Beču i testiranja torte kod dva najveća rivala (
Demel Cafe i
hotela Sacher), još uvijek nisu sasvim sigurni čiju bi tortu izabrali.
Puno se pisalo o ratu Sacher torti ili ‘ratu čokoladnih torti’ u Beču, odnosno rivalstvu između dva slastičarska ‘establišmenta’ oko čokoladne torte.
Svi znamo za Sachericu, čokoladni spužvasti biskvit premazan pekmezom i ‘zapakiran’ stvrdnutim čokoladnim omotačem. Uz nju možete dobiti i tučeno vrhnje, ovisno o tome gdje ćete naručiti ovu slasticu. Smatra se da je nastala u 19. stoljeću, kada se šef kuhinje razbolio, pa je njegov zamjenik morao osmisliti tortu za jednu važnu kraljevsku večeru. Odlučio se za kombinaciju biskvita i pekmeza i po tome postao globalno poznat.
Nekoliko desetaka godina kasnije, kad je popularnost Sacherice uzela maha, više je slastičarskih ustanova željelo da baš njihova Sacher torta nosi naziv originalna. Ali, samo je jedan original.
Rivalstvo između Demel Cafe i hotela Sacher bjesnilo je 1950-ih godina oko toga tko od njih ima pravo nazvati svoju kuću ‘originalnim domom Sacher torte’. Bitka se vodila devet dugih godina, a onda je dogovoreno da je pobjednik Hotel Sacher!
>>
Čokoladni rat: Prijete tužbama zbog imena Godiva
''Dugogodišnji 'rat torti' završio je 1963. izvansudskom nagodbom kojom je hotel Sacher dobio pravo da svoju tortu nazove 'Original – Sacher – Torte' (krasi je okrugli čokoladni pečat), a Demelu je dopuštena proizvodnja pod nazivom 'Eduard Sacher Torte' ili 'Ur – Sachertorte', tj. prva verzija (krasi je trokutasti čokoladni pečat). Osnovna razlika između njih je u tzv. aprikotiranju. Sloj pekmeza od marelica se u originalnoj varijanti hotela nalazi po sredini torte i ispod čokoladne glazure (na površini i sa strane), a u Demelovoj varijanti samo ispod glazure'', piše
Story.
Prema upravi hotela, originalan recept za Sacher tortu, koji datira iz 1832., čuva se na sigurnom. Šef slastica Alfred Buxbaum kaže da je ključna tajna u tome što se u čokoladnom oblogu koriste različite čokolade, a izgleda da se radi o tamnim čokoladama, točno određene temperature i dodatnim tajnim koracima u proizvodnji finalnog proizvoda. I upravo je to bilo ključno za uspjeh originalne Sacherice.
Ali, je li desert uistinu toliko spektakularan da potakne rivalstvo? Ili je legenda rođena radi publiciteta?
Kako god bilo, osobno nisam ljubitelj Sacherice. Mislim da je rješenje s pekmezom prebanalno za kraljevski, skupocjeni i izrazito promoviran recept.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: BBC/Hunger Hunger
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: Sacher Torta, Demel, Hotel Sacher, Rat torti
22.10.2014. u 06:00 •
4 Komentara •
Print •
#