Priče o čokoladi!

ponedjeljak, 24.11.2014.

INFOGRAFIKA: 5 mitova o čokoladi


Fascinantnost čokolade konstantno se preispituje raznim istraživanjima. Što je toliko privlačno u njoj da je ljudi konzumiraju, a ipak pri tom osjećaju grižnju savjest i kakve posljedice ona ostavlja po naš organizam?

Čokolade od prije deset i više godina nisu ono što su čokolade danas. Recepti se mijenjaju, ali ostaje jedan važan sastojak bez kojeg se ne može. O njegovoj količini se oprezno odlučuje. Radi se o kakau. Konačnu verziju o tome koliko je kakaa potrebno u nekom proizvodu da bi se zvao čokolada, nisu donijeli čokoladari ni prehrambeni stručnjaci. Ovo je pitanje završavalo na sudovima. U nekoliko država neslaganje je otišlo toliko daleko da se moralo zakonom propisati koja je minimalna količina kakaa u ploči na čijem omotu smije pisati čokolada.

Vrlo nedavno, još za trajanja mladosti nekog danas 60-godišnjaka, na policama trgovina mogle su se pronaći 'čokolade' koje su u sebi sadržavale prah crvene cigle i tko zna kakvi još sumnjivi sastojci. Ne čudi stoga da se još i danas o tamnoj poslastici mogu čuti razni mitovi. Jer kada su nastajali, oni nisu bili samo mitovi, već su vrlo vjerojatno (ne postoje istraživanja, zato ne mogu reći potpuno točno) od 'čokolade' nastajali karijesi i vjerojatno je bila puna praznih kalorija. Zamislite da u 100 grama 'čokolade' dobijete jedan posto kakaa, 50 % šećera, 10 % cigle, 30 % biljnog ulja....

Ovo nam pokušavaju 'prodati' već godinama

Danas su potrošači daleko zaštićeniji, a kontrole su česte kako u tvorničkim pogonima tako i u samim trgovinama. I kupci su puno oprezniji i teže ih je prevariti. Komad ploče omotan u papir na kojem piše čokolada, vrlo je vjerojatno upravo to - čokolada s minimalno 30% kakaa, bez praha crvene cigle. Brojna istraživanja pokazala su prednosti i nedostatke kozumacije čokolade.

Unatoč tome valja provjeriti sastojke na omotu, a čak ne morate uvijek posegnuti ni za skupljom čokoladom da bi bili sigurni u njezinu kvalitetu. Ali pravilo je uvijek isto - što veći posotak kakaa to bolje!

Ovog tjedna na blogu čitajte više o mitovima koji su vezani za čokoladu i o flavanolu - jednom od magičnih sastojaka kakaa.
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Infografika: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Inforgafika, Mitovi, čokolada

24.11.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!