Prošlog tjedna privuklo me nekoliko naslova koji su mudro upućivali na to da je provedeno jedno istraživanje o tome kako čokolada poboljšava pamćenje. Ali kako to obično bude u komercijalnim medijima s tekstovima o istraživanju, zamijenjena su dva pojma koja imaju malo toga zajedničkog - flavonol i čokolada.
Pod naslovom čokolada poboljšava pamćenje, skrivao se tekst sadržaja da pamćenje zapravo poboljšava jedan sastojak kakaa, glavni sastojak čokolade (ako nije mliječna). U bombastičnom istraživanju je otkriveno da bi zaista flavonol kojeg dobijemo u čokoladi poboljšao naše pamćenje, treba dnevno pojesti oko sedam ploča tamne čokolade. Svakom pravom konzumentu čokolade ne pada na pamet da pojede tu količinu u jednom danu, jer osim flavonola, sa sedam ploča (oko 700 grama) čokolade, u sebe će unijeti daleko više štetnih tvari poput šećera.
Dakle, čokolada neće poboljšati vaše pamćenje. Pamćenje bi vam moglo poboljšati nekoliko kapi flavonola, koji je antioksidant, ako ih negdje možete nabaviti, ili grickanje kakao zrnja.
Guardian se pak referirao na studiju objavljenu u magazinu Nature Neuroscience, tijekom koje su istraživani efekti pića s visokim postotkom kakaa, naspram pića s niskim postotokom kakaa, kod 37 ljudi starih od 50 do 70 godina.
Istraživači su otkrili da ljudi koji su prilikom testiranja konzumirali kakao s visokom razinom flavonola, imali bolje rezultate na kognitivnom testiranju te su imali bolji protok krvi na području mozga povezanim s pamćenjem.
‘U prosjeku, njihovi su testovi bili kao da su ih rješavali ljudi tri desetljeća mlađi’, rekao je stariji autor studije dr. Scott A Small. Studija je provedena na malom broju osoba i nije testiran nitko mlađi od 50 godina.
Zbog brojnih prednosti preporučljivo je jesti tamnu čokoladu s najmanje70% kakaa. Ona spada među zdravije čokolade, jer ima malo šećera, njezine masti dolaze od kakao maslaca i sadrži željezo i magnezij. Međutim, budući da komercijalna čokolada koja se najviše prodaje sadrži 500 kalorija na svakih 100 grama, vrijedi malo pripaziti s njezinom konzumacijom.