ponedjeljak, 15.12.2014.
Ukradeno 260 tona čokolade, pronađeno 50
50 tona čokolade pronađeno je u hladnjačama u blizini Napulja, što je mali dio čokolade ukradene od kompanije
Lindt posljednjih mjeseci.
0ko 260 tona Lindt čokolade nestalo je posljednjih nekoliko mjeseci u Italiji, objavila je talijanska agencija Ansa. Ukupna vrijednost nestale čokolade procijenjena je na oko
8 milijuna eura! Prve sumnje o krađi pojavile su se u ljeto kada su direktori podružnice kompanije na sjeveru Italije primijetili da nedostaju kutije, posebno kutije s crvenim pralinama, u kontingentima koji se šalju u inozemstvo.
Nakon interne istrage utvrđeno je da jedna špediterska tvrtka koja se nalazi blizu Milana od travnja preusmjerava dio robe prema jugu Italije. Direktor te firme kao i njezin jedini zaposlenik uhićeni su u listopadu, ali su do tada već 'utopili' veći dio ukradene robe.
>>
Jeste li i vi ovisni o čokoladi?
Početkom prosinca policija je u raciji u skladištu u Sezeu, između Rima i Napulja, pronašla 20 tona čokolade. U drugoj raciji koja je uslijedila u skladištu-zamrzivaču u Noli, u podnožju Vezuva, policija je pronašla stotine paleta s po 5.000 kartona s kutijama čokolade, procijenjene ukupne vrijednosti od 1,5 milijuna eura.
*****
Tekst je preuzet sa linkis.com
Foto: Lindt
Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.comOznake: čokolada, lindt, Ukradeno, Ukradena čokolada, italija
15.12.2014. u 05:28 •
1 Komentara •
Print •
#
petak, 14.03.2014.
Kraš čokolade
Ja sam odrasla na
Krašu. Podrazumjeva se to, ovdje. Kraš je najveći proizvođač čokolade u Hrvatskoj. Našao se i na popisu nekoliko desetaka najboljih čoko-proizvođača koje je izdvojila britanska gastronomkinja
Sarah Jane Evans u knjizi
‘Chocolate Unwrapped’, izdanoj 2010. godine.
Posebno je pohvalila
Kraševu čokoladu ‘Anno 1911 Domini’ sa 77% kakaa. Jučer sam pokušala kupiti tu čokoladu, međutim ispostavilo se da Kraš sada proizvodi samo njezinu inačicu sa 17 posto kakaa manje. Tek toliko da se može zvati čokolada (po meni). Tamnijih čokolada, s većim postotkom kakaa od navedenog - nemaju.
U njihovom opsežnom asortimanu, nalazi se dosta inovativnih i finih proizvoda, poput
Bajadera i Griotta, međutim, tamnu čokoladu s velikim udjelom kakaa, Kraš, čini se, sve uspješnije izbjegava. Velik dio njihovih proizvoda temelji se na mliječnoj čokoladi. Pretpostavljam da je to stoga što od takvih komercijalnih proizvoda imaju veći profit, dok je za izradu čokolade s većim postotkom kakaa potrebno uložiti veći budžet, a zarada od njih često je manja. Naročito ako tržište nije poseban ljubitelj tamnih čokolada.
Prije nekoliko dana, iz Lindta su priopćili da je
sve veća potražnja za skupom, odnosno luksuznom čokoladom, a ona obično podrazumjeva visoke postotke kakaa. S obzirom na potražnju, kažu u Lindtu, ona može pokriti trošak sve skupljeg kakaa. Možda i Kraš uskoro otkrije isto i iz svoje radionice na naše skromno tržište počne lansirati kvalitetnijje čokolade s više kakaa.
Što se tiče Kraševe čokolade 1911, kada se otvori pakiranje, prostorijom se počne širiti fini i ugodan miris kakaa. Nepcu privlačan kremasti okus konkretnog kavenog karaktera, s blagom notom cvjetnog meda, dugo se zadržava u ustima. Uspješno je izbjegnut surovi i grubi intenzitet kakvog imaju mnoge tamne čokolade. Stoga bih definitvno rekla da je upravo ovo kraljica Kraševih proizvoda i dostojan predstavnik ove kompanije.
Inače, velika sam ljubiteljica Kraševe čokolade
Dorina Noisette i Dorina Mousse čokolada. Jednom sam prilikom usporedila dva velika proizvođača. Ispred mene su se našli Dorina noisette i Milka noisette. Na Dorininom omotu navedeno je da je korišteno 26 % kakaa, 4 % manje nego kod Milke, a postotak lješnjaka bio je isti - 13 %. Ipak, kod Dorine je lješnjak bio izraženiji, dok je kod okusa Milke dominirala mliječna čokolada.
Što se tiče ostala dva velika proizvođača slatkiša i čokolada u Hrvatskoj,
Zvečevo i
Kandid, primjetila sam da uopće nemaju tamnih čokolada, barem ne na hrvatskom tržištu. Šteta.
Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com
...
Oznake: čokolada, kakao, tamna čokolada, lindt, zvečevo, kandid, milka, Priče o čokoladi
14.03.2014. u 07:57 •
1 Komentara •
Print •
#