Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chocochocolate

Marketing

VIDEO Čokoladna gromada od 4 tone izložena u zračnoj luci



Najveća čokoladna struktura, replika Burj Khalife, od kraja studenog do 14. prosinca izložena je u Međunarodnoj zračnoj luci Dubai i svi putnici mogu je vidjeti.

Čokoladna skulptura visoka je 13,5 metara, a njezin je tvorac čokolatijer Andrew Farrugia iz Malte. Ova čokoladna gromada teška je čak 4200 kilograma, a za njezinu je izradu Farruginom timu trebalo 1050 sati. Čokoladu iz skulpture nitko neće kušati jer će nakon izložbe biti rastavljena i bačena zbog zdravstvene sigurnosti.

>> Evo što se sve radi od čokolade

'Ovo je moj najveći izazov', rekao je Farrugia, kojem ovo nije prva velika čokoladna skulptura. On je prošle godine u Bruxellesu od čokolade napravio 34 metara dug parni vlak. 'Napravio sam detaljan plan kako proizvesti ovako tešku strukturu jer se radi o gotovo pet tona čokolade. Bila je to intenzivna operacija budući da je struktura veoma delikatna i može se slomiti. Bila je to stvar točnih izračuna i mjerenja', dodaje.

Opisao je kako je unutarnji dio morao biti robustan, s veoma debelim komadima čokolade. 'Prvo smo napravili središnji dio, a potom sve dijelove prilijepili na njega. Na unutarnji dio utrošeno je 70 posto čokolade. Svi su ostali dijelovi zalijepljeni za njega, nismo slagali odozdo prema gore jer bi se tako sve srušilo', kaže Farrugio za National.

S timom je radio na temperaturi od 18 do 22 stupnja kako se čokolada ne bi rastopila. 'Vrućina i čokolada ne idu zajedno. Kada bi se tretirala višom temperaturom, došlo bi do topljenja i skulptura bi se srušila. Kada smo dijelove podizali kranom, srce mi se uzlupalo, jer se i zbog jedne male greške sve moglo srušiti', opisao je Farrugio,

Jedna strana ove impresivne skulpture je otvorena kako bi se u nju moglo ući i vidjeti da je sve napravljeno samo od čokolade.



*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: The National


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Post je objavljen 09.12.2014. u 06:00 sati.