Kad sam prvi put radila ganache, bila sam potpuno oduševljena njime. Moje oduševljenje bilo je još veće kad sam saznala što se s njim sve može!
Od slasno ljupkog čokoladnog ganachea može se napraviti:
- glazura
- krema
- umak
- tartufi
Izrada je jednostavna, jer sastojaka je samo nekoliko - čokolada, slatko vrhnje i maslac.
Kada je riječ o čokoladi, najbolje je da izaberete onu koju najviše voite, onu koju bi jeli i samu, preporučuje kuharica Stephanie Jaworski. A kada je riječ o vrhnju, ja uvijek pokušam naći 'sugar free' slatko vrhnje, jer čokolada u sebi ima sasvim dovoljno šećera.
Čokoladu treba nasjeckati na komadiće, a vrhnje ugrijati na temperaturu do vrenja. Nakon što je vrhnje ugrijano njime prelijte čokoladu i lagano je mješajte dok se ne otopi.
Ako ćete ganache koristiti za kremu ili tartufe, najbolji je omjer: na 100 g čokolade - 50 ml vrhnja. Za glazuru, taj bi omjer trebao biti: 100 g čokolade na 100 ml vrhnja. Radi većeg sjaja ganachea, na 100 g čokolade dodajte 20 g maslaca. Ako mu želite obogatiti okus, možete dodati vaniliju, rum...
Nakon što se čokolada dobro rastopi u vrhnju, smjesu stavite na hlađenje (ne predugo, da ne bude pretvrda).