AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

petak, 28.08.2009.

PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA RATARA



SPORAZUM JE RJEŠENJE ZA NEKE UDRUGE!

Prosvjed poljoprivrednika koji je održan u četvrtak 27.8 u istočnim dijelovima Hrvatske, prema graničnim prijelazima Županja - Orašje, Slavonski Brod – Bosanski Brod, Okučani – Gradiška i Dubošćica do kojih poljoprivrednici nisu ni stigli, jer ih je više kilometara prije zaustavljala policija, nije pokazao snagu i jedinstvo poljoprivrednika koju su najavljivali još prije nekoliko dana. Razlozi prosvjeda trebali su biti zajednički interes svih, a to je - hitna isplata poticaja za 2008. otkupnu cijenu pšenice od 1,25 kn za kg, i 2,50 kn za uljanu repicu.
No na sastanku kasno poslijepodne uoči prosvjeda, u srijedu, u Đakovu predstavnici seljačke udruge Zajednica Udruga seljaka Slavonije i Baranje, Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske te Hrvatski seljački savez Virovitičko podravske županije s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem potpisali su Sporazum prema kojem će Ministarstvo poljoprivrednicima isplatiti 0,15 kn/ kg pšenice do 15. 10., plaćati će šest mjeseci skladištenje pšenice, te da će poticaj za pšenicu u visini od 60 % biti odmah isplaćeni, ( što iznosi oko 1350 kuna). Ostalih 40% biti će plaćeno u siječnju naredne godine. Tko pak ne želi čekati siječanj, može za taj iznos poticaja kupiti mineralno gnojivo.
Sporazum nisu potpisali predstavnici Udruge Brazda, Kordinacije seljačkih udruga Požeško Slavonske županije, i Hrvatski seljački savez Vukovarsko srijemske županije. Oni su se odlučili za prosvjed, a njima su se pridružili i dijelovi udruge Hrvatskog seljačkog saveza koji nisu u suglasju s vodstvom. Iako je prosvjed policiji bio najavljen, postojala je ozbiljna bojazan čak i u državnoj upravi policije da bi poljoprivrednici sa traktorima mogli blokirati, kako su prethodno najavljivali, čak petnaestak graničnih prijelaza. Zato je prosvjed praćen čak i helikopterskom podrškom uz veliki broj policajaca koji su regulirali kretanje prosvjednika na traktorima. Tomislav Pokrovac dopredsjednik Vukovarsko srijemskog hrvatskog seljačkog saveza imao je i više dojava da policija poljoprivrednicima zabranjuje izlazak iz njihovih dvorišta. Prosvjed je završen oko 17 sati.


OTKUPLJIVAČI PRERAĐIVAČI I TRGOVCI ŠUTE !

Poljoprivrednici, o čijoj se gospodarskoj djelatnosti u Hrvatskoj govori kao o velikom potencijalu, su naime samo željeli skrenuti pažnju na svoje probleme koji kulminiraju i dovode u pitanje njihovo poslovanje i egzistenciju obitelji. Niska otkupna cijena pšenice, neisplata poticaja od prošle godine, neredovita isplata ovogodišnjih poticaja, znatno skuplje umjetno gnojivo i nemogućnost vraćanja kredita generira odlukama koje poljoprivrednike vode u prosvjed. Problemi poljoprivrednika ni u javnosti, ni od strane političara, kao ni aktualne državne vlasti, čini se prema reakcijama u medijima nisu shvaćeni ozbiljno. Resorni ministar Čobanković, mora se priznati u kratkom je roku organizirao više sastanaka s predstavnicima poljoprivrednika i aktivno sudjeluje u traženju načina da se za probleme iznalaze rješenja. Međutim sve je to nedovoljno, sve dok otkupljivači i prerađivači pšenice, kao i pekari i trgovci šute. Svakim spominjanjem veće otkupne cijene pšenice poljoprivrednici ih prozivaju, ali odziva nema. Šute u „ Žito zajednici“, u lancu pekara „Kruna“, „Žito kombinatu“, „Mlinaru“ „Čakovečkim mlinovima“, „Klari“ i mnogim drugim većim i manjim tvrtkama kojima je sirovina pšenica i brašno. Budući da se radi o privatnim tvrtkama, tijela državne uprave se ponašaju kao da nemaju ingerencije u rješavanju tog strateškog interesnog pitanja!Ali do kada tako?

Tijekom današnjeg dana ( 28.8.) u Sisku je Udruga poljoprivrednika središnje Hrvatske s četrdesetak traktora prosvjedovala ispred Mlina i Pekare s ciljem da vlasnik korigira otkupnu cijenu pšenice koja bi bila rentabilnija od cijene koja sada iznosi od 0,78 do 0,82 kn/kg . Do 17 sati nikakav dogovor prosvjednika i vlasnika nije postignut.







28.08.2009. u 23:09 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 16.08.2009.

SJECKANJE PROBLEMA OKO PREJEFTINE PŠENICE NA MANJE DIJELOVE



KOMPENZACIJA – MINERALNO GNOJIVO
ZA DIO POTICAJA

Predstavnici seljačkih udruga koji ustraju u traženju veće otkupne cijene pšenice od 0,80 kn za kilogram koliko daju otkupljivači, iz roda 2009. godine, a na što imaju i pravo, jer svaka žitarica ima svoju minimalnu i maksimalnu cijenu, imali su sastanak sa ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem 13. kolovoza u Vukovaru. Na sastanku su bili Josip Tomičić, Lorenc Klaić i Josip Heđi iz Udruge Brazda, Pokrovac iz Seljačkog saveza Vukovarsko srijemske županije, Stjepan Kunovec predsjednik Udruge središnje Hrvatske, Slavko Novaković predstavnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Mato Mlinarić ispred Nezavisnih Hrvatskih seljaka i Stanko Zdravčević iz Udruge seljaka Slavonije i Baranje
Taj je sastanak održan samo pet dana nakon održanog skupa poljoprivrednika na Širokom polju u općini Đakovo ( poljoprivredno polje koje obrađuju poljoprivrednici članovi Udruge Brazda) koji je organizirala uz ostale i Udruga Brazda, u namjeri da se zapravo vidi raspoloženje poljoprivrednika. Na taj skup došlo više od tisuću poljoprivrednika, a među njima je bio i župan Osječko baranjski dr. Vladimir Šišljagić i gradonačelnik grada Đakova Zoran Vinković. Na skup je došao i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Čak što više ministar Čobanković došao je u Široko polje s potpuno novom informacijom koju je tada iznio, a to je da će država platiti skladištenje pšenice, svima onima koji je sada ne prodaju čekajući veću otkupnu cijenu. A to bi skladištenje pšenice državu stajalo oko 12 milijuna kuna.
Na sastanku u Vukovaru ministar Petar Čobanković ponovo je izašao sa novom informacijom, iz čega se stiče dojam da aktivno sudjeluje u što bržem rješavanju problema poljoprivrednika, rekavši da je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja postiglo dogovor s tvornicom mineralnih gnojiva Petrokemijom iz Kutine, da već ovih dana mogu 40% poticaja, za pšenicu i uljanu repicu, koji bi im bio isplaćen počekom 2010. godine, ostvariti kompenzacijom za mineralno gnojivo i to po sadašnjim akcijskim cijenama koje su za 10 do 15% manje, ovisno o vrsti gnojiva. Naime do kraja mjeseca rujna Ministarstvo poljoprivrede će isplatiti 60% poticaja za pšenicu i uljanu repicu, a za ostale jesenske kulture ovogodišnjeg roda poticaji će u cijelosti biti isplaćeni, prema riječima Čobankovića u mjesecu listopadu.

CIJENA PŠENICE OD OTKUPLJIVAČA
I DALJE U STATUSU KVO

Tajnik Udruge seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević iznio je prijedlog koji je napravljen s Udrugom Brazda da se velikim otkupljivačima zaustavi premija od 750 kuna te se raspodjeli poljoprivrednicima, koji imaju više od 200 ha površine zasijane pšenicom te da na taj način otkupljivači plate cijenu od 0,95 kuna po kilogramu koju poljoprivrednici obiteljskih gospodarstva traže.
Ministar poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković rekao je da taj prijedlog ministarstvo mora prvo razmotriti i predložiti Vladi na usvajanje.
Ministar je rekao da su neki otkupljivači seljacima spremni uzeti pšenicu po akontacijskim cijenama od 0,80 lipa, a ukoliko dođe do dogovora o novoj višoj cijeni da će ti otkupljivači ostatak isplatiti naknadno. No poljoprivrednici su prema tom prijedlogu skeptični. Treba podsjetiti da obećanih 205 milijuna kuna, od ministra Polančeca i tada podpredsjednice Vlade Jadranke Kosor nisu dobili do 31.srpnja kao što su spomenuti politički dužnosnici obećali, ali poljoprivrednici naglašavaju da se toga novca ne odriču.
Što se cijene pšenice od otkupljivača tiče, trenutno vlada status kvo- nepromijenjeno stanje. Ništa novo nije odlučeno, sve su opcije otvorene.

I MEĐIMURSKI PROIZVOĐAČI TRAŽE
USKLAĐIVANJE CIJENE PŠENICE

I Međimurski proizvođači pšenice 13. kolovoza tražili su kod svog najvećeg otkupljivača Čakovečkih mlinova dogovor o većoj otkupnoj cijeni pšenice koja sada iznosi 0,82 lipe za kg na 0,95 kn za kg. Dvjestotinjak proizvođača ratara na traktorima došlo je do Čakovečkih mlinova gdje se razgovaralo. Dogovor između Čakovečkih mlinova i poljoprivrednika je postignut uz opasku „ako se Žito zajednica složi s tom zahtijevanom cijenom“ .





16.08.2009. u 17:49 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 07.08.2009.

POTROŠAĆI KRUHA U HRVATSKOJ SU TAOCI KAPITALA




MINISTAR NOVCA NEMA
A OTKUPLJIVAČI I PRERAĐIVAČI OTKUPNU CIJENU PŠENICE NE ŽELE POVISITI

Sastanak predstavnika seljačkih udruga u četvrtak 6. kolovoza s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, gdje je trebala biti dogovorena otkupna cijena ovogodišnje pšenice od 1,25 kuna koliko traže poljoprivrednici, umjesto 0,80 lipa, koliko poljoprivrednicima nude otkupljivači, završio je bez rješenja za proizvođače. Ministar Čobanković je više puta rekao da novca u državnom proračunu za to potraživanje više nema jer proračun Ministarstva poljoprivrede od 3,8 milijardi kuna za ovu godinu već raspoređen. Otkupljivači i prerađivači pšenice koji svojim načinom poslovanja zapravo određuju cijenu kruha na hrvatskom tržištu ne žele sudjelovati u participaciji cijene pšenice do 1,25 kuna po kilogramu. Nekoliko udruga poljoprivrednika pristalo bi na cijenu pšenice od 0,95 lipa koliko je ponudio koncern Agrokor i Podravka, a što s poticajem iznosi 1,10 kuna. No takvo razmišljanje ne podržavaju predstavnici svih poljoprivrednih udruga, ne odustajući od 1,25 kuna pa neslaganje oko jedinstvene otkupne cijene razjedinjuje hrvatske poljoprivrednike.

RAZLIKU OD OTKUPNE CIJENE PŠENICE DO CIJENE KRUHA DIJELE OTKUPLJIVAČI I PRERAĐIVAČI !

Ključno je pitanje naime kako je moguće da hrvatski poljoprivrednici kilogram pšenice proizvode za 0,80 lipa po kilogramu, a štruca kruha u prodaji u Hrvatskoj stoji između pet i devet kuna? Tko uzima razliku od cijene proizvodnje do cijene koštanja kruha?
Poljoprivrednici sa sigurnošću kažu da su otkupljivači pšenice i prerađivači ti koji zarađuju na njihovoj proizvodnji pšenice, koja, iako je strateški proizvod, ima status kulture na kojoj tržišni mešetari obilno zarađuju, varajući pritom nemilosrdno, u ime svoje kapitalne dobiti i proizvođače i kupce kruha. Cijena štruce kruha, kada se poljoprivrednicima nudi 0,80 lipa za kilogram pšenice, ne bi smjela na tržištu biti veća od 2,50 do 3,00 kune. Činjenica je da su svi potrošači kruha u Hrvatskoj taoci kapitala organiziranih grupa otkupljivača i prerađivača pšenice. To je lobi koji ne dozvoljava da kruh, koji ulazi u kategoriju osnovne namirnice bude jeftin. Taj isti monopolistički lobi ne želi pregovarati sa poljoprivrednicima, već je prije žetve pšenice poručio da cijena otkupa pšenice ne može biti veća. Privatne interese otkupljivača i prerađivača iz politike proizvodnje pšenice treba isključiti, ako nikako drugačije, a onda putem državnog odvjetništva. Zašto? Zato što je zajednička dobrobit mnogo važnija od privatnih interesa koji u tom segmentu u Hrvatskoj vladaju više godina. Beskrupulozne monopoliste samo sila može natjerati na podvrgavanje autoritetu dobrobiti i razuma.


MATEMATIKA: ZA 100 KG NPK GNOJIVA GOTOVO 1000 KG PŠENICE

Zanimljivo je da je na jednom od sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede jedan od predstavnika prerađivača rekao da samo 17 % pšenice ulazi u cijenu kruha.
A što je sa ostalih 83% posto? Ako je u ostalom postotku plaća djelatnika, voda struja, plin, porez, kruh se ipak proizvodi u tolikim količinama mjesečno da može pokriti sve troškove svake proizvođačke tvrtke, a tvrtka može poslovati s zadovoljavajućom dobiti. Otkupljivači i prerađivači koji radije šute nego da argumentiraju prihode i rashode svoga načina poslovanja, šutnjom poručuju naime da imaju razloga šutjeti – zbog svoje obilne zarade na svakom kruhu.
Treba izričito naglasiti da troškove skladištenja pšenice snose sami poljoprivrednici.U te troškove ulazi skladištenje, ulaz u silos i mjerenje vlage, a to na kraju cijenu pšenice spušta na 0,70 lipa za kilogram. Zapanjujući je i slijedeći podatak da 100 kg NPK mineralnog gnojiva košta 630 kuna, a s obzirom na troškove koji proizlaze iz korištenja silosa, danas u Hrvatskoj za 100 kilograma mineralnog gnojiva poljoprivrednik mora prodati gotovo 1000 kilograma pšenice da bi platio samo 100 kilograma spomenutog gnojiva. Nakon takvog podatka nameće se pitanje: Kuda to ide politika proizvodnje pšenice u Hrvatskoj?
Za neupućene moram navesti da proizvodni ciklus pšenice zahtijeva mineralno gnojivo. Tako je na jedan hektar potrebno najmanje 500 kg mineralnog gnojiva koje stoji, prema sadašnjim cijenama, 3150 kuna. Ako je proizvođač s hektara dobio prinos od oko 6000 kg pšenice – kada plati mineralno gnojivo, - ostati će mu oko tisuću kuna. Zar takva matematika može dovesti do preporoda Hrvatskog sela?
Usporedbe cijene koštanja ovogodišnjeg roda s cijenama pšenice zemalja u regiji mogu se navoditi samo kao informacije, ali ne u kontekstu bilo kakve usporedbe. Razlog je taj što se Hrvatska poljoprivreda razvija u uvjetima stihijske, nekonzistentne politike. Političke garniture ministara rade kako pogoduje političkim opcijama, a ne logici zdravog razuma proizvodnje. A u takvim uvjetima vođenje poljoprivredne politike je bez dugoročnih rezultata proizvodnje, pa konkurentska usporedbe cijene hrvatske pšenice s onima iz regije nije u ravnopravnom položaju. Jedan je razlog i taj što se uvijek ta usporedba izvodi u trenutku kada ide na štetu domaćih poljoprivrednika.


07.08.2009. u 23:32 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2024 (22)
Rujan 2024 (30)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter