Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA RATARA



SPORAZUM JE RJEŠENJE ZA NEKE UDRUGE!

Prosvjed poljoprivrednika koji je održan u četvrtak 27.8 u istočnim dijelovima Hrvatske, prema graničnim prijelazima Županja - Orašje, Slavonski Brod – Bosanski Brod, Okučani – Gradiška i Dubošćica do kojih poljoprivrednici nisu ni stigli, jer ih je više kilometara prije zaustavljala policija, nije pokazao snagu i jedinstvo poljoprivrednika koju su najavljivali još prije nekoliko dana. Razlozi prosvjeda trebali su biti zajednički interes svih, a to je - hitna isplata poticaja za 2008. otkupnu cijenu pšenice od 1,25 kn za kg, i 2,50 kn za uljanu repicu.
No na sastanku kasno poslijepodne uoči prosvjeda, u srijedu, u Đakovu predstavnici seljačke udruge Zajednica Udruga seljaka Slavonije i Baranje, Udruga poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske te Hrvatski seljački savez Virovitičko podravske županije s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem potpisali su Sporazum prema kojem će Ministarstvo poljoprivrednicima isplatiti 0,15 kn/ kg pšenice do 15. 10., plaćati će šest mjeseci skladištenje pšenice, te da će poticaj za pšenicu u visini od 60 % biti odmah isplaćeni, ( što iznosi oko 1350 kuna). Ostalih 40% biti će plaćeno u siječnju naredne godine. Tko pak ne želi čekati siječanj, može za taj iznos poticaja kupiti mineralno gnojivo.
Sporazum nisu potpisali predstavnici Udruge Brazda, Kordinacije seljačkih udruga Požeško Slavonske županije, i Hrvatski seljački savez Vukovarsko srijemske županije. Oni su se odlučili za prosvjed, a njima su se pridružili i dijelovi udruge Hrvatskog seljačkog saveza koji nisu u suglasju s vodstvom. Iako je prosvjed policiji bio najavljen, postojala je ozbiljna bojazan čak i u državnoj upravi policije da bi poljoprivrednici sa traktorima mogli blokirati, kako su prethodno najavljivali, čak petnaestak graničnih prijelaza. Zato je prosvjed praćen čak i helikopterskom podrškom uz veliki broj policajaca koji su regulirali kretanje prosvjednika na traktorima. Tomislav Pokrovac dopredsjednik Vukovarsko srijemskog hrvatskog seljačkog saveza imao je i više dojava da policija poljoprivrednicima zabranjuje izlazak iz njihovih dvorišta. Prosvjed je završen oko 17 sati.


OTKUPLJIVAČI PRERAĐIVAČI I TRGOVCI ŠUTE !

Poljoprivrednici, o čijoj se gospodarskoj djelatnosti u Hrvatskoj govori kao o velikom potencijalu, su naime samo željeli skrenuti pažnju na svoje probleme koji kulminiraju i dovode u pitanje njihovo poslovanje i egzistenciju obitelji. Niska otkupna cijena pšenice, neisplata poticaja od prošle godine, neredovita isplata ovogodišnjih poticaja, znatno skuplje umjetno gnojivo i nemogućnost vraćanja kredita generira odlukama koje poljoprivrednike vode u prosvjed. Problemi poljoprivrednika ni u javnosti, ni od strane političara, kao ni aktualne državne vlasti, čini se prema reakcijama u medijima nisu shvaćeni ozbiljno. Resorni ministar Čobanković, mora se priznati u kratkom je roku organizirao više sastanaka s predstavnicima poljoprivrednika i aktivno sudjeluje u traženju načina da se za probleme iznalaze rješenja. Međutim sve je to nedovoljno, sve dok otkupljivači i prerađivači pšenice, kao i pekari i trgovci šute. Svakim spominjanjem veće otkupne cijene pšenice poljoprivrednici ih prozivaju, ali odziva nema. Šute u „ Žito zajednici“, u lancu pekara „Kruna“, „Žito kombinatu“, „Mlinaru“ „Čakovečkim mlinovima“, „Klari“ i mnogim drugim većim i manjim tvrtkama kojima je sirovina pšenica i brašno. Budući da se radi o privatnim tvrtkama, tijela državne uprave se ponašaju kao da nemaju ingerencije u rješavanju tog strateškog interesnog pitanja!Ali do kada tako?

Tijekom današnjeg dana ( 28.8.) u Sisku je Udruga poljoprivrednika središnje Hrvatske s četrdesetak traktora prosvjedovala ispred Mlina i Pekare s ciljem da vlasnik korigira otkupnu cijenu pšenice koja bi bila rentabilnija od cijene koja sada iznosi od 0,78 do 0,82 kn/kg . Do 17 sati nikakav dogovor prosvjednika i vlasnika nije postignut.









Post je objavljen 28.08.2009. u 23:09 sati.