Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SJECKANJE PROBLEMA OKO PREJEFTINE PŠENICE NA MANJE DIJELOVE



KOMPENZACIJA – MINERALNO GNOJIVO
ZA DIO POTICAJA

Predstavnici seljačkih udruga koji ustraju u traženju veće otkupne cijene pšenice od 0,80 kn za kilogram koliko daju otkupljivači, iz roda 2009. godine, a na što imaju i pravo, jer svaka žitarica ima svoju minimalnu i maksimalnu cijenu, imali su sastanak sa ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem 13. kolovoza u Vukovaru. Na sastanku su bili Josip Tomičić, Lorenc Klaić i Josip Heđi iz Udruge Brazda, Pokrovac iz Seljačkog saveza Vukovarsko srijemske županije, Stjepan Kunovec predsjednik Udruge središnje Hrvatske, Slavko Novaković predstavnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Mato Mlinarić ispred Nezavisnih Hrvatskih seljaka i Stanko Zdravčević iz Udruge seljaka Slavonije i Baranje
Taj je sastanak održan samo pet dana nakon održanog skupa poljoprivrednika na Širokom polju u općini Đakovo ( poljoprivredno polje koje obrađuju poljoprivrednici članovi Udruge Brazda) koji je organizirala uz ostale i Udruga Brazda, u namjeri da se zapravo vidi raspoloženje poljoprivrednika. Na taj skup došlo više od tisuću poljoprivrednika, a među njima je bio i župan Osječko baranjski dr. Vladimir Šišljagić i gradonačelnik grada Đakova Zoran Vinković. Na skup je došao i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Čak što više ministar Čobanković došao je u Široko polje s potpuno novom informacijom koju je tada iznio, a to je da će država platiti skladištenje pšenice, svima onima koji je sada ne prodaju čekajući veću otkupnu cijenu. A to bi skladištenje pšenice državu stajalo oko 12 milijuna kuna.
Na sastanku u Vukovaru ministar Petar Čobanković ponovo je izašao sa novom informacijom, iz čega se stiče dojam da aktivno sudjeluje u što bržem rješavanju problema poljoprivrednika, rekavši da je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja postiglo dogovor s tvornicom mineralnih gnojiva Petrokemijom iz Kutine, da već ovih dana mogu 40% poticaja, za pšenicu i uljanu repicu, koji bi im bio isplaćen počekom 2010. godine, ostvariti kompenzacijom za mineralno gnojivo i to po sadašnjim akcijskim cijenama koje su za 10 do 15% manje, ovisno o vrsti gnojiva. Naime do kraja mjeseca rujna Ministarstvo poljoprivrede će isplatiti 60% poticaja za pšenicu i uljanu repicu, a za ostale jesenske kulture ovogodišnjeg roda poticaji će u cijelosti biti isplaćeni, prema riječima Čobankovića u mjesecu listopadu.

CIJENA PŠENICE OD OTKUPLJIVAČA
I DALJE U STATUSU KVO

Tajnik Udruge seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević iznio je prijedlog koji je napravljen s Udrugom Brazda da se velikim otkupljivačima zaustavi premija od 750 kuna te se raspodjeli poljoprivrednicima, koji imaju više od 200 ha površine zasijane pšenicom te da na taj način otkupljivači plate cijenu od 0,95 kuna po kilogramu koju poljoprivrednici obiteljskih gospodarstva traže.
Ministar poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković rekao je da taj prijedlog ministarstvo mora prvo razmotriti i predložiti Vladi na usvajanje.
Ministar je rekao da su neki otkupljivači seljacima spremni uzeti pšenicu po akontacijskim cijenama od 0,80 lipa, a ukoliko dođe do dogovora o novoj višoj cijeni da će ti otkupljivači ostatak isplatiti naknadno. No poljoprivrednici su prema tom prijedlogu skeptični. Treba podsjetiti da obećanih 205 milijuna kuna, od ministra Polančeca i tada podpredsjednice Vlade Jadranke Kosor nisu dobili do 31.srpnja kao što su spomenuti politički dužnosnici obećali, ali poljoprivrednici naglašavaju da se toga novca ne odriču.
Što se cijene pšenice od otkupljivača tiče, trenutno vlada status kvo- nepromijenjeno stanje. Ništa novo nije odlučeno, sve su opcije otvorene.

I MEĐIMURSKI PROIZVOĐAČI TRAŽE
USKLAĐIVANJE CIJENE PŠENICE

I Međimurski proizvođači pšenice 13. kolovoza tražili su kod svog najvećeg otkupljivača Čakovečkih mlinova dogovor o većoj otkupnoj cijeni pšenice koja sada iznosi 0,82 lipe za kg na 0,95 kn za kg. Dvjestotinjak proizvođača ratara na traktorima došlo je do Čakovečkih mlinova gdje se razgovaralo. Dogovor između Čakovečkih mlinova i poljoprivrednika je postignut uz opasku „ako se Žito zajednica složi s tom zahtijevanom cijenom“ .







Post je objavljen 16.08.2009. u 17:49 sati.