žena i krajolik

Planet sam, iznutra naseljen mogućnostima života.
Okrugla kao pun Mjesec, kovani novčić, talisman skriven među grudima djevojaka - blagim bijelim bregovima, kako se jednom slikovito izrazio jedan pjesnički nadahnut slikar, mašajući mi se rukom za lančić.
Ponekad sam teža za mjericu zlata kojom su me kupovali na pristaništima ili mijenjali za žito, sol, tovar rijetkih začina. Ponekad teška kao uzdah što sam ga mamila stoljećima ili uzduh dok sam bremenita tijela brala po poljima što su rađala kad i ja.
Teška sam i od grozdova još zelenih jer su u meni vinogradi što neprestano zriju i podbacuju urod.
Od mjeseca do mjeseca, mojim zrcalom vode preleti pomisao da bih mogla posaditi bademe - bar jedno bademovo stablo. Veliko i zlatno! Ali odnekud mi vjetar nanese zlatnu prašinu u oči i ja se zamutim kao od tuge. Potraje neko vrijeme, a onda oslušnem kako negdje daleko padaju zlatna stabla, kako ih sijeku i ona padaju... - i nebo nad mojom vodom se izbristri. Ono poravnava prozirnošću svijet pomućen od sebe.
Planet sam, težak, ali je moj krajolik sav skriven iznutra. Iznutra sam topla i tamna, imam plodnost zemlje. Izvana bijela kao bijela grčka statua nemoćna pokrenuti se a puna zarobljene pokretnosti. Bijela kao kamena bitva razgrizana solju. Kao preoblikovana čekanjem - živi kip žene na obali, na molu. Između nje i ptica što joj katkad slete na ramena i na ruke, stoji privilegij kojeg one nisu svjesne. Ali to je samo naša usporedba.
08.09.2016., 22:56
Komentiraj (0) ~ Ispiši ~ #

<< Arhiva >>

opis bloga


pričice sa starog bloga
ponešto modificirano

niska


neostvarivo utjelovljenje
paso doble
pravila sam se da ne vidim
olovno nebo
kad pomisliš to nazvati ljubavlju
skulptor
vrpce
zbrka
crtež
utočišta
izmaštala sam te
sempre verdi
nađeni rukopis
metamorfoza
vučica (labirint)
bez prtljage
uvijek je moguće gledati
čudo prirode
apstraktne forme
previd
travanjsko jutro
jesu li biljke nešto drugo
između poređenja
distanca
prije spavanja
pred zrcalom
nikad ništa zaboravljeno
nečujno
za što - ni za što
da sam došla
hoćeš li biti
u Budimpešti
uzbudljivi prizori svakodnevnice
mašnice i masnice
svijeća
kanon srca
jednog dana, možda
žena i krajolik
za jednu drugu mene
pribježišta i otpočinjanja
neumitnost
nenastanjivost
o jednom umjetniku
demetra
ogrlica
na trenutakflorija@gmail.comO knjizi 'Viviana
- Sve ostalo su priče...'

Marinko Košćec:

Pročitao sam tvoju knjigu.
Zbog neiskustva u tom žanru,
ne osjećam se kompetentan suditi
o njezinom literarnom dosegu.
Ali mogu ti mirne savjesti reći
da je puna dirljivih mjesta,
lirskih i nježnih.
Neupitno ju je stvorila fina duša.

24.6.2015.

Ćiril Ćoh:

Stoji ono što kažeš u predgovoru - materija duboko intimnog karaktera prerasla je u svojevrsno ogledanje u jeziku kako u sredstvu izraza tako u umjetnini zbirke kao konačnom proizvodu. Tome bih dodao da zbirka jest konačna, ali zahvaljujući mnogim ogledavanjima zapravo i beskonačna. Budući da se neke pjesme mogu shvatiti kao samoogledavanje (autrefleksija) o njima samima i zbirke koje su dio, tome možemo dodati ono što kaže jedna od pjesama: knjiga je jednostavna kao formula smrti, ali istovremeno i zahtjevnija, kao formula ljubavi. Ponekad je manje zbunjujuća - kao formula iskustva, a zna biti od toga teža, kao formula čovjeka.

Nama čitaocima je dostupno samo umjetničko djelo, no, za tebe, (imam taj dojam kad čitam pjesmu 'Pred zrcalom') ova knjiga je i osobno samoogledavanje. Ono nama nije dostupno. Kad bi bilo ova zbirika ne bi bila umjetničko djelo već samo osobna ispovijest. Tvoja knjiga je još jedno svjedočanstvo da je magija umjetnosti upravo u tome da nam zatvori pristup svom izvoru i nadahnuću, a da istovremno njime napaja i hrani naš umjetnički doživljaj.

29.11.2014.


info

design by snd