Indijanka vegetarijanka

07.02.2017., utorak

Zimski vege obrok

Domaci kruh
Popečci od graha i slanutka (izblendati kuhani grah i slanutak zajedno s crvenim i bijelim lukom, dodati brasna da poveze, ispeci na neprijanjajucoj tavi)
Vege majoneza
Sirova cikla
Ukiseljeni feferon

Oznake: hrana, vegetarijanstvo, veganstvo


22.01.2017., nedjelja

Veganski parmezan

Kolicina: 100 g
Gdje: Konzum
Cijena: 9,99 HRK
Proizvodjac: netko iz EU
Moja ocjena: 5
Nakon dosta probanih zamjenskih sireva ovaj mi se doista svidio. Lako je probavljiv, ne sjeda tesko na zeludac poput pravih mlijecnih sireva. Ima jaci okus i ne treba ga mnogo dodavati pa mi jako dugo traje. Cak se i topi pa lijepo ide na pizzu i slicna jela.

Oznake: Veganski parmezan, sir, hrana


18.10.2016., utorak

Trganci od heljde s tofuom

Heljdino brašno
Raženo brašno
Voda
Sol i papar
Komadić ljute papričice
Sezam, lan, suncokret (sjemenčice)
Maslinovo ulje
Dimljeni tofu
Bijeli luk

Heljdino brašno je skupo, zadnje kad sam gledala bilo je 30 kn/kg, a i ima ga tek u rijetkim trgovinama. Stoga sam u blenderu samljela heljdu u brašno (blender mora biti suh). Ovako dobijeno brašno sam posolila i pomiješala s vodom. Dodala sam malo raženog brašna da smjesa bude kompaktnija jer je lomljiva od samog heljdinog brašna. Zakuhala sam lonac vode i posolila te u kipuću vodu ubacivala komadiće umiješanog tijesta, tj.pravila trgance. Malo sam ih prokuhala i ocijedila. Na malo maslinovog ulja sam prepržila bijeli luk i komadić papričice te ubacila na kockice narezani tofu. Kad je tofu porumenio, ubacila sam trgance i dobro pomiješala da se sve prožme. Na kraju sam dodala sjemenčice, popaprila i sve dobro izmiješala.


Oznake: trganci, heljda, tofu, hrana


17.06.2016., petak

Štapići

2 dcl piva
2 dcl ulja
Žličica i pol soli
1 prašak za pecivo
150 g sezama
150 g lanenih sjemenaka
100 g suncokretovih sjemenaka
700 g crnog brašna

Pomiješati sve sjemenke, dodati sol i prašak za pecivo, potom ulje i pivo. Lagano umiješati brašno. E, sad, nisam koristila samo crno već sam stavila 500 g crnog i 200 g raženog pa je započeo problem s miješanjem. Po originalnom receptu, tijesto treba biti mekano, dok je meni ispalo dosta tvrdo pa sam dodavala još piva. Svejedno je bilo tvrdo i trebalo mi je dosta sile da ga razvučem. Može se rezati u ravne štapiće ili ufrkavati u spirale, prema želji. Peče se na 180 stupnjeva dok lagano ne porumene. U svakom slučaju, pečeni su odlični i prhki. I dobije se velika količina pa možete podijeliti s prijateljima. Preporučujem!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: štapići, lan, sezam, hrana


02.09.2015., srijeda

Lignja koja pleše

Ali joj do plesa nije. U Japanu i susjednim zemljama popularno jelo je 'dancing squid' u kojem se između ostalog servira svježa lignja koja se posipa nekim umakom. Međutim, iako tvrde da je lignja mrtva, njezini krakovi rade, ona se cijela pomiče i očito reagira ne umak. Uz ovakvo jelo često dolaze i komentari kako je jako ukusna. Međutim, je li samo ukus bitan? Za mnoge očito jest bez obzira što je ova jadna životinja još uvijek živa pa neka se netko kune koliko hoće da su to 'samo živci'. Kad vidim nešto ovakvo, obučem kaput tuge i najradije bih vrištala do boga.


Oznake: lignja, dancing squid, ples, tuga, hrana


08.07.2015., srijeda

Hladnjak solidarnosti

Mala španjolska zajednica na originalan se način bori protiv bacanja hrane koja je jestiva i dobra za upotrebu, a ujedno i pomaže ljudima koji su slabijeg ekonomskog statusa. Naime, na jednom mjestu na ulici instalirali su skromni hladnjak i u njega svi koji to žele mogu staviti hranu te istu tu hranu mogu uzeti svi koji imaju potrebu za njom. Bitno je da hrana ima vrijedeći rok trajanja, a može se staviti i ona koja je pripremljena kod kuće uz uvjet da se na njoj istakne kada je pripremljena. Jedino što se ne stavlja u hladnjak je sirovo meso, jaja te morski plodovi i životinje te naravno ono čemu je istekao rok trajanja. Hladnjak je postavljen u travnju ove godine i računa se da je kroz njega donirano od 200 do 300 kg hrane. Hladnjak svakog dana obilaze volonteri kako bi provjerili stanje, ali do sada nisu nikad ništa morali ukloniti niti je bilo slučajeva vandalizma. Iz udruge koja je došla na ovu jedinstvenu i hvale vrijednu ideju kažu kako im nije toliko bio plan pomoći siromašnima, koliko spriječiti nepotrebno bacanje hrane koja je dobra za konzumaciju. Dodaju i da nema nikakvih restirkcija tko može uzeti hranu, primjerice, ako to poželi, može se dovesti i Julio Iglesias( haha) i uzeti si nešto za jelo. Ideja se također proširila i u Boliviju te je sve više zainteresiranih koji bi sličan, skromni hladnjak željeli postaviti i u svojoj zajednici kako bi smanjili bacanje hrane te ujedno pomogli siromašnijim članovima društva. Bravo!

Više o svemu na:

http://www.treehugger.com/green-food/small-town-spain-fights-food-waste-humble-refrigerator.html

(sorry, ne znam zašto link ne radi, kad ga unesem sve je u redu, kad se objavi, ispadne ovako. Glavna stranica je Tree pa nakon toga H u g g e r točka com, i to sve zajedno, a ne treeher, kako ispadne na linku)

Oznake: hladnjak, solidarnost, španjolska, hrana, bacanje hrane, doniranje


19.03.2015., četvrtak

Oprez, prijevoz živih životinja

Uz sve lutalice i pse na lancima koje svaki dan susrećemo, jedna od najtežih stvari koje moram gotovo svakodnevno prožvakavati je prijevoz živih životinja. Nekad ih ne vidiš, ali po smradu koji te zapljusne kad kamion prođe, znaš da su unutra. Nekad ih vidiš, tresu se u ritmu rupa na cesti i kroz rešetke guraju vlažne njuškice van mirišući put koji ih manje-više vodi u smrt. Najčešće vidim krave, odnosno teliće ili svinje, a u novije vrijeme sve je više i konja. Na kamionu piše: Prijevoz živih životinja. Ovo bi dakle trebalo značiti da bi vozač trebao drugačije voziti nego da, primjerice, vozi krumpire. Međutim, rijetko je to tako. Zamisli sad da si ti u toj prikolici, nemaš pojasa niti išta što te drži, a neki isfrustrirani tip što prije želi stići od točke A do točke B i iskrcati te na toj točki B ravno pod nož. On dakle vozi bez ikakve pomisli da si ti unutra. Jer ti nisi bitan. Ti si 'samo' životinja. Bezbrojne su i priče o tome koliko dugo se životinje voze od te točke A do točke B, i to bez vode i hrane. Često satima čekaju na granicama kako bi se riješila papirologija. Također bez vode i hrane. Pri tom prijevozu često neke od njih umru, ali vožnja se nastavlja bez obzira na sve. Međutim, nikoga nije briga za to. One su samo roba. Sredstvo da se nešto zaradi. Sredstvo da se zadovolji trenutna potreba nepca. A u toj torturi i mučenju sudjelujemo svi mi, jedni jer prevoze, drugi jer kolju, treći jer tranče, četvrti jer jedu, peti jer se pokrivaju ušima, šesti jer, iako svjesni svega, znaju da ne mogu napraviti ništa da se sustav promijeni…

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Fotografije uzete s: Prijatelji-zivotinja.hr

Oznake: prijevoz živih životinja, Životinje, prijevoz, Kamioni, patnja, hrana, voda


08.01.2015., četvrtak

Nema vege hrane za indijske kriketaše

Na turninu u kriketu koji se krajem prošle godine dogodio u Australiji, dvojica indijskih igrača, Ishant Sharma i Suresh Raina i njihov tim nisu bili zadovoljni jer u cijelom kompleksu na kojem se turnir održavao nije bilo vegetarijanskog obroka za njih. Iz tog razloga su se žalili međutim ništa nije poduzeto pa su trećeg dana turnira sa svime izašli u javnost te potražili vegetarijanske obroke u restoranima u Brisbaneu. Hranu su pronašli, ali na ulazu u kompleks u kojem se turnir održavao rekli su im da ne smiju ulaziti unoseći hranu i piće kupljene negdje drugdje. Tako su ih mediji uhvatili kako sjede na klupii u parku i jedu, a nakon toga su se vratili u svlačionice.

Oznake: kriket, australija, hrana, meso, vege


05.01.2015., ponedjeljak

Moji prvi vafli

Nit' sam ih kad prije jela, nit' sam ih ikad prije pravila. Stoga došlo doba da se vafl proba. :)

1 1/2 šalice biljnog mlijeka
Žlica octa (jabučni ili vinski)
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice meda (ili agavinog sirupa ili slično)
Pola šalice zobenih pahuljica
1 3/4 šalice brašna po izboru
1 1/2 žličice praška za pecivo ( ja koristila sodu bikarbonu)
Prstohvat soli

Prvo spojiti mokre sastojke pa u njih dodati suhe. Ostaviti da odstoji i lijevati u pekač vafli te peći po uputama. U smjesu se može dodati žličica cimeta, pola šalice smrljvene banane ili drugog voća. Ili sok od naranče ili limuna. Kombinacije su beskrajne. I fine. Poslužiti same ili s pekmezom, medom, sirupom…

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: vafli, waffle, recept, hrana, vege


03.11.2014., ponedjeljak

Tko nije za sebe…

Blagdani poput Sisveta prilika su za druženje s familijom šireg kruga. Dakako, kod nas nikamo ne možeš otići, a da ti ne ponude nešto za piti (uglavnom je to alkohol) i jesti (ne dao bog da je bez mesa). Tako je bilo i ovog puta. Rakija i domaća kobasica. I tu sam ja, dakako. Označena kao PROBLEM. Iako nikome ništa ne kažem. I ne tražim. I ne izvoljevam. I ne popujem. Doista, ali doista bih se nekad najradije zavukla pod kakav kamen pa da ne izlazim dok prvo proljetno sunce ne izađe i ne izmami me van.

Mogla si barem malo kruha uzeti.

Pusti je. Tko nije za sebe, nek' crkne od gladi.

Oznake: Sisvete, hrana


27.10.2014., ponedjeljak

Vege proizvodi udvostručeni u zadnjih 5 godina

Ponuda i prodaja proizvoda koji su označeni kao vegetarijanski i veganski udvostručena je u posljednjih pet godina na zapadnom tržištu. Točnije, 12 posto proizvoda nosi oznaku da je vegetarijansko , u usporedbi s njih 6 posto prije pet godina, dok 2 posto proizvoda nosi oznaku da je vegansko, u usporedbi s 1 posto prije pet godina. Ovo je, dakako, pokazatelj povećane potražnje ovakvih proizvoda.

Više na:

http://www.foodnavigator.com/Market-Trends/Vegetarian-product-launches-double-in-five-years

Oznake: vegetarijanstvo, veganstvo, hrana


07.10.2014., utorak

Aladdin više ne ispunjava vege želje

Priča mog života. Pronađem nešto što mi se sviđa, pronađem to uz popriličan napor, a onda to nestane jer ima nedovoljno drugih zainteresiranih pa sve ispadne veoma neisplativo i zatvori se. Dakle, u Arena centru u Zagrebu bio je taj restoran 'Aladdin' u kojem se moglo naći mnogo fine vegetarijanske hrane, primjerice falafel, sambosa, lepinjice, humus itd. i nije bilo skupo. Kad sam išla u Zagreb, ondje sam voljela otići. U krugu su i drugi restorani, tipa McDonalds ili KFC. I dok je kod ova dva uvijek bila velika gužva i višemetarski redovi, kod Aladdina se nešto takvo nije baš viđalo. Tako bih ja uvijek prva dobila hranu i već počela jesti dok bi mesojedski dio ekipe došao na red.

No, jučer dođem u Zagreb i nema Aladdina. Na mjestu na kojem je stajao, sve je zatvoreno i zablindirano, jedino stoji natpis: 'Otvaramo uskoro'. Ali nekako ne vjerujem da će to biti nešto tipa 'Aladdina'.

I tako, ekipa je jela iz KFC-a, a ja sam gledala i prodavala zjake. Klasika.


Oznake: Aladdin, hrana, Zagreb


03.10.2014., petak

Lepinje s koprivama

Za lepinje:

Brašno (koristim crno)
Malo sode bikarbone
Malo kukrume (nije obavezno)
Sjemenčice – sezam, lan, itd. (nije obavezno)
Sol i papar
Voda

Za nadjev:

Koprive
Bijeli luk
Sol i papar
Maslinovo ulje

Koprive oprati. Zakuhati vodu. Ugasiti i ostaviti da se na minutu prohladi. Ubaciti koprive, promiješati i odmah procijediti, ohladiti. Dobro ocijediti i isjeckati na sitno. U koprivu dodati iscjekani bijeli luk, sol i papar te maslinovo ulje.

Za lepinje spojiti sve sastojke dok se ne dobije tijesto koje se ne lijepi za prste. Rezati na male komade i svaki razvaljati u krug. U veliku tavu staviti sasvim malo maslinovog ulja (recimo jedna žličica) i peći s jedne strane. Kad je pečeno, okrenuti i sada na gornju, pečenu stranu rasporediti dio kopriva s bijelim lukom (razmazati kao kremu). Peći kratko i to je to. Ponoviti s ostatkom tijesta i nadjeva.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: koprive, lepinje, hrana


19.09.2014., petak

Izbor hrane u brojkama

Slika govori više od riječi pa evo:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Za više teksta kliknuti na:

Food Choices Affect the Climate Change

Oznake: hrana, brojke, meso


01.09.2014., ponedjeljak

Patlidžan s palentom

Palenta
Patlidžan
Maslinovo ulje
Bijeli luk
Masline bez koštica
Pasirana rajčica
Sol
Papar

Palentu skuhati ranije, izliti u pleh da se stvrdne i ohladi, a potom je narezati na kocke ili pravokutnike, lagano posoliti, razdvojiti komade jedan od drugog i staviti u pećnicu na ventilator da se uhvati korica.

Patlidžan izrezati na krugove i ispeći na sasvim malo maslinovog ulja s obje strane te lagano posoliti prilikom pečenja. U tavi u kojoj se pekao patlidžan staviti malo maslinovog ulja, u njega ubaciti nasjececkani češnjak, masline bez koštica i zaliti s pasiranom rajčicom. Kratko izmiješati i dodati začine po želji, a potom u tako dobiveni umak umiješati pečene patlidžane. Poslužiti uz palentu. Dobar tek.

Oznake: patlidžan, palenta, hrana, češnjak, masline


18.06.2014., srijeda

Ako ništa nije važno, nema se što spašavati

Čitam odličnu knjigu Jonathana Safrana Foera, 'Jesti životinje'. Pisac se često prisjeća svoje bake koja je preživjela rat i s tog aspekta ima pogled na hranu (u smislu da se sve treba jesti i čuvati, no ipak s ponekim 'ALI'), no također i s religijskog aspekta, budući je Židovka. Autor tako donosi jedan razgovor s njom u kojem ona opisuje kako joj je bilo teško i kako je gladovala, a onda joj je pomogao jedan Rus davši joj komad svinjetine. Razgovor se nastavlja ovako:

- Spasio ti je život.
- Nisam ga pojela.
- Nisi ga pojela?
- To je bila svinjetina. Nisam htjela jesti svinjetinu.
- Zašto?
- Kako misliš zašto?
- Zato što to nije košer?
- Naravno.
- Ali čak ni da si spasiš život?
- Ako ništa više nije važno, nema se što ni spašavati.

Oznake: Jonathan Safran Foer, jesti životinje, rat, hrana, religija


09.04.2014., srijeda

Šparoge

Ovo mi je bio jedan od najfinijih objeda koje sam napravila u zadnje vrijeme, pravi nedjeljni ručak. Nažalost, šparoge su iz trgovine, nisu samonikle, ali valjda će doći i taj dan da i te samonikle jednom probam.

Šparoge
Krumpr
Mladi luk
Bijeli luk
Maslinovo ulje
Sol i papar

Sve očistiti, luk mladi i bijeli nasjeckati na sitno, krumpir također na manje kriške, politi s malo ulja, posoliti i popapriti, pokriti i staviti u pećnicu na 200 stupnjeva dok sve ne omekani. Mladi luk je posebno fin jer karamelizira. Uz sve odlično ide i koje kuhano jaje te čaša crnog vina.

PRIJE:

Image and video hosting by TinyPic

POSLIJE:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: šparoge, hrana


08.04.2014., utorak

Kao da jedeš špek i kobasice

Evo, čula sam novi… nazovimo to kompliment, iako on to zapravo nije s moje točke gledišta:

'S obzirom na to što jedeš, ti izgledaš sasvim normalno. Izgledaš kao da jedeš špek i kobasice, izgledaš lijepo.'

Oznake: hrana, vegetarijanstvo


31.03.2014., ponedjeljak

Večerica

Pecivo sa zelenom salatom, maslinama, dimljenim seitanom i ljutom feferonkom.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: večera, hrana


22.01.2014., srijeda

O ribama

Sudeći prema novom izvješću Oceanije, udruge za očuvanje oceana, prevaru s ribama već godinama proučavaju. Jedna od njihovih posljednjih studija pokazala je kako je 55 posto ribe u sushi restoranima u Kaliforniji pogrešno označeno, nazvano pogrešnim imenima te zamijenjeno jeftinijim varijantama. A na području cijeloga SAD-a pronašli su kako je čak trećina plodova mora krivo deklarirana. Zašto? Za početak, tu je pravi ekonomski poticaj za počinjenje prevare s ribom, piše prevention.com. A to nam baš i ne ulijeva nadu da i na našem području situaicja mogla biti bitno bolja.

Potrošači plaćaju visoke cijene za 'lažnu' ribu, pokazalo je novo istraživanje. Kada je riba koju mislite da kupujete u dućanu zamijenjena jeftinijom varijantom, prevareni ste za otprilike četiri dolara. U restoranima je ta šteta još i veća.

'Ne postoji kontrola nad opskrbom morskim plodovima, a smatramo da ljudi nemaju pojma koliko je stanje loše', poručuju iz Oceanije.

Divlja riba nije uvijek divlja. Uzgojeni losos ili tuna, a kod nas najčeće brancin i orada vrlo često se u restoranima i na tržnicama prodaje pod divlju ribu. Upravo je to vrlo zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da losos iz uzgoja ima tri puta više zasićenih masti od divljeg lososa. Za divljeg lososa isplati se izdvojiti više novca, no samo u slučaju da ćete doista i dobiti ono što plaćate. U drugom slučaju, koji je znatno češći, kupci izdvajaju i do pet dolara više po ribi koja je maskirana pod divljom ribom.

Svježa je riba mit. Mislite da je ona skuplja, nazvana svježa riba, u ribarnicu stigla direktno s broda? Nema šanse. Riba može biti stara tjedan dana, mjesec dana, ili ako živite bliže obali i imali ste sreće izabrati dobru ribu, tada možda nekoliko dana. Riba može biti svježa jedino ako je sami upecate. No, osim toga nema gornje granice za život svježe ribe na policama dućana zahvaljujući novim tehnologijama smrzavanja/otapanja/ponovnog smrzavanja.

Oznake: riba, hrana


27.11.2013., srijeda

Rolice i juhica

Za rolice

Listovi kelja
Ljuspice soje
Dimljeni tofu
Riža
Bijeli luk
Papar i sol

Listove kelja razdvojiti, oprati i spustiti u kipuću vodu te ostaviti nekoliko minuta. Ljuspice preliti vrućom vodom i ocijediti te u njih naribati malo dimljenog tvrdog tofua. Dodati rižu i nasjeckani bijeli luk, posoliti i popapriti. Stavljati po žlicu nadjeva na svaki list kelja i zarolati poput sarme. Staviti u vatrostalnu ili sličnu posudu, podliti vodom i malo pokapati maslinovim uljem i peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Za juhu od kopriva

Mrkva
Krumpir
Kopriva (koliko nađete, ima je i sad iako je snijeg)
Bijeli luk
Tjestenina za juhu
Papar i sol
Malo ljute kisele feferonke (po želji)

Mrkvu nasjeckati i staviti da se kuha, kad je na pola gotova, dodati sitno nasjeckani krumpir. Koprivu oprati i staviti na par minuta u vruću vodu, ocijediti i nasjeckati. Na kraju, kada su mrkva i krumpir kuhani, dodati bijeli luk, koprivu i tjesteninu za juhu, posoliti i popariti te dodati koji kolutić feferonke (za one koji vole malo ljuće, poput mene) i guštati.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: rolice, juha, hrana


18.11.2013., ponedjeljak

Bogomoljka

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: bogomoljka, buba, hrana


07.10.2013., ponedjeljak

Filmić o hrani

Lanac restorana brze hrane Chipotle objavio je reklamu koja je na društvenim mrežama pokrenula brojne rasprave o kvaliteti hrane kojom se hranimo. U samo nekoliko dana pogledali su ga milijuni ljudi...

Oznake: filmić, hrana


20.07.2013., subota

U čemu je razlika?

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: hrana, meso


18.06.2013., utorak

Milijunaš u kuhinji

U nedjelju sam po prvi puta pogledala neki show 'Milijunaš u kuhinji'. Troje se ljudi borilo za to da njihov obrok dospije kao gotova hrana u najveći britanski lanac samoposlužnih trgovina. Prije nego su prezentirali svoje obroke, prolazili su niz savjetnika, ali i davali ih na probu potencijalnim potrošačima. Jedan od njih pravio je ćufte od jetrica i srca životinja, mislim svinje. Prvo su mu rekli da imaju problem jer su ćufte, kada se raspolove, crvene boje. Ta boja dolazi od srca i običan kupac bi mogao misliti da ćufta nije dovoljno pečena. Onda je pred ljudima prezentirao hranu i svima se svidjela kad su je probali, ali kada im je pokazao od čega se pravi, većina ih se iznenadila, a neki su čak i s gađenjem ustuknuli za korak, gadljivo stavivši ruku na usta. Doista, nije to lijep prizor, sirovo životinjsko srce i jetrica na tanjuru, ali od čega ljudi misle da dolaze mesne ćufte i meso općenito? Mislim da ni na neki but ili slično ne bi drukčije reagirali. Uopće mi nije jasno to zgražanje – čini se kako se hrana jede bez da se razmisli odakle je došla. Ne bi li bilo logičnije da jedemo ono što možemo sami pripremiti, dakle, ako ne možemo sami ubiti životinju, zašto bismo je u konačnici – pojeli?

Oznake: Milijunaš u kuhinji, ćufte, meso, hrana


10.06.2013., ponedjeljak

Puno mesa i smeća

Manfred Hochpoechler je Austrijanac koji neko vrijeme živi na otoku Žirju. Stigao je ovdje sa slijepim psom i 500 eura u džepu. Sada priča kako doživljava Hrvatsku i Hrvate u serijalu na jednom portalu pod nazivom 'Lijepa naša vaša' o strancima koji žive kod nas.

Da ne spominjem nedaće koje su ga snašle dok se konačno skrasio na Žirju, evo što je rekao o hrvatskoj spizi:

'Uporno jednolična, bez mašte, s previše mesa i premalo varijacija u povrću.'

O smeću:

'Takvo što je nezamislivo u Austriji. Stranim turistima koji ovdje dolaze ovo će biti odvratan prizor. No ne samo to. Svako malo naletim na staru poluraspadnutu kuću čiji vam se krov može u bilo koji čas srušiti na glavu. U Austriji bi već odavno bile sravnjene do temelja.'

O Hrvatskoj u tri riječi:

' Sunce, osrednja hrana, vječno 'polako, polako, polako'',

Poruka:

'Mogli biste toliko toga napraviti ovdje, zaraditi toliko novca, ali vam se ne da. Mislim da je otok Žirje odličan primjer. Na rivu konstantno dolaze jahte, ali nikome se ne da napraviti osnovnu infrastrukturu. Dati gostima vodu, struju. Napraviti tuševe, dućan, restoran. Ili da barem nauče malo engleskog ili njemačkog. Jedino im je stalo uzeti novac u iznosu koji naplaćuju potpuno opremljene marine, a usluga je nepostojeća.'

Oznake: stranci, Hrvatska, hrana, smeće


03.05.2013., petak

Još malo proljetnih poslastica

Juha od radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja

Šaka krumpira
Šaka leće
Malo crvenog luka
Puna zdjela radiča i ostalog bilja po izboru (list jaglaca, plućnjaka, ljepljiva broćika, štavelj…)
Bijeli luk
Sol i papar
Zobene pahuljice

Sve sjediniti i staviti da se skuha (stavila sam u ekspres lonac). Kada je kuhano, unutra icjeckati bijeli luk i izmiksari štapnim mikserom ili u blenderu. Posoliti i popariti, dodati šaku – dvije zobenih pahuljica, dobro promiješati i poklopiti da malo odstoji prije konzumacije.

Image and video hosting by TinyPic

Sok od koprive, radiča i ostalog samoniklog bilja

Kopriva, radič i slično
Jedan limun (oguljeni)
Skoro litra vode
2 žlice meda ili zaslađivača po želji

Puno koprive staviti u blender, na to narezati limun, dodati vodu. Blendati. Procijediti i dodati dvije žlice meda ili kakvog drugog zaslađivača. Guštati. Može trajati dan – dva u hladnjaku. Ocijeđeni ostaci mogu se iskoristiti za pripremu palačinki, popečaka, pogačica ili za muffine.

Narezano u blenderu:

Image and video hosting by TinyPic

Blendanje:

Image and video hosting by TinyPic

Procijeđeni sok:

Image and video hosting by TinyPic

Ostaci za daljnju upotrebu:

Image and video hosting by TinyPic

Bujad u mom tanjuru

Bujad je cijenjena u Japanu. Beru se samo mladi, maleni izdanci, dok se gornji dio (list) ne počne otvarati. Prokuhaju se, a onda začine maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Nije ih dobro previše često jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Salata od svega

Radič
Plućnjak (cvijet i list)
Jaglac (cvijet i list)
Ljubičice
Sjemenke po želji (sezam, suncokret, a posebno je dobro uz malo kima)
Crveni luk
Paradajz
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar

Sve pomiješati i jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: proljeće, hrana, štavelj, samoniklo bilje, kopriva


11.04.2013., četvrtak

Dan prelijepih oblaka

Jučer konačno sunce, puuuuno sunca. A oblaci kao slika. Ljepši od slike nekoliko puta. Ove godine je zima bila predugačka i, iako je inače volim, zanevoljela sam je (da ne bude grubo pa da kažem zamrzila jer to baš ne stoji). Uvijek me iznova začudi kako u proljeće priroda buja u petoj brzini. U samo par dana biljke izrastu, neke jestive postanu nejestive jer brzo dobiju cvijeće ili previše končanu stabljiku ili jednostavno postanu manje ukusne. Ovaj put sam ponovno našla koprive, sada su već dosta velike i trebaju rukavice za branje. Tu je i vlasac, maslačak, štavelj, kiselica, dobričica (meni odličan začin) i još neke biljčice koje se jedu, a ne znam im ime. I dok tako berem, ptice pjevaju, a djetlić lupka u drvo. Iznad se komešaju oblaci, u vodi ostavljaju svoj otisak. Sve je tako lijepo i poželiš da vrijeme stane. Šteta samo što su psi već puno krpelja, a uskoro će i zmije se razmiljeti, ako već nisu.

Navečer je večera bila božanska – sve ovo bilje u salati plus dodatak od kultivirane zelene salate, jedne male rajčice, malo tjestenine, crvenog luka i posipano sjemenkama. Život je ponekad doista lijep.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Štavelj:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: oblaci, samoniklo bilje, šetnja, hrana


13.03.2013., srijeda

Ekološki otisak hrane

Ekološki otisak veganske i vegetarijanske prehrane je 30 posto niži od nevegetarijanske prehrane, zbog čega trebamo drastično smanjiti konzumiranje mesa i mlijeka i mliječnih proizvoda, izjavili su istraživači na 6. Međunarodnom kongresu o vegetarijanskoj prehrani u Kaliforniji. Navode da je veganska prehrana odgovorna za najnižu emisiju stakleničkih plinova, dok ljudi koji nisu vegetarijanci imaju najveći ekološki otisak. Vegani imaju i najniži rizik od kroničnih bolesti, a nevegetarijanci najviši, pružajući uvjerljiv dokaz da je veganska prehrana i zdravija i održivija. Dr. Joan Sabate, profesor na Sveučilišta Loma Linda, izjavio je da je biljna hrana jedanaest puta održivija od hrane životinjskog podrijetla te da nitko ne može osporiti da je ekološki učinkovitije proizvesti kilogram bjelančevina graška ili soje nego kilogram bjelančevine govedine.

Oznake: ekologija, hrana, otisak, zagađenje


06.03.2013., srijeda

Nakon 'sage konjetina' porasla potražnja za vege hranom

U Velikoj Britaniji je, nakon što se pojavio skandal vezan uz konjetinu u obrocima u kojima je navodno nije trebalo biti, porasla potražnja za vegetarijanskim zamjenama za meso, piše Guardian.co.uk. Quorn je tvornica koja proizvodi najviše gotovih jela za vegetarijance na bazi gljiva te bilježi konstantan rast prodaje od sredine veljače. Prodaja im se udvostručila te kažu da stalno moraju povećavati proizvodnju svojih kobasica, burgera i ostalih proizvoda koje prave od gljiva. I drugi proizvođači bilježe konstantan rast od veljače. Primjerice Fry's je južnoafrički brend kojem je potražnja porasla za 30 posto, a njemački brend VeggieDay kaže da je rast veći nego što su najavljivala najoptimističnija predviđanja. U svim kompanijama smatraju kako se ovo događa zbog skandala s konjskim mesom u obrocima u kojima je trebala biti čista govedina, a također i zbog činjenice da će sada čista govedina biti puno skuplja. Kažu kako će govedina postati luksuz te će se zbog toga mnogi okretati vegetarijanskoj alternativi.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: vegetarijanstvo, hrana, meso, konjetina, govedina


18.02.2013., ponedjeljak

Smjernice za prehranu u školama

Imam školarca koji se hranio u školi, ali je prestao. Nisam mogla vjerovati kakvu hranu dobijaju, a o tome sam već i pisala na svom blogu. Dakle, sve najgore od najgoreg, sve prepuno bijelog kruha i peciva, salame, sira i sumnjivih mliječnih napitaka (punih E-ova). Sinoć sam u nekim vijestima čula da će se takvo stanje promijeniti jer je Ministarstvo obrazovanja ili Ministarstvo zdravlja, ne znam sad koje, dalo smjernice za školske kuhinje. U oči mi je odmah upala prva odredba – SVAKI DAN moraju na meniju biti meso i mliječni proizvodi. Dakle, ove dvije vrste namirnica prve su na listi preporučenih namirnica!

Mislim da je svaki komentar suvišan, osim da se sigurno nekome opet namješta posao.

Oznake: hrana, kolač, meso, mlijeko


14.02.2013., četvrtak

Istina o mesu

Prenosim s Net.hr-a:

Novi skandal koji zadnjih dana trese prehrambenu industriju mnoge će potrošače natjerati da promisle što to jedu i što se zaista nalazi u hrani koju kupuju. Zamjena govedine konjetinom i nije najstrašnije što se potrošačima podvaljuje.

U javnost su već ranije procurile neke šokantne informacije o proizvodnji govedine, a u nastavku donosimo pet činjenica koje možda ne biste uopće htjeli znati ako su vam hamburgeri omiljeno jelo.

1. Meso dolazi u dodir s amonijakom

Sjećate li se skandala o 'ružičastoj sluzi' iz travnja prošle godine?

Riječ je o dodatku hrani na bazi mljevene junetine, koji se dobiva od raznih otpadnih dijelova mesa, a koji se u procesu proizvodnje tretira amonijakom kako bi se uništile bakterije. Ova mesna prerađevina vrlo se često koristi u proizvodnji hamburgera.

'Cjelokupni ovaj proces, prema mom mišljenju, nema poštovanja prema hrani, ali niti prema ljudima i djeci. Uvijek bih želio znati kada jedem ovakve stvari', kazao je jednom prilikom za CTV New poznati svjetski kuhar Jamie Oliver. Smatra da bi hrana koja se dobiva ovakvim i sličnim procesima morala biti jasno označena, kako bi potrošači bili svjesni što kupuju. Nažalost, to sada nije praksa.

2. Jedan o glavnih krivaca za onečišćenje vode

Američka Agencija za zaštitu okoliša potvrdila je da su tvrtke koje proizvode govedinu jedni od najvećih zagađivača okoliša, posebno vode. Diljem SAD-a ova industrija već je onečistila brojne rijeke, potoke i jezera, piše Business Insider.

3. Jedan hamburger dobiva se iz mesa stotine krava

U procesu prerade govedine u modernim pogonima velikih kompanija miješa se meso krava uzgojenih na farmama po cijeloj Americi, ali i svijetu. Što znači da jedan hamburger sadrži meso stotine krava, a što otvara mogućnost da bude zaraženo bakterijom E.coli. Može doći i do razvitka nekih drugih bakterija opasnih po ljudsko zdravlje.

4. Meso je puno antibiotika

Jedna od manje poznatih opasnosti iz govedine su antibiotici. U proizvodnji prilikom uzgoja krava koriste se brojni antibiotici. Otpad goveda pak se koristi za gnojidbu raznih poljoprivrednih kultura, zbog čega dio završava u tlu. Zbog prevelikog korištenja antibiotika ugrožena je njihova djelotvornost, jer bakterije iz hrane i okoliša u našem tijelu razvijaju otpornost na te lijekove.

5. Meso može biti izloženo zračenju

Kako bi se u procesu proizvodnje eliminirale bakterije, posebno opasana E.coli, prehrambena industrija je u potrazi za učinkovitim metodama prerade mesa. Je i zračenje najnovija učinkovita metoda? Kanadska agencija za hranu objavila je da x-zrake ili rendgenske zrake ubijaju i najopasnije bakterije.

Iako se tvrdi da je to sasvim sigurna metoda jer se navodno dugo koristi, posljedice za zdravlje ljudi nisu poznate.

Oznake: meso, hrana, štetnost


11.02.2013., ponedjeljak

Haljina od špeka

Ako je nešto gore od jedenja mesa, onda je to razbacivanje hranom, kakvog god ona porijekla bila. A upravo to se često događa u modernom društvu koje ništa ne cijeni. Samo jedan primjer (uz sve mesne kreacije Lady Gage (ali kakva je ona uopće lady?))) jest i sljedeća haljina od špeka ili slanine. Naime, okrunjena je kraljica špeka koja je obukla ovu haljinu na 6. festivalu špeka u Iowi za vikend. Dizajner (ili bolje reći mesar) ove haljine je utrošio oko 9 kg špeka i oko kilogram i pol ljepila i 15 do 20 sati rada. Festival špeka velika je stvar, u tri minute rasprodano je oko 8,000 ulaznica, svaka po 35 dolara. Kraljica špeka morala je odgovarati na pitanja o špeku te je na festivalu poštedila jednu svinju od toga da bude pretvorena u špek. Ljudska glupost doista nema granica. Kruha (mesa) i igara, zar ne?

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: haljina, špek, slanina, hrana, razbacivanje, Iowa


05.02.2013., utorak

Ono si što jedeš

Svako je tkivo sazdano od onoga što unosi u sebe, konkretno čovjek je napravljen od onoga što pojede. Svaka dva do četiri mjeseca koža se obnavlja, jetra svakih pet mjeseci, okusni pupoljci svakih 10 dana, pluća svakih 6 tjedana, crijeva za dva do četiri dana, kosa od 3 do 4 godine, kosti svakih 10 godina. Tijelo nove stanice pravi od onoga što pojedemo. Tako doslovno postajemo ono što jedemo.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: hrana, tijelo


09.01.2013., srijeda

Priča po priča

Druženje neki dan. O čemu se najviše pričalo? O hrani. I to najviše o mesu. Čini se kako je hrana ljudima najveće zadovoljstvo, kao da sve započinje i prestaje na tanjuru, a sve prije i poslije toga uopće nije bitno.

Razgovor je uglavnom tekao o tome što se zaklalo, što se ubilo u lovu i kako se ono ulovljeno i 'domaće' može pomiješati, koji je dio životinje bolji, koja je životinja ukusnija, tko je probao neku novu životinju koju ostali nisu…

Pa da se izbljuješ koliko pohlepe uđe i izađe na ta ljudska usta.

Oznake: hrana, meso, vegetarijanstvo


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.