Indijanka vegetarijanka
08.03.2017., srijeda
Salata od mladog štavelja
Uz dodatak listića jaglaca, cvijeta ljubičice, cvijeta i listića plućnjaka te jedan češanj češnjaka. Oznake: štavelj, samoniklo bilje, proljeće, salata, vegetarijanstvo |
07.03.2017., utorak
Vege čalabrčak za van
Matovilac Rotkvica Veganski sir Dimljeni seitan Krekeri Oznake: vegetarijanstvo, veganstvo, seitan, matovilac, rotkvice, sir, krekeri |
28.02.2017., utorak
Probala sam kvinoju
Nazivaju je majkom žitarica i već godinama se može pronaći na policama naših trgovina. Ona je zapravo pseudožitarica jer je srodna cikli i špinatu. Vođena krilaticom 'kupuj lokalno' tako sam je izbjegavala dok jednog dana (nedavno) ipak nisam odlučila kupiti je i probati. Prije kuhanja potrebno ju je dobro oprati jer sadrži saponine koji nisu dobri za nas. Prilikom prvog uranjanja u vodu osjeti se blago neugodan miris, a kako se kvinoja više ispire, on nestaje. Piše da se treba kuhati barem 20 minuta, međutim skuha se mnogo ranije, zapravo je po kuhanju pravi fast food. Poprilično je neutralnog okusa i odlično se slaže s povrćem i gljivama. Osobno mi je najbolja kada je začinim s veoma malo Vegete Natur. Zasitna je. Kažu da je veoma zdrava. Nakon konzumacije osjećam se i više nego dobro. Moja ocjena: 4. Kvinoja s kuhanim karfiolom i bukovačama: Kako napraviti bukovače? (meni najbolji način): Oznake: kvinoja, bukovače, vegetarijanstvo, veganstvo, vege |
15.02.2017., srijeda
Po 100.put - vegetarijanci ne jedu ribu!
Na popularnoj stranici Coolinarika.com u sklopu bloga u sijecnju je objavljen clanak o vege prijedlozima obroka - Vege meni, savjeti za zdrav organizam u hladnim zimskim danima. Izmedju ostalog se spominje i Eva namaz od tune. Nesto od cega mi se vec dize kosa na glavi - uvjerenje da vegetarijanci jedu ribu. Ne, ne jedu je! Osobe koje jedu ribu, a nikakvo drugo meso u najboljem slucaju se nazivaju pescovegetarijancima, ali to nije pravo vegetarijanstvo. Zablude koje se ovakvim clancima sire vec su doista smijesne i zapravo vrlo glupe jer se prije svega radi o neinformiranosti. Jednako kao sto su takve i osobe koje jedu ribu, a nazivaju se vegetarijancima. Zao mi je, ali ideja vegetarijanstva i jedenje ribe doista nemaju nista zajednicko! Sporni clanak: Vege meni Oznake: Coolinarika, vegetarijanstvo, riba |
07.02.2017., utorak
Zimski vege obrok
Domaci kruh Popečci od graha i slanutka (izblendati kuhani grah i slanutak zajedno s crvenim i bijelim lukom, dodati brasna da poveze, ispeci na neprijanjajucoj tavi) Vege majoneza Sirova cikla Ukiseljeni feferon Oznake: hrana, vegetarijanstvo, veganstvo |
07.12.2016., srijeda
Što se dogodi kad godinu dana ne jedete meso?
Prenosim s Jutarnji.hr: Kada je riječ o novogodišnjim odlukama, ljudi se odriču svakojakih stvari, no ako vam teško pada suočiti se s bezalkoholnim vikendom ili pak mislite da bez čokolade nije vrijedno živjeti, mogli biste razmisliti o tome da se odreknete - mesa. Naime, ukoliko iz vaše prehrane izbacite meso, vaše tijelo će vam biti zahvalno. Ovo je sedam razloga, ukoliko vas u prethodno treba uvjeriti: 1. Gubljenje kilograma Prosječna osoba može izgubiti oko pet kilograma ukoliko se odrekne mesa - ovo tvrde znanstvenici sa fakulteta medicine na Sveučilištu George Washington u Washingtonu koji su proučili 15 znanstvenih studija diljem Europe i Amerike i zaključili da vam prehrana temeljena na povrću može pomoći da izgubite kilograme bez da brojite kalorije ili počnete vježbati. Drugo je pak istraživanje dokazalo kako vegetarijanci imaju niži tjelesni indeks (BMI). 2. Manji rizik od srčanih bolesti Ako prestanete jesti meso možete sniziti kolesterol i tlak. 3. ... i dijabetesa Jedno istraživanje otkrilo je kako su ljudi koji su tjedno jeli meso bili 29 posto više izloženi riziku dobivanja dijabetesa nego vegetarijanci. Oni koji su uz to konzumirali prerađeno meso, imali su 38 posto veće šanse da dobiju dijabetes. 4. ... i raka Svjetska znanstvena organizacija klasificirala je mesne prerađevine kao kancerogene, što znači da industrijski prerađena slanina i salame spadaju u istu kategoriju kao i cigarete i gama zračenje. 5. Promjene u crijevima Studija provedena na Gradskom sveučilištu u New Yorku dokazala je kako vegani imaju puno više dobrih bakterija u crijevima nego oni koji jedu meso. 6. Bolji osjećaj nakon vježbanja Ako vas mišići bole nakon vježbanja, to je zato što teška i kisela prehrana kod mesojeda može voditi do povišene razine mokraćne kiseline u krvi i mliječne kiseline u mišićima što može uzrokovati sporiji oporavak i bol. 7. Općenito bolji osjećaj Milijarder Richard Branson kazao je kako se otkako se odrekao mesa osjeća zdravije i aktivnije. Matt Frazier, autor bloga 'No Meat Athlete', napisao je kako mu je prelazak na vegetarijanstvo omogućilo da brže trči, da jede više i ujedno gubi kilograme, te da je otkrio nove namirnice koje mu se sviđaju. Oznake: meso, apstinencija, vegetarijanstvo |
26.07.2016., utorak
Torino – vegetarijanski grad
Chiara Appendino nova je gradonačelnica Torina u Italiji, a zbog zaštite okoliša usudila se zakoračiti u područje o kojem većina političara ni ne razmišlja. Torino ima oko 870,000 stanovnika i područje je u kojem se meso jede generacijama te je to i mjesto početka Slow Food pokreta u Italiji. Chiara je napravila plan razvoja 2016. – 2021. u kojem između ostaloga stoji: 'Kroz cijelo područje grada podupirat će se vegetarijanstvo i veganstvo u cilju zaštite okoliša, zdravlja i životinja.' Gradonačelnica je u svom manifestu napisala da će promovirati kulturu poštovanja i saznanja da sve životinje imaju prava. Zalagat će se za educiranje djece kako bi učila o zaštiti i poštovanju životinja te im se predstavio pravilan način prehrane za koji će se savjetovati s nutricionistima i zaštitarima životinja i okoliša. Reakcije su, naravno pomiješane. Neki se na društvenim mrežama rugaju cijeloj ideji i kažu da će ubuduće u krevet morati gladni, a neki da je čudno kako se Michelle Obami, kada potiče zdrav način prehrane, plješće, dok Charu nazivaju čudovištem. 'Držanje životinja za hranu utkano je u naš kulturni i religijski identitet i kada to netko dirne i izazove, kao da napada same temelje društva. Ipak, svi se volimo vidjeti kao slobodni mislioci, ali ipak imamo svoje svete krave.' – George Mongiot Oznake: Torino, Chiara Appendino, vegetarijanstvo, veganstvo |
30.06.2016., četvrtak
Vege pljeskavice
Znam da sam već pisala o pljeskavicama od leće, ali ovdje je dorađeni i bolji recept. Količina od oka. Crvena leća Proso Crveni luk Bijeli luk Svježa paprika Zobene pahuljice Raženo brašno Sol, papar, čili Crvenu leću i proso oprati i ostaviti da se namaču barem dva sata, a može i preko noći (mada nema potrebe). Ocijediti višak vode, ali nije potrebno previše ocijediti, može i ostati otprilike decilitar vode u smjesi. Dodati sitno nasjeckan crveni i bijeli luk, papriku, sol, papar i čili, zobene pahuljice, a na kraju i raženog brašna toliko da sve stisne u kompaktnu smjesu. Na malo ulja u tavi stavljati žlicom pljeskavice (hrpice staviti pa zagladiti i oblikovati direkt na tavi, a tko voli rukama, može i tako) i peći s obje strane dok ne porumene. Paprika im daje posebno dobar 'šmek'. Poslužiti uz svježu salatu ili u pecivu s puno povrća. Oznake: pljeskavice, crvena leća, proso, recept, vegetarijanstvo, veganstvo |
26.08.2015., srijeda
Dijete vegan može se vratiti u vrtić
Prenosim s jedne stranice na internetu: Općina Merano u Italiji izbacila je dijete iz vrtića nakon što je njegova majka zatražila da mu se omogući veganska prehrana. Obitelj je uz pomoć odvjetnika sudu predočila znanstvene dokaze da je takva pravilno planirana prehrana zdrav izbor za djecu predškolskog uzrasta. Sud je na temelju toga odlučio da je općina, kao vlasnik vrtića, dužna poštovati pravo djeteta na moralan i etički izbor prehrane u vrtiću. Donosimo prijevod napisa u kojem je opisan ovaj slučaj, koji predstavlja pouku o pravu na slobodan izbor i u području prehrane, ali i ukazuje da se jedino znanjem te odgovornim i odvažnim pristupom mogu ukloniti predrasude i prepreke na putu ka zdravijem i skladnijem životu pojedinaca i zajednica: Sve je počelo u veljači. Glavni su likovi ove priče dijete vegan i svjesna majka. No idemo redom. Vrijeme brzo prolazi svima, pa tako i majci iz mjesta Merano koja mora početi dijete uključivati u društveni život, točnije – upisati ga u vrtić. Važno je napomenuti da ova majka zbog osobnih uvjerenja slijedi određeni zdrav i etičan način prehrane temeljen isključivo na biljkama. Ovakav pristup životu u Italiji prihvaća sve više ljudi. U skladu s tim, majka je zatražila od vrtića da njenom djetetu zamijene neprirodnu hranu kojom se hrane mala djeca u vrtićima, često pripremljenu u tvrtkama za catering, zdravim biljnim jelima. Općina Merano taj zahtjev smatra nevjerojatnim i neprihvatljivim i ne samo da ne udovoljava zahtjevu, nego i udaljuje dijete iz vrtića! Mama je, naime, morala donijeti liječničke potvrde (koje se, među nama, mogu lako dobiti od bilo kojeg liječnika prijatelja ili onog koji nam je naklonjen) i napraviti klinička testiranja na djetetu kojima će dokazati da je dijete dobrog zdravlja. Stav Općine je čvrst: veganska dijeta je opasna za maloljetnike, posebno u predškolskoj dobi te se ne primjenjuju Smjernice o prehrani u školama jer se iste odnose na škole, a ne na vrtiće i jaslice. Skinuti sa sebe odgovornost tipično je za političare. Stav je zapravo smiješan i pokazuje potpuno neznanje općinskih službenika, neznanje koje je rašireno i u drugim područjima medicine. Regionalni sud Regije Alto Adige povijesnom presudom odobrava zahtjev majke i obvezuje upravu vrtića da ponovo primi dijete, a Općina Merano kao vlasnik ustanove mora platiti sudske troškove. Prema obrazloženju presude, “veganska prehrana bolja je od one “svejeda” i poštivanje takve prehrane je ljudsko pravo, čak i u jaslicama”. Carlo Prisco, odvjetnik mlade majke, smatra da se radi o prekretnici u priznavanju prava na etičnu alternativnu prehranu, a to pravo proizlazi iz Ustava. Odvjetnik nastavlja da “ne treba nikakva potvrda da bi se u bilo kojoj dobi tražilo veganski obrok, roditelji vegani ne mogu biti objekt diskriminacije, čak niti tako da se od njih traže dodatne provjere i dokazi koji se ne traže od drugih. Ovaj će slučaj biti od pomoći svim drugim, budućim slučajevima u kojima ustanove ili javne službe onemogućavaju građanima da uživaju prava vezana za svoj odabir etične prehrane.” Oznake: prehrana, veganstvo, vegetarijanstvo, italija, presuda |
08.06.2015., ponedjeljak
Najfinije vege jelo 2015. je…
Uvijek kažem da se hrana zapravo teško ocjenjuje jer ono što je meni fino, ne znači da je fino i drugima (a to se pokazalo manje-više uvijek točnim), međutim uvijek je zanimljivo zaviriti u recepte i razne gastro priče i pričice. Tako je Foodie Hub Global Awards iz Londona, između ostalog, dodijelio nagradu za najbolje vegetarijansko jelo na svijetu ove, 2015. godine, a nagradu je zapalo jelo pod nazivom 'misal pav' koje dolazi iz Indije. Postoji nekoliko inačica ovog jela, a nagradu je odnijela ona iz restorana Aasward u Mumbaiju. Jelo je opisano kao predivan kontrast tekstura i boja. Radi se o začinjenom jelu s lukom, rajčicom, korijanderom, malo limuna i još nekoliko specifičnih indijskih namirnica, a sve se jede s lokalnim kruhom koji se zove pav. Više o jelu u videu koji slijedi: Oznake: vegetarijanstvo, jelo, Indija, najbolje, london, nagrada |
26.02.2015., četvrtak
30 godina vegetarijanstva
Richard Linklater je američki redatelj i scenarist te je već 30 godina vegetarijanac. S obzirom na tu lijepu obljetnicu u svom životu snimio je zanimljiv video: Neki dijelovi iz videa: -tko ne jede meso, godišnje spasi oko 100 životinja -nisam nikad pojeo svinju, kozu, ovcu, kravu… -uzgoj mesa jedan je od najvećih zagađivača Zemlje -nikad se nisam osjećao bolje. -što više učim o mesnoj industriji, to sam sretniji što sam vegetarijanac -vegetarijanstvo nije zdravije samo za planet već i za mene – pogledajte me, skoro se nisam promijenio! Oznake: Richard Linklater, vegetarijanstvo |
18.02.2015., srijeda
100% vegetarijanske škole
Dvije škole u New Yorku poslužuju 100 posto vegetarijansku hranu svojim školarcima, dakle nema mesa ni ribe, samo povrće i slična hrana. Ravnatelji škola kažu kako su se na ovakav korak odlučili jer je sve više učenika i roditelja tražilo vege menije te zato da djeca jedu više voća i povrća, što često ne čine kod kuće. Budući je ovakav način prehrane ondje prisutan već neko vrijeme, pokazalo se da vege prehrana ima i neke druge blagotvorne učinke na djecu, primjerice dpostižu bolje rezultate na testovima te im je bolja koncentracija. Djeca mogu ponijeti hranu od kuće, međutim 90 posto njih uzima hranu u školi. U školi kažu da djeca na ovaj način jedu neku hranu po prvi puta i jako im se sviđa, primjerice salata od kelja bila je pravi hit. Na ovaj korak su se odlučili i zbog strašno pogubnog utjecaja mesne industrije na ekosistem. Više na: http://news.therawfoodworld.com/two-new-york-public-schools-go-100-vegetarian/ Oznake: vegetarijanstvo, škole, new york |
16.02.2015., ponedjeljak
Vegetarijanac sudac na Festivalu slanine
Svašta sam čula i čitala – primjerice o veganu čije je zanimanje konstrukcija farmi za životinje (i to navodno radi kako bi barem donekle poboljšao uvjete života životinja) ili vegetarijanki koja uzgaja goveda za klanje (također vjeruje da su do trenutka klanja njezine životinje na farmi živjele sretnim životom, sretnijim nego na drugim farmama). A evo i još jedne neobične priče – o vegetarijancu koji jedan dan u godini nije vegetarijanac i to zato jer je sudac na Festivalu slanine. Kevin Moreland ima 53 godine i vegetarijanac je od 2010. godine jer je želio bolje rezultate fizičkih vježbi koje je odrađivao. No, jednom godišnje odustaje od svojih prehrambenih navika i i to kada je sudac na Festivalu slanine Blue Ribbon u Des Moinesu u SAD-u. Eto, pa i toga ima. http://www.usatoday.com/story/news/nation/2015/01/31/bacon-fest-judge-abandons-vegetarianism-one-day-a-year/22673671/ Oznake: vegetarijanstvo, festival slanine, SAD, Principi |
23.01.2015., petak
Lako je tuđim dupencetom po trnju
Nedavno sam na svom blogu pisala o istraživanju u kojem se kaže da većina vegetarijanaca prestane to biti nakon otiprilike jedne godine, a kao razlog ne navode ni da im nedostaje meso ni da im je vegetarijanska hrana loša i nemaštovita već – zbog okoline, zbog neprihvaćanja. Upravo tako. Najteži dio vegetarijanskog načina života drugi su ljudi, društvo u kojem živimo. Danas je hrana sveprisutna. Teško je nekamo otići, a da te netko nečim ne ponudi. Dakako, najčešće su to naresci ili kakav drugi vid mesa. I eto ti problema ako to ne jedeš. Stvar je takva da sam odlučila izbjeći, kada god to mogu, bilo kakva druženja (budući da ne mogu protiv drugih, a ne mogu ni protiv sebe). Jer i kad misliš da te ljudi poznaju i znaju da ne jedeš meso, uvijek i iznova moram odgovarati na ista, ruku na srce, iritirajuća pitanja. Dakako, na kraju ne nalazim razumijevanje ni za takvu odluku. Čak ni oni koji su mi najbliži ne shvaćaju zašto mi je svega dosta i zašto sam odlučila to što sam odlučila. Površno mi kažu da pravim od buhe slona i da nek me boli dupe za to što drugi govore i misle. U biti me i boli dupe, međutim jednostavno nemam ni volje ni živaca svaki put iznova prolaziti iste scenarije, iste zbunjene i zblanjene poglede, ista glupa i površna pitanja. Jednostavno nemam. I ne želim. I onda kažem stvar na koju se svi malo obrecnu i zamisle: 'Evo ti izazov – 'adje ti jednom, samo jednom na nekom druženju, formalnom ili neformalnom, nemoj jesti meso, reci da ga ne jedeš!' Naravno, nikome ne pada na pamet to učiniti jer tek tada shvaćaju što to znači. Što to znači da npr. cijeli jedan stol u svatovima gleda u tebe kao u osobu pomračena uma, a ti se crveniš i žutiš, mijenjaš farbe kao semafor i moliš boga da se Zemlja taj tren otvori i proguta te. A zapravo sve što želiš od svijeta jest neka te udari salatom u glavu i pusti da je pojedeš u miru. Oznake: vegetarijanstvo |
22.01.2015., četvrtak
Samo odvoji meso…
Nedavno mi se dogodilo da su me pitali jesam li skroz poludjela pa više ne jedem ni juhu koja je mesna, ali u njoj nema vidljivog mesa. Objasnila sam o mesu i sokovima koje ostaje u juhi, ali samo su me blijedo gledali. Uz ovo, često mi se dogodi da kažu da samo odvojim nemesni od mesnog dijela i jedem. U čemu je dakle stvar? U tome da hrana koja se spravlja zajedno ili čak samo servira zajedno, uzima kvalietete jedna od druge. Dakle, ako stavite sir s kobasicom na isti tanjur, to je u svojoj biti jednako kao i da ste od toga napravili kašu, masu u kojoj se ne može razlikovati što je što. Isto je i s primjerice njokima, rižom i graškom koji su servirani zajedno na pladnju s mesom, recimo svinjetinom u umaku ili pohanom piletinom. Isto je i s juhom koja je napravljena od mesa, a koja je prije konzumacije procijeđena da bi se nazvala bistrom (recimo bistra goveđa juha skuhana od goveđih kostiju). U nekim kulturama, primjerice u Kini ili Indiji čak i ne koriste isto posuđe za kuhanje mesne i bezmesne hrane zbog prenošenja energije koje pojedina hrana stvara. Također, ako s istim, neopranim nožem kojim ste rezali meso režete i povrće, to povrće više nije vegetarijanska hrana. Tu možemo ubrojiti i pripremu hrane na roštiljima i grijaćim pločama – ako ste povrće stavili na roštilj poslije mesa, a niste roštilj oprali, to povrće više nije vegetarijansko. Ili ako na istoj ploči pečete i meso i povrće, zaključak je jednak. Također, ako ste u ulju u fritezi pekli meso, a nakon toga pomfri, taj pomfri više nije vegetarijanski. Vjerujem kako se prosječnom svejedu sve ovo čini veoma komplicirano i nelogično, nešto oko čega se bez veze pravi frka. Međutim, za mene su sve ove stvari važne. Jer – sasvim je isto jeste li pojeli cijeli svinjski but ili ste samo oblizali nož kojim je taj but rezan – svinja je ubijena i zbog jednog i zbog drugog (nije zbog masnog noža kojim biste možda narezali moje povrće manje mrtva, a zbog buta kojeg ste pojeli, više mrtva). Oznake: meso, priprema hrana, miješanje, vegetarijanstvo |
13.01.2015., utorak
Damir Urban o vegetarijanstvu
“Volim meso, ali ga ne jedem”, kazao je riječki glazbenik Urban. Na vegetarijansku prehranu prešao je prije dvije godine, a za tu odluku, kako je istaknuo, nije bilo konkretnog razloga. “Jedno jutro sam se probudio i jednostavno više nisam mogao jesti meso. Ne znam, možda se nagomilala kolektivna grižnja savjesti. Volim životinje i mislim da je zapravo presudila mogućnost izbora. Ako u civiliziranom svijetu imam mogućnost ubiti ili ne ubiti, bilo bi potpuno glupo i vrlo neljudski izabrati opciju ubijanja iz navike ili komoditeta”, pojasnio je Urban. Dodao je kako se nije mogao dalje razvijati kao osoba i prijeći na sljedeću razinu samospoznaje sudjelujući zatvorenih očiju u “masovnom ubojstvu životinja”, no u situaciji u kojoj bi mu konzumacija mesa bila jedina mogućnost preživljanja bez problema bi pojeo životinjsko meso. Riječki glazbenik smatra i da je zdrava hrana danas, nažalost, postala luksuz i privilegija manje skupine ljudi. “Kada bi bila pristupačnija, vjerujem da bi bilo puno više pristaša takvog načina razmišljanja. Naime, prosječna obitelj u Hrvatskoj danas se najjeftinije i najbrže može prehraniti mesom”, kazao je glazbenik. Problem u Hrvatskoj je, kako naglašava, nedostatak kvalitetnih namirnica koje bi pružile adekvatnu zamjenu sastojcima koji se nalaze pretežno u mesu, poput bjelančevina i proteina. “Zbog posla kojim se bavim često sam na putu i živim neuredno. Budući da je meso kod nas gotovo način kulture življenja, često mi se dogodi da po tri dana zaredom jedem golu tjesteninu, krumpire i voće. Zamjenskih namirnica, pogotovo u ruralnim područjima, jednostavno nema pa je potpuna avantura kvalitetno se prehraniti”, pojasnio je Urban. Priznaje kako je svojevremeno bio pravi mesožder, a neka mesna jela i dalje su mu najdraža. “Riješio sam se i gorih navika od konzumiranja mesa, pa se tako i ove odluke pridržavam bez odstupanja”, naglasio je glazbenik, zaključujući kako je danas, uz iznimku krava, kokoši i svinja, čiji je broj neprestano u porastu, ugrožen gotovo cijeli životinjski svijet. Oznake: Damir Urban, meso, vegetarijanstvo |
18.12.2014., četvrtak
Vegetarijanska banka hrane u Torontu
Od početka sljedeće godine u Torontu će biti otvorena 100 posto vegetarijanska banka hrane, dakle mjesto s hranom koje je namijenjeno onima slabog imovinskog stanja, koji si ne mogu priuštiti dovoljno hrane za život, a u isto vrijeme ne jedu meso. U Kanadi je korištenje prehrambenih artikala iz banaka hrane još uvijek 25 posto više nego što je bilo 2008. godine, prije nastupa krize. Smatra se da će se na ovaj način smanjiti i bacanje hrane, prije svega svježeg voća i povrća koje brzo propada zbog loših uvjeta skladištenja. Više o svemu na: http://www.ecorazzi.com/2014/12/17/coming-soon-in-toronto-all-vegetarian-food-bank/ Oznake: banka hrane, vegetarijanstvo, toronto |
02.12.2014., utorak
Marc Gasol
Marc Gasol španjoski je igrač koji trenutačno igra za američku momčad Memphis Grizzlies te ga mnogi nazivaju najboljim košarkašom NBA lige u sezoni 2014./2015. Ono zbog čega ga spominjem na svom blogu jest činjenica da je u sklopu priprema za ovu sezonu tijekom ljeta jeo pretežno vegetarijansku hranu. Mediji su se odmah raspisali o znatnom gubitku kilograma kod ovog sportaša, što je i više nego uočljivo, ali i još boljoj fizičkoj spremi koju pokazuje. Igrač je u rodnoj Španjolskoj radio na svojoj prehrani, izbacio je gazirane napitke i šećer, crveno meso te se hrani manje-više vegetarijanskim načinom. Trenutno postiže najbolje rezultate u svojoj karijeri, u prosjeku daje 20 koševa po utakmici, a efikasnost mu je ocjenjena visokim 23,6 što je deseti rezultat u ovoj ligi. Više o Marcu Gasolu na linku: http://www.businessinsider.com/marc-gasol-lost-weight-diet-2014-12 Oznake: Marc Gasol, NBA, košarka, vegetarijanstvo |
28.11.2014., petak
Vege prehrana i dijabetes
Istraživanje američkih znanstvenika, kao i pregled prijašnjih studija o dijabetesu i prehrani pokazalo je da veganska i vegetarijanska prehrana mogu postati način borbe protiv dijabetesa, umjesto da se koriste lijekovi, a posebno je učinkovita za dijabetes tipa 2. Prehrana u kojoj nema mesa smanjuje koncetraciju proteina HbA1c u krvi. Ljudi koji imaju više ovog proteina u krvi, imaju veće šanse da razviju komplikacije vezane uz dijabetes, kao što su bolesti srca, oštećenja živaca te problemi s vidom. Studija je pokazala da vege prehrana smanjuje razinu tog proteina za 0.4 do 0.7, što je u istom rangu kao što ga snižavaju i lijekovi za dijabetičare (s time da oni imaju i nuspojave). 'Prehrana koja se bazira na biljkama u isto vrijeme poboljšava razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak i kolesterol te smanuje pretilost, a to je nešto što vam nijedna pilula ne može dati', rekla je Susan Levin, znanstvenica koja je provodila istraživanje, iz George Washington University School of Medicine and Health Sciences. 'Biljna prehrana djeluje na drugačiji način nego dosadašanja tradicionalna prehrana za dijabetičare. Znamo da je dijabetes 2 uzrokovan inzulinskom rezistencijom. Kada se riješimo masnoća, prije svega životinjskih masnoća iz prehrane, poboljšava se sposobnost inzulina da djeluje', dodaje dr. Neal Barnard. Što je još bolje, ova vrsta prehrane ne iziskuje naporno brojanje kalorija. Samo se potiče ljude s dijabetesom da jedu koliko žele biljne hrane, a ne unose meso i to je sve. Više io istraživanju na: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2847116/How-vegetarian-CURE-diabetes-Plant-based-diets-improve-blood-sugar-levels-scientists-claim.html Oznake: vegetarijanstvo, Dijabetes |
26.11.2014., srijeda
Mumbajska strogo vege četvrt
U južnom dijelu indijskog grada Mumbaija postoji četvrt u kojoj su stanovnici ugladnom džainisti i hinduisti, a u novije vrijeme četvrt je poznata i po tome da u svojoj blizini ne žele trgovine mesom niti ljude koji jedu meso. Ljudi sa strane zovu ih i fašistima zbog toga. Naime, gotovo pa sve trgovine u kojem se prodaje meso ili riba su zatvorene, a također ne žele ni u stambenim dijelovima ljude koji jedu meso ili ribu. Tako primjerice ako želite unajmiti stan, pitat će vas jeste li vegetarijanci, a ako kažete da niste, neki od njih će vam reći i ovako: 'O, vi, dakle jedete ribu. Ako vam iznajmimo stan, usmrdjet ćete ga i zato vam ga ne možemo iznajmiti!' Tko god želi otvoriti restoran ili trgovinu u toj četvrti, mora zaboraviti na meso. Primjerice, jedan poznati restoran koji je posluživao piletinu i u kojeg su gosti dolazili iz ostalih dijelova Mumbaija, zatvoren je još 2005. godine jer su gosti stalno nalazili probušene gume na atomobilima ili su se događale slične čudne stvari. Tako da u tom dijelu čak i poznati Starbucks prodaje isključivo vegetarijansku hranu, s tim da i ona koja ima u sebi jaja mora biti točno naznačena i odvojena jer neki od džainista ne jedu jaja. Kažu da i ako uspijete otvoriti nešto što prodaje meso ili ribu u toj četvrti danas ne može preživjeti jer su najbogatiji ljudi vegetarijanci i sigurno nitko neće dolaziti kupovati u trgovini gdje ima mesa i ribe. Cijela priča o vegetarijanskoj četvrti Mumbaija je ovdje: http://www.latimes.com/world/asia/la-fg-india-vegetarianism-20141124-story.html Oznake: Mumbaj, Indija, vegetarijanstvo, četvrt |
13.11.2014., četvrtak
MasterChef samo za vegetarijance
…i sve koje zanima ta vrsta prehrane. U Indiji započinje četvrta sezona ovog showa te će se baviti isključivo vegetarijanskim menijima, dakle prehranom bez mesa i ribe, a kako bi istražili i ljudima približili bogatu povijest indijskih vegetarijanskih obroka. 'Ovogodišnje izdanje showa dat će priliku svim vegetarijanskim entuzijastima koji nisu prije imali priliku sudjelovati jer ne kuhaju mesne i riblje obroke. Na ovaj će način i vegetarijanci , ali i nevegetarijanci dobiti priliku pokazati što znaju kuhati bez mesa', rekao je Sanjeev Kapoor, jedan od sudaca u indijskom MasterChefu. Zanimljivo je i da je McDonalds u Indiji, zbog potražnje javnosti, uveo mnogo više vegetarijanskih, a mnogo manje mesnih menija. I jedno i drugo je nešto što se kod nas, ali i šire ne može ni sanjati. Oznake: masterchef, Indija, vegetarijanstvo, prehrana |
28.10.2014., utorak
Zbog serije prešli na vege prehranu
'Walking Dead' je popularna američka serija (prikazuje li se i kod nas, nemam pojma jer gotovo da i ne gledam TV) koja se snima već petu sezonu, a budući se, koliko shvaćam, mnogo vrti oko scena u kojima se jede sirovo meso (zapravo u seriji to izgleda kao da se jede ljudsko meso, a na snimanju se, dakako koristi životinjsko), većina ljudi koji rade na snimanju, bilo ispred kamere, bilo iza kamere, od užasa zbog pogleda na te krvničke scene prešlo je na vegetarijansku prehranu. Točnije, 80 posto obroka koji se poslužuju na pet setova serije danas su vegetarijanski. Jedan od glumaca dao je intervju i rekao kako je cijela priča istinita te da nikome nakon snimanja takvih scena s toliko mesa, krvi, iznutrica, kasnije ne pada na pamet sjesti za stol i pojesti nešto mesno. Dakle, radi se o tome da se ljudima od pogleda na krv i sirovo meso jednostavno diže želudac. Malo je onih koji uživaju 'prčkati' po sirovom mesu i okrvaviti ruke do laktova. No, isto tako, malo je onih koji razmišljaju da je sočan, pečeni odrezak zapravo prije termičke obrade bio upravo to ili, još gore, živa životinja koja je svim silama pokušavala izbjeći mesarski omamljivač ili nož. Pitanje koje se nakon ovakvih priča postavlja – bi li svi ljudi jeli manje mesa kada bi znali kako ono izgleda prije nego je pečeno i prije nego je stavljeno u mesnice? Ili, kako je ono netko rekao – kada bi klaonice imale staklene zidove, svi bi ljudi bili vegetarijanci. Scena iz serije 'Walking Dead': Oznake: Walking Dead, serija, meso, krv, prehrana, vegetarijanstvo |
27.10.2014., ponedjeljak
Vege proizvodi udvostručeni u zadnjih 5 godina
Ponuda i prodaja proizvoda koji su označeni kao vegetarijanski i veganski udvostručena je u posljednjih pet godina na zapadnom tržištu. Točnije, 12 posto proizvoda nosi oznaku da je vegetarijansko , u usporedbi s njih 6 posto prije pet godina, dok 2 posto proizvoda nosi oznaku da je vegansko, u usporedbi s 1 posto prije pet godina. Ovo je, dakako, pokazatelj povećane potražnje ovakvih proizvoda. Više na: http://www.foodnavigator.com/Market-Trends/Vegetarian-product-launches-double-in-five-years Oznake: vegetarijanstvo, veganstvo, hrana |
24.10.2014., petak
Mala povijest vegetarijanstva
Često se za vegetarijanstvo kaže da je to pomodarski stil prehrane koji će trajati kratko vrijeme i nestati. Međutim, ono je zapravo duboko ukorijenjeno u povijesti i što je posebno zanimljivo, uglavnom su ga prakticirali intelektualno jaki ljudi, ljudi koji su razmišljali ispred svog vremena, oni koji su se zalagali protiv nepravdi (primjerice, zalagali su se za jednaka prava ženama ili ukidanje ropstva) pa čak i oni koji su morali biti fizički izdržljivi, kao recimo gladijatori. Pitagora je zagovarao prava žena te je rekao kako Zemlja nije ravna ploča, ali je i govorio da se prema životinjama ljudi trebaju bolje odnositi te da ih se ne bi trebalo ubijati radi hrane. Govorio je da ubijanje životinja ljudsku dušu čini brutalnom, a jedenje mesa potiče na agresivno, ratničko razmišljanje. Njegovi sljedbenici, Pitagorjeci, uglavnom su izbjegavali meso, ali su to skrivali jer su se bojali progona. Ipak, ništa se ne može sakriti pa je tako Pitagorejac ubrzo postao sinonim za ono što danas nazivamo vegetarijancem. Ovakav način razmišljanja širio se Rimskim carstvom pa je mnogo novih filozofa u svojim djelima jasno iznosilo mišljenja protiv ubijanja životinja. S druge strane, Aristotel je smatrao da su životinje jednake robovima i kao takve moraju služiti ljudima te se njegovo mišljenje duboko poštivalo i ukorijenilo u kasnije kršćanskim zemljama. Mnoge religije od početaka su bile isključivo ili parcijalno vegetarijanske, kao recimo budizam, džainizam i hinduizam. Indijski car Asoka u 3. stoljeću prije Krista zabranio je ritualno ubijanje životinja te se vegetarijanstvo počelo širiti velikom brzinom. U Srednjem vijeku je palo na veoma niske grane, što je posebno zanimljivo kada znamo kakvo je ozračje bilo tada. Maleni pomaci prema naprijed dogodili su se tek u renesansi. Benjamin Franklin bio je vjerojatno najpoznatiji američki vegetarijanac modernijeg doba. Zapisao je kako je kuhanje bez mesa mnogo ekonomičnije, za hranu bi uštedio i 50 posto, što mu je omogućavalo da kupi više knjiga za svoju kolekciju. Treba li reći da je uz to što je bio zagovornik prava životinja, bio i glavni borac protiv ropstva ljudi? Oznake: vegetarijanstvo, povijest |
06.10.2014., ponedjeljak
Prvi vegetarijanski grad na svijetu
Džainizam je jedna od najstarijih religija na svijetu te propovijeda nenasilje prema svim svim živim bićima. U Indiji ga prakticira oko 5 milijuna ljudi. Mnogo ih je u planinskom gradu Palitana u regiji Gujarat, koji je postao prvi grad na svijetu u kojem je zabranjena prodaja i konzumacija bilo kakvog mesa i ribe. Naime, ondje je oko 200 redovnika džainista započelo štrajk glađu dok se nije udovoljilo njihovim zahtjevima, a zahtjevi su upravo takvi da se u gradu više ne može nabaviti meso. 'Svatko na ovom svijetu, bio to čovjek ili neka životinja, ima od Boga dano pravo na život. Pa tko smo mi onda da im oduzmemo to pravo? Sve ovo piše u svim svetim knjigama svih religija, a prije svega u džainizmu', rekao je Virat Sagal Maharaj, džainistički redovnik. 14. kolovoza tako je cijeli grad proglašen 'meet free' zonom, što znači da je na području grada zabranjena prodaja bilo kakvog mesa, ribe i jaja, kao i klanje životinja. Protiv ovoga su se prvo pobunili brojni ribari koji su tako ostali bez posla, ali i muslimani kojih je u gradu oko 25 posto te jedan od njih klaže: 'Tako mnogo ljudi živi u ovom gradu i većina njih nisu vegetarijanci. Da smo džainiste spriječili da jedu vegetarijansku hranu, to bi značilo povredu njihovih prava. Mi živimo u ovom gradu već desetljećima. Pogrešno je ovako odjednom staviti zabranu na cijeli grad.' U gradu živi oko 65,000 ljudi. Džainizam je opisan kao elegantan etički sistem jer veoma naglašava samodisciplinu i samokontrolu s ciljem vođenja mirnog života, suživota, sudjelovanja. Ahimsa ili nenasilje u misli, rječima i djelima je njegova ključna stvar, a savršena jednakost njegov početni stav. Oznake: vegetarijanstvo, Indija, grad |
18.09.2014., četvrtak
Alain Ducasse smanjuje meso
Po pisanju medija, u Parizu je teško pronaći mjesto na kojem bi vegetarijanci mogli uživati u dobrom obroku, međutim sve bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući jednom od najvećih živućih imena francuske kuhinje – chefu Alainu Ducasseu. Ovaj je kuhar jedan od dvojice kojima je uspjelo dobiti i zadržati 21 Michelin Stars. Ducasse je odlučio drastično smanjiti upotrebu mesa u jednom od svojih najpoznatijih restorana u Parizu, u hotelu Plaza Athenee. Prema njegovim riječima, odlučio je okrenuti novi kulinarski list i okrenti se laganijoj, vegetarijanskoj hrani. O svemu kaže: 'Resursi na planetu su maleni, moramo ih trošiti na pravičniji i etičniji način.'. Tako će sada u restoranu koristiti lokalno uzgojeno povrće, a od životinja lokalno uzgojenu ribu i plodove more. Također, iz upotrebe izbacuje vrhnje, dok kaže da će maslac i šećer koristiti veoma štedljivo. Oznake: Alain Ducasse, meso, vegetarijanstvo, riba, Pariz |
19.08.2014., utorak
Sentimentalnost
U knjizi 'Jesti životinje' Jonathan Safran Foer bavi se svim aspektima prehrane mesom. Jedan aspekt je svakako taj da se vegeterijancima nabija na nos da su sentimentalni u prevelikoj mjeri te da trebaju više prirodno shvaćati stvari. Upravo o toj sentimentalnosti autor piše: 'Dvojica prijatelja naručuju ručak. Jedan kaže: 'Baš mi se jede hamburger.' I naruči ga. Drugi kaže: 'Jede mi se hamburger.' Ali sjeti se da postoje stvari koje su mu važnije od toga kako je u određenom trenutku raspoložen i naruči nešto drugo. Tko je ovdje sentimentalist?' Oznake: sentimentalnost, vegetarijanstvo |
04.06.2014., srijeda
Uvredljivo
Reče meni jedan Nijemac da ne razumije moj blog, ali vidi fotografije te je tako jedna fotografija prije otprilike mjesec – dva, u kojem je umjesto životinje, u tavi dijete pripremljeno za pečenje, za njega veoma uvredljiva. Također mi i kaže zašto ja tako javno iznosim svoje stavove o vegetarijanstvu i nabijam ih drugima na nos. Ček, ček malo! Uvredljivo? Ono uvredljivo? Pa, čovječe, meni je uvredljivo kako se životinje drže po farmama i kolju po klaonicama. Osim toga, meni je moj blog, kako Nijemci kažu – Auspuff jer nemam s kime pričati o tome (vegetarijanstvu), nitko me ne razumije, svi misle da sam luda pa jednostavno moram. Onda reče kako neki njegov rođak ima krave i farmu na kojima im pušta glazbu. Da, ima takvih farmi. Ali koliko ih je? Onda kaže da je ok šest dana u tjednu ne jesti meso, ali da je sasvim ok u nedjelju pojesti malo finog hrvatskog pršuta i popiti čašu finog hrvatskog vina. Za tebe možda jest. Životinja se jednako uzgaja i ubija i ako je jedeš šest dana u tjednu ili samo sedmi. I tako, kao da smo igrali ping pong, dok mi odjednom na onako jedan indiskretan način nije poručio da sam – luda. Klasika. Oznake: vegetarijanstvo |
29.05.2014., četvrtak
Noa
Prije kojih desetak dana u kinu sam odgledala film 'Noa'. Priznajem, ovakav film me inače ne bi privukao, ali sam pročitala kako se radi o najjačoj veganskoj/vegetarijanskoj propagandi u Hollywoodu do sada pa sam ga jednostavno morala pogledati. I, što da kažem? Film mi se jako svidio. Nosi snažnu poruku, također je snimljen umjetnički, posebno mi se sviđa što je na mnogim mjestima razgovor minimalan, mnogo toga se saznaje iz slike i iščitava s lica glumaca. Odličan Russel Crowe i odlična Jennifer Connelly. Dakle, radi se o tome da Noa dobiva poruku od Boga da sagradi arku budući se sprema opći potop jer su ljudi zabrazdili u nemoralu i grijehu, a arkom će se spasiti oni nevinih duša, odnosno životinje. Noa i njegova obitelj su drugačiji, ne jedu meso i na meti su okolnih, nazovimo ih tako plemena, koja su stalno gladna mesa. Na početku mi se posebno svidjela scena u kojoj ljudi hvataju životinju, pogode je strelicom, dok Noa i njegova dva sina skupljaju bilje. Sinovi su u šoku i pitaju zašto ubijaju životinje, Noa im kaže: 'Misle da im meso daje snagu. Ne znaju da je snaga u Stvoritelju.' Kroz film se protežu i razna filozofska pitanja, primjerice i sam Noa zna da nije bezgrešan, bori se sam sa sobom i preispituje tko je ustvari nevin u svemu tome jer i vlastita bi majka ubila za svoju djecu, po čemu dolazimo do toga da nitko nije istinski nevin. Treba li dodati i da se za snimanje filma nije iskorištavala (čitaj – dresirala) niti jedna životinja već su sve napravljene animacijom? Sve u svemu, definitivno film upada u moju top pet ljestvicu omiljenih. Na kraju krajeva, pa kad sve ima svoju propagandu i lobije, zašto ih ne bi imalo i vegetarijanstvo? Oznake: Noa, Noah, arka, vjera, film, vegetarijanstvo |
15.05.2014., četvrtak
Vegetarijanstvo kao polazna točka
'...smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna točka za odricanje od uvriježenih barbarskih navika. Treba učiniti sve napore da bi se zaustavilo obijesno i okrutno klanje životinja koje može biti pogubno i za ljudski moral.' Nikola Tesla Oznake: Nikola Tesla, vegetarijanstvo |
08.04.2014., utorak
Kao da jedeš špek i kobasice
Evo, čula sam novi… nazovimo to kompliment, iako on to zapravo nije s moje točke gledišta: 'S obzirom na to što jedeš, ti izgledaš sasvim normalno. Izgledaš kao da jedeš špek i kobasice, izgledaš lijepo.' Oznake: hrana, vegetarijanstvo |
02.04.2014., srijeda
Vege kviz
HuffingtonPost koji često ima zanimljive tekstove o vegetarijanstvu, osmislio je vege kviz pod naslovom 'How Hardcore Vegetarian Are you?' Za sve koji ga žele riješiti evo linkića: (nije komplicirano i gotovo je u minuti – dvije) http://www.huffingtonpost.com/2014/03/28/hardcore-vegetarian_n_5044500.html Ovo su moji rezultati: :-) (iako bi umjesto 'cheese' zapravo mogao stajati samo 'honey') We crown you the king of all vegetarians. There is no one who loves soy dogs more than you. You're so hardcore, you've even thought about going vegan, but cheese. Can't live without cheese. Oznake: vegetarijanstvo, kviz |
01.04.2014., utorak
Adele u vege vodama
Popularna pjevačica Adele izjavila je kako želi postati vegetarijanka i na tome svakodnevno radi. Zanimljivo je što je izjavila o tome: 'Pokušavam biti vegetarijanka. Moram biti zdrava i sve to. Mogla bih i iz mesa dobiti sve što mi treba. Mrzim tofu i sve od njega. Zbilja mi se ne sviđa. Ali kad god krenem jesti meso, vidim male oči svoga psa.' Oznake: Adele, vegetarijanstvo |
12.03.2014., srijeda
Razgovor s rodbinom
(za bolje razumijevanje, S je osoba koja ne jede meso, a također je pripadnica moje obitelji) RODBINA: Bome, bila je S. kod nas neki dan i nije joj dobro, veli da joj se koža sva peruta. JA: Zašto? RODBINA: Pa kak ne jede sve. JA: Aha. Ali ona je rekla da ipak jede ribu. RODBINA: Da, jela je prije, ali ne jede već dvije godine. Rekla je da je pričala s tobom i od tada ne jede ni ribu. JA: (upitnik, upitnik, upitnik… kad sam ja to pričala sa S. i što sam joj rekla? Premotavam filmiće u glavi, listam zapise… i tad se sjetim da kad mi je probijala uši s tim kako je vegetarijanka, a na kraju rekla da jede ribu, samo sam joj odgovorila: 'A, pa ti jedeš ribu?' Dakle, ništa spektakularno nisam ni rekla ni napravila). RODBINA: Bome kad je odlazila od nas rekla je da ide u trgovinu kupiti si nešto normalno za jesti. Rekla je da će ipak lignje, jer je zbog njih najmanje muči savjest. A tko zna, možda joj samo ne paše novi gel za tuširanje. ;-) Kako bilo, ovako mi se često događa da mi ljudi daju do znanja što misle o meni i mojoj prehrani, iako ih nisam ništa pitala niti ih čime izazvala, osim, čini se, samim svojim postojanjem. I to najviše oni koji su non stop u liječničkim čekaonicama zbog tlaka, kolesterola, šećera… i da ne nabrajam dalje. Oznake: razgovor, rodbina, prehrana, vegetarijanstvo |
03.03.2014., ponedjeljak
Vege dijeta za niži tlak
Znanstvenici iz Japana pregledavali su 32 studije o visokom krvnom tlaku te zaključili kako vegetarijanska i veganska dijeta smanjuju krvni tlak i drže ga na normalnoj razini. Studije su se provodile u razdoblju od 1900. do 2013. godine, a oko 22,000 sudionika u njima bili su vegetarijanci, neki cijelo vrijeme, a neki su se prebacili na takvu prehranu upravo zbog problema s tlakom. Na kraju se pokazalo da vegetarijanci i vegani imaju znatno normalniji tlak od svejeda. Ističe se kako je znatno jeftinije i zdravije tlak regulirati upravo prehranom jer su lijekovi za visoki tlak skupi te imaju niz negativnih nuspojava. Mnoge studije također pokazuju kako je ova vrsta prehrane znatno bolja i za zdravije srce – primjerice studija koja je završila 2013. na Sveučilištu Oxford pratila je 44,500 volontera punih 11 godina te se pokazalo da vegetarijanci za trećinu manje obolijevaju od srčanih bolesti. Više o svemu na: http://www.nydailynews.com/life-style/health/vegetarian-diets-tied-blood-pressure-study-article-1.1702437 Oznake: prehrana, visoki krvni tlak, vegetarijanstvo, istraživanje |
17.01.2014., petak
O vegetarijanstvu iz knjige 'Među svojima'
Jučer sam pisala o knjizi Amosa Oza 'Među svojima' koju sam pročitala, a danas posebno dodajem dva citata iz knjige o vegetarijanstvu. 'Moše je u sebi već odlučio da će jednog dana postati vegetarijanac, a možda čak i vegan, no tu je odluku odgađao jer nije lako biti vegan u društvu omladine iz kibuca. I sada kad nije vegan mora se noću i danju upirati da izgleda kao svi ostali. Suzdržavati se. Pretvarati. Dobro je promislio o okrutnosti koja je dio jedenja mesa i o sudbini tih kokoši kojima je suđeno da čitav svoj životni vijek provedu u krletkama s mrežom od željezne žice, nagurane i stiješnjenje jedna pored druge u pretincima nesilišta bez mogućnosti da se pomaknu s mjesta jedan jedini korak čitavog svog života. Jednog dana rodit će se nova generacija, mislio je Moše, koja će sve nas nazvati ubojicama i neće moći razumjeti kako smo mogli jesti meso živih stvorenja kao što smo i mi sami, oduzeti im dodir sa zemljom i mirisom zelenila, uzgajati ih u inkubatorima, hraniti ih dok ne narastu u tijesnim krletkama, šopati nasilu i poniziti do gađenja, krasti njihova jaja i prije no što su sjedile na njima i na kraju prerezati grkljan i počupati perje, raščeretiti ih pa sliniti od gladi i trpati ih u sebe oblizujući njihovu mast na usnama.' 'Bio je uvjeren da će se svijet uskoro probuditi i ukinuti novac jer je novac korijen sveg zla i vječiti uzrok ratova, sukoba i ugnjetavanja. Također je bio vegetarijanac. Šaljivdžija Roni Šindlin zvao ga je Ghandijem kibuca Ikhata. Za purimske maškare prije dvije godine Roni se maskirao u Martina Vandenberga (vegetarijanca) i pojavio se na zabavi omotan bijelom plahtom vukućiza sobom kozu oko čijeg je vrata visio natpis na esperantu: 'I ja sam ljudsko biće'.' Oznake: Amos Oz, Među svojima, vegetarijanstvo |
09.01.2014., četvrtak
Lav Nikolajevič Tolstoj - iz eseja 'Prvi korak'
Ne tako davno, razgovarao sam s penzioniranim vojnikom, mesarom, koji je bio iznenađen mojom tvrdnjom da je šteta ubiti i govorio uobičajene stvari o činu zaređenja. Kasnije se ipak složio sa mnom:”Posebno kada su mirni, pitoma goveda. Priđu ti jadni, vjeruju ti. To je veoma žalosno”. Ovo je strašno! Ne patnja i smrt životinja, nego što čovjek to potiskuje u sebi, nepotrebno, taj najveći duhovni kapacitet – suosjećajnost i sažaljenje prema živim bićima poput njega samog – i kršeći vlastita osjećanja postaje okrutan. Duboko u ljudskom srcu sjedi zapovijest da se ne oduzima život! Jednom, odlazeći iz Moskve, ponuđen mi je prijevoz kočijama koje su išle u Serpuhov, u susjednu šumu da donesu drva. Bio je to četvrtak pred Uskrs. Sjedio sam u prednjem djelu kočije sa snažnim crvenokosim kočijašem, koji je očigledno popio. Ulazeći u selo, vidjeli smo kako vuku na klanje dobro uhranjenu roza golu svinju. Skičala je užasnim glasom, glasom koji liči na krik čovjeka. Baš u trenutcima kada smo prilazili, počeli su je klati. Čovjek joj je rasporio grlo nožem. Svinja je zaskvičala još prodornije i glasnije, otrgla se od čovjeka i pobjegla oblivena krvlju. Kako sam kratkovid, nisam primijetio sve detalje. Sve što sam video je svinja s ljudskim likom i sve što sam čuo je njen očajnički krik, ali kočijaš je pažljivo promatrao i video sve detalje. Uhvatili su je, oborili, i završili posao prerezivanjem njenog vrata. Kada je skičanje prestalo, kočijaš je duboko uzdahnuo. “Da li ljudi zaista nemaju odgovor na takve stvari?”, upitao je. Toliko je jaka čovjekova odbojnost prema ubijanju. Ali na primjer, poticanjem gramzivosti, tvrdnjama da je Bog to dopustio, i prije svega, da je to po navici, ljudi u potpunosti gube ovaj prirodni osjećaj. Sve što želim reći je da je za dobar život neophodan niz dobrih djela, ako je čovjek ozbiljan u namjerama da živi ispravno, neminovno će pratiti jedan određeni niz, a među prvima, to će biti vrlina za kojom idu samokontrola, suzdržavanje. U potrazi za samokontrolom čovjek će neminovno pratiti i niz čija je glavna karika samokontrola ishrane. I ako zaista bude ozbiljno tražio dobar život, prva stvar od koje će se uzdržat biti će upotreba životinja u prehrani, jer da ne govorimo o pobuđenju strasti koje takva hrana izaziva, hraniti se tako je jednostavno nemoralno, jer uključuje rađenje čina koji je u suprotnosti s moralnim osjećanjima – ubijanje. “Ali zašto, ako je pogrešnost takve ishrane poznata čovječanstvu toliko dugo, zašto ljudi nisu priznali ovaj zakon?”, zapitat će se oni koji su navikli da ih vodi javno mnijenje, a ne razum. Odgovor na ovo pitanje je da je moralni napredak čovječanstva – što je temelj za svaki oblik progresa – uvijek spor. Ali znak pravog, a ne prolaznog progresa, jedino je i isključivo njegova istrajnost koja omogućava konstantno ubrzanje. Napredak vegetarijanstva je upravo ovakve vrste. Takav progres je izražen u pravom životu čovječanstva, koji iz mnogih razloga, nevoljno prelazi sve više i više iz mesožderskih navika u ishranu baziranu na povrću, a namjerno prati istu putanju u pokretu koji pokazuje jasnu snagu i koji raste sve više i više, a to je vegetarijanstvo. Ovaj pokret je tijekom prethodnih deset godina značajno napredovao. Sve više knjiga i časopisa na ovu temu pojavljuje se tijekom svake godine, u inostranstvu srećemo sve više ljudi koji su odustali od mesa, pogotovo u Nemačkoj, Engleskoj i Americi, broj vegetarijanskih hotela i restorana raste iz godine u godinu. Vegetarijanski pokret bi trebao izazvati posebnu radost kod onih čiji život nastoji da dovede kraljevstvo Božje na zemlju, ne zato što je vegetarijanstvo samo po sebi važan korak ka takvom carstvu (svi pravi koraci su i važni i nevažni), već zato što je to znak težnje čovječanstva ka ozbiljnom i istinitom moralnom savršenstvu. Time čovječanstvo preuzima onaj nepromjenljivi poredak nasljednog i prirodnog na sebe, počevši od prvog koraka. Oni koji nastoje dostići viši sprat kuće pukim pokušavanjem da se penju nasumično i s različitih pozicija po zidovima, trebalo bi da se okupe oko prve stepenice i zajedno krenu ka gore uvjereni da je jedini pravi put ka gore – ako se počne od prve stepenice. Oznake: Lav Nikolajevič Tolstoj, Prvi korak, vegetarijanstvo |
02.01.2014., četvrtak
Vegetarijanki slučajno servirali piletinu
28-godišnjoj Roshni Barot u britanskom Nando-u zabunom su servirali piletinu umjesto sira (naručila je pitu sa sirom, a dobila s piletinom), a ona je to shvatila kada je već pojela pola obroka. Nakon toga toliko se razljutila i rastužila da se na mjestu rasplakala, a šef smjene za naknadu joj je ponudio kupon za besplatan obrok, što je ona odbila. Roshni je inače vegetarijanka iz religijskih razloga (hinduistkinja je) cijeli svoj život, a kaže kako nije shvatila da se radi o piletini jer se zapričala s prijateljicom dok su zajedno objedovale. Osim toga, uvijek je jela u spomenutom restoranu i nikada nije pomislila da bi morala provjeravati jer im je vjerovala. O svemu kaže: 'Osjećam kako to meso stoji u mom tijelu. Osjećam kao da to više nije moje tijelo. Oduzeli su mi pravo da u svoje tijelo ne stavljam što ne želim i sada ne mogu više reći da nikad u životu nisam jela meso. Ovom sam se predala punih 28 godina i sada mi je to netko oduzeo. Više nikada neću otići u taj restoran, a bila sam njihova obožavateljica.' Zato ja najviše vjerujem samo onome što sama pripremim. :-) Oznake: vegetarijanstvo, podvaljivanje, zabuna, Nando |
16.12.2013., ponedjeljak
Otac i kći vegetarijanka
Čitam članak o ocu čija je kći odlučila izbaciti meso iz svoje prehrane, a on je o tome napisao članak. Ona ima devet i pol godina i rekla mu je jednostavno sljedeće: 'Tata, ja više ne želim jesti meso.' Tata se odmah zapitao što je učinio krivo. Pitao se je li joj davao da jede previeše sjemenki, voća i povrća. Onda joj je pokušao dati meso s 'organskih farmi', dakle s mjesta gdje se prodaje priča da rastu sretne životinje prije nego se ubiju. Ni to nije prošlo. Malena jednostavno ne želi jesti meso i točka. Pitam se, pitam, što bi bilo da moj sin svom tati kaže da neće jesti meso. Rat, u najmanju ruku. I ovako, kad nekad odbije sveti gral – meso, dolazi gotovo do rata neslućenih razmjera, a mama je ta koja je 'za sve kriva'. Evo što ovaj tata s početka priče kaže o svojoj curici: 'Sve ovo je drugačije, tražiti dio puzzle koja se zove obiteljska večera, i to ne svaki dan jer zajedno jedemo nekoliko puta u tjednu. Ovo nije zato jer je moje dijete izbirljivo. Moje najstarije dijete zapravo je pažljivo i ja nemam na to ništa reći nego da je luđački poštujem te ću učiniti što god mogu da je podržim i divit ću joj se. Vidite, ona je osoba kakva sam ja oduvijek želio biti. Ja to ne izgovaram prečesto jer je ne želim opterećivati očekivanjima… …Čast mi je biti svjedokom njezinom životu i poslužiti je s tanjurom punim voća i povrća i, ako to bude htjela, i mesnim odreskom, bez da je osuđujem za to.' Cijeli članak na: http://www.huffingtonpost.com/jeff-bogle/raising-a-vegetarian-chil_b_4273051.html Oznake: otac, kći, vegetarijanstvo |
11.12.2013., srijeda
Živjeti kao svi drugi
Čitam članak o ženi, Francuskinji, koja je samovoljno, pod punom svijesti i odgovornosti, odlučila izbaciti seks iz svoga života kada je imala 27 godina. Od tada je prošlo 12 godina, ona seks i dalje ne prakticira te je o svom iskustvu napisala knjigu 'The Art of Sleeping Alone'. Ono što me zaintrigiralo jest to što je napisala o tome kako se drugi odnose prema njoj kada saznaju za celibat. Ono kako se odnose prema njoj zapravo je veoma slično kako se odnose prema meni kada saznaju da ne jedem meso. Evo njezine izjave: 'If there was a party, everyone in turn would come sit next to me to regale me with how he or she thought I should live and what I deserved to have. What it boiled down to was that I should live like them.' U slobodnom prijevodu: 'Ako sam na zabavi, svi žele sjesti pored mene i govoriti mi kako on ili ona misli da bih ja trebala živjeti i kakav život zavređujem imati. Ono na što se sve svodi jest da bih ja trebala živjeti poput njih.' Cijeli članak na: http://www.salon.com/2013/08/11/the_joy_of_sexlessness/ Kad ćemo konačno reći: - Živjele različitosti? Oznake: Francuskinja, seks, celibat, vegetarijanstvo, različitost, život |
03.12.2013., utorak
Postanite vegetarijanac (i spasite planet)
Tvornice i automobili ispuštaju najveće količine stakleničkih plinova, ali i goveda daju svoj doprinos. Metan se oslobađa iz želudaca preživača te gomilanjem njihovog izmeta. Riječ je o najvažnijem stakleničkom plinu nakon ugljičnog dioksida. Sveučilište iz Chicaga tvrdi da je doprinos emisije plinova goveda globalnom zatopljenju prilično velik. Možemo li poduzeti nešto u svezi s time? Da, prestanite jesti meso! Istraživanje pokazuje da taj potez ima iznenađujuće velik utjecaj. Osoba koja se odrekne mesa jednako pridonosi smanjenju količine stakleničkih plinova kao i vozač automobila koji svoj SUV velike potrošnje zamijeni modelom srednje klase. Iz knjige 'Ne gledajte u lijepe žene (ako morate donositi važne odluke), 107 znanstvenih savjeta koji će vam promijeniti život', autori Rik Kuiper i Tonie Mudde Oznake: planet, vegetarijanstvo, meso, metan, automobili, zagađenje |
20.11.2013., srijeda
Norveški vojnici vegetarijanci jednom tjedno
Norveška vojska objavila je da će u svoje redove uvesti vegetarijansku prehranu jednom tjedno, točnije ponedjeljkom te se uključiti u akociju 'Ponedjeljak bez mesa'. Kažu kako će to učiniti da bi smanjili svoj utjecaj na klimu te će posluživati hranu koja je blaža prema okolišu. Ovakva akcija uvedena je u jednu od glavnih vojnih jedinica u Norveškoj, a uskoro će isto učiniti i u svim ostalima te i ondje gdje su norveški vojnici izvan države i smatra se da će ovako smanjiti konzumacija mesa za kojih 150 tona godišnje. Ističe se kako nije stvar u uštedi, mada će do nje zasigurno doći već najviše o tome da se poveća svjesnost o utjecaju na klimu, ali i na vlastito zdravlje. Prosječni Norvežanin za života pojede oko 1,200 životinja, od toga oko 1,147 pilića, 22 ovce, šest goveda i 2,6 srna. Uzgoj stoke za prehranu ljudi također je odgovorno za oko 18 posto svih stakleničkih plinova na Zemlji. Više na: http://www.france24.com/en/20131119-norwegian-army-goes-vegetarian-diet Oznake: vojska, Norveška, prehrana, vegetarijanstvo |
04.10.2013., petak
Jesu li to moje uši dobro čule?
Moja majka ima problema sa zdravljem u posljednje vrijeme. Visoki krvni tlak zbog kojeg je završila na hitnoj i u bolnici. Da ne duljim, kada je išla na pregled kod svoje liječnice, liječnica joj je dala smjernice što bi trebala jesti. Dakle, puno voća i povrća, žitarica i grahorica te smanjiti masnu i slanu hranu. Posebno je istaknula proizvode od soje misleći kako majka s njima nije baš upoznata. Na to je liječnici rekla kako zna sve o tome jer njezina kći ne jede meso. Sad slijedi ono što nisam mogla povjerovati. Dakle, liječnica je rekla da je to pohvalno i lijepo te u svakom slučaju dobro. Kad mi je majka pričala to, doista nisam vjerovala svojim ušima te sam je par puta tražila da mi prepriča. :-) Oznake: prehrana, liječnici, vegetarijanstvo |
09.09.2013., ponedjeljak
Veliko putovanje, Le Grand Voyage
Ovo je naziv francuskog filma kojeg sam pogledala za vikend. Dakle, radi se o ocu i sinu koji automobilom iz Francuske kreću na hadž u Meku. Prelaze Italiju, Sloveniju pa dalje preko Srbije i Bugarske, itd. U jednom trenutku priče netko im ukrade čarapu s novcem za put (ili barem to tako otac iscenira) pa su prisiljeni štedjeti na hrani, jedu kruh i jaja. Sin nakon par dana ovakve prehrane kaže: 'Dosta mi je takve hrane. Gladan sam. Meni treba meso!' I otac mu kupi živo janje od lokalnog stočara. Janje voze na zadnjem sjedalu i ono mekeće, a sin ga lupa jer želi da prestane. Konačno stanu i idu ga zaklati. Sin drži janje kojem su svezane noge, otac oštri nož. Otac zapovijeda sinu da mu odveže noge jer životinja po tradiciji treba biti oslobođena. No, čim mu odveže noge, janje zbriše. Sin trči za njim, ali janje zamakne za nekakvo kamenje i ruševine i kasnije mu nema ni traga ni glasa. Ostadoše muškarci bez mesa. I baš si tako mislim – koliko bi mesojeda doista jelo meso da ga moraju sami pripremiti, dakle ubiti životinju i napraviti sve dok ne dođe do sočnog odreska? Kao prvo, malo tko ima fizičku snagu da svlada životinju i sam je ubije (posebno bez korištenja omamljivanja i sličnih stvari). Kao drugo, malo tko ima želudac gledati u oči toplokrvne životinje i zabiti joj nož u grkljan. Kao treće, malo tko zna skinuti krzno, kožu i napraviti sve ostalo dok ne dođe do onog dijela koji je za prehranu. Dakle, prema svemu ovome zaključujem – tko može i fizički i mentalno sam ubiti životinju, neka jede meso. Svi ostali u vegetarijance. Mislim da bi se tada puno lakše disalo. :-) Oznake: meso, hadž, Životinje, klanje, prehrana, vegetarijanstvo |
05.06.2013., srijeda
Istraživanje na desecima tisuća adventista vegetarijanaca
Prenosim s Tportal.hr-a: Prema izviješću objavljenom u uglednom znanstvenom časopisu JAMA stručnjaci su pokušali istražiti spregu između prehrane i mortaliteta. Rezultati ukazuju da vegetarijanska prehrana smanjuje opasnost za više kroničnih bolesti među kojima su visoki tlak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca. Michael J. Orlich s Loma Linda University u Kaliforniji i njegovi kolege istražili su uzroke mortaliteta kod 73.308 pripadnika Crkve adventista sedmog dana među kojima ima mnogo onih koji smatraju da je vegetarijanska prehrana preporučena biblijskim naukom. Ispitanike su svrstali u pet skupina: nevegetarijance, poluvegetarijance, pesco-vegetarijance (koji jedu ribu i plodove mora), lacto-ovo-vegetarijance (koji jedu jaja i mliječne proizvode) i vegane (koji isključuju sve životinjske proizvode). Istraživanjem je također utvrđeno da su vegetarijanci češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, pili su manje alkohola, manje su pušili, više vježbali i bili mršaviji. U šest godina, koliko je trajalo praćenje ispitanika, umrlo je 2.570 ljudi. Razina smrtnosti u vegetarijanskim skupinama bila je oko 12 posto niža nego u nevegetarijanskim. Ova sprega naročito je izražena kod muškaraca vegetarijanaca kod kojih je zabilježeno značajno manje smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima. Kod žena u toj kategoriji bolesti nije utvrđeno značajno smanjenje smrtnosti. 'Naši rezultati pokazuju opću povezanost vegetarijanske prehrane s manjim mortalitetom kada se uspoređuje s nevegetarijanskom. Oni također ukazuju na vezu između manjeg mortaliteta i pesco-vegetarijanske, veganske i lacto-ovo-vegetarijanske prehrane kada se one usporede s nevegetarijanskom', zaključuju autori. Oznake: vegetarijanstvo, Zdravlje, adventisti, smrtnost |
20.05.2013., ponedjeljak
U restoranu
Jučer sam imala priliku jesti u restoranu u kojem nisam bila. Dobro, bez brige, barem će biti pomfri i salata, ako ništa drugo. Ali ovo je neki finiji restoran, barem prema meniju, sve neki 'hoch' nazivi koje ne razumijem… I tako čupam po meniju što bi moglo biti bez mesa. Gle, canneloni. Ponadah se da su sa špinatom. Ne, sa sirom i špekom. A krumpir u foliji? Ne, krumpir, vrhnje i špek. Pa kud svud taj špek trpaju? Pitam konobara je l' imaju što bez mesa. Nekako me nesretno gleda. A sve to slušala kuharica u blizini pa mi da prijedlog: 'Imamo ražnjiće od piletine!' A ja sad ne znam da l' da se smijem ili plačem. Nisam znala da piletina nije meso. Konobar predlaže: 'Imamo ribu…' Ne, ne ni ribu… I onda završimo na nekakvom povrću i salati. Oznake: restoran, bez mesa, vegetarijanstvo, piletina, riba, špek, povrće, salata |
09.05.2013., četvrtak
Belgijanci opet bilježe pad broja mesojeda
U zapadnom svijetu sve više ljudi napušta svoje stare prehrambene navike i okreću se novima. Ovo se poglavito odnosi na to jest ili ne jesti meso. No, budući je hrana ipak mnogo više od zadovoljstva za nepce i trbuh, sve više osviještenih građana okreću leđa mesu. Tako je jedno istraživanje na 5,000 ljudi u belgijskim domaćinstvima pokazalo da se opet bilježi pad konzumacije mesa i to za novih 3,6 posto s obzirom na godinu prije. Tako prosječan Belgijanac danas pojede oko 30 kg mesa godišnje. Usporedbe radi, najveći konzumenti mesa su Luksemburđani s godišnjom potrošnjom od oko 136,5 kg mesa po stanovniku, potom Amerikanci (SAD) sa 125,4 kg mesa po stanovnika, a na trećem su Australci s potrošnjom od oko 121,2 kg mesa po stanovniku. Hrvati u prosjeku pojedu 50 kg mesa po stanovniku. U Srbiji je prosječna godišnja potrošnja mesa oko 82 kg po glavi stanovnika. Oznake: meso, konzumacija, vegetarijanstvo |
18.04.2013., četvrtak
Baka 30 godina ne jede meso
Baka Jerka Marasović iz Rupa ima 83 godine i više od 30 godina ne jede meso. Živi i jede uglavnom juhe, zelje, krumpir i ponekad mliječne proizvode. 'Imala sam zdravstvenih problema, s bubregom. Otišla sam u Mostar i meni je travar rekao da moram prestati jesti meso ili ću umrijeti. Ja nisam više znala što ću, ali zacrtala sam da neću umrijeti. Preostalo je samo da izbacim meso', prisjeća se baka Jerka. O suseljanima kaže: - Gledali su me u čudu. Kasnije su govorili da neći izdržati. Ali pokazala sam što može upornost. Dolazile su svadbe, krstitke, fešte, a ja ostala samo na juhi, zelju, krumpiru,' te dodala: 'Pripremam trave i čajeve, pijem to i cijelo vrijeme mislim na svoje zdravlje. Da nisam postala vegetarijanka, danas ne bih bila živa.' Foto: sibenskiportal.hr Oznake: Jerka Marasović, Rupe, Šibenik, vegetarijanstvo |
16.04.2013., utorak
Hatidže nije pojela ćevape
Proteklog vikenda su glumci iz turske sapunice 'Sulejman Veličanstveni', a koji glume Hatidže i Mustafu, posjetili Sarajevo povodom petog Festivala turskog filma te kako bi promovirali horor 'Glas' u kojem imaju glavne uloge. Ugodno su se iznenadili kada su ih dočekali brojni obožavatelji. Pripremljeni su im i razni specijaliteti s tog područja, a među prvima i ćevapi, a Hatidže (Selma Ergeç) je rekla: ' Žao mi je što ću vas razočarati, ali neću jesti ćevape jer sam vegetarijanka.' Kratko i jasno, mogla bih i ja nešto od nje naučiti. Oznake: Sulejman Veličanstveni, Hatidže, vegetarijanstvo |
05.04.2013., petak
10 zapovijedi za vegetarijance
Evo, budući sam već godinama o vege vodama, ono što sam iskusila i naučila pretočila sam u 10 zapovijedi za sretniji vege život: 1.Ne popuj mesojedima jer ih priče o patnji životinja koje se uzgajaju za hranu neće prosvijetliti. Štoviše, naljutit će ih. Ali u isto vrijeme budi siguran da će ti oni popovati o tome kako ti nedostaje proteina i minerala i kako je nenormalno i povijesno neutemeljeno da ljudi ne jedu meso. 2.Što dulje skrivaj da ne jedeš meso ni ribu jer kada se to sazna svi će te trpati u ladicu zvanu 'luđak/luđakinja'. 3.Ne razboli se nikada jer i najmanje probadanje u koljenu drugima je znak da ti očito nedostaje mesa. 4.Često prakticiraj medotdu slušanja – na jedno uho unutra, na drugo van. 5.Neka osmijeh bude tvoj vjerni pratitelj ukoliko ne želiš često završiti u žestokoj prepirci. 6.Očekuj napad ispod pojasa u svakoj situaciji pa čak i na karminama. 7.Uvijek se dobro najedi prije nego ideš na nekakvo druženje. 8.Uvijek imaj svoj vege sendvič u torbi. 9.Prakticiraj meodu pokrivanja ušima preko glave ili zabijanja glave u pijesak. Trebat će ti. I više nego se nadaš. 10.Samo oni koji te doista vole potrudit će se spremiti vege obrok za tebe. Ali ne očekuj ni to prečesto. DODATAK – 11. zapovijed: Budi svjestan da ćeš svako malo naletjeti na vegana koji će te prijeko gledati jer si pojeo žlicu meda i sotonizirati te kao svi mesojedi zajedno. Oznake: vegetarijanstvo, zapovijedi, sretniji život |
06.03.2013., srijeda
Nakon 'sage konjetina' porasla potražnja za vege hranom
U Velikoj Britaniji je, nakon što se pojavio skandal vezan uz konjetinu u obrocima u kojima je navodno nije trebalo biti, porasla potražnja za vegetarijanskim zamjenama za meso, piše Guardian.co.uk. Quorn je tvornica koja proizvodi najviše gotovih jela za vegetarijance na bazi gljiva te bilježi konstantan rast prodaje od sredine veljače. Prodaja im se udvostručila te kažu da stalno moraju povećavati proizvodnju svojih kobasica, burgera i ostalih proizvoda koje prave od gljiva. I drugi proizvođači bilježe konstantan rast od veljače. Primjerice Fry's je južnoafrički brend kojem je potražnja porasla za 30 posto, a njemački brend VeggieDay kaže da je rast veći nego što su najavljivala najoptimističnija predviđanja. U svim kompanijama smatraju kako se ovo događa zbog skandala s konjskim mesom u obrocima u kojima je trebala biti čista govedina, a također i zbog činjenice da će sada čista govedina biti puno skuplja. Kažu kako će govedina postati luksuz te će se zbog toga mnogi okretati vegetarijanskoj alternativi. Oznake: vegetarijanstvo, hrana, meso, konjetina, govedina |
05.03.2013., utorak
Vegetarijanstvo za nezrele
Čujemo često kako su vegetarijanci nezreli. Ignoriraju prirodni poredak stvari, ne znaju da je čovjek stvoren da jede meso, da su životinje tu da služe ljudima i da ni ljudima nije bajno pa zašto bi se brinuli za te neke 'zvijeri'. Vegetarijanstvo jest borba s vjetrenjačama, odnosno borba s ljudima koji ne samo da su protiv njega već otvoreno pokazuju svoju agresivnost prema njemu (mada me ona uvijek nanovo fascinira i uvijek si postavljam pitanje: 'Pa zašto, pobogu?'). Vegetarijanstvo jest na neki način 'robinhoodovski' čin, ono, boriš se, misliš, nadaš se da će svijet biti bolji. A kad ono, uopće nije. Svijet općenito, mada je moj svijet bolji otkad ne jedem meso. A valjda je i to nešto. Jer kao što je, prema legendi, Robin Hood bio borac za socijalnu pravdu, oduzimao bogatima i davao siromašnima, tako je vegetarijanac borac za prava životinja, nada se da će netko barem jednom zbog njegovih riječi pojesti barem malo manje mesa ili ga preskočiti barem za jedan obrok. Ali isto tako kao što je Robin Hood zapeo stoljećima iza nas i danas je tek simbol dok nema socijalne pravde i bogati i dalje pljačkaju siromašne, tako je i vegetarijanac zapeo u nekim svojim nadanjima, borbama i vizijama. Ali, ako je nezrelo otići u trgovinu i kupiti brokulu umjesto plitice s mesom i tako izabrati da mi je nečija bol važnija od trbuha, onda OK, itekako sam nezrela. Ponosno nezrela. Oznake: vegetarijanstvo, nezrelost, Robin Hood, razmišljanja, meso |
21.02.2013., četvrtak
Vegetarijanstvo i trudnoća
Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade (American Dietetic Association and Dietitians of Canada) izradili su vrlo detaljnu i opširnu studiju čiji je rezultat stav da je 'dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući razdoblje trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije'. Još nijedna studija nije pokazala da je zdravlje nerođenog djeteta na bilo koji način ugroženo zbog nedostatka mesa u prehrani, odnosno upravo suprotno, imate šansu svom budućem djetetu ponuditi zdravo djetinjstvo bez bolesti i rizika, djetinjstvo bez nametnutog nasilja i okrutnosti. Osim toga, hraneći sebe i svoje dijete etičkom i zdravom prehranom dajete djetetu izbor da samo odluči kad odraste hoće li jesti životinje ili neće. Oznake: vegetarijanstvo, trudnoća |
15.02.2013., petak
Tomislav Petrušić: Ayurveda
Knjiga o ayurvedi i dijelovi koji objašnjavajuu zašto je vegetarijanstvo za čovjeka najbolji izbor: Oznake: ayurveda, vegetarijanstvo |
12.02.2013., utorak
I Svetska zdravstvena organizacija upozorava na meso i mlijeko
Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da prehrana utječe najmanje 30 posto na pojavu svih vrsta raka u zapadnim zemljama. Meso i mliječni proizvodi povećavaju rizik za moždani udar, bolesti srca i rak. Prema nedavnom izvještaju World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research konzumiranje prerađenog mesa veoma je povezano s rakom debeloga crijeva, drugim najvećim uzrokom smrti od raka u Velikoj Britaniji. Zemlje s većim unosom masnoća životinjskog podrijetla imaju veću učestalost raka dojke, dok muškarci koji konzumiraju crveno meso pet puta tjedno imaju veći rizik od razvoja raka prostate. Konzumiranje mesa može povećati rizik od raka bubrega i gušterače. Istraživanja u Engleskoj i Njemačkoj pokazala su da vegetarijanci imaju oko 40 posto manju vjerojatnost za razvoj raka u odnosu na mesojede. Oznake: meso, mlijeko, Zdravlje, vegetarijanstvo |
06.02.2013., srijeda
Vegetarijanci imaju za trećinu manji rizik od srčanih bolesti
Prenosim s Metro-portal.hr-a: Prestanak konzumiranja mesa može imati velikog utjecaja na zdravlje vašeg srca, pokazalo je istraživanje provedeno na 44.500 osoba u Velikoj Britaniji čiji su rezultati ukazali da takav način prehrane smanjuje rizik od srčanih bolesti za 32 posto. Velike razlike u krvnom pritisku, tjelesnoj težini i razini kolesterola izravno utječu na poboljšanje zdravlja koje dolazi od prestanka konzumiranja mesa. Glavni uzrok srčanih oboljenja su masne naslage u arterijama koje svakodnevno odnose veliki broj života u zapadnim zemljama. U istraživanju provedenom na Oxfordu analizirane su informacije od 29.400 ljudi koji konzumiraju meso i 15.100 vegetarijanaca tijekom 11 godina. Za vrijeme tog perioda 1.066 ljudi je zatražilo liječničku pomoć zbog srčanih tegoba, a 169 ih je umrlo od srčanog udara. Najveći broj oboljelih i umrlih konzumirao je meso, a kako kaže voditeljica istraživanja dr. Crowe, vegetarijanci unose vrlo malo zasićenih kiselina što rezultate čini logičnim. Uz to, vegetarijanci imaju nižu razinu lošeg kolesterola, niži krvni pritisak i primjereniju tjelesnu težinu. Oznake: meso, vegetarijanstvo, Zdravlje |
14.01.2013., ponedjeljak
Trebaju li djeca znati kako se pravi meso?
Većina djece nema pojma otkud dolazi hamburger i komadi mesa zamotani u trgovinama. Ne zna ni većina odraslih. Misle da te životinje rastu sretne, na livadama. A tek o ubijanju na pokretnim trakama u klaonicama da i ne govorim. Trebaju li znati odakle dolazi? Trebaju li znati da su uvjeti koji su danas po farmama i klaonicama, gori od onih u konclogorima, a nad kojima se svi zgražaju? Kada vidim kolika se buka digla oko seksualnog odgoja, mislim da ova tema neće u školu doći još 200 godina, ako ne i dulje. Barem kod nas. Ali ni u razvijenijim državama. Jer nije u cilju da djeca takvo što vide ili nauče. To moraju tek slučajno ili ako im netko van škole kaže. Sjećam se svog djetinjstva u kojem su kolinja bila sastavni dio zime. Još mi danas u glavi odjekuju krikovi svinja koje kolju. Pa slika kako loncem hvataju krv iz njezinog grkljana. I onda, nakon samo kratkog vremena, već peku meso te jadne životinje i isprobavaju ga… Ovo sve kao da je bilo jučer, a tada sam imala možda 6 godina. Možda upravo u tim slikama iz djetinjstva leži razlog zašto ne jedem meso. No, to nije ni bitno. Bitno je da bi se doista trebalo znati mnogo toga o hrani koju danas jedemo. Ali to nije slučaj. A kada će biti? Jer hrana je odgovorna za mnogo toga, što se tiče zdravlja ljudi, ali i zdravlja okoliša u kojem živimo. I uvijek se treba sjetiti sljedećih istina, već davno izrečenih: Kada bi klaonice imale staklene zidove, svi bi bili vegetarijanci. Dajte djetetu zeca i jabuku. Ako se počne igrati jabukom, a zeca pojede, kupit ću vam novi auto. Oznake: meso, porijeklo, klaonice, farme, vegetarijanstvo |
10.01.2013., četvrtak
Ne ubij
Imala sam priliku razgovarati s jednim Indijcem. Istaknuo je da je vegetarijanac pa sam ga pitala je li to zbog vjere ili nečeg drugog. Rekao je da je zato jer ne želi da životinje pate. Onda sam mu rekla da ni ja ne jedem meso, ali i nastojim izbjegavati mliječne proizvode i jaja jer životinje jako pate i u toj industriji. Rekao je samo: 'OK, good.' Onda sam rekla da ljudi ovdje jedu puno mesa. Pod 'ovdje' mislila sam na Hrvatsku, ništa šire. On je rekao da zna da kršćani jedu jako puno mesa. Tu sam se zamislila. Doista je tako. Kršćani (uz muslimane) općenito jedu jako puno mesa. Pa kako to? A sve je puno priča o ljubavi, suosjećanju, oprostu… a s druge strane se ubijaju najneviniji od nevinih samo zbog trbuha. Osim toga, prva je božja zapovijed: 'Ne ubij.' Zašto svi misle da se to odnosi samo na čovjeka? Oznake: vjera, meso, vegetarijanstvo, ljubav, suosječanje |
09.01.2013., srijeda
Priča po priča
Druženje neki dan. O čemu se najviše pričalo? O hrani. I to najviše o mesu. Čini se kako je hrana ljudima najveće zadovoljstvo, kao da sve započinje i prestaje na tanjuru, a sve prije i poslije toga uopće nije bitno. Razgovor je uglavnom tekao o tome što se zaklalo, što se ubilo u lovu i kako se ono ulovljeno i 'domaće' može pomiješati, koji je dio životinje bolji, koja je životinja ukusnija, tko je probao neku novu životinju koju ostali nisu… Pa da se izbljuješ koliko pohlepe uđe i izađe na ta ljudska usta. Oznake: hrana, meso, vegetarijanstvo |
12.12.2012., srijeda
Konzumacija mesa kao pušenje
Neki liječnici uspoređuju konzumaciju mesa s pušenjem, odnosno smatraju da je jednako štetna: 'Konzumacija mesa jednako je štetna za javno zdravlje kao i konzumacija duhana. Vrijeme je da proizvođače mesa i fast fast fooda smatramo jednako odgovornim (kao i proizvođače duhana).' Dr. Neal Barnard, predsjednik Udruženja liječnika za odgovornu medicinu (nešto što HR neće imatii ni za 100 godina) Oznake: meso, duhan, vegetarijanstvo, odgovornost, liječnici |
29.11.2012., četvrtak
Vege prehranom do zdravijeg srca i žila
Glumica Rosie O'Donnell (koja me se posebno dojmila u filmu 'U autobusu s mojom sestrom') je prošlog ljeta doživjela srčani udar i nakon toga odlučila je živjeti zdravije, prije svega hraniti se zdravije. Rekla je kako dan započinje buđenjem u sedam sati, a svakog dana ide u dugačke šetnje te jede isključivo biljnu hranu. Glumica je ponosno izjavila kako je novom prehranom izgubila nekoliko kilograma te često na društvenim stranicama stavlja fotografije svojih obroka kako bi inspirirale druge. Ovo nije usamljeni slučaj. Bivši američki predsjednik Bill Clinton je prešao na biljnu prehranu nakon kardio vaskularnih problema te su mu se nakon toga nalazi znatno popravili. Brojna istraživanja također ovome idu u prilog te je već u nekoliko njih dokazano kako isključivanje mesa i mliječnih proizvoda iz prehrane ima povoljan utjecaj na srce i žile, ali i na smanjenje rizika od dijabetesa. A da ne govorimo koliko se smanjuje broj životinja koje nepotrebno i neopravdano pate po farmama i klaonicama. Oznake: vegetarijanstvo, film, Rosie O'Donnell, srce, Zdravlje |
28.11.2012., srijeda
Poštovati nečiji izbor
Poštovanje, demokracija, kompromis varljive su stvari. Često svejedi kažu vegetarijancima i veganima: 'Ja poštujem tvoj izbor, poštuj i ti moj!' No, tko tu koga zapravo poštuje? Svejedi sasvim sigurno ne poštuju izbor vegetarijanaca, zapravo ih ovi jako razljućuju, kao da ih bodu s nečim. Prije se radi o prihvaćanju neizbježnog. Slično je i kod vegetarijanaca kad se radi o svejedima. Jer kako poštovati ubojstvo? To je kao da tražite od feministica da poštuju šoviniste, homoseksualaca da poštuju homofobe, liberala da poštuju rasiste… To s poštivanjem tuđeg izbora zapravo uopće ne šljaka u nekim stvarima. Kao da mi netko kaže da tog i tog čovjeka treba ubiti, i ubije ga i ja sad to trebam poštovati jer je to jednostavno bilo njegovo mišljenje, sasvim drugačije od moga? Isto je i s ubijanjem životinja. Kako poštovati mišljenje nekoga tko uopće se mari za patnju živih bića, tko potiče tu patnju, ubijanje i eksploataciju? Ponekad (često) se samo možeš pokriti ušima… Oznake: poštovanje, mišljenje, vegetarijanstvo |