Indijanka vegetarijanka

30.06.2016., četvrtak

Vege pljeskavice

Znam da sam već pisala o pljeskavicama od leće, ali ovdje je dorađeni i bolji recept. Količina od oka.

Crvena leća
Proso
Crveni luk
Bijeli luk
Svježa paprika
Zobene pahuljice
Raženo brašno
Sol, papar, čili

Crvenu leću i proso oprati i ostaviti da se namaču barem dva sata, a može i preko noći (mada nema potrebe). Ocijediti višak vode, ali nije potrebno previše ocijediti, može i ostati otprilike decilitar vode u smjesi. Dodati sitno nasjeckan crveni i bijeli luk, papriku, sol, papar i čili, zobene pahuljice, a na kraju i raženog brašna toliko da sve stisne u kompaktnu smjesu. Na malo ulja u tavi stavljati žlicom pljeskavice (hrpice staviti pa zagladiti i oblikovati direkt na tavi, a tko voli rukama, može i tako) i peći s obje strane dok ne porumene. Paprika im daje posebno dobar 'šmek'. Poslužiti uz svježu salatu ili u pecivu s puno povrća.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: pljeskavice, crvena leća, proso, recept, vegetarijanstvo, veganstvo


23.10.2015., petak

Špek, kobasice i pljeskavice glavni uzročnici raka

Danas prenosim s Jutarnjeg:

Špek, pljeskavice i kobasice povećavaju rizik od pojave raka, kažu zdravstveni djelatnici. Svjetska zdravstvena organizacija upravo je procesuirano meso navela kao jednu od supstanci koja, uz cigarete i azbest, najviše uzrokuje rak, piše Daily Mail.

Svježe crveno meso također se našlo na popisu kancerogenih tvari, no ipak je nešto manje opasno nego procesuirani proizvodi.

Nova saznanja o štetnosti nekih tipova namirnica još su jedan u nizu udaraca koje je primila industrija brze hrane. Također, nova će istraživanja bitno utjecati i na nove smjernice i upozorenja koja će morati biti istaknuta na ambalaži.

Nova klasifikacija Svjetske zdravstvene organizacije stiže usred povećane zabrinutosti da konzumacija mesa povećava rizik od obolijevanja od brojnih bolesti i da je kriva za 150.000 smrti u Velikoj Britaniji.
S konzumacijom mesa je naročito povezan rak crijeva, u Britaniji drugi najsmrtonosniji oblik raka. Procjenjuje se da bi se samo promjenom životnih navika broj oboljelih prepolovio.

Svjetska zdravstvena organizacija, nakon susreta znanstvenika iz deset različitih zemalja, objavit će da je procesuirano meso jednako opasno kao i primjerice alkohol, azbest, arsen i cigarete.
Procesuirano meso je ono koje je povrgnuto dimljenju, soljenju i dodavanju bilo kakvih kemikalija. Primjeri su šunka, slanina, razne salame, hrenovke i ostale kobasice kao i pljeskavice i slične namirnice.

Crveno meso bit će označeno kao malo manje opasno, dakle kao nešto što 'vjerojatno uzrokuje rak'. Meso općenito sadrži visoku koncentraciju masnoće, a pretpostavlja se da upravo ono što mu daje crvenu boju, ima i najštetniji utjecaj na crijeva i probavne organe.

Nakon ovih saznanja, brojne zdravstvene organizacije pozvat će na izbjegavanje procesuiranog i crvenog mesa, što će nedvojbeno imati veliki utjecaj na industriju mesnih proizvoda i prerađevina koja godišnje u proračun Velike Britanije uplati oko 2,8 milijardi funti te osigurava posao za 440.000 ljudi. Stoga su opravdane njihove sumnje da će izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije ovom sektoru učiniti ogromnu štetu koja će se osjećati godinama, ako ne i desetljećima.

Za razliku od zdravstvenih djelatnika, mesna industrija kaže kako je meso bogato proteinima, dobar izvor vitamina, željeza i cinka te da je ključan dio dobre i balansirane prehrane. Trenutne preporuke o dnevnom unosu mesa kreću se oko 70 grama dnevno, a procesuirano meso treba posve izbjegavati.

Oznake: meso, špek, kobasice, pljeskavice, crveno meso


13.12.2013., petak

Pljeskavice od crvene leće

Crvena leća, namočena barem dobra dva sata
Glavica crvenog luka
Sol i papar
Nekoliko češnjeva bijelog luka
Sjemenčice koje život znače po izboru – lan, sezam, suncokret ili bučine sjemenke
Malo sjemenki kima
Malo brašna i vode
Malo maslinovog ulja

Leću ocijediti i zajedno sa svim ostalim osim kima, vode, ulja i brašna staviti u blender i dobro izblendati. Ako je presuho dodati malo vode. Izliti u posudu i dodati malo brašna da se smjesa poveže te kim. Treba biti gušća smjesa koja se lijepi. Žlicama oblikovati pljeskavice u tavi u kojoj se stavi samo malo maslinovog ulja i peći s obje strane dok ne porumeni.

Poslužiti u pecivu ili lepinji u kojoj se stavi puno svježeg povrća po izboru (npr. crvenog luka, zelene salate, kupusa, paradajza, matovilca ili po želji, a jako dobru pašu i kiseli krastavci).

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: pljeskavice, leća, vege


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.