Indijanka vegetarijanka

07.03.2017., utorak

Vege čalabrčak za van

Matovilac
Rotkvica
Veganski sir
Dimljeni seitan
Krekeri

Oznake: vegetarijanstvo, veganstvo, seitan, matovilac, rotkvice, sir, krekeri


28.02.2017., utorak

Probala sam kvinoju

Nazivaju je majkom žitarica i već godinama se može pronaći na policama naših trgovina. Ona je zapravo pseudožitarica jer je srodna cikli i špinatu. Vođena krilaticom 'kupuj lokalno' tako sam je izbjegavala dok jednog dana (nedavno) ipak nisam odlučila kupiti je i probati. Prije kuhanja potrebno ju je dobro oprati jer sadrži saponine koji nisu dobri za nas. Prilikom prvog uranjanja u vodu osjeti se blago neugodan miris, a kako se kvinoja više ispire, on nestaje. Piše da se treba kuhati barem 20 minuta, međutim skuha se mnogo ranije, zapravo je po kuhanju pravi fast food. Poprilično je neutralnog okusa i odlično se slaže s povrćem i gljivama. Osobno mi je najbolja kada je začinim s veoma malo Vegete Natur. Zasitna je. Kažu da je veoma zdrava. Nakon konzumacije osjećam se i više nego dobro. Moja ocjena: 4.

Kvinoja s kuhanim karfiolom i bukovačama:

Image and video hosting by TinyPic

Kako napraviti bukovače? (meni najbolji način):


Oznake: kvinoja, bukovače, vegetarijanstvo, veganstvo, vege


07.02.2017., utorak

Zimski vege obrok

Domaci kruh
Popečci od graha i slanutka (izblendati kuhani grah i slanutak zajedno s crvenim i bijelim lukom, dodati brasna da poveze, ispeci na neprijanjajucoj tavi)
Vege majoneza
Sirova cikla
Ukiseljeni feferon

Oznake: hrana, vegetarijanstvo, veganstvo


26.07.2016., utorak

Torino – vegetarijanski grad

Chiara Appendino nova je gradonačelnica Torina u Italiji, a zbog zaštite okoliša usudila se zakoračiti u područje o kojem većina političara ni ne razmišlja. Torino ima oko 870,000 stanovnika i područje je u kojem se meso jede generacijama te je to i mjesto početka Slow Food pokreta u Italiji. Chiara je napravila plan razvoja 2016. – 2021. u kojem između ostaloga stoji: 'Kroz cijelo područje grada podupirat će se vegetarijanstvo i veganstvo u cilju zaštite okoliša, zdravlja i životinja.' Gradonačelnica je u svom manifestu napisala da će promovirati kulturu poštovanja i saznanja da sve životinje imaju prava. Zalagat će se za educiranje djece kako bi učila o zaštiti i poštovanju životinja te im se predstavio pravilan način prehrane za koji će se savjetovati s nutricionistima i zaštitarima životinja i okoliša.

Reakcije su, naravno pomiješane. Neki se na društvenim mrežama rugaju cijeloj ideji i kažu da će ubuduće u krevet morati gladni, a neki da je čudno kako se Michelle Obami, kada potiče zdrav način prehrane, plješće, dok Charu nazivaju čudovištem.

'Držanje životinja za hranu utkano je u naš kulturni i religijski identitet i kada to netko dirne i izazove, kao da napada same temelje društva. Ipak, svi se volimo vidjeti kao slobodni mislioci, ali ipak imamo svoje svete krave.' – George Mongiot

Oznake: Torino, Chiara Appendino, vegetarijanstvo, veganstvo


30.06.2016., četvrtak

Vege pljeskavice

Znam da sam već pisala o pljeskavicama od leće, ali ovdje je dorađeni i bolji recept. Količina od oka.

Crvena leća
Proso
Crveni luk
Bijeli luk
Svježa paprika
Zobene pahuljice
Raženo brašno
Sol, papar, čili

Crvenu leću i proso oprati i ostaviti da se namaču barem dva sata, a može i preko noći (mada nema potrebe). Ocijediti višak vode, ali nije potrebno previše ocijediti, može i ostati otprilike decilitar vode u smjesi. Dodati sitno nasjeckan crveni i bijeli luk, papriku, sol, papar i čili, zobene pahuljice, a na kraju i raženog brašna toliko da sve stisne u kompaktnu smjesu. Na malo ulja u tavi stavljati žlicom pljeskavice (hrpice staviti pa zagladiti i oblikovati direkt na tavi, a tko voli rukama, može i tako) i peći s obje strane dok ne porumene. Paprika im daje posebno dobar 'šmek'. Poslužiti uz svježu salatu ili u pecivu s puno povrća.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: pljeskavice, crvena leća, proso, recept, vegetarijanstvo, veganstvo


26.08.2015., srijeda

Dijete vegan može se vratiti u vrtić

Prenosim s jedne stranice na internetu:

Općina Merano u Italiji izbacila je dijete iz vrtića nakon što je njegova majka zatražila da mu se omogući veganska prehrana. Obitelj je uz pomoć odvjetnika sudu predočila znanstvene dokaze da je takva pravilno planirana prehrana zdrav izbor za djecu predškolskog uzrasta.

Sud je na temelju toga odlučio da je općina, kao vlasnik vrtića, dužna poštovati pravo djeteta na moralan i etički izbor prehrane u vrtiću. Donosimo prijevod napisa u kojem je opisan ovaj slučaj, koji predstavlja pouku o pravu na slobodan izbor i u području prehrane, ali i ukazuje da se jedino znanjem te odgovornim i odvažnim pristupom mogu ukloniti predrasude i prepreke na putu ka zdravijem i skladnijem životu pojedinaca i zajednica:

Sve je počelo u veljači. Glavni su likovi ove priče dijete vegan i svjesna majka. No idemo redom.
Vrijeme brzo prolazi svima, pa tako i majci iz mjesta Merano koja mora početi dijete uključivati u društveni život, točnije – upisati ga u vrtić. Važno je napomenuti da ova majka zbog osobnih uvjerenja slijedi određeni zdrav i etičan način prehrane temeljen isključivo na biljkama. Ovakav pristup životu u Italiji prihvaća sve više ljudi.
U skladu s tim, majka je zatražila od vrtića da njenom djetetu zamijene neprirodnu hranu kojom se hrane mala djeca u vrtićima, često pripremljenu u tvrtkama za catering, zdravim biljnim jelima.

Općina Merano taj zahtjev smatra nevjerojatnim i neprihvatljivim i ne samo da ne udovoljava zahtjevu, nego i udaljuje dijete iz vrtića! Mama je, naime, morala donijeti liječničke potvrde (koje se, među nama, mogu lako dobiti od bilo kojeg liječnika prijatelja ili onog koji nam je naklonjen) i napraviti klinička testiranja na djetetu kojima će dokazati da je dijete dobrog zdravlja.

Stav Općine je čvrst: veganska dijeta je opasna za maloljetnike, posebno u predškolskoj dobi te se ne primjenjuju Smjernice o prehrani u školama jer se iste odnose na škole, a ne na vrtiće i jaslice. Skinuti sa sebe odgovornost tipično je za političare. Stav je zapravo smiješan i pokazuje potpuno neznanje općinskih službenika, neznanje koje je rašireno i u drugim područjima medicine.

Regionalni sud Regije Alto Adige povijesnom presudom odobrava zahtjev majke i obvezuje upravu vrtića da ponovo primi dijete, a Općina Merano kao vlasnik ustanove mora platiti sudske troškove.
Prema obrazloženju presude, “veganska prehrana bolja je od one “svejeda” i poštivanje takve prehrane je ljudsko pravo, čak i u jaslicama”.

Carlo Prisco, odvjetnik mlade majke, smatra da se radi o prekretnici u priznavanju prava na etičnu alternativnu prehranu, a to pravo proizlazi iz Ustava.

Odvjetnik nastavlja da “ne treba nikakva potvrda da bi se u bilo kojoj dobi tražilo veganski obrok, roditelji vegani ne mogu biti objekt diskriminacije, čak niti tako da se od njih traže dodatne provjere i dokazi koji se ne traže od drugih. Ovaj će slučaj biti od pomoći svim drugim, budućim slučajevima u kojima ustanove ili javne službe onemogućavaju građanima da uživaju prava vezana za svoj odabir etične prehrane.”

Oznake: prehrana, veganstvo, vegetarijanstvo, italija, presuda


16.12.2014., utorak

Učiteljica veganka dobila otkaz

Učiteljica jedne američke škole dobila je otkaz nakon što je na svom Facebook profilu stavila fotografiju o odvajanju telića nakon rođenja od njihovih majki u mliječnoj industriji te je uz fotografiju napisala: 'Kao netko tko je dok je rastao dobivao roditeljsku ljubav i potporu i također kao netko tko sada svojoj djeci daje istu takvu roditeljsku ljubav i potporu, ne mogu se složiti da je odvajanje tek rođenih beba od njihovih majki nešto što bi se moglo smatrati humanim.'

Nakon posta više joj nije obnovljen ugovor o radu (radila je kao učiteljica u drugom razredu osnovne škole) te o otkazu kaže: 'Tijekom sastanka s mojim nadređenim rekao mi je da živim u velikom poljoprivrednom području, što je istina te da mnogo novca u našu školu dolazi upravo iz te industrije. Potom mi je rekao da moram paziti što objavljujem na Facebooku jer bih mogla uvrijediti društvo u kojem živim te ekonosmke interese tog istog društva. Rekao mi je i da mogu imati osobna mišljenja kakva želim, ali ako želim biti zastupnik veganstva, trebala bih razmisliti o nekom drugom poslu, a ne o prosvjeti.'

ACLU, Američka unija za civilna prava, stala je na stranu nastavnice te je poslala pismo školi u kojem se traži da je se vrati na posao te da je post na Facebook sloboda govora. Osim toga traži se i isprika iz škole. Međutim, iz škole se još nisu oglasili niti je nastavnica vraćena na posao.

Oznake: učiteljica, veganstvo, otkaz, ljudska prava, sloboda govora


14.11.2014., petak

Majci veganki oduzeli dijete

Amerikanka Sarah Markham rodila je dijete u lipnju, a kada je imalo samo 12 dana oduzeto joj je jer su pedijatar, socijalna služba i policija ustvrdili da ga zanemaruje. Naime, dijete je izgubilo na kilaži dok ga je majka hranila svojim mlijekom. Nakon toga su joj rekli da ga odvede u bolnicu, ona to nije htjela te je željela nastaviti nadohranjivati dijete veganskom baby formulom, ali prije i nego što je pokušala, oduzeli su joj sina, a nju optužili za zanemarivanje i odveli je u zatvor. Suđenje je trajalo do prošle srijede, dakle mjesecima su dijete i majka bili razdvojeni, kada je sudac donio presudu da se dijete vrati majci i da ga ona nije zanemarivala.

Otac optužene je izjavio: 'Nije bilo slučaja, nije bilo zanemarivanja, samo liječnik kojem je drugačija majka bila izazov i to mu se nije nimalo svidjelo.'

Cijelo ovo vrijeme suđenja majka je bila u pritvoru te je viđala sina po jedan ili dva puta tjedno i to pod nadzorom. Iako joj je sada dijete vraćeno, još nije oslobođena svih optužbi. Inače je pripadnica crkve Adventista sedmog dana te zagovornica holističkog liječenja. (Adventisti sedmog dana uglavnom se vegetarijanci te im je zdrava prehrana iznimno važna.)

Više na:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2833139/He-s-soy-formula-Vegan-mom-regains-custody-infant-taken-away-officials-feared-holistic-diet-harm-health.html

Oznake: veganstvo, majka, dijete, nepravda, zanemarivanje, sud, amerika


27.10.2014., ponedjeljak

Vege proizvodi udvostručeni u zadnjih 5 godina

Ponuda i prodaja proizvoda koji su označeni kao vegetarijanski i veganski udvostručena je u posljednjih pet godina na zapadnom tržištu. Točnije, 12 posto proizvoda nosi oznaku da je vegetarijansko , u usporedbi s njih 6 posto prije pet godina, dok 2 posto proizvoda nosi oznaku da je vegansko, u usporedbi s 1 posto prije pet godina. Ovo je, dakako, pokazatelj povećane potražnje ovakvih proizvoda.

Više na:

http://www.foodnavigator.com/Market-Trends/Vegetarian-product-launches-double-in-five-years

Oznake: vegetarijanstvo, veganstvo, hrana


03.07.2014., četvrtak

Prvi veganski lanac supermarketa

Prenosim s portala Voxfeminae.net:

Jan Bredack (42), koji odluku o promjeni svog životnog stila dokumentira u knjizi Vegan für alle: Warum wir richtig leben sollten (Veganstvo za sve: Zašto bi trebali živjeti ispravno), u Berlinu je osnovao prvi svjetski veganski supermarket Veganz, a ideja mu je otvoriti niz podružnica diljem Europe.

Bredack je postao vegan 2009. godine, a na ideju o lancu supermarketa došao je nakon putovanja po Skandinaviji, Americi i Rusiji. Naime, tamo je pronalazio niz različitih veganskih proizvoda, dok mu je u vlastitoj zemlji izbor prehrambenih proizvoda bio vrlo ograničen.

Veganz trenutno broji dva supermarketa u Berlinu, gdje će uskoro otvoriti i treći, te po jedan u Hamburgu, Münchenu i Frankfurtu. U Leipzigu i Essenu bi se trebali otvoriti ove godine, a planira se otvaranje podružnica u Stuttgardu, Cologneu, Hanoveru i Düsseldorfu.

Prva podružnica izvan Njemačke otvorena je u Beču 13. svibnja, a u sljedećoj godini isto se očekuje u Amsterdamu, Zürichu, Barceloni, Milanu i Kopenhagenu. Zanimljivo je i da Veganz u 2016. godini planira otvaranje prvog veganskog shopping centra u Portlandu u SAD-u, koji će uključivati prodavaonice cipela i odjeće, i restoran.

Bredack ističe da mu cilj nije cijeli svijet učiniti veganskim, već veganski stil života učiniti dostupnim svima, i to bez prevelikog truda.

No otvoriti nove lance diljem Europe nije jedini san Jana Bredacka. Sljedeći korak su pokretnesnack kućice koje će biti prisutne na festivalima, glazbenim i sportskim događajima, te nuditi ljudima veganske hot dogove i hamburgere.

"Radim to od srca“, kaže Bredack. „Motivacija mi nije novac, već prilika da činim nešto dobro."


Oznake: veganstvo, supermarket


12.02.2014., srijeda

Srebro za veganku

Na Olimpijskim igrama u ruskom Sočiju jedna je veganka osvojila srebro. Radi se o klizačici iz Kanade, Meagan Duhamel, koja kliže zajedno sa svojim partnerom. Nakon ovog uspjeha mnogi su se raspisali kako je ovo još jedan dokaz da i potpuno biljna prehrana daje sasvim dovoljno energije za bavljenje bilo kojom aktivnošću. No, zlobnici su napisali: 'Da je pojela odrezak, osvojili bi zlato.'

Kako bilo, više o svemu na:

http://www.ecorazzi.com/2014/02/10/vegan-figure-skater-wins-silver-medal-in-sochi-olympics/

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Meagan Duhamel, Kanada, Soči, olimpijada, veganka, veganstvo


22.10.2013., utorak

Australija – veganstvo dobro za sve

Australsko glavno tijelo zaduženo za zdravstvo, NH&MRC objavilo je kako je veganska prehrana preproučljiv način prehrane za Australce svih dobnih skupina. U dokumentu 'Australian Dietary Guidelines' piše kako alternativa hrani životinjskog podrijetla, kao što su sjemenke, orašasti plodovi, žitarice, grahorice i slično povećavaju raznolikost prehrane i mogu biti dovoljan izvor proteina te ostalih tvari koje se inače pronalaze u mesu. Ističe se kako je veganska prehrana dobra i za trudnice, dojilje te bebe. Sličnu preporuke već su donijete i Kanadi te Sjedinjenim Državama. U Australiji je još 2012. godine u jednom uglednom medicinskom časopisu prenijeta informacija kako je veganstvo, dakle 100 postotna biljna prehrana bez sastojaka životinjskog podrijetla, dobra i za zdravlje ljudi i za planet Zemlju budući bi se mnogo više ljudi moglo prehraniti biljkama nego što je to slučaj sada, mesom.

Više na:

http://veganaustralia.org.au/AustralianDietaryGuidlinesReview.html

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: veganstvo, australija, prehrana, preporuke


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.