Indijanka vegetarijanka
28.02.2017., utorak
Probala sam kvinoju
Nazivaju je majkom žitarica i već godinama se može pronaći na policama naših trgovina. Ona je zapravo pseudožitarica jer je srodna cikli i špinatu. Vođena krilaticom 'kupuj lokalno' tako sam je izbjegavala dok jednog dana (nedavno) ipak nisam odlučila kupiti je i probati. Prije kuhanja potrebno ju je dobro oprati jer sadrži saponine koji nisu dobri za nas. Prilikom prvog uranjanja u vodu osjeti se blago neugodan miris, a kako se kvinoja više ispire, on nestaje. Piše da se treba kuhati barem 20 minuta, međutim skuha se mnogo ranije, zapravo je po kuhanju pravi fast food. Poprilično je neutralnog okusa i odlično se slaže s povrćem i gljivama. Osobno mi je najbolja kada je začinim s veoma malo Vegete Natur. Zasitna je. Kažu da je veoma zdrava. Nakon konzumacije osjećam se i više nego dobro. Moja ocjena: 4. Kvinoja s kuhanim karfiolom i bukovačama: Kako napraviti bukovače? (meni najbolji način): Oznake: kvinoja, bukovače, vegetarijanstvo, veganstvo, vege |
14.04.2015., utorak
IKEA uvodi vege okruglice
08.01.2015., četvrtak
Nema vege hrane za indijske kriketaše
Na turninu u kriketu koji se krajem prošle godine dogodio u Australiji, dvojica indijskih igrača, Ishant Sharma i Suresh Raina i njihov tim nisu bili zadovoljni jer u cijelom kompleksu na kojem se turnir održavao nije bilo vegetarijanskog obroka za njih. Iz tog razloga su se žalili međutim ništa nije poduzeto pa su trećeg dana turnira sa svime izašli u javnost te potražili vegetarijanske obroke u restoranima u Brisbaneu. Hranu su pronašli, ali na ulazu u kompleks u kojem se turnir održavao rekli su im da ne smiju ulaziti unoseći hranu i piće kupljene negdje drugdje. Tako su ih mediji uhvatili kako sjede na klupii u parku i jedu, a nakon toga su se vratili u svlačionice. Oznake: kriket, australija, hrana, meso, vege |
05.01.2015., ponedjeljak
Moji prvi vafli
Nit' sam ih kad prije jela, nit' sam ih ikad prije pravila. Stoga došlo doba da se vafl proba. :) 1 1/2 šalice biljnog mlijeka Žlica octa (jabučni ili vinski) 1/4 šalice maslinovog ulja 1/4 šalice meda (ili agavinog sirupa ili slično) Pola šalice zobenih pahuljica 1 3/4 šalice brašna po izboru 1 1/2 žličice praška za pecivo ( ja koristila sodu bikarbonu) Prstohvat soli Prvo spojiti mokre sastojke pa u njih dodati suhe. Ostaviti da odstoji i lijevati u pekač vafli te peći po uputama. U smjesu se može dodati žličica cimeta, pola šalice smrljvene banane ili drugog voća. Ili sok od naranče ili limuna. Kombinacije su beskrajne. I fine. Poslužiti same ili s pekmezom, medom, sirupom… Oznake: vafli, waffle, recept, hrana, vege |
13.12.2013., petak
Pljeskavice od crvene leće
Crvena leća, namočena barem dobra dva sata Glavica crvenog luka Sol i papar Nekoliko češnjeva bijelog luka Sjemenčice koje život znače po izboru – lan, sezam, suncokret ili bučine sjemenke Malo sjemenki kima Malo brašna i vode Malo maslinovog ulja Leću ocijediti i zajedno sa svim ostalim osim kima, vode, ulja i brašna staviti u blender i dobro izblendati. Ako je presuho dodati malo vode. Izliti u posudu i dodati malo brašna da se smjesa poveže te kim. Treba biti gušća smjesa koja se lijepi. Žlicama oblikovati pljeskavice u tavi u kojoj se stavi samo malo maslinovog ulja i peći s obje strane dok ne porumeni. Poslužiti u pecivu ili lepinji u kojoj se stavi puno svježeg povrća po izboru (npr. crvenog luka, zelene salate, kupusa, paradajza, matovilca ili po želji, a jako dobru pašu i kiseli krastavci). Oznake: pljeskavice, leća, vege |