Indijanka vegetarijanka

28.02.2017., utorak

Probala sam kvinoju

Nazivaju je majkom žitarica i već godinama se može pronaći na policama naših trgovina. Ona je zapravo pseudožitarica jer je srodna cikli i špinatu. Vođena krilaticom 'kupuj lokalno' tako sam je izbjegavala dok jednog dana (nedavno) ipak nisam odlučila kupiti je i probati. Prije kuhanja potrebno ju je dobro oprati jer sadrži saponine koji nisu dobri za nas. Prilikom prvog uranjanja u vodu osjeti se blago neugodan miris, a kako se kvinoja više ispire, on nestaje. Piše da se treba kuhati barem 20 minuta, međutim skuha se mnogo ranije, zapravo je po kuhanju pravi fast food. Poprilično je neutralnog okusa i odlično se slaže s povrćem i gljivama. Osobno mi je najbolja kada je začinim s veoma malo Vegete Natur. Zasitna je. Kažu da je veoma zdrava. Nakon konzumacije osjećam se i više nego dobro. Moja ocjena: 4.

Kvinoja s kuhanim karfiolom i bukovačama:

Image and video hosting by TinyPic

Kako napraviti bukovače? (meni najbolji način):


Oznake: kvinoja, bukovače, vegetarijanstvo, veganstvo, vege


14.04.2015., utorak

IKEA uvodi vege okruglice

Mesne okruglice jedan su od simbola švedske kuhinje pa tako i trgovačkog lanca IKEA. Međutim, svjesni su da je vegetarijanstvo, barem u nekim državama nezaobilazna stvar te su u svoje restorane uveli 100 posto biljne okruglice. Na švedskom jeziku naziv vege okruglica je grönsaksbullar, a stoje 4,49 dolara (u SAD-u) porcija u kojoj je 10 kuglica s prilogom. Vege okruglice napravljene su na bazi kelja, a u gotovo svim IKEA restoranima trebale su se pojaviti od 9. travnja ove godine. Restorani u trgovačkom lancu IKEA prošle su godine zabilježili promet od 1,5 milijardi dolara, što je 5% od ukupnog prometa. U trgovačkom lancu kažu da im je primarna zadaća hranom privući ljude u trgovinu, ali i ponuditi veći izbor delicija. Također, vege okruglice bolje se uklapaju u viziju kompanije koja glasi 'Pozitivna strategija za ljude i planet', jer vege okruglice su ekološkiji izbor, odnosno manje zagađuju nego mesne kada se govori o proizvodnji od sirovine do potrošača.

Image and video hosting by TinyPic

Foto: Reuters

Oznake: IKEA, okruglice, vege


08.01.2015., četvrtak

Nema vege hrane za indijske kriketaše

Na turninu u kriketu koji se krajem prošle godine dogodio u Australiji, dvojica indijskih igrača, Ishant Sharma i Suresh Raina i njihov tim nisu bili zadovoljni jer u cijelom kompleksu na kojem se turnir održavao nije bilo vegetarijanskog obroka za njih. Iz tog razloga su se žalili međutim ništa nije poduzeto pa su trećeg dana turnira sa svime izašli u javnost te potražili vegetarijanske obroke u restoranima u Brisbaneu. Hranu su pronašli, ali na ulazu u kompleks u kojem se turnir održavao rekli su im da ne smiju ulaziti unoseći hranu i piće kupljene negdje drugdje. Tako su ih mediji uhvatili kako sjede na klupii u parku i jedu, a nakon toga su se vratili u svlačionice.

Oznake: kriket, australija, hrana, meso, vege


05.01.2015., ponedjeljak

Moji prvi vafli

Nit' sam ih kad prije jela, nit' sam ih ikad prije pravila. Stoga došlo doba da se vafl proba. :)

1 1/2 šalice biljnog mlijeka
Žlica octa (jabučni ili vinski)
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice meda (ili agavinog sirupa ili slično)
Pola šalice zobenih pahuljica
1 3/4 šalice brašna po izboru
1 1/2 žličice praška za pecivo ( ja koristila sodu bikarbonu)
Prstohvat soli

Prvo spojiti mokre sastojke pa u njih dodati suhe. Ostaviti da odstoji i lijevati u pekač vafli te peći po uputama. U smjesu se može dodati žličica cimeta, pola šalice smrljvene banane ili drugog voća. Ili sok od naranče ili limuna. Kombinacije su beskrajne. I fine. Poslužiti same ili s pekmezom, medom, sirupom…

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: vafli, waffle, recept, hrana, vege


13.12.2013., petak

Pljeskavice od crvene leće

Crvena leća, namočena barem dobra dva sata
Glavica crvenog luka
Sol i papar
Nekoliko češnjeva bijelog luka
Sjemenčice koje život znače po izboru – lan, sezam, suncokret ili bučine sjemenke
Malo sjemenki kima
Malo brašna i vode
Malo maslinovog ulja

Leću ocijediti i zajedno sa svim ostalim osim kima, vode, ulja i brašna staviti u blender i dobro izblendati. Ako je presuho dodati malo vode. Izliti u posudu i dodati malo brašna da se smjesa poveže te kim. Treba biti gušća smjesa koja se lijepi. Žlicama oblikovati pljeskavice u tavi u kojoj se stavi samo malo maslinovog ulja i peći s obje strane dok ne porumeni.

Poslužiti u pecivu ili lepinji u kojoj se stavi puno svježeg povrća po izboru (npr. crvenog luka, zelene salate, kupusa, paradajza, matovilca ili po želji, a jako dobru pašu i kiseli krastavci).

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: pljeskavice, leća, vege


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.