Indijanka vegetarijanka
28.03.2017., utorak
Idemo u prirodu!
Omirišimo zrak, cvijeće i voćke omamljuju. Zasvirajmo na cvijet maslačka, uberimo ljubičicu za salatu, koprivu pripremimo umjesto špinata, ljepljivu broćiku na varivo, sarmice od štavelja, popečke od plućnjaka, umak od maslačka... Živimo u divnoj zemlji, s tako mnogo prirodnih ljepota. Podružimo se s ježom, poslušajmo što fazan kaže, promotrimo lisicu koja se šulja. Nije potrebno ići u daleke zemlje kako bi se putovalo. Tako je mnogo neotkrivenih putova upravo ovdje, u tvojoj blizini, putova koje treba otkriti. Svaki tjedan kreni nekim drugim puteljkom i pogledaj kamo će te odvesti. Ljepota je tu, ne treba daleko tražiti, samo joj dajmo šansu. Oznake: priroda, proljeće, ljepota |
11.03.2017., subota
Poremećenost ili zabava
Kada čujemo da su djeca maltretirala životinju i ubila je te u svemu vidjela zabavu, zgrozimo se i kažemo da se radi o poremećenom ponašanju. No, kada odrasli iz zabave ubijaju životinje, to volimo nazivati - sportom. Oznake: Poremećenost, zabava, Životinje, SPORT, lov |
08.03.2017., srijeda
Salata od mladog štavelja
Uz dodatak listića jaglaca, cvijeta ljubičice, cvijeta i listića plućnjaka te jedan češanj češnjaka. Oznake: štavelj, samoniklo bilje, proljeće, salata, vegetarijanstvo |
07.03.2017., utorak
Vege čalabrčak za van
Matovilac Rotkvica Veganski sir Dimljeni seitan Krekeri Oznake: vegetarijanstvo, veganstvo, seitan, matovilac, rotkvice, sir, krekeri |
03.03.2017., petak
Lijepe mice na ružnom prozoru
28.02.2017., utorak
Probala sam kvinoju
Nazivaju je majkom žitarica i već godinama se može pronaći na policama naših trgovina. Ona je zapravo pseudožitarica jer je srodna cikli i špinatu. Vođena krilaticom 'kupuj lokalno' tako sam je izbjegavala dok jednog dana (nedavno) ipak nisam odlučila kupiti je i probati. Prije kuhanja potrebno ju je dobro oprati jer sadrži saponine koji nisu dobri za nas. Prilikom prvog uranjanja u vodu osjeti se blago neugodan miris, a kako se kvinoja više ispire, on nestaje. Piše da se treba kuhati barem 20 minuta, međutim skuha se mnogo ranije, zapravo je po kuhanju pravi fast food. Poprilično je neutralnog okusa i odlično se slaže s povrćem i gljivama. Osobno mi je najbolja kada je začinim s veoma malo Vegete Natur. Zasitna je. Kažu da je veoma zdrava. Nakon konzumacije osjećam se i više nego dobro. Moja ocjena: 4. Kvinoja s kuhanim karfiolom i bukovačama: Kako napraviti bukovače? (meni najbolji način): Oznake: kvinoja, bukovače, vegetarijanstvo, veganstvo, vege |
26.02.2017., nedjelja
Laurent Gounelle: Covjek koji je trazio srecu
Knjiga na gotovo 200 stranica govori o zapadnjaku koji na Baliju spoznaje najvaznije zivotne istine. Na koricama pise kako se radi o novom Paolu Coelhu, ali ja bas nisam tako uvjerena. Sve u svemu, poprilicno povrsna prica puna lijepih recenica nalik na one iz knjiga o samopomoci. Ali nekako bas u trenucima u zivotu kada bi mi trebali takvi citati, ne mogu ih se sjetiti... Citati: 'Onaj koji dopusti da ga zaustavi prva prepreka na koju naiđe, nece daleko stici u zivotu.' 'Otkrit ces da ces u trenutku kad sebi dopustis izabrati one radnje koje su u skladu s tobom i tvojim vjerovanjima, koje postuju tvoje vrijednosti i izrazavaju tvoje sposobnosti, postati vazan i drugima. Otvarat ce ti se vrata. Sve ce postati lakse i vise se neces trebati boriti da ides dalje.' Oznake: Covjek koji je trazio srecu, Laurent Gounelle |
25.02.2017., subota
Kuda idu divlje svinje
Putovima divljih svinja Oznake: suma, panj, divlja svinja |
22.02.2017., srijeda
Stigli su i šafrani!
Prvi šafrani Oznake: šafran, Proljece, šuma |
21.02.2017., utorak
Sisački jelenak
Zalazak sunca danas Oznake: Sisak, Jelenak, fasada, zgrada |
16.02.2017., četvrtak
Judino uho
Zimski nalaz gljiva Gljiva Judino uho Oznake: Judino uho, gljiva, duma, Zima |
15.02.2017., srijeda
Po 100.put - vegetarijanci ne jedu ribu!
Na popularnoj stranici Coolinarika.com u sklopu bloga u sijecnju je objavljen clanak o vege prijedlozima obroka - Vege meni, savjeti za zdrav organizam u hladnim zimskim danima. Izmedju ostalog se spominje i Eva namaz od tune. Nesto od cega mi se vec dize kosa na glavi - uvjerenje da vegetarijanci jedu ribu. Ne, ne jedu je! Osobe koje jedu ribu, a nikakvo drugo meso u najboljem slucaju se nazivaju pescovegetarijancima, ali to nije pravo vegetarijanstvo. Zablude koje se ovakvim clancima sire vec su doista smijesne i zapravo vrlo glupe jer se prije svega radi o neinformiranosti. Jednako kao sto su takve i osobe koje jedu ribu, a nazivaju se vegetarijancima. Zao mi je, ali ideja vegetarijanstva i jedenje ribe doista nemaju nista zajednicko! Sporni clanak: Vege meni Oznake: Coolinarika, vegetarijanstvo, riba |
14.02.2017., utorak
La La Land
Inace nisam bas ljubiteljica mjuzikala, ali ovaj me iznenadio. Topla i prije svega zivotna prica o snovima, snivanju, vjerovanju... I cinjenica da nema happy end, barem ne onakav kakav mahom vidimo u holivudskim filmovima... I cinjenica da glavna glumica nije silikonska ljepotica vec vrlo prirodna... U zadnje vrijeme izbor filmova je doista los, tako da me ovaj bas osvjezio. Pitoma prica bez pucačine, vanzemnaljskih nakaza i krvi do koljena. Pun je boja i lijepe glazbe. Napomena: dosta je ljudi napustilo kino i prije nego je film zavrsio. La La Land Oznake: La La Land |
13.02.2017., ponedjeljak
Gradska setnja
Gradska setnja je ok setnja, posebice ako nisi dugo isao van. Ali ipak je neusporedivo losija nego setnja prirodom. Po gradu je mnogo ljudi i drugih pasa te macaka. Moras voditi svoga psa na lajni, a bogami i svoje misli. Velike su sanse da ces sresti nekog tko voli cavrljati. Psi su manje vise maleni. Takve iz sale nazivam stakorima. Zivcani, histericni, puno laju i zalijecu se. Nerijetko ih vlasnici ne drze na lajni, a ako im vaš veći pas uzvrati lavez, s visoka ce vam reci da takvi psi trebaju brnjicu te se ponasati uvrijedjeno. Tu su i psi bez vlasnika. Prave lutalice ili oni koji imaju dom, ali ih pustaju da se sami secu. Oni su puni samopouzdanja i prilaze bez zadrske. A i ove danasnje macke... vise su kul nego prije. Ne bjeze pred psima i vrlo rado im podrapaju nos. Sve je vise macaka cuvarica dvorista, ali i kvartova. Da. Vremena se mijenjaju. Gradska setnja cesto je i stresna setnja. U prirodi pak vreba trnje. I razne divlje zivotinje glasno disu iza drveca. Znate da vas vide. Nekad vidite i vi njih. Ili ih osjetite. No to nije stres. I nema lajni. Setnje u prirodi su pitomo divlje. |
10.02.2017., petak
Inje kao šećer
Ili sol... I video moje danasnje setnje: Zimska setnja sumom Oznake: suma, setnja, inje, panj |
08.02.2017., srijeda
Labudovi na Kupi
07.02.2017., utorak
Zimski vege obrok
Domaci kruh Popečci od graha i slanutka (izblendati kuhani grah i slanutak zajedno s crvenim i bijelim lukom, dodati brasna da poveze, ispeci na neprijanjajucoj tavi) Vege majoneza Sirova cikla Ukiseljeni feferon Oznake: hrana, vegetarijanstvo, veganstvo |
06.02.2017., ponedjeljak
Prvi jaglac
U sumi, na brdascu, gdje okopnio je snijeg, pojavio je jaglac. Dva zapravo. Skromni, njezni, samozatajni (onakvi kakvi ljudi danas uglavnom nisu). Pozeljeh ubrati koji listic i obogatiti salatu ili sendvic s pravom prirodnom dozom vitamina C. Ali ipak se predomislih i ostavih ih da se neosteceni bore s novim naletom zime. Oznake: Jasglac, Zima, Proljece, prvi jaglac, vjesnik proljeca, cvijece |
05.02.2017., nedjelja
Krpe
Ostale su samo krpe snijega od sve te tezine hladnoce i zime. Snijeg se povlaci poput ranjenog lava i za sobom ostavlja povaljanu travu i slomljene grane... I tu i tamo na kojoj krpi zanimljivi otisak zivotinje. I hrani gladni sumski potok... Pogledajte i moj video na YouTubeu: Potok u sumi Oznake: Snije, priroda, suma, otisci, zivotinje |
23.01.2017., ponedjeljak
Zimski prelet
22.01.2017., nedjelja
Veganski parmezan
Kolicina: 100 g Gdje: Konzum Cijena: 9,99 HRK Proizvodjac: netko iz EU Moja ocjena: 5 Nakon dosta probanih zamjenskih sireva ovaj mi se doista svidio. Lako je probavljiv, ne sjeda tesko na zeludac poput pravih mlijecnih sireva. Ima jaci okus i ne treba ga mnogo dodavati pa mi jako dugo traje. Cak se i topi pa lijepo ide na pizzu i slicna jela. Oznake: Veganski parmezan, sir, hrana |
21.01.2017., subota
Ma Jian: Crvena prasina, jedna staza kroz Kinu
Knjiga na oko 250 stranica koja govori o putovanju kroz Kinu i opise svih njenih krajeva, posebice siromasnijih. Pisac prica u prvom licu i iznosi zgode sa svog neobicnog putovanja na koje ide pjesice. U nekim trenucima izlazi i izvan granica Kine, npr.u Nepal i opisuje nebeski sprovod. Neke stvari su sokantne. Zapravo vecina jest. Siromastvo kao da sa sobom nosi bol i patnju. Primjerice scena iz bolnice kako se zenama bez muzeva obavlja pobacaj. Nekoliko citata: - Daoizam uci da nema bogova koje valja stovati, ni pravila kojih se valja pridrzavati. On uci da je covjek dio prirode i da je osudjen na zivot stalnih mijena, jer su yin i yang neodvojivi i prate jedan drugoga kao sto noc prati dan. Uci nas da ne gubimo vrijeme, da se ne borimo i grcevito drzimo vec da se prepustimo sudbini i zivimo pomireni sa svijetom. - Kad im se dogodi nesto neocekivano, ljudi traze odgovore u kamenju, drvecu, zvijezdama. Strah od stvari koje vidimo odvraca nam pozornost od straha od stvari koje ne vidimo. - Covjek je covjeku najveci neprijatelj jer jedino ljudi uzivaju nanositi bol. Lakse se boriti s prirodnim silama nego zivjeti s ljudima. - Sto je zelja vise, to je patnja dublja Oznake: Ma Jian, Crvena prasina, kina |
15.01.2017., nedjelja
Led na Kupi... i ptice
29.12.2016., četvrtak
Proso, prosim lepo
Velika šalica prosa Glavica crvenog luka Jedna paprika Jedna mrkva Jedna mala bundeva (jako mala, ili komad vece) Mali batat Par češnjeva bijelog luka Čili papričica, zdrobljena Sol, papar Maslinovo ulje Sve povrće isjeckati i pomiješati s prosom i malo maslinovog ulja. Staviti u dublju posudu za pećnicu te dodati vode da povrće 'ogrezne'. Peći na 200 stupnjeva dok sve ne omekša. Tijekom pečenja dodati još vode jer ju proso popije. Oznake: proso |
21.12.2016., srijeda
Neobican slucaj gljive na drvetu
Bila bi to sasvim obična gljiva koja raste po starom drveću da na ovom primjerku nije primijećeno šest bijelih točaka koje podsjećaju na plastične okruglice. Je li ovo djelo Prirode ili nekog slučajnog prolaznika, nije mi poznato ni nakon duljeg promatranja. Znam samo da ostale gljive iste vrste u promatranoj regiji nemaju ništa sličnoga na-u sebi. Oznake: gljiva, drvo, neobično |
20.12.2016., utorak
Jedite voće i povrće
Sa svih strana možemo čuti savjete u kojima se preporučuje jesti što više voća i povrća. Međutim, kada kažete da je voće i povrće ono što najviše jedete, odnosno isključivo jedete, nastaje problem. Odjednom vam svi počnu savjetovati da jedete - meso. |
19.12.2016., ponedjeljak
Rolice od mrkve i patlidžana
Patlidžan Par mrkvi Crveni i bijeli luk u prahu Sol, papar Gotovi listovi za savijače Maslinovo ulje Patlidžan i mrkvu izrezati na štapiće. Uzimati po jedan list tijesta i prerezati na pola vodoravno i okomito da se dobiju četiri podjednaka komada. Na svaki komad staviti nekoliko štapića patlidžana i mrkve te posoliti, popapriti i dodati crveni i bijeli luk u prahu. Zarolati svaki komad kao kad se pravi 'velika' savijača. Na gril tavu staviti žlicu maslinovog ulja i rolice pržiti s obje strane (za svaku novu rundu rolica dodati novu žlicu ulja). Neispržene mogu stajati u hladnjaku, ali prekrivene da se ne osuše. Oznake: rolice, patlidžan, mrkva |
18.12.2016., nedjelja
Okovana šuma
Okovana ljepotom. Kao da Priroda sprema božićne kolačiće pa joj se posvuda prosulo kokosovog brašna ili štaub šećera :) |
16.12.2016., petak
Nakon kolinja
Kolinje je kod nas kultni događaj, stoji na pijedestalu tradicije. No, nikome nije bitno ono što kolinje u svojoj biti jest i što ostaje nakon njega... Tako već godinama svjedočim ostacima jadnih tijela mrtvih svinja koji završavaju u prirodi: Osim što ovo patnju životinja čini još očitijom, ovim se dodatno zagađuje priroda (konkretno, ovo je bačeno uz obalu Kupe), pokazuje kakav nivo (ne)kulture imamo i definitivno ubija u pojam svakoga tko ima barem tri zrna razuma i jedno zrno emocija. Oznake: kolinje, svinja, smeće, Otpad, patnja, zagađenje |