Indijanka vegetarijanka
21.01.2017., subota
Ma Jian: Crvena prasina, jedna staza kroz Kinu
Knjiga na oko 250 stranica koja govori o putovanju kroz Kinu i opise svih njenih krajeva, posebice siromasnijih. Pisac prica u prvom licu i iznosi zgode sa svog neobicnog putovanja na koje ide pjesice. U nekim trenucima izlazi i izvan granica Kine, npr.u Nepal i opisuje nebeski sprovod. Neke stvari su sokantne. Zapravo vecina jest. Siromastvo kao da sa sobom nosi bol i patnju. Primjerice scena iz bolnice kako se zenama bez muzeva obavlja pobacaj. Nekoliko citata: - Daoizam uci da nema bogova koje valja stovati, ni pravila kojih se valja pridrzavati. On uci da je covjek dio prirode i da je osudjen na zivot stalnih mijena, jer su yin i yang neodvojivi i prate jedan drugoga kao sto noc prati dan. Uci nas da ne gubimo vrijeme, da se ne borimo i grcevito drzimo vec da se prepustimo sudbini i zivimo pomireni sa svijetom. - Kad im se dogodi nesto neocekivano, ljudi traze odgovore u kamenju, drvecu, zvijezdama. Strah od stvari koje vidimo odvraca nam pozornost od straha od stvari koje ne vidimo. - Covjek je covjeku najveci neprijatelj jer jedino ljudi uzivaju nanositi bol. Lakse se boriti s prirodnim silama nego zivjeti s ljudima. - Sto je zelja vise, to je patnja dublja Oznake: Ma Jian, Crvena prasina, kina |
05.06.2015., petak
Yulin Dog Meat Festival
Održava se svake godine u lipnju, ove godine 21. lipnja. Ovo je festival na kojem se nude specijaliteti od psećeg mesa, a ove godine, kao novitet, počet će nuditi i hranu od mačjeg mesa. Protiv ovog festivala već se godinama potpisuju peticije, ali to nema odjeka, festival ide dalje i širi svoju ponudu. Mogla bih reći, slično kao i s onima koji su protiv okrutnosti nad svim životinjama u farmskoj i mesnoj industriji. Kao što sam mnogo puta do sada već rekla – sasvim je isto to što Kinezi jedu mačke i pse i što je kod nas na zapadu normalno jesti piliće, svinje, krave i ostalo. Nivo okrutnosti je podjednak. Na prošlogodišnjem festivalu je ubijeno i pojedeno oko 10,000 pasa. Ove godine će biti slično, plus još nepoznat broj mačaka. Vjeruje se da je meso ovih jadnih životinja bolje ako se prestraše prije nego ih se ubije. Tako da je većina životinja ubijena tako da ih se pretuče na smrt, a onda se njihovo meso priprema. Mnoge životinje koje završe na meniju zapravo su ukradene od vlasnika. Prošle godine jedan je čovjek prijavio da su mu ukrali zlatnog retrivera, a onda mu na festivalu živom oderali kožu i potom ga pripremali. Oni koji su upoznati sa situacijom kažu kako, i kada bi vlast imala dovoljno hrabrosti da zabrani ovaj festival, to ne bi umanjilo patnje životinja jer u mnogim dijelovima Kine ova praksa koja se koristi na festivalu i dalje živi. Jednako kao što na zapadu postoji raznorazna praksa mučenja životinja na farmama dok ih se tovi i u klaonicama, prije nego ih se ubije (npr. često im se zabija željezna šipka u rektum). Foto: Daily Express Oznake: Yulin, kina, festival, meso |
27.12.2013., petak
Fluorescentni praščići
Baš u vrijeme Božića, tim znanstvenika iz Kine uspio je stvoriti deset malih praščića koji u mraku, pod crnom fluorescentnom svjetlošću, sjaje zelenim sjajem. Znanstvenici s Poljoprivrednog fakulteta Južne Kine ovo su uspjeli napraviti uz pomoć tehnike koju je razvio Medicinski fakultet Manoa Havajskog sveučilišta, tako što su u embrije praščića ubrizgali fluorescentni protein iz DNK-a meduza. Ista tehnika je, nešto ranije ove godine, u Turskoj upotrijebljena da bi se stvorili zečevi koji sjaje u mraku, a trenutno se radi na tome da se sličan rezultat dobije i kod ovaca. Znanstvenici, međutim, ove svjetlucave životinje ne stvaraju da bi poslužile kao božićni ukrasi, barem ne za sada te tvrde da je cijela ideja jako humana. Cjelokupno istraživanje ima za cilj pronaći jeftin i efikasan način da se u ljudski organizam unese koristan gen, koji bi mogao pomoći u liječenju mnogih nasljednih bolesti. Pa će se tako bogati ljudi poput Angeline Jolie moći testirati i odstranjivati dijelove tijela koji im mogu oboljeti, je li? Oznake: praščići, kina, fluorescentno |
21.03.2013., četvrtak
Kako nas još truje mesna industrija
Osim što zagađuje vodu, koristi previše tla za uzgoj hrane za životinje i tako direktno utječe na broj siromašnih u svijetu te uzrokuje patnju na milijune nevinih bića, ovo je još jedan način kako mesna industrija truje Zemlju. Nije to samo u Kini. Koliko puta sam u Kupi vidjela kako pliva lešina svinje. Broj lešina svinja koje su pronađene u rijeci Huangpu, glavnom izvoru pitke vode za stanovnike Šangaja, narastao je na čak 13,000, objavile su tamošnje vlasti. Dosad je iz rijeke izvučeno 9,460 svinja, a agencija Xinhua javlja kako je još 3,601 mrtva svinja pronađena u rijeci u blizini grada Jiayinga. Iako zasad nije jasno kako su svinje dospjele u rijeku, vlasti u Šangaju tvrde da su ih bacili seljaci u provinciji Zhejiang, nakon što su se razboljele i izbila je epidemija. Dvanaest dana nakon što su uočene prve svinje u rijeci, izazvavši veliku zabrinutost stanovnika kineskog gospodarskog središta, ne samo da nije utvrđena ničija odgovornost za taj slučaj, nego se čini da se životinje i dalje bacaju u nju. Šangaj čak petinu vode za gradske potrebe crpi iz Huangpua, stoga ne čudi zabrinutost stanovništva oko njezine kvalitete. Vlasti ipak tvrde kako su sve analize pokazale da je voda čista i sigurna za piće. Oznake: svinje, kina, zagađenje, epidemija, meso |
25.02.2013., ponedjeljak
Antibiotici
Prema novom istraživanju objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences, povećanje proizvodnje i korištenja antibiotika ogleda se u sve većem broju gena otpornih na antibiotike, smanjujući sposobnost antibiotika da liječe bolesti kod ljudi i životinja. Kina, najveći svjetski proizvođač i potrošač antibiotika, ne nadgleda njihovu uporabu ili utjecaj na okoliš. Na kineskim komercijalnim farmama svinja istraživači su pronašli 149 jedinstvenih gena otpornih na antibiotike, nekih na razinama 192 do 28.000 puta viših od kontrolnih uzoraka. Iako se istraživanje odnosilo na Kinu, istraživači ističu da to odražava ono što se događa drugdje u svijetu. Geni otporni na antibiotike ne ostaju u okvirima država, već se nalaze u gnojivu koje se prodaje kao kompost, završavaju u podzemnim vodama i rijekama te se šire kroz međunarodnu trgovinu. Oznake: antibiotici, farme, meso, kina, zagađenje, otpornost |
17.01.2013., četvrtak
Peršin iz Kine
Neki dan mi je u Lidlu privukao pogled simpatična staklenka. Vidim – peršin, suhi. Vidim i – neka sitna cijena. I onda jedva pronađem sitnim slovima napisano: Zemlja podrijetla: Kina. Pa dobro jesmo li i na to spali – da i peršin uvozimo iz Kine? Tko to uopće dopušta? Kontrolira li to tko? I tko to kupuje? Pa se sjetim i Nadalina začina – kak' ti dalmatinski, a ono uvezeni, npr. origano iz Turske. Uskoro će i to iz Kine uvoziti, kao da nam nije dosta plastike odande. Sramota. A u Plodinama – mladi ciparski krumpir. Čovječe, pa gdje je Cipar?! Gdje je Kina?! Sad će netko reći da su to zakoni tržišta. A kod nas zjapi neobrađena zemlja, prazna, zarasla. A mi lijepo uvozimo čak i peršin. Po meni je to prvo zakon lijenosti, a nakon toga zakon novca, ništa drugo. Oznake: kina, peršin, uvoz, izvoz, lijenost |