Indijanka vegetarijanka
08.03.2017., srijeda
Salata od mladog štavelja
Uz dodatak listića jaglaca, cvijeta ljubičice, cvijeta i listića plućnjaka te jedan češanj češnjaka. Oznake: štavelj, samoniklo bilje, proljeće, salata, vegetarijanstvo |
13.04.2015., ponedjeljak
Štavelj
Štavelj je biljka koju često berem. Postoji nekoliko vrsta štavelja, primjerice sa širim i užim listovima, a kod mene je najrašireniji upravo ovaj sa širokim listovima. Može se pripremati na sve načine kao kopriva ili špinat, a specifičan je po tome što čim se stavi u vruću vodu, gubi svoju lijepu zelenu boju i jako izblijedi. Ipak, ovo ne treba odbijati od njegove konzumacije. Posebno je dobar jer sam primijetila da ga ima i u zimi, kada snijeg okopni, čini se da mu hladnoća i mraz ne mogu jako naštetiti. Nije ga dobro previše konzumirati, posebice stariju biljku, jer može potaknuti stvaranje bubrežnih kamenaca. Bogat je vitaminom C i A te raznim mineralima. Ima blago kiselkast okus. Najradije ga miješam s ostalim samoniklim bljem, prije svega koprivom, ali može i sa svim ostalim. Primjerice, od velikih listova mogu se praviti i malene sarmice, rolice od riže ili čega već želite. Štavelj poboljšava imunitet, dobar je za žuč i želudac (čir), liječi anemiju, gingivitis, regenerira kosu te zateže kožu. Oznake: štavelj, samoniklo jestivo bilje |
03.05.2013., petak
Još malo proljetnih poslastica
Juha od radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja Šaka krumpira Šaka leće Malo crvenog luka Puna zdjela radiča i ostalog bilja po izboru (list jaglaca, plućnjaka, ljepljiva broćika, štavelj…) Bijeli luk Sol i papar Zobene pahuljice Sve sjediniti i staviti da se skuha (stavila sam u ekspres lonac). Kada je kuhano, unutra icjeckati bijeli luk i izmiksari štapnim mikserom ili u blenderu. Posoliti i popariti, dodati šaku – dvije zobenih pahuljica, dobro promiješati i poklopiti da malo odstoji prije konzumacije. Sok od koprive, radiča i ostalog samoniklog bilja Kopriva, radič i slično Jedan limun (oguljeni) Skoro litra vode 2 žlice meda ili zaslađivača po želji Puno koprive staviti u blender, na to narezati limun, dodati vodu. Blendati. Procijediti i dodati dvije žlice meda ili kakvog drugog zaslađivača. Guštati. Može trajati dan – dva u hladnjaku. Ocijeđeni ostaci mogu se iskoristiti za pripremu palačinki, popečaka, pogačica ili za muffine. Narezano u blenderu: Blendanje: Procijeđeni sok: Ostaci za daljnju upotrebu: Bujad u mom tanjuru Bujad je cijenjena u Japanu. Beru se samo mladi, maleni izdanci, dok se gornji dio (list) ne počne otvarati. Prokuhaju se, a onda začine maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Nije ih dobro previše često jesti. Salata od svega Radič Plućnjak (cvijet i list) Jaglac (cvijet i list) Ljubičice Sjemenke po želji (sezam, suncokret, a posebno je dobro uz malo kima) Crveni luk Paradajz Maslinovo ulje Limunov sok Sol i papar Sve pomiješati i jesti. Oznake: proljeće, hrana, štavelj, samoniklo bilje, kopriva |