Indijanka vegetarijanka

08.03.2017., srijeda

Salata od mladog štavelja

Uz dodatak listića jaglaca, cvijeta ljubičice, cvijeta i listića plućnjaka te jedan češanj češnjaka.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: štavelj, samoniklo bilje, proljeće, salata, vegetarijanstvo


13.04.2015., ponedjeljak

Štavelj

Štavelj je biljka koju često berem. Postoji nekoliko vrsta štavelja, primjerice sa širim i užim listovima, a kod mene je najrašireniji upravo ovaj sa širokim listovima. Može se pripremati na sve načine kao kopriva ili špinat, a specifičan je po tome što čim se stavi u vruću vodu, gubi svoju lijepu zelenu boju i jako izblijedi. Ipak, ovo ne treba odbijati od njegove konzumacije. Posebno je dobar jer sam primijetila da ga ima i u zimi, kada snijeg okopni, čini se da mu hladnoća i mraz ne mogu jako naštetiti. Nije ga dobro previše konzumirati, posebice stariju biljku, jer može potaknuti stvaranje bubrežnih kamenaca. Bogat je vitaminom C i A te raznim mineralima. Ima blago kiselkast okus. Najradije ga miješam s ostalim samoniklim bljem, prije svega koprivom, ali može i sa svim ostalim. Primjerice, od velikih listova mogu se praviti i malene sarmice, rolice od riže ili čega već želite. Štavelj poboljšava imunitet, dobar je za žuč i želudac (čir), liječi anemiju, gingivitis, regenerira kosu te zateže kožu.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: štavelj, samoniklo jestivo bilje


03.05.2013., petak

Još malo proljetnih poslastica

Juha od radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja

Šaka krumpira
Šaka leće
Malo crvenog luka
Puna zdjela radiča i ostalog bilja po izboru (list jaglaca, plućnjaka, ljepljiva broćika, štavelj…)
Bijeli luk
Sol i papar
Zobene pahuljice

Sve sjediniti i staviti da se skuha (stavila sam u ekspres lonac). Kada je kuhano, unutra icjeckati bijeli luk i izmiksari štapnim mikserom ili u blenderu. Posoliti i popariti, dodati šaku – dvije zobenih pahuljica, dobro promiješati i poklopiti da malo odstoji prije konzumacije.

Image and video hosting by TinyPic

Sok od koprive, radiča i ostalog samoniklog bilja

Kopriva, radič i slično
Jedan limun (oguljeni)
Skoro litra vode
2 žlice meda ili zaslađivača po želji

Puno koprive staviti u blender, na to narezati limun, dodati vodu. Blendati. Procijediti i dodati dvije žlice meda ili kakvog drugog zaslađivača. Guštati. Može trajati dan – dva u hladnjaku. Ocijeđeni ostaci mogu se iskoristiti za pripremu palačinki, popečaka, pogačica ili za muffine.

Narezano u blenderu:

Image and video hosting by TinyPic

Blendanje:

Image and video hosting by TinyPic

Procijeđeni sok:

Image and video hosting by TinyPic

Ostaci za daljnju upotrebu:

Image and video hosting by TinyPic

Bujad u mom tanjuru

Bujad je cijenjena u Japanu. Beru se samo mladi, maleni izdanci, dok se gornji dio (list) ne počne otvarati. Prokuhaju se, a onda začine maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Nije ih dobro previše često jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Salata od svega

Radič
Plućnjak (cvijet i list)
Jaglac (cvijet i list)
Ljubičice
Sjemenke po želji (sezam, suncokret, a posebno je dobro uz malo kima)
Crveni luk
Paradajz
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar

Sve pomiješati i jesti.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: proljeće, hrana, štavelj, samoniklo bilje, kopriva


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.