Štavelj je biljka koju često berem. Postoji nekoliko vrsta štavelja, primjerice sa širim i užim listovima, a kod mene je najrašireniji upravo ovaj sa širokim listovima. Može se pripremati na sve načine kao kopriva ili špinat, a specifičan je po tome što čim se stavi u vruću vodu, gubi svoju lijepu zelenu boju i jako izblijedi. Ipak, ovo ne treba odbijati od njegove konzumacije. Posebno je dobar jer sam primijetila da ga ima i u zimi, kada snijeg okopni, čini se da mu hladnoća i mraz ne mogu jako naštetiti. Nije ga dobro previše konzumirati, posebice stariju biljku, jer može potaknuti stvaranje bubrežnih kamenaca. Bogat je vitaminom C i A te raznim mineralima. Ima blago kiselkast okus. Najradije ga miješam s ostalim samoniklim bljem, prije svega koprivom, ali može i sa svim ostalim. Primjerice, od velikih listova mogu se praviti i malene sarmice, rolice od riže ili čega već želite. Štavelj poboljšava imunitet, dobar je za žuč i želudac (čir), liječi anemiju, gingivitis, regenerira kosu te zateže kožu.
Post je objavljen 13.04.2015. u 14:37 sati.