Indijanka vegetarijanka
30.04.2015., četvrtak
Umak s tjesteninom
Proljeće je i priroda je prepuna hrane. Tako da se već tjednima jede mnogo kopriva, mevjeđeg luka, radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja. Taman u školi dijete učilo o prehrani te moraju pisati dnevnik prehrane, dakle upisati što je svakog dana imalo za doručak, ručak i večeru. Međutim, tu je nastao problem. Tako je tjestenina s koprivama nazvana samo tjesteninom s umakom, popečci od kopriva samo popečcima, a salata od maslačka samo salatom. Zašto, dijete? – Zato jer bi mi se netko mogao smijati da to napišem. Ovo sve govori o našem društvu. Oznake: kopriva, maslačak, medvjeđi luk |
20.11.2014., četvrtak
Pesto od kopriva
Zakuhati vodu, malo prohladiti, unutra staviti koprive da uvenu i ocijediti. U blender staviti šaku lješnjaka i samljeti. Ubaciti koprive, dva češnja bijelog luka i blendati dok se ne usitni. Dodavati maslinovog ulja i soli i papra. Poslužiti s tjesteninom. Za prste polizati. Može par dana stajati u hladnjaku i koristiti se osim za tjesteninu i za razne salate (npr. hladna salata od tjestenine, pesta i čičoka). Oznake: kopriva, pesto, tjestenina |
18.11.2014., utorak
Poljupci s koprivama
05.11.2014., srijeda
Odlična čajna mješavina
Kopriva Cvijet jasmina Cvijet bazge Koprive sada ima u izobilju i prava je šteta ne iskoristiti je. Ona se može brati i kada započnu mrazovi jer se još dugo iza toga odlično drži. Cvjetove jasmina i bazge imam od ljeta, osušene, sada sam ih počela koristiti. Sam čaj od koprive nije neko otkriće za nepce, ali zato mu ove druge dvije biljke daju odličan okus. Jasmin bi mogao lako dominirati nad koprivom što se tiče okusa, ali zato je tu cvijet bazge koji daje malo gorkastog okusa u cijelu čajnu priču. Što se tiče boje, tu je kopriva dominantna pa je čaj izrazito zelene, tamne boje. Sve tri biljke se stave u lončić i puste da zakuhaju, ugasi se, ostavi da odstoji, procijedi i zasladi po želji. A kako tek kuhinja zamiriši po jasminu... Mmmm.... Oznake: čaj, kopriva, jasmin, bazga |
09.10.2014., četvrtak
Kobasica od palente i koprive
Koprivu blanširati i iscjeckati. Palentu skuhati. Maknuti je s vatre i prohladiti, a potom u nju dodati koprivu i nascjekani bijeli luk te po želji chili papričice i sjemenčice (lan, sezam). Dobro promiješati, izliti na foliju i zarolati u kobasicu, stegnuti i ostaviti da se ohladi. Može stajati u hladnjaku par dana. Kad je hladno rezati na kriške i podgrijati. Po želji se mogu dodati i drugi dodaci, primjerice masline, senf i slično, za drugačije okuse, ali osobno mi je ova osnovna verzija ujedno i najbolja. Oznake: kobasica, kopriva, palenta |
31.07.2014., četvrtak
Kontinentalno – morska limunada
Već sam na svom blogu pisala o soku od koprive, nazovimo ga limunadom od koprive, a budući sam na moru nabrala nešto lavande, odlučila sam malo eksperimentirati i rezultat je i više nego odličan. Sastojci: 1 limun, oguliti i nasjeckati na kolutove Kopriva (barem desetak vrhova) Litra vode 2 -3 'klasića' lavande, skinuti cvjetiće 1 žlica meda ili zaslađivača po želji Sve osim meda staviti u blender i dobro izblendati. Procijediti. U procijeđeno dodati med i razmiješati. Dobro rashladiti prije konzumacije. Od ostataka (što je ostalo nakon cijeđenja) se mogu napraviti slatki ili slani popečci uz dodatak brašna i šećera/soli ili čega god. Super ide uz: Oznake: limunada, kopriva, lavanda |
03.05.2013., petak
Još malo proljetnih poslastica
Juha od radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja Šaka krumpira Šaka leće Malo crvenog luka Puna zdjela radiča i ostalog bilja po izboru (list jaglaca, plućnjaka, ljepljiva broćika, štavelj…) Bijeli luk Sol i papar Zobene pahuljice Sve sjediniti i staviti da se skuha (stavila sam u ekspres lonac). Kada je kuhano, unutra icjeckati bijeli luk i izmiksari štapnim mikserom ili u blenderu. Posoliti i popariti, dodati šaku – dvije zobenih pahuljica, dobro promiješati i poklopiti da malo odstoji prije konzumacije. Sok od koprive, radiča i ostalog samoniklog bilja Kopriva, radič i slično Jedan limun (oguljeni) Skoro litra vode 2 žlice meda ili zaslađivača po želji Puno koprive staviti u blender, na to narezati limun, dodati vodu. Blendati. Procijediti i dodati dvije žlice meda ili kakvog drugog zaslađivača. Guštati. Može trajati dan – dva u hladnjaku. Ocijeđeni ostaci mogu se iskoristiti za pripremu palačinki, popečaka, pogačica ili za muffine. Narezano u blenderu: Blendanje: Procijeđeni sok: Ostaci za daljnju upotrebu: Bujad u mom tanjuru Bujad je cijenjena u Japanu. Beru se samo mladi, maleni izdanci, dok se gornji dio (list) ne počne otvarati. Prokuhaju se, a onda začine maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Nije ih dobro previše često jesti. Salata od svega Radič Plućnjak (cvijet i list) Jaglac (cvijet i list) Ljubičice Sjemenke po želji (sezam, suncokret, a posebno je dobro uz malo kima) Crveni luk Paradajz Maslinovo ulje Limunov sok Sol i papar Sve pomiješati i jesti. Oznake: proljeće, hrana, štavelj, samoniklo bilje, kopriva |