Indijanka vegetarijanka
30.04.2015., četvrtak
Umak s tjesteninom
Proljeće je i priroda je prepuna hrane. Tako da se već tjednima jede mnogo kopriva, mevjeđeg luka, radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja. Taman u školi dijete učilo o prehrani te moraju pisati dnevnik prehrane, dakle upisati što je svakog dana imalo za doručak, ručak i večeru. Međutim, tu je nastao problem. Tako je tjestenina s koprivama nazvana samo tjesteninom s umakom, popečci od kopriva samo popečcima, a salata od maslačka samo salatom. Zašto, dijete? – Zato jer bi mi se netko mogao smijati da to napišem. Ovo sve govori o našem društvu. Oznake: kopriva, maslačak, medvjeđi luk |
07.04.2014., ponedjeljak
Preživjeh medvjeđi luk
Medvjeđi luk je samonikla jestiva biljka koja ima mnogo C vitamina i u principu je zdrava namirnica. Međutim, lako se može zamijeniti s nekim otrovnim biljkama, barem tako piše u mojoj enciklopediji. A kada tako piše, onda ja to ne jedem. Međutim, susjedica mi preko ograde prebacila punu posudu medvjeđeg luka i veli: 'Probaj!' i 'Uzmi si koliko hoćeš!' Raspravljamo, njuškamo, frčemo listove pod prstima, biljka doista ima intenzivan miris po luku… I tralalalala… probam ja. Okus sliči na sirovi poriluk. Veli, jeli su ga i jučer i danas i svi su još uvijek živi. I tako i ja sebi uzmem punu posudu tog medjeđeg luka i evo ima par dana da sam ga jela, i živa sam još uvijek. Eto, preživjeh prvi medvjeđi luk u svom životu, ali da ću ga brati sama… Hm, pa to još uvijek ne znam… vidjet ćemo. Oznake: medvjeđi luk, samoniklo bilje |