Indijanka vegetarijanka
30.04.2015., četvrtak
Umak s tjesteninom
Proljeće je i priroda je prepuna hrane. Tako da se već tjednima jede mnogo kopriva, mevjeđeg luka, radiča (maslačka) i ostalog samoniklog bilja. Taman u školi dijete učilo o prehrani te moraju pisati dnevnik prehrane, dakle upisati što je svakog dana imalo za doručak, ručak i večeru. Međutim, tu je nastao problem. Tako je tjestenina s koprivama nazvana samo tjesteninom s umakom, popečci od kopriva samo popečcima, a salata od maslačka samo salatom. Zašto, dijete? – Zato jer bi mi se netko mogao smijati da to napišem. Ovo sve govori o našem društvu. Oznake: kopriva, maslačak, medvjeđi luk |
27.04.2015., ponedjeljak
Princeza pušnice
23.04.2015., četvrtak
Srcelist
Ova biljčica čest je stanovnik šuma po kojima šećem. Međutim, ne mogu pronaći koja je to biljka, kako se zove i koristi li se za što. Onako po intuiciji i ostacima predaka sakupljača u mojoj krvi rekla bih da nije ljekovita ni jestiva, no nikad se ne zna. Uglavnom, ima je jako mnogo, a zelena ostaje do kasno u jesen pa čak i zimu i pod snijegom, s tim da boja listova nije ovako sočno zelena kao sada, u proljeće, već tamnija, a nekad i smećkasta, crvenkasta, žukasta, ovisno kako gdje. Listovi očito imaju oblik srca, a mogu biti sasvim sitni ili puno krupniji. Sada je biljka buknula (ipak, proljeće je!) i naraste do dvadesetak centimetara u vis te ima plodove koji su smeđe žukasti i podjsećaju na zvjezdice (recimo, kao anis, ali sitnije i ipak drugačije građe). Miris neutralan. Veoma lijepa biljka koja nekako ima romantičan utjecaj na mene, a budući da baš ništa ne znam o njoj, osim što sam spoznala dodirom i očima te nosom, zovem je samo - srcelist. Oznake: srce, list, biljka, šuma |
20.04.2015., ponedjeljak
Kupanje u svinjskoj krvi
Chanel ima 19 godina i bavi se manakenstvom te je već sada opsjednuta starenjem i čini sve kako bi ga usporila. Tako se svakodnevno kupa u svinjskoj krvi jer vjeruje da to usporava starenje, a u prehranu ubacuje neobične stvari, kao npr. životinjske posteljice. U njezinim nastojanjima da sačuva mladolik izgled prati je MTV ekipa 'True Life'. Oznake: kupanje, krv, svinja, svinjska krv, MTV, starenje |
17.04.2015., petak
Šumski maneken
16.04.2015., četvrtak
Dom na kotačima
Trend malih domova se nastavlja. Danas prenosim priču o Australcu koji je svoju hibridnu Toyotu Prius pretvorio u kampersko vozilo. Našao je na smetlištu razne građevinske ostatke i jednostavno ih pridodao svojoj Toyoti, a koštalo ga je svega 113 dolara. Sve je započelo kao ideja kada je išao na jedan glazbeni festival u ožujku ove godine pa je u Toyoti živio nekoliko dana. Ističe kako je spavati u ovakvom kamperskom vozilu mnogo udobnije nego u nekima koji su baš proizvedeni za takvu namjenu. Međutim, jednom prilikom ga je zaistavila policija i naravno morao je svoje kreativno vozilo smjestiti u garažu jer je neprihvatljivo za cestu. Sve u svemu, s ovim vozilom je prešao oko 100 kilometara pa možemo reći da je isprobano. Međutim, Australac James Lawer ne želi stati na ovome i tako se lako predati te najavljuje da će napraviti bolju inačicu koja će smjeti slobodno voziti po cestama. Foto: Heraldsun.com.au Oznake: kamper, Toyota Prius, australija, mali dom |
15.04.2015., srijeda
Kate DiCamillo: Tigar ustaje
Topla i dječja priča o dječaku koji ostaje bez majke, vršnjaci ga maltertiraju te je prisiljen živjeti s ocem u motelskoj sobi. Slučajno nailazi na tigra u kavezu, kasnije saznaje da tigar pripada šefu za kojeg otac radi… U priču se upliće i Sikstina koja postaje jedina istinska prijateljica i koja traži da se tigar pusti iz kaveza jer nije fer da takva životinja bude zatvorena u tako malom prostoru. Ipak, hoće li sloboda za tigra kasnije značiti nešto dobro ili smrt? Trebamo se žrtvovati za ono što vjerujemo, život nije pravedan, a često samo jedna osoba može ispuniti prazninu u nečijoj duši, neke su od poruka knjige. CITAT: Čudio se kako je to malena ruka i koliko utjehe nalazi u tome da je drži. Oznake: Kate DiCamillo, Tigar ustaje |
14.04.2015., utorak
IKEA uvodi vege okruglice
13.04.2015., ponedjeljak
Štavelj
Štavelj je biljka koju često berem. Postoji nekoliko vrsta štavelja, primjerice sa širim i užim listovima, a kod mene je najrašireniji upravo ovaj sa širokim listovima. Može se pripremati na sve načine kao kopriva ili špinat, a specifičan je po tome što čim se stavi u vruću vodu, gubi svoju lijepu zelenu boju i jako izblijedi. Ipak, ovo ne treba odbijati od njegove konzumacije. Posebno je dobar jer sam primijetila da ga ima i u zimi, kada snijeg okopni, čini se da mu hladnoća i mraz ne mogu jako naštetiti. Nije ga dobro previše konzumirati, posebice stariju biljku, jer može potaknuti stvaranje bubrežnih kamenaca. Bogat je vitaminom C i A te raznim mineralima. Ima blago kiselkast okus. Najradije ga miješam s ostalim samoniklim bljem, prije svega koprivom, ali može i sa svim ostalim. Primjerice, od velikih listova mogu se praviti i malene sarmice, rolice od riže ili čega već želite. Štavelj poboljšava imunitet, dobar je za žuč i želudac (čir), liječi anemiju, gingivitis, regenerira kosu te zateže kožu. Oznake: štavelj, samoniklo jestivo bilje |
10.04.2015., petak
Alina Bronsky: Najljuća jela tatarske kuhinje
Roman na preko 300 stranica koji govori o teškom životu u Sovjetskom Savezu i potrazi za boljim životom u Njemačkoj. Priča prati tri žene, majku, kćer i unuku. Glavni lik je majka, Rosalinda, a sve započinje šokantnim saznanjem da je njezina kći Sulfija, koja još pohađa školu, trudna. Pokušava na sve narodne načine da Sulfija pobaci, međutim na kraju se dijete ipak rodi. Mala Aminat. I postaje središte života, dijamant, odjednom se sve vrti oko nje. Već dugo nisam čitala tako zanimljiv roman. Svaka rečenica, baš svaka rečenica je zanimljiva, odiše duhovitošću i životnošću, toplinom, a na kraju se sve pretvara u svojevrsnu tragediju. Također, gotovo pa ništa nije predvidljivo, knjiga se čita u dahu. Autorica knjige je iz Rusije, Alina Bronsky, ondje je rođena, a s 13 godina se preselila u Njemačku gdje i danas živi. Samo jedan citat, i to posljednja rečenica iz knjige: Radije sam čistila skorene ostatke hrane s metalnih površina i poslala nijemu zahvalu Bogu, posve automatski, iz pristojnosti, da se samome sebi ne učini posve beskorisnim. Oznake: Alina Bronsky, Najljuća jela tatarske kuhinje |
09.04.2015., četvrtak
Balut
07.04.2015., utorak
Dom za 500 dolara
Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom. A to može biti i kutija šibica, ako vas za nju vežu takve emocije. S jedne strane svijeta, tamo na istoku, u Rusiji sve je nekako široko i veliko. No, još dalje tamo na istoku, npr. u Japanu, prostor za stanovanje je malen, a jako skup. S druge strane, tamo na zapadu, točnije u SAD-u u porastu je, zbog krize, trend gradnje veoma malih domova, često im je uzor upravo Japan. Ovo je priča o čovjeku koji je izgradio dom od materijala koje je pronašao u prirodi ili odbačene te ga je sve zajedno koštalo ispod 500 dolara. Naravno, nije uračunao mnogo vlastitog rada jer je kuću sam podigao. Njegovo je ime Scott Brooks, dvije je godine putovao Tajlandom, Afrikom, Nepalom, Aljaskom, a onda se odlučio skućiti. Tako je nastala ova veoma malena kućica u prirodi, a pogled iz nje je fantastičan. Ima električnu energiju za računalo, ali nema hladnjaka, tušira se u javnom kupatilu, grije na malu peć na drva, ali u globalu ima sve što mu je potrebno za život. Sve zajedno kuća ima oko 25 kvadrata. Napravio ju je na komadu zemlje koji pripada njegovom prijatelju. Foto: Scott Brooks Oznake: dom, kuća, jeftino, maleno, skromno |
03.04.2015., petak
Snaga
02.04.2015., četvrtak
U obrnutom svijetu
Hvala kreativcima na 1,000,000 Pictures: Oznake: obrnuti svijet, okrutnost, Životinje, ljudi |
01.04.2015., srijeda
Virtualni miš za pokuse
Jedna od veoma uznemirujućih stvari na ovome svijetu su pokusi nad životinjama. Životinje se koriste za najrazličitije eksperimente, a najčešće su to miševi, štakori, potom zečevi, psi, mačke pa čak i majmuni. Ovo je doista teško za probaviti kada se počne razmišljati što im se sve radi i u kakvim uvjetima žive te jadne životinje svoje jadne i bolne živote. Životinje se koriste u pokusima za lijekove, ali i sredstava za čišćenje, pranje, parfeme, itd. S jedne strane ovako se skupljaju podaci i u nekom trenutku sve to 'provjereno' na životinjama prelazi na eksperimentiranje na ljude (svi smo mi pokusni kunići) i neki podaci govore da većina informacija koja se dobiju preko pokusa nad životinjama nije uopće mjerodavna jer su sve te životinje koje se tamo muče zapravo uvelike drugačije građe i sastava nego što je sam čovjek za kojeg se prave ti testirani proizvodi. Iz tog razloga se često događa da se javljaju svakakve neplanirane nuspojave na lijekove kod ljudi, lijekovi moraju biti povučeni zbog toga i slično. Kako bilo, američki znanstvenici rade na razvijanju softwera koji bi barem u nekim laboratorijima mogao zamijeniti žive životinje, točnije žive miševe. Projekt se zove The Human Brain Project, a razvijaju ga na Institutu za mozak u Seattleu i na Biomedical Informatics Research Network u San Diegu. Trenutno su stvorili 200,000 neurona u mišjem mozgu koji odgovaraju na podražaje, primjerice kad se virtualnom mišu dodirnu brkovi, reagiraju neuroni u mozgu. Ukupno mišji mozak ima oko 75 milijuna neurona pa predstoji još mnogo posla, a prvi ovakav software na tržištu bi se mogao pojaviti u travnju ove godine. Međutim, pitanje je koliko će biti zainteresiranih za njega s obzirom da su životinje tako jeftine i tako dostupne, a etika ionako igra veoma malu ulogu kod svakodnevnog izbora. Foto: The Human Brain Project Oznake: mi, miševi, pokusi, Životinje, software |