Indijanka vegetarijanka

23.04.2015., četvrtak

Srcelist

Ova biljčica čest je stanovnik šuma po kojima šećem. Međutim, ne mogu pronaći koja je to biljka, kako se zove i koristi li se za što. Onako po intuiciji i ostacima predaka sakupljača u mojoj krvi rekla bih da nije ljekovita ni jestiva, no nikad se ne zna. Uglavnom, ima je jako mnogo, a zelena ostaje do kasno u jesen pa čak i zimu i pod snijegom, s tim da boja listova nije ovako sočno zelena kao sada, u proljeće, već tamnija, a nekad i smećkasta, crvenkasta, žukasta, ovisno kako gdje. Listovi očito imaju oblik srca, a mogu biti sasvim sitni ili puno krupniji. Sada je biljka buknula (ipak, proljeće je!) i naraste do dvadesetak centimetara u vis te ima plodove koji su smeđe žukasti i podjsećaju na zvjezdice (recimo, kao anis, ali sitnije i ipak drugačije građe). Miris neutralan. Veoma lijepa biljka koja nekako ima romantičan utjecaj na mene, a budući da baš ništa ne znam o njoj, osim što sam spoznala dodirom i očima te nosom, zovem je samo - srcelist.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: srce, list, biljka, šuma


22.11.2013., petak

Srce miša

Po jednoj indijskoj basni postojao je jedan miš koji je živio u neprestanom strahu od mačaka.
Jedan čarobnjak sažalio se na njega i pretvorio ga u mačku.
Ali miš je tada počeo da strahuje od pasa.
Čarobnjak ga je onda pretvorio u psa, ali ovaj je onda počeo da se boji pantera.
Kad ga je čarobnjak međutim pretvorio u panteru, on je počeo da se boji lovaca.
Čarobnjak se je na kraju predao, ponovo ga je pretvorio u miša i rekao mu:
'Nikako ne mogu da ti pomognem, jer ti uvijek zadržavaš srce miša.'

Oznake: mi, srce


29.11.2012., četvrtak

Vege prehranom do zdravijeg srca i žila

Glumica Rosie O'Donnell (koja me se posebno dojmila u filmu 'U autobusu s mojom sestrom') je prošlog ljeta doživjela srčani udar i nakon toga odlučila je živjeti zdravije, prije svega hraniti se zdravije. Rekla je kako dan započinje buđenjem u sedam sati, a svakog dana ide u dugačke šetnje te jede isključivo biljnu hranu. Glumica je ponosno izjavila kako je novom prehranom izgubila nekoliko kilograma te često na društvenim stranicama stavlja fotografije svojih obroka kako bi inspirirale druge.

Ovo nije usamljeni slučaj. Bivši američki predsjednik Bill Clinton je prešao na biljnu prehranu nakon kardio vaskularnih problema te su mu se nakon toga nalazi znatno popravili. Brojna istraživanja također ovome idu u prilog te je već u nekoliko njih dokazano kako isključivanje mesa i mliječnih proizvoda iz prehrane ima povoljan utjecaj na srce i žile, ali i na smanjenje rizika od dijabetesa. A da ne govorimo koliko se smanjuje broj životinja koje nepotrebno i neopravdano pate po farmama i klaonicama.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: vegetarijanstvo, film, Rosie O'Donnell, srce, Zdravlje


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.