Indijanka vegetarijanka

20.10.2016., četvrtak

Hrvati za hranu najviše troše na meso

Prenosim s Agrobiz.hr:

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je 400 grama voća i povrća na dan, no više od četvrtine odraslih to uopće ne jede

Redovita konzumacija voća i povrća smatra se jednim od važnijih elemenata zdrave i uravnotežene prehrane.

U Europskoj uniji međutim nešto više od trećine stanovništva u dobi od 15 ili više godina ne jede voće svaki dan, dok je u Hrvatskoj udio onih koji u danu ne pojedu nijednu voćku ili povrće 27,5 posto. Kako bi promovirala zdrav život, upravo je Svjetska zdravstvena organizacija krenula s kampanjom ‘Pet na dan’ kojom potiče građane da svakog dana pojedu minimalno 400 grama voća i povrća na dan, ne računajući krumpir.

Udio onih koji jedu najmanje pet obroka voća i povrća dnevno varira od jedne trećine u Velikoj Britaniji (33,1%) na manje od 5% u Rumunjskoj (3,5%) i Bugarskoj (4,4%). Treća je na toj listi Hrvatska gdje samo sedam posto starijih od 15 godina poštuje preporuku Svjetske zdravstvene organizacije na koju je statistički ured EU podsjetio u povodu današnjeg Svjetskog dana hrane.

Prema podacima hrvatskog DZS-a, prosječna hrvatska obitelj za voće i povrće mjesečno izdvoji samo 350 kuna. Voće i povrće nije pretjerano zastupljeno ni na jelovnicima Austrijanaca i Slovenaca, Grka i Šveđana.

Prosječna hrvatska obitelj godišnje za hranu potroši oko 22 tisuće kuna, većinu za meso – oko 6700 kuna, a na drugom mjestu su kruh i žitarice na koje ode 3770 kuna. Mlijeko, sir i jaja uzmu oko 3500 kućnog budžeta na godinu, dok na povrće potrošimo 2700 kuna. Godišnji budžet prosječne hrvatske obitelji za voće iznosi oko 1500 kuna.

Cijena voća i povrća u Hrvatskoj tek je 7 posto niža od prosječne cijene u EU, iz čega bi se moglo zaključiti da bi zelenja i voća bilo više u jelovnicima da je dostupnije. Istraživanje Eurostata pokazalo je vezu između konzumacije voća i razine obrazovanja u većini zemalja. Što je populacija obrazovanija, češće jede voće, a ta je razlika najizraženija u Velikoj Britaniji.

Oznake: meso, hrvati, Hrvatska, konzumacija, Zdravlje


05.06.2013., srijeda

Istraživanje na desecima tisuća adventista vegetarijanaca

Prenosim s Tportal.hr-a:

Prema izviješću objavljenom u uglednom znanstvenom časopisu JAMA stručnjaci su pokušali istražiti spregu između prehrane i mortaliteta. Rezultati ukazuju da vegetarijanska prehrana smanjuje opasnost za više kroničnih bolesti među kojima su visoki tlak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca.

Michael J. Orlich s Loma Linda University u Kaliforniji i njegovi kolege istražili su uzroke mortaliteta kod 73.308 pripadnika Crkve adventista sedmog dana među kojima ima mnogo onih koji smatraju da je vegetarijanska prehrana preporučena biblijskim naukom. Ispitanike su svrstali u pet skupina: nevegetarijance, poluvegetarijance, pesco-vegetarijance (koji jedu ribu i plodove mora), lacto-ovo-vegetarijance (koji jedu jaja i mliječne proizvode) i vegane (koji isključuju sve životinjske proizvode).

Istraživanjem je također utvrđeno da su vegetarijanci češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, pili su manje alkohola, manje su pušili, više vježbali i bili mršaviji.

U šest godina, koliko je trajalo praćenje ispitanika, umrlo je 2.570 ljudi. Razina smrtnosti u vegetarijanskim skupinama bila je oko 12 posto niža nego u nevegetarijanskim. Ova sprega naročito je izražena kod muškaraca vegetarijanaca kod kojih je zabilježeno značajno manje smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima. Kod žena u toj kategoriji bolesti nije utvrđeno značajno smanjenje smrtnosti.

'Naši rezultati pokazuju opću povezanost vegetarijanske prehrane s manjim mortalitetom kada se uspoređuje s nevegetarijanskom. Oni također ukazuju na vezu između manjeg mortaliteta i pesco-vegetarijanske, veganske i lacto-ovo-vegetarijanske prehrane kada se one usporede s nevegetarijanskom', zaključuju autori.

Oznake: vegetarijanstvo, Zdravlje, adventisti, smrtnost


12.02.2013., utorak

I Svetska zdravstvena organizacija upozorava na meso i mlijeko

Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da prehrana utječe najmanje 30 posto na pojavu svih vrsta raka u zapadnim zemljama. Meso i mliječni proizvodi povećavaju rizik za moždani udar, bolesti srca i rak. Prema nedavnom izvještaju World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research konzumiranje prerađenog mesa veoma je povezano s rakom debeloga crijeva, drugim najvećim uzrokom smrti od raka u Velikoj Britaniji. Zemlje s većim unosom masnoća životinjskog podrijetla imaju veću učestalost raka dojke, dok muškarci koji konzumiraju crveno meso pet puta tjedno imaju veći rizik od razvoja raka prostate. Konzumiranje mesa može povećati rizik od raka bubrega i gušterače. Istraživanja u Engleskoj i Njemačkoj pokazala su da vegetarijanci imaju oko 40 posto manju vjerojatnost za razvoj raka u odnosu na mesojede.

Oznake: meso, mlijeko, Zdravlje, vegetarijanstvo


06.02.2013., srijeda

Vegetarijanci imaju za trećinu manji rizik od srčanih bolesti

Prenosim s Metro-portal.hr-a:

Prestanak konzumiranja mesa može imati velikog utjecaja na zdravlje vašeg srca, pokazalo je istraživanje provedeno na 44.500 osoba u Velikoj Britaniji čiji su rezultati ukazali da takav način prehrane smanjuje rizik od srčanih bolesti za 32 posto.

Velike razlike u krvnom pritisku, tjelesnoj težini i razini kolesterola izravno utječu na poboljšanje zdravlja koje dolazi od prestanka konzumiranja mesa. Glavni uzrok srčanih oboljenja su masne naslage u arterijama koje svakodnevno odnose veliki broj života u zapadnim zemljama.

U istraživanju provedenom na Oxfordu analizirane su informacije od 29.400 ljudi koji konzumiraju meso i 15.100 vegetarijanaca tijekom 11 godina. Za vrijeme tog perioda 1.066 ljudi je zatražilo liječničku pomoć zbog srčanih tegoba, a 169 ih je umrlo od srčanog udara.

Najveći broj oboljelih i umrlih konzumirao je meso, a kako kaže voditeljica istraživanja dr. Crowe, vegetarijanci unose vrlo malo zasićenih kiselina što rezultate čini logičnim.

Uz to, vegetarijanci imaju nižu razinu lošeg kolesterola, niži krvni pritisak i primjereniju tjelesnu težinu.

Oznake: meso, vegetarijanstvo, Zdravlje


29.11.2012., četvrtak

Vege prehranom do zdravijeg srca i žila

Glumica Rosie O'Donnell (koja me se posebno dojmila u filmu 'U autobusu s mojom sestrom') je prošlog ljeta doživjela srčani udar i nakon toga odlučila je živjeti zdravije, prije svega hraniti se zdravije. Rekla je kako dan započinje buđenjem u sedam sati, a svakog dana ide u dugačke šetnje te jede isključivo biljnu hranu. Glumica je ponosno izjavila kako je novom prehranom izgubila nekoliko kilograma te često na društvenim stranicama stavlja fotografije svojih obroka kako bi inspirirale druge.

Ovo nije usamljeni slučaj. Bivši američki predsjednik Bill Clinton je prešao na biljnu prehranu nakon kardio vaskularnih problema te su mu se nakon toga nalazi znatno popravili. Brojna istraživanja također ovome idu u prilog te je već u nekoliko njih dokazano kako isključivanje mesa i mliječnih proizvoda iz prehrane ima povoljan utjecaj na srce i žile, ali i na smanjenje rizika od dijabetesa. A da ne govorimo koliko se smanjuje broj životinja koje nepotrebno i neopravdano pate po farmama i klaonicama.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: vegetarijanstvo, film, Rosie O'Donnell, srce, Zdravlje


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.