Indijanka vegetarijanka

16.12.2016., petak

Nakon kolinja

Kolinje je kod nas kultni događaj, stoji na pijedestalu tradicije. No, nikome nije bitno ono što kolinje u svojoj biti jest i što ostaje nakon njega... Tako već godinama svjedočim ostacima jadnih tijela mrtvih svinja koji završavaju u prirodi:







Osim što ovo patnju životinja čini još očitijom, ovim se dodatno zagađuje priroda (konkretno, ovo je bačeno uz obalu Kupe), pokazuje kakav nivo (ne)kulture imamo i definitivno ubija u pojam svakoga tko ima barem tri zrna razuma i jedno zrno emocija.

Oznake: kolinje, svinja, smeće, Otpad, patnja, zagađenje


09.07.2015., četvrtak

Biorazgradljivi tanjurići

Plastični tanjuri, pribor za jelo, nažalost, sve su popularniji. Kada se god nešto slavi, bilo od običnih dječjih rođendana pa do nekih velikih fešta, plastika je postala pravilo, a ne iznimka. S njom je lako – iskoristi se i onda jednostavno baci u smeće bez razmišljanja koliko će se dugo tamo na smetlištu to razgrađivati, a poslužilo je samo za nekoliko sati partijanja. Sve je više pokušaja da se napravi biorazgradljivo posuđe iz kojeg se jede, ali koliko vidim, teško da će zaživjeti, prvenstveno zbog cijene jer plastici je teško konkurirati. Talijanski studio WhoMade izumio je biorazgradljive tanjuriće koji se prave od ostataka mrkve i ljusaka kikirikija. Kada se posudice iskoriste, mogu se rastopiti u vodi i time potom zaliti bilje u vrtu ili cvijeće u teglama.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: plastika, smeće, biorazgradljivo


16.10.2013., srijeda

Ostaci

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: ostaci, šuma, smeće


10.06.2013., ponedjeljak

Puno mesa i smeća

Manfred Hochpoechler je Austrijanac koji neko vrijeme živi na otoku Žirju. Stigao je ovdje sa slijepim psom i 500 eura u džepu. Sada priča kako doživljava Hrvatsku i Hrvate u serijalu na jednom portalu pod nazivom 'Lijepa naša vaša' o strancima koji žive kod nas.

Da ne spominjem nedaće koje su ga snašle dok se konačno skrasio na Žirju, evo što je rekao o hrvatskoj spizi:

'Uporno jednolična, bez mašte, s previše mesa i premalo varijacija u povrću.'

O smeću:

'Takvo što je nezamislivo u Austriji. Stranim turistima koji ovdje dolaze ovo će biti odvratan prizor. No ne samo to. Svako malo naletim na staru poluraspadnutu kuću čiji vam se krov može u bilo koji čas srušiti na glavu. U Austriji bi već odavno bile sravnjene do temelja.'

O Hrvatskoj u tri riječi:

' Sunce, osrednja hrana, vječno 'polako, polako, polako'',

Poruka:

'Mogli biste toliko toga napraviti ovdje, zaraditi toliko novca, ali vam se ne da. Mislim da je otok Žirje odličan primjer. Na rivu konstantno dolaze jahte, ali nikome se ne da napraviti osnovnu infrastrukturu. Dati gostima vodu, struju. Napraviti tuševe, dućan, restoran. Ili da barem nauče malo engleskog ili njemačkog. Jedino im je stalo uzeti novac u iznosu koji naplaćuju potpuno opremljene marine, a usluga je nepostojeća.'

Oznake: stranci, Hrvatska, hrana, smeće


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.